menu
close
Categorieën

Lichaamshaar Verwijderen doe je met het Beste IPL-Apparaat

benen uit een hangmat

Ongewenste haargroei is vervelend, zeker wanneer het snel terug groeit. Een epilator, scheermes en het beste harsapparaat zijn enkele manieren om ongewenste haren te verwijderen. Hoewel die tactieken tot op zekere hoogte effectief zijn, zijn ze niet altijd even handig of prettig! Op zoek naar een apparaat dat je haar voor lange tijd weghaalt? Dan is het beste IPL-apparaat echt iets voor jou!

Braun IPL Silk·expert Pro 5

Braun IPL Silk·expert Pro 5
Aantal flitsen: 400000
Glijmodus: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sensica Sensilight Pro IPL Hair

Sensica Sensilight Pro IPL Hair
Bekijk op Bol.com

Silk'n Infinity Hair Removal Device

Silk'n Infinity Hair Removal Device

Waarom een IPL-apparaat aanschaffen?

'IPL' is de afkorting van intense pulsed light. Het IPL-apparaat werkt met lichtpulsen die voorkomen dat haartjes teruggroeien. Het licht richt zich tot de melanine – pigment – in je haar. De melatonine vangt de hitte van het licht op en dringt diep door in het haarzakje. Het verschroeit het haar en het haarzakje gaat in een rustfase. Hierdoor groeit tijdelijk geen nieuw haar.

Het gebruiken van een IPL-apparaat kon vroeger alleen in de schoonheidssalon, maar tegenwoordig doe je dit ook zelf thuis. Het is een eenmalige investering waar je daarna jaren lang op bespaart.

Men verwart het IPL-apparaat vaak met laserontharing, maar er zijn wat kleine verschillen. Zo laat je met laserontharing haartjes op den duur permanent verdwijnen, terwijl met IPL de haartjes na een verloop van tijd weer terug groeien. Het duurt gelukkig wel maar liefst 3 tot 5 maanden voordat de haartjes weer terug groeien.

Wist je dat IPL ook geschikt is voor mannen? – Dit hangt wel af van het type haar en het type huid. Het gezichtshaar van mannen heeft vaak een dikkere structuur en is donkerder dan het gezichtshaar van vrouwen. Hiervoor zijn mannen vaak beter af met een goed scheerapparaat, maar wanneer je been- of rug haar wil verwijderen is een IPL-apparaat ook voor mannen zeker de moeite waard!

IPL-apparaat vs. laserontharing

Het voordeel van IPL is dat een ontharingssessie een stuk korter duurt dan met een laser, omdat de lichtstraal van een IPL-apparaat veel groter is dan bij een laser ontharingsapparaat. Hierdoor behandel je met een IPL-apparaat een veel groter huidoppervlak per flits dan met een dun laser straaltje.

Ook is IPL vrijwel pijnloos, terwijl laserontharing bij mensen met een gevoelige huid wat branderig aan kan voelen. Een voordeel van laseren is dat de haartjes permanent verwijderd worden. Je hoeft dit dus vaak maar enkele keren of zelfs eenmalig te doen om de haartjes blijvend te laten verdwijnen.

Een IPL-apparaat gebruiken

Het is belangrijk dat je voor het gebruik van een IPL-apparaat, eerst onthaart. Dit doe je het beste met een goed scheermesje of de beste ladyshave, omdat hier vaak meteen een verzorgende gelstrip bijzit die je huid beschermt. Je kunt zelfs de bodygroomer van je vriend gebruiken – als je het haar er maar mee afkapt. Verwijder je de haren niet, dan verbrand je ze. Dit beschadigt niet alleen je huid, maar ook het apparaat.

Na de eerste ontharingsronde ga je stapje voor stapje met het apparaat over je huid heen, totdat je de gehele de huid hebt geflitst.

Ongeveer 80% van de haren blijven weg, maar je moet de eerste behandeling wel herhalen. Hoe vaak je de eerste behandeling moet herhalen hangt van zowel het IPL-apparaat af, als van je huidtype en de kleur van je haar. Daar kom ik zo op terug.

Ontharen met een IPL-apparaat is verder gelukkig pijnloos. Je voelt het wel, maar het is niet pijnlijk. De meeste mensen ervaren het als een prikkelend gevoel. De intieme zone is misschien wel wat gevoeliger, omdat de haren daar wat dikker zijn en meer hitte nodig hebben voor ze afsterven.

De 5 beste IPL-apparaten op een rij

1. Braun IPL Silk·expert Pro 5

1. Braun IPL Silk·expert Pro 5
Operatie duur: 0 minuut
Snoerlengte: 3 m
Aantal flitsen: 400000
Glijmodus: Nee

2. Sensica Sensilight Pro IPL Hair

3. Silk'n Infinity Hair Removal Device

3. Silk'n Infinity Hair Removal Device

4. Bondi Body Laser @ Home

4. Bondi Body Laser @ Home

5. Philips Lumea Prestige IPL Cordless

Koopgids: hoe kies ik het beste IPL-apparaat?

