menu
close
Categorieën

Houd Katten uit de Tuin met de Beste Kattenverjager

Rode kat ligt in een paadje

Verkiest de kat van de buren jouw tuin boven de kattenbak? Kattenliefhebber of niet, een kat in je tuin is niet altijd fijn. Om katten op een diervriendelijke manier op afstand te houden, kies je de beste kattenverjager. 🐈

Hieronder bespreek ik waar je op let bij het kiezen van een kattenverjager. Ook vind je een top 5 met de beste producten!

Four Paws Keep Off! Outdoor

Four Paws Keep Off! Outdoor

Four Paws Keep Off! Outdoor

Four Paws Keep Off! Outdoor

Safer Brand Critter Ridder Animal

Safer Brand Critter Ridder Animal

Waarom een kattenverjager aanschaffen?

Hoe schattig ze ook zijn, onze harige vriendjes veroorzaken nogal wat chaos in tuinen. Ze trappelen over je bloemenperkje, graven gaten en doen hun behoefte in je tuin.

Dit is niet alleen irritant. De uitwerpselen van katten bevatten parasieten en ziekteverwekkers, die bij mensen toxoplasmose veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk om de beste kattenbak (of zelfreinigende kattenbak) aan te schaffen voor je huiskat.

Het is aan te raden om katten uit je moestuin te houden, want kattenpoep in de grond maakt je ziek. Ook in een tuin waar kleine kinderen spelen, vormen kattenuitwerpselen een risico.

Er zijn meerdere manieren om katten uit je tuin te weren. Een kattenverjager is veruit het meest effectief. Het is diervriendelijk, makkelijk in gebruik en flexibel in plaatsing. Het apparaat prik je in de grond of hang je aan de schutting.

Soorten kattenverjagers

Wanneer men het over een kattenverjager heeft, denk je waarschijnlijk aan een apparaat dat een voor de mens onhoorbaar geluid procuceert. Deze ultrasone kattenverjager is inderdaad populair, maar er zijn ook andere soorten kattenverjagers.

Kattenverjager met water

Deze kattenverjager sproeit waterstralen zodra het apparaat beweging detecteert. Katten verafschuwen water, waardoor ze snel wegsprinten. Helaas is een kattenverjager met water moeilijk verkrijgbaar, en heeft hij stroom nodig om te werken. Ook bevriest de watertoevoer met vorst, en is hij in de zomer niet bruikbaar als er sprake is van een watertekort. 💦

Kattenverjager met licht

Een ander soort kattenverjager is met licht of lichtflitsen. Veruit de efficiëntste soort hierin is rood licht. Zo zijn er kattenverjagers die de ogen van een ander dier nabootsen, met behulp van twee rode led-lichtjes naast elkaar. Een voorbeeld is de BlackTime kattenverjager. Het voordeel van deze kattenverjager is dat je niet te maken hebt met ultrasoon geluid.

Kattenverjager met geur

Katten zijn gevoelig voor sterke geuren. Een kattenverjager met geur maakt hier gebruik van. Geurzakjes die je ophangt in je tuin verspreiden een afwerende geur. Voordeel is dat je geen elektriciteit nodig hebt voor dit soort kattenverjager. De zakjes hoor je wel regelmatig vervangen, want na een tijdje verliezen ze hun geur.

Andere afschrikmiddelen gebruiken ook geur. Zo is kattenschrik een populair middel dat werkt met geur. Deze korrels strooi je in je tuin en geven een sterke knoflookgeur af. De natuurlijke strooikorrel lost op na een paar regenbuien – dan moet je opnieuw strooien.

Zoals je ziet, heeft een ultrasone kattenverjager de meeste voordelen. Daarom focus ik me in onderstaande koopgids alleen op dit type kattenverjager. 👇

Een oranje kat zit op een hek

Koopgids: hoe kies ik de beste kattenverjager?

In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste voordelen en specificaties van de beste kattenverjager. Zo koop je geen kat in een zak. 😉 Lees hieronder verder!

Bereik

Het bereik van een kattenverjager bepaalt hoe ver het signaal reikt. In een kleine tuin is een bereik van een paar meter al voldoende om katten uit de buurt te houden. Denk aan een bereik tot 9 meter.

