menu
close
Categorieën

Dé Beste Inbouwkoffiemachine voor een Moderne Keuken

moderne keuken met inbouw koffiemachine

Als echte koffieliefhebber geniet je met de beste inbouwkoffiemachine van ultieme luxe en gebruiksgemak. Een inbouwkoffiemachine maakt je favoriete koffie én die van vrienden en familie op barvista-niveau. Lees snel verder, want de beste keuzes staan hieronder!

Bosch CTL636ES6

Bosch CTL636ES6
Instelbare maalgraad: Ja
Melkopschuimer: Nee
Aantal kopjes per keer: 2
Inhoud waterreservoir: 2.4 l
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Bosch CTL636EB6 Serie | 8

Bosch CTL636EB6 Serie | 8
Instelbare maalgraad: Ja
Melkopschuimer: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Inhoud waterreservoir: 2.4 l
Bekijk op Bol.com

Bosch CTL636ES1

Bosch CTL636ES1
Instelbare maalgraad: Ja
Melkopschuimer: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Inhoud waterreservoir: 2.4 l
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een inbouwkoffiemachine aanschaffen?

Een inbouwkoffiemachine is een luxe aanvulling op je keukenapparatuur. De koffiemachine wordt ingebouwd in een nis in je keuken, waardoor het apparaat geen plek op het aanrecht inneemt. Zo bespaar je ruimte én oogt je keuken netter. Door de verschillende kleuren, materialen en designs kies je altijd een goed koffiezetapparaat dat perfect bij de stijl van je keuken past.

Of je nu van een sterke espresso of een romige latte macchiato houdt: een inbouwkoffiemachine maakt het! Je bepaalt zelf de koffiespecialiteit en sterkte. Daarnaast kies je bij een inbouwkoffiemachine voor gebruiksgemak: de meeste zijn zelfreinigend, waardoor jij minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken.

Een inbouwkoffiemachine is een alleskunner, maar vergt wel een flinke investering. Je wil dus de beste keuze maken. Gelukkig help ik je hierbij, want hieronder vertel ik alles wat je moet weten over de beste inbouwkoffiemachine én de beste keuzes.

Kopje koffie van boven

Koopgids: hoe kies ik de beste inbouwkoffiemachine?

In deze koopgids ontdek je precies waar je op moet letten bij het kopen van een inbouwkoffiemachine: lees snel verder!

Welke koffie drink je graag?

De meeste inbouwkoffiemachines zijn volautomatische koffiemachines. Een volautomatische koffiemachine heeft een geïntegreerde bonenmaler, waardoor je altijd een vers kopje koffie drinkt. Een inbouwkoffiemachine is daarom een van de meest luxe koffiemachines. Ook zijn er inbouwespressomachines verkrijgbaar.

Drink je graag koffie met melk, zoals cappuccino's of macchiato's? Kies dan voor een machine met een melkopschuimer.

Op het display kies je je favoriete koffiesoort. Is de koffie niet naar smaak? Dan pas je de hoeveelheid en sterkte gemakkelijk aan én sla je deze op onder een koffieprofiel. Dit profiel kies je hierna weer opnieuw wanneer je je favoriete kopje koffie zet. Hieronder lees je wat nog meer invloed heeft op de smaak van je koffie.

Koffievulling

De koffievulling is de soort koffie waarmee je de machine vult. Sommige machines gebruiken gemalen koffie, andere machines gebruiken koffiebonen. Volautomatische koffiemachines malen zelf de koffiebonen. Hierdoor geniet je altijd van een vers kopje koffie, net zoals bij een koffiezetapparaat met bonen.

Bij een halfautomatische koffiemachine moet de koffie eerst gemalen worden óf koop je gemalen koffie. Zoek je een apparaat met het gebruiksgemak van pads? Kijk dan eens naar het beste koffiepadapparaat.

Naast verschillende koffiespecialiteiten hebben de meeste inbouwkoffiemachines ook de optie om chocolademelk te zetten. Voor theeliefhebbers is er een heet water optie.

Maalgraad

De correcte maalgraad hangt af van de zetmethode en de soort koffie die je graag drinkt. Een espressomachine heeft een fijnere maling nodig dan een filterkoffieapparaat. Bij een inbouwkoffiemachine is de maalgraad meestal in te stellen. Hiermee maak je je kopje koffie sterker of slapper.

Over het algemeen geldt: hoe fijner de maling, hoe sterker de koffie. Liever een zachte smaak? Kies dan voor een grovere maalgraad.