Alle IPL-apparaten hebben dezelfde functie en gebruiken hiervoor dezelfde techniek. Toch zijn er onderling nog al wat verschillen, zowel in de specificaties als in de prijs. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een IPL-apparaat.

Huids- en haarkleur

Het IPL-apparaat is over het algemeen geschikt voor ieder lichaamsdeel en haarkleur. Toch is het verstandig dit te controleren voordat je er een koopt. Niet alle IPL-apparaten kunnen rood, lichtblond en grijs haar weghalen. Dit heeft te maken met de kleine hoeveelheid pigment in de haren.

Heb je een van deze haarkleuren, dan is het handig om dit van tevoren even te checken bij de productspecificaties of hij geschikt is voor je haarkleur.

IPL-apparaten zijn doorgaans niet geschikt voor de zeer donkere huid (Fitzpatrick type VI). Gebruik je hem wel, dan kun je de huid permanent – en ernstig – beschadigen! Heb je een donkere huid en wil je toch de IPL-apparaat gebruiken, overleg dit altijd eerst met een huisarts, of zoek een professional die je persoonlijk behandelt.

Lichaamsdeel

De IPL is bedoeld om ongewenste haren van elk mogelijk lichaamsdeel te verwijderen, behalve de schedel. Elk IPL-apparaat is dan ook geschikt voor de armen, benen, oksels, rug en buik.

Waar niet elke IPL geschikt voor is, zijn het gezicht en de intieme zone. Dit komt doordat de huid op deze plekken veel gevoeliger is.

Wanneer een specifiek model deze delen wel kan ontharen, levert de fabrikant een opzetstuk mee die voor die zones bedoeld is. Ook wordt er in de handleiding aangeraden om op deze plekken de lichtstraal op de zachtste stand te gebruiken om huidirritaties te voorkomen.

Lichtstanden

IPL-apparaten hebben verschillende lichtstanden. Zo kan je op gevoelige plekken wat minder fel licht gebruiken, en op hardnekkige plekken fellere lichtstralen gebruiken. Hoeveel standen het apparaat heeft, verschilt per product. Gemiddeld raadt men een minimum van 5 standen aan voor efficiënt gebruik.

Aantal lichtflitsen

Een IPL-apparaat heeft een aantal lichtflitsen, waarna hij 'op' is. Hoe meer lichtflitsen hij te besteden heeft, hoe langer het apparaat meegaat.

Een apparaat met 100.000 flitsen gaat ongeveer tien jaar mee, terwijl een apparaat met 450.000 flitsen tot ongeveer twintig jaar mee gaat. Ze zijn dus erg duurzaam en gaan lekker lang mee als je er zorgvuldig mee omgaat!

IPL die benen flitst

Opstartbehandelingen

Het uiteindelijke doel van een IPL-behandeling is om de haartjes zo lang mogelijk weg te houden met zo min mogelijk lichtflitsen. Dit doe je door de groeicyclus van je haren te verstoren.

Je huid moet de eerste paar keer dan je het IPL-apparaat gebruikt wennen aan de lichtflitsen. Ook komt het afbreekproces van de haarzakjes langzaam op gang. Hierdoor zijn er een aantal opstartbehandelingen nodig. Nadat je het aantal aangegeven opstartbehandelingen hebt voltooid, verminder je geleidelijk het gebruik hiervan.

De haarcyclus is bij iedereen anders en hangt af van je huid- en haartype. De benodigde opstartbehandelingen die in de productbeschrijving aangegeven staan, zijn daarom altijd een gemiddelde. Hoe krachtiger het IPL-apparaat is, hoe minder opstartbehandelingen je nodig hebt. Meestal begin je met elke twee weken voor 4 tot 5 keer. Daarna schaal je af na ongeveer eens in de 5 maanden.

De huidsensor

Het IPL-apparaat kan natuurlijk niet ruiken welk huidtype je hebt, maar komt hier wel achter door een huidsensor. Na zijn lezing past hij de lichtintensiteit automatisch aan op je huidtype. Hierdoor verwijdert hij de haartjes effectief zonder de huid onnodig te beschadigen.

De meeste IPL-apparaten hebben een huidsensor, maar niet allemaal. Ga daarom altijd even de productspecificaties na!

De glijmodus

Niet alle IPL-apparaten hebben hem en het is ook geen must, maar wel ontzettend handig: de glijmodus. Deze functie maakt het mogelijk om sneller grote oppervlakten zoals je benen te ontharen. Je drukt een knopje in, waarna het apparaat de modus activeert en je makkelijker over de huid glijdt. Je krijgt nu met langere, snellere bewegingen hetzelfde resultaat.