Heb je een grote tuin? Dan kies je voor een groter bereik. Het is ook mogelijk om meerdere kattenverjagers te plaatsen. Denk dan vooral aan de randen van je tuin, in de buurt van schuttingen en poortjes. Sommige kattenverjagers stralen hun frequentie 360 graden om zich heen. Zo heb je maar één kattenverjager nodig om je te wapenen tegen ongewenste indringers.

Frequentie

Ultrasone kattenverjagers gebruiken een pieptoon. Deze hoge frequentie is voor de meeste mensen niet hoorbaar, maar dieren wel. Meestal produceert een kattenverjager zo'n 21.000 hertz. Mensen nemen rond geluiden tot 20.000 hertz waar.

Het is een voordeel als een kattenverjager verschillende frequenties heeft. Hierdoor is de kattenverjager ook hoorbaar voor andere dieren. Denk aan egels, vogels, marters en vossen. Het is maar net welke dieren je op een afstand wilt houden.

Met een verstelbare frequentie regel je zelf welke dieren je afschrikt. Dit geeft ook meer gebruiksgemak: als je de kattenverjager toch hoort, zet je hem een tandje lager.

Ultrageluid of ultrasoon geluid is geluid waarvan de frequentie te hoog is om hoorbaar te zijn door de mens. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf 20.000 hertz (20 kHz). Mensen horen daarom een frequentie hoger dan 20 kHz niet meer. Dit is wel afhankelijk van de leeftijd. Jongeren horen hoge tonen beter dan ouderen – zo kan een ultrasone kattenverjager storend zijn voor baby's, kinderen en jongeren.

Ander ongedierte bestrijden

Als je niet alleen katten wilt verjagen, kies je een kattenverjager met meerdere frequenties. Ongedierte zoals muizen, ratten, mollen, vossen en dassen horen allemaal een andere frequentie:

 • Voor muizen, ratten, honden, vossen en marters: 13.5 kHz tot 19.5 kHz.
 • Voor katten, dassen en stinkdieren: 19.24 kHz tot 24.5 kHz.
 • Voor vleermuizen, vogels en knaagdieren: 24.5 tot 45.5 kHz.

De 5 beste kattenverjagers op een rij

1. Four Paws Keep Off! Outdoor

1. Four Paws Keep Off! Outdoor

2. Four Paws Keep Off! Outdoor

2. Four Paws Keep Off! Outdoor

3. Safer Brand Critter Ridder Animal

3. Safer Brand Critter Ridder Animal

4. Safer Brand Critter Ridder Animal

4. Safer Brand Critter Ridder Animal

5. Stelucca Amazing Shields Cat Scratch

5. Stelucca Amazing Shields Cat Scratch

Voedingstype

Je hebt de keuze tussen drie soorten voedingstypes:

 • Een kattenverjager op zonne-energie
 • Een kattenverjager op batterijen
 • Een kattenverjager op oplaadbare batterijen

Kattenverjagers op zonne-energie zijn veruit het meest praktisch. Deze solar kattenverjagers zijn gebruiksvriendelijk: je hangt ze op of steekt ze in de grond, en je hebt er verder geen omkijken naar. Zelfs bij weinig licht vangen ze genoeg zonnestralen op om te werken. Plaats het apparaat op een open plek, en niet onder een struik. ☀️

Een kattenverjager op batterijen vereist wat meer aandacht. De batterijen moet je af en toe vervangen, anders werkt de kattenverjager niet meer. Er zijn ook modellen met oplaadbare batterijen – dat is al een stuk praktischer. Deze batterijen laad je op via een traditionele kabel of usb-connectie.

Waarom gebruiken katten mijn tuin als kattenbak? Dat is simpel: katten markeren hun territorium door hun behoefte te doen. Dit doen ze in een straal van 300 meter rondom hun woonplek. In datzelfde territorium vechten ze tegen indringers, zoals vreemde katten. Zo verandert je tuin in een klein slagveld! 

Plaatsing

Standaard kattenverjagers prik je in de grond. Er zijn ook kattenverjagers die je aan de schutting hangt of tegen de muur plaatst.

Let op met tuinmeubilair en afrasteringen, zoals een muur. Grote voorwerpen hebben invloed op de geluidsgolven. Voor de beste werking wijst het apparaat naar de plek waar indringers je tuin binnenkomen.

Misschien wil je ook wel letten op de kleur. De meeste kattenverjagers zijn groen of zwart, want dat valt niet op. Het oog wilt ook wat!