Maalwerk: welk materiaal is het beste?

Het maalwerk is het hart van je koffiemachine en daarom zeer belangrijk. Het maalwerk kan bestaan uit twee materialen: keramiek en roestvrij staal (rvs). Roestvrij staal is goedkoper, maar dat is meteen ook het enige pluspunt. Maalschijven van keramiek worden niet warm, waardoor er geen bittere smaak ontstaat tijdens de maling. Bovendien is keramiek slijtvast en roestvrij staal niet.

Inhoud bonenreservoir

De grootte van het bonenreservoir dat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je huishouden. Hieronder vind je een overzicht:

InhoudGeschikt voor grootte huishouden
kleiner dan 100 gramHuishouden met 1 persoon
100 tot 200 gram Huishouden met 1 tot 2 personen
201 tot 300 gram Huishouden met 2 tot 3 personen
301 tot 400 gram Huishouden met 3 tot 4 personen
401 tot 500 gram Huishouden met 4 tot 5 personen
Moderne keuken met inbouwkoffiemachine

Plaatsing

Om de inbouwkoffiemachine goed te plaatsen in jouw keuken, let je op de volgende eigenschappen.

De juiste maat

Een inbouwkoffiemachine wordt weggewerkt in een nis in je keuken. Daarom is het belangrijk om de juiste nis maten te hebben. Meet hoe hoog, breed en diep de nis is waar je het koffieapparaat inbouwt.

De meeste inbouwkoffieapparaten zijn 45 centimeter hoog. Er zijn ook enkele modellen die kleiner zijn. Een paar millimeter verschil is geen probleem, maar een hele centimeter veroorzaakt al snel problemen.

Vaste wateraansluiting of waterreservoir?

Bij een inbouwkoffiemachine heb je de keuze tussen een apparaat met vaste wateraansluiting of met een uitneembaar waterreservoir. Met een waterreservoir van zo'n 1,5 liter zet je 6 tot 8 kopjes koffie. Kies je voor een vaste wateraansluiting? Dan is je koffiemachine altijd klaar voor gebruik!

Geluidsniveau

Een koffiemachine die veel geluid maakt is niet altijd even handig, zeker als je gevoelig bent voor lawaai. Gelukkig zijn er verschillende stille koffiemachines, waarvan het geluidniveau onder de 66 decibel ligt. Met een koffiemachine op dit geluidsniveau praat je rustig verder met visite.

Tussen 66 en 70 decibel zijn deze inbouwkoffiemachines al iets luider. Bij 70 decibel of hoger maakt de koffiemachine veel lawaai - praten tijdens het koffiezetten wordt dan erg lastig.

Lekbak

Bij een inbouwkoffiemachine is het volume van de lekbak van belang. De lekbak is een reservoir dat overtollig water en koffie opvangt. Als een kleine lekbak overloopt, worden je keukenkastjes nat. Kies daarom een lekbak met voldoende capaciteit: zo'n 75 tot 100 ml.

De 5 beste inbouwkoffiemachines op een rij

1. Bosch CTL636ES6

1. Bosch CTL636ES6
Instelbare maalgraad: Ja
Melkopschuimer: Nee
Aantal kopjes per keer: 2
Inhoud waterreservoir: 2.4 l

2. Bosch CTL636EB6 Serie | 8

2. Bosch CTL636EB6 Serie | 8
Instelbare maalgraad: Ja
Melkopschuimer: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Inhoud waterreservoir: 2.4 l

3. Bosch CTL636ES1

3. Bosch CTL636ES1
Instelbare maalgraad: Ja
Melkopschuimer: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Is de pompdruk belangrijk?

De pompdruk van een koffiemachine is de druk waarmee het water door de koffie loopt. Als de druk lager is dan 7 bar, wordt de koffie slap. Bij meer dan 15 bar wordt de koffie te sterk. De perfecte druk ligt ongeveer tussen de 7 tot 15 bar, maar dat verschilt per soort koffie. Een espresso is het lekkerst met een goede cremalaag. Deze bereik je met een pompdruk rond de 15 bar.

Zo bewaar je koffie

Koffie bederft niet, maar het aroma wordt wel flink aangetast als je de koffie niet goed bewaart. Koffiebonen oxideren zodra ze in contact komen met zuurstof. Dit beïnvloedt de smaak en kwaliteit van de koffie. Ook zonlicht, hitte en vocht zijn boosdoeners.