Uv-filter

Je onthaart je huid door middel van stralingen. Dit doe je niet zonder risico voor de huid; het vergroot de kans op huidkanker. Om je huid te beschermen voor deze uv-straling bevatten vrijwel alle IPL-apparaten een uv-filter. Dit filter houdt de schadelijke straling tegen, zodat het je huid niet beschadigt.

Draadloos

Niet alle IPL-apparaten zijn draadloos te gebruiken. Wanneer dit niet het geval is, kan het snoer in de weg zitten tijdens de ontharingssessie. Het makkelijkst is een IPL die wel draadloos is. Je laad de accu op en gebruikt hem vervolgens overal.

De operatieduur bij een draadloos model geeft aan hoelang je het apparaat kan gebruiken met een volle accu. Ook is het handig om te kijken naar informatie over de oplaadduur indien dit beschikbaar is. Zo kun je de oplaadbeurten beter timen.

Kies je voor een IPL-apparaat met snoer, check dan even hoelang dit snoer is. Een lang snoer werkt een stuk prettiger! Zo hoef je niet tegen de muur naast het stopcontact te blijven hangen.

Specificaties van IPL-apparaten naast elkaar

Geschikt voor lichaamsdeelHaarkleurAantal flitsen
1Braun IPL Silk·expert Pro 5Armen, Benen, Gezicht, Intiem, OkselDonker Blond, Donkerbruin, Zwart400000
2Sensica Sensilight Pro IPL HairGezicht, Intiem, Lichaam, OkselGeschikt voor iedere haarkleur400000
3Silk'n Infinity Hair Removal DeviceGezicht, Intiem, Lichaam, OkselGeschikt voor iedere haarkleur400000
4Bondi Body Laser @ HomeGezicht, Intiem, Lichaam, OkselGeschikt voor iedere haarkleur400000
5Philips Lumea Prestige IPL CordlessGezicht, Intiem, Lichaam, OkselGeschikt voor iedere haarkleur400000

Braun IPL Silk·expert Pro 5

Geschikt voor lichaamsdeel: Armen, Benen, Gezicht, Intiem, Oksel

Haarkleur: Donker Blond, Donkerbruin, Zwart

Aantal flitsen: 400000

Sensica Sensilight Pro IPL Hair

Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht, Intiem, Lichaam, Oksel

Haarkleur: Geschikt voor iedere haarkleur

Aantal flitsen: 400000

Silk'n Infinity Hair Removal Device

Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht, Intiem, Lichaam, Oksel

Haarkleur: Geschikt voor iedere haarkleur

Aantal flitsen: 400000

Bondi Body Laser @ Home

Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht, Intiem, Lichaam, Oksel

Haarkleur: Geschikt voor iedere haarkleur

Aantal flitsen: 400000

Philips Lumea Prestige IPL Cordless

Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht, Intiem, Lichaam, Oksel

Haarkleur: Geschikt voor iedere haarkleur

Aantal flitsen: 400000

Veelgestelde vragen over IPL-apparaten

Wat is een IPL-apparaat?

Een IPL-apparaat vermindert haargroei met lichtflitsen die via de huid tot de haarwortel komen. De flitsen brengen de haarzakjes tot rust en stoppen de haartjes met groeien. Een IPL-behandeling is daarmee een pijnloze en effectieve manier van ontharen.

Hoe verwijder je haar met IPL?

Je scheert alle haren eerst weg met een scheermes voordat je de IPL gebruikt. Beweeg het apparaat daarna langzaam over de huid, zodat de lichtflitsen de haarzakjes bereiken. Door dit te doen, groeien de haren pas na 3 tot 5 maanden terug. Je moet deze behandeling meerdere keren per jaar herhalen voor het beste resultaat.

Wat kost een IPL-apparaat?

Een IPL-apparaat kost tussen de € 100 en € 700. De prijs is afhankelijk van het aantal lichtflitsen dat hij kan uitvoeren voor hij vervangen moet worden, en de verschillende haarkleuren en haartypes die hij kan behandelen.

Hoeveel flitsen is het best bij een IPL-apparaat?

De meeste IPL-apparaten beschikken over 250.000 flitsen. Zo onthaar je je lichaam er ongeveer 10 jaar lang mee. Hoe luxer en duurder het model, hoe meer flitsen het apparaat tot in staat is. Sommige apparaten beschikken over 400.000 of 500.000 flitsen. Deze apparaten gebruik je tot wel 20 jaar lang.

Conclusie

Hopelijk heb ik wat orde geschept in de chaos van alle soorten en maten IPL-apparaten. Bekijk de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties om de beste voor je type huid en haar te vinden. Heb je je match gevonden, of ga je toch liever voor iets als een goed scheermesje of de beste epilator?

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of het je heeft geholpen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up