Waterdichtheid

Een ander punt om op te letten is de waterdichtheid. Je plaatst een kattenverjager in de tuin – waterdichtheid is dan handig. Niet elke kattenverjager is waterdicht, ook al staat het in de productbeschrijving. Lees daarom altijd de reviews, zodat je zeker weet dat je geen miskoopt maakt.

Andere manieren om katten uit de tuin te houden

Katten zijn eigenwijze dieren. Zo is het mogelijk dat je verschillende maatregelen moet uittesten, voordat iets werkt. Deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen katten zijn zeker een poging waard.

 1. Planten die katten vies vinden ruiken. Hieronder vallen onder andere citroenverbena, lavendel, citroengeraniums, citroenmelisse, citroentijm, ooievaarsbek, vuurwerkplant en wijnruit.
 2. Geuren die katten vies vinden. Katten hebben een gevoelige neus en houden niet van sterke geuren, zoals uien, knoflook, lavendel, kaneel en koffie.
 3. Open grond barricaderen. Katten houden van open grond, want ze zien het als één grote kattenbak. Barricadeer open grond daarom met planten. In een moestuin is dit niet altijd mogelijk. In dat geval gebruik je bamboestokken om een rasterwerk te maken, die je op een border legt. Als de plantjes groter zijn, haal je het rasterwerk weer weg. Je kunt ook gebruikmaken van een (hoge) moestuinbak. 🥕
 4. Cacaodoppen. Cacaodoppen bedekken de grond en geven een geur af waar katten niet van houden. Door de textuur vindt een kat het bovendien niet fijn om over cacaodoppen te lopen. Hetzelfde geldt voor boomschors en houtsnippers. Deze bodembedekkers strooi je op open grond of tussen plantjes.
 5. Koffiedik, koffieprut of koffiedrab. Koffiedrab werkt om twee redenen: katten houden niet van de geur, en ze houden niet van natte pootjes. Meng koffiedik met tuinaarde op plekken waar een kat graag zijn behoefte doet.
een grote kat zit in de tuin

Specificaties van de beste kattenverjagers naast elkaar

Laat alle informatie even zinken, en kies daarna uit de beste kattenverjagers uit onze top 5!

1Four Paws Keep Off! Outdoor
2Four Paws Keep Off! Outdoor
3Safer Brand Critter Ridder Animal
4Safer Brand Critter Ridder Animal
5Stelucca Amazing Shields Cat Scratch

Four Paws Keep Off! Outdoor

Four Paws Keep Off! Outdoor

Safer Brand Critter Ridder Animal

Safer Brand Critter Ridder Animal

Stelucca Amazing Shields Cat Scratch

Veelgestelde vragen over kattenverjagers

Heb je nog vragen over de beste kattenverjager? Hieronder beantwoord ik enkele vragen.

Hoe houd ik de kat van de buren uit mijn tuin?

Om de kat van de buren uit je tuin te houden, heb je verschillende opties. Sterke geuren, een hoog geluid en water houdt katten uit de buurt. Zo is een ultrasone kattenverjager een effectief apparaat tegen kattenoverlast.

Welke geur kan een kat niet tegen?

Katten houden niet van koffiegeur, kaneel, azijn, uien en andere scherpe geuren. Ook lavendel en citroen worden gebruikt voor het verjagen van katten.

Is een kattenverjager hoorbaar voor mensen?

Een ultrasone kattenverjager is meestal niet hoorbaar voor mensen. De frequentie die een kattenverjager produceert, ligt boven de 21.000 Hertz. Een mens hoort frequenties tot 20.000 Hertz. Jongeren en kinderen horen wel hogere frequenties. Zo kan een kattenverjager hoorbaar zijn voor jongeren tot 25 jaar.

Wat doe je bij overlast van een kattenverjager?

Een kattenverjager veroorzaakt soms overlast door het geluid dat het produceert. Een kattenverjager is niet verboden, maar als je buren aangeven overlast te hebben, is het een goede zaak om dit samen op te lossen. Een kattenverjager met verstelbare frequentie is meestal lager te zetten.

Conclusie

Met een kattenverjager is overlast verleden tijd. Hopelijk ben je dankzij dit artikel wijzer geworden, en kies je zo de beste kattenverjager voor jouw situatie. Ga je voor een ultrasone kattenverjager, of kies je voor een kattenverjager met licht, water of een geur?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter via onderstaande feedbackknoppen. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up