Maar hoe bewaar je koffie dan het best? Koffiebonen en gemalen koffie moet je altijd droog, donker, vochtvrij en luchtdicht bewaren in de originele verpakking, een blik of een pot. De laatste optie is ronduit het best. Denk hierbij aan een weckpot of een afgesloten zak met vacuüm ventiel. Deze laat geen lucht of vocht door.

Hoeveel kost een kopje koffie?

Een ander aspect om rekening mee te houden is de prijs van je koffie. Per zetmethode en koffiespecialiteit verschilt de prijs per kopje. Zo is over het algemeen een snelfiltermaling het goedkoopst. Koffiebonen kosten gemiddeld € 0,09 per kopje. Bij een cappuccino moet je daar nog de prijs van melk bij optellen: zo'n € 0,05.

kopje koffie op witte achtergrond

Melkopschuimmethode

Melk opschuimen is mogelijk met een aantal methodes: een stoompijpje, automatisch stoompijpje en geïntegreerde melkopschuimer. Hieronder leg ik uit wat ze inhouden.

Stoompijpje

Met een stoompijpje schuim je de melk zelf op met stoom. Het stoompijpje zit aan de voor- of zijkant van de koffiemachine.

Om het melkschuim te maken zet je de stoomfunctie aan en houd je het kannetje onder de stoompijp. Zo heb je de meeste invloed op de dikte en kwaliteit van het melkschuim. Houd er wel rekening mee dat het enige tijd en moeite kost om op deze manier stevig melkschuim te maken.

Automatisch stoompijpje

Met een automatische stoompijpje heb je weinig werk: de hoeveelheid stoom en de tijd van het opschuimen zijn voorgeprogrammeerd. Jij hoeft alleen een beker te vullen met verse, koude melk en deze onder de stoompijp te zetten.

Geïntegreerde melkopschuimer met melkreservoir

Een koffiemachine met automatisch melkreservoir is ideaal als je van gemak houdt. Het reservoir vul je met verse melk, waarna je met één druk op de knop je cappuccino maakt. Het is ook mogelijk om melk direct uit het melkpak te nemen.

De meeste inbouwkoffiemachines hebben een functie voor automatische reiniging, waardoor je weinig werk hebt. Een los melkreservoir reinig je na ieder gebruik met een sopje. Dit voorkomt dat de vetten en melkzuren de machine aantasten.

Bediening

Bij de bediening moet je denken aan draaiknop(pen) of een touchscreen. De één vindt een touchscreen handiger, de ander heeft liever een draaiknop. Sommige koffiemachines kun je bedienen met een app. Zo zet je een kopje koffie terwijl je nog in bed ligt. Het kopje is dan klaar wanneer je beneden komt, zolang je niet vergeet een kopje onder het apparaat te zetten ...

Moderne keuken

Onderhoud en schoonmaak

Een goede schoonmaakbeurt op zijn tijd verlengt de levensduur van je apparaat en zorgt voor de beste kwaliteit koffie. Hieronder leg ik je uit waar je precies op moet letten.

Bij een ingebouwde koffiemachine is het belangrijk om de opvangbak elke dag even schoon te spoelen. Hierdoor ontstaan er geen nare geurtjes. Bij sommige modellen is de opvangbak vaatwasserbestendig. Bij de meeste apparaten is ook de zetgroep uitneembaar, waardoor je dit onderdeel makkelijk afspoelt onder de kraan.

Een ingebouwde koffiemachine heeft meestal een aantal spoelprogramma's, bijvoorbeeld voor het melkreservoir. Je vult het waterreservoir met lauw water en drukt op de knop om het apparaat van binnenuit te reinigen. Dit doe je het liefst dagelijks. Ook de melkkan en het stoompijpje moeten dagelijks gereinigd worden. Deze zijn meestal vaatwasserbestendig, wat werk scheelt.

Koffiebonen bevatten vetten die aanslag veroorzaken, waardoor je het bonen reservoir minimaal één keer per maand moet schoonmaken. Dit doe je het liefst handmatig, met lauw water en wat afwasmiddel. Droog het hierna goed af.

Ontkalken

Omdat je koffiemachine met water werkt, is regelmatig ontkalken geen overbodige luxe. Veel ingebouwde koffiemachines hebben automatische ontkalking die werkt met één druk op de knop. Veel apparaten geven vanzelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken.

Ook helpt het als het apparaat een waterfilter heeft, wat kalk uit het water filtert. Volgens sommigen geeft een waterfilter een betere koffiesmaak. Helaas moet je het waterfilter wél af en toe reinigen.

Handige extra's

Met onderstaande functies is je apparaat nóg slimmer.

Waterniveau indicator

Een waterniveau indicator geeft aan wanneer het waterniveau onder een bepaald punt raakt en je het moet bijvullen. Met deze functie hoef je niet meer zelf op het waterniveau te letten.

Koffieprofielen

Met een koffieprofiel sla je je favoriete instellingen op onder één knop. Ook de favoriete koffie van je familie of vrienden sla je op onder een koffieprofiel, waardoor iedereen geniet van zijn perfecte kopje.

Automatische uitschakeling

Met automatische uitschakeling gaat de koffiemachine na een tijdje automatisch uit. Het vergroot niet alleen de veiligheid, maar het is ook duurzamer als je koffiemachine niet onnodig aanstaat.

Specificaties van inbouwkoffiemachines naast elkaar

Instelbare maalgraadMelkopschuimerAantal kopjes per keerInhoud waterreservoir
1Bosch CTL636ES6JaNee22.4 l
2Bosch CTL636EB6 Serie | 8JaJa22.4 l
3Bosch CTL636ES1JaJa22.4 l
4Siemens CT718L1B0 iQ700, Inbouw koffieJaJa22.4 l
5Whirlpool W11CM145JaNee22.5 l

Bosch CTL636ES6

Instelbare maalgraad: Ja

Melkopschuimer: Nee

Aantal kopjes per keer: 2

Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Bosch CTL636EB6 Serie | 8

Instelbare maalgraad: Ja

Melkopschuimer: Ja

Aantal kopjes per keer: 2

Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Bosch CTL636ES1

Instelbare maalgraad: Ja

Melkopschuimer: Ja

Aantal kopjes per keer: 2

Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Siemens CT718L1B0 iQ700, Inbouw koffie

Instelbare maalgraad: Ja

Melkopschuimer: Ja

Aantal kopjes per keer: 2

Inhoud waterreservoir: 2.4 l

Whirlpool W11CM145

Instelbare maalgraad: Ja

Melkopschuimer: Nee

Aantal kopjes per keer: 2

Inhoud waterreservoir: 2.5 l

Veelgestelde vragen over inbouwkoffiemachines

Heb je nog vragen over inbouwkoffiemachines? Ik beantwoord ze hieronder.

Hoe lang gaat een inbouwkoffiemachine mee?

Gemiddeld gaat een inbouwkoffiemachine zo'n 6,5 jaar mee. Door de machine geregeld schoon te maken, verleng je de levensduur.

Hoeveel kost een inbouwkoffiemachine?

De prijs van een inbouwkoffiemachine loopt van 500 euro tot ongeveer 3000 euro. Het merk, de grootte en extra functies bepalen de prijs van het apparaat.

Hoe maak je een inbouwkoffiemachine schoon?

Het is belangrijk om geregeld de verschillende onderdelen van je inbouwkoffiemachine schoon te maken. Het liefst maak je elke dag de opvangbak en de melkschuimer schoon. Dat doe je met lauw water en eventueel wat zeep. Als je elke dag koffie met melk drinkt, is het ook belangrijk om het melkreservoir en de melkslang te reinigen. Dit doe je meestal met een spoelprogramma.

Maandelijks maak je de zetgroep en het bonenreservoir schoon. Spoel de zetgroep af onder stromend water en laat het drogen op een theedoek. Het bonenreservoir maak je schoon met water en afwasmiddel. Ook moet je de machine maandelijks ontkalken als je geen waterfilter hebt. De meeste inbouwkoffiemachines geven vanzelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een inbouwkoffiemachine?

Een inbouwkoffiemachine maakt alle soorten koffiespecialiteiten. Het apparaat wordt ingebouwd in een nis in je keuken en kost geen plek op het aanrecht. Daarnaast oogt je keuken opgeruimd. De meeste zijn zelfreinigend, maar houd er rekening mee dat je sommige onderdelen af en toe met de hand moet afwassen.

Het waterreservoir moet regelmatig worden bijgevuld wanneer het apparaat niet op de waterleiding is aangesloten. Een ander nadeel is dat een inbouwkoffiemachine een flinke investering is.

Conclusie

Met een inbouwkoffiemachine geniet je van ultiem gebruiksgemak én een strakke keuken. Ik snap dat je niet kunt wachten om met je kopje koffie op de bank te gaan zitten, maar voordat je dat doet raad ik je aan bovenstaande producten nog een keer te bekijken!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up