menu
close
Categorieën

Snoeien met de Beste Kettingzaag van Vandaag

Man houdt een oranje kettingzaag vast

De beste kettingzaag maakt korte metten met tijdrovende klussen in de tuin. Van struiken snoeien, brandhout verzamelen tot zelfs het kappen van een grote levende boom. Je hebt hier alleen wel het juiste exemplaar voor nodig! Een slechte kettingzaag kan gevaarlijk zijn.

Daarom geef ik je hier de belangrijkste informatie over de verschillende types, de veiligheid, het gebruiksgemak en meer. Zo wordt je zoektocht naar dé kettingzaag een stuk gemakkelijker!

Makita - DUC101Z - Accu

Makita - DUC101Z - Accu
Aandrijving: Accu
Bekijk op Bol.com

Makita 230 V Kettingzaag 40

Makita 230 V Kettingzaag 40
Voltage: 230 V
Vermogen in Watt: 1800 W
Geluidsniveau: 90.3 dB
Diameter zaagblad: 0 mm
Aandrijving: Elektrisch
Bekijk op Bol.com

BLACKDECKER BLACK+DECKER GKC1825L20-QW Kettingzaag 18v

BLACKDECKER BLACK+DECKER GKC1825L20-QW Kettingzaag 18v
Voltage: 18 V
Vermogen in Watt: 0 W
Geluidsniveau: 89.6 dB
Diameter zaagblad: 0 mm
Accu/batterij capaciteit in mAh: 2000 mAh
Aandrijving: Accu
Bekijk op Bol.com

Waarom een kettingzaag aanschaffen?

Een kettingzaag is een efficiënt gereedschap. Het apparaat is onmisbaar voor iedereen die werkt in de groenvoorziening, maar ze worden ook voor thuisgebruik steeds populairder.

Kettingzagen worden gebruikt voor diverse grove klussen – van het omzagen van bomen tot het snoeien van grote struiken en verzamelen van brandhout. Voor een precisieklus is een kettingzaag minder praktisch.

De beste kettingzaag zaagt snel en gemakkelijk de dikste stukken hout door. Bovendien kost het minder inspanning dan wanneer je handgereedschap zoals een bijl gebruikt. Zo houd je meer tijd over om van je tuin te genieten!

Koopgids: hoe kies ik de beste kettingzaag?

Een kettingzaag koop je niet dagelijks, en een goed exemplaar uitkiezen is lastig. Deze koopgids staat boordevol advies en tips die je gaan helpen! Lees gauw verder. 👇🏻

Aandrijving

De aandrijving van een kettingzaag kan op drie verschillende manieren: op benzine, elektrisch op accu of elektrisch via een snoer. Welke kettingzaag het beste is, dat hangt af van de klus!

Elektrische kettingzaag met snoer

Een elektrische kettingzaag met snoer is licht van gewicht, goedkoop en onderhoudsarm. Ook is dit type stiller dan een exemplaar op benzine. Je bent daarentegen afhankelijk van een stopcontact en de kettingzaag heeft minder kracht.

Voor tuinonderhoud, zoals het kappen of snoeien van kleine bomen en struiken, is deze kettingzaag prima. Let wel goed op je veiligheid, zodat je niet struikelt over het snoer of deze per ongeluk doormidden zaagt!

Elektrische kettingzaag op accu

Je neemt een elektrische kettingzaag met een accu gemakkelijk overal mee naartoe. Denk er wel aan dat opladen zo'n 1 tot 3 uur duurt en dat de accu niet onbeperkt stroom geeft. Daardoor werk je niet aan één stuk door. De kettingzaag op accu is geschikt voor lichte klussen in de tuin.

Kettingzaag op benzine

Voor de zwaarste zaagklussen gebruik je een kettingzaag op benzine. Dit type is krachtig genoeg voor professioneel gebruik. Een dikke, levende boom kappen is geen probleem.

Kettingzagen op benzine produceren alleen wel het meeste geluid en vragen om meer onderhoud dan een elektrisch aangedreven kettingzaag. De benzinekettingzaag aan de praat krijgen kan bovendien een vermoeiende klus zijn. Houd ook rekening met bijkomende kosten voor de brandstof.

Kies je een kettingzaag op benzine? Kijk dan voor een model met een katalysator. De katalysator neutraliseert schadelijke stoffen, waardoor de kettingzaag minder uitlaatgassen uitstoot. Dat is beter voor jou én het milieu.

Veiligheid voorop! - Heb je nog nooit met een kettingzaag op benzine gewerkt? Wees extra voorzichtig en volg indien nodig een cursus. Dit gereedschap is geen speelgoed, en is gevaarlijk als je niet goed oplet.

De 5 beste kettingzagen op een rij

1. Makita - DUC101Z - Accu

1. Makita - DUC101Z - Accu
Aandrijving: Accu
Product gewicht: 4.50 kg

2. Makita 230 V Kettingzaag 40

2. Makita 230 V Kettingzaag 40
Aandrijving: Elektrisch
Automatische Kettingsmering: Ja
Diameter zaagblad: 0 mm
Zaagbladlengte: 40 cm
Telescopisch: Nee
Product gewicht: 4.40 kg

3. BLACKDECKER BLACK+DECKER GKC1825L20-QW Kettingzaag 18v

3. BLACKDECKER BLACK+DECKER GKC1825L20-QW Kettingzaag 18v
Aandrijving: Accu
Automatische Kettingsmering: Nee
Diameter zaagblad: 0 mm
Zaagbladlengte: 250 mm
Telescopisch: Nee
Product gewicht: 4.20 kg

4. STANLEY - BENZINEKETTINGZAAG - 45.1

4. STANLEY - BENZINEKETTINGZAAG - 45.1
Aandrijving: Benzine
Automatische Kettingsmering: Nee
Diameter zaagblad: 9 mm
Zaagbladlengte: 430 mm
Telescopisch: Nee
Product gewicht: 0.56 kg

5. Kibani Kettingzaag Elektrisch – 1800W

5. Kibani Kettingzaag Elektrisch – 1800W
Aandrijving: Elektrisch
Automatische Kettingsmering: Nee
Diameter zaagblad: 400 mm
Zaagbladlengte: 45.5 cm
Telescopisch: Nee
Product gewicht: 4.40 kg

Vermogen

Het vermogen zegt iets over de hoeveelheid kracht die een kettingzaag levert. Zo weet je of het apparaat geschikt is voor een bepaalde klus of niet.

Werk je langer dan 45 minuten aan een klus, of snoei je dikke takken? Dan raad ik een kettingzaag met een hoog vermogen aan! Een hoger vermogen betekent ook dat de kettingzaag meer stroom verbruikt.

Over het algemeen zijn kettingzagen op benzine het krachtigst. Het vermogen van een kettingzaag op benzine wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Het vermogen varieert tussen de 1,2 en 2,1 kW. Let daarnaast ook op de motorinhoud: meer cc betekent ook meer vermogen.

Bij een elektrisch exemplaar wordt het vermogen aangegeven in wattage (W). Dit ligt tussen de 710 en 2400 watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de kettingzaag.

Formaat

Het juiste formaat kies je aan de hand van verschillende factoren. Ik begin bij de ervaring. Heb je nog nooit met een kettingzaag gewerkt? Kies dan voor een klein model. Zo raken je handen en armen minder snel vermoeid.

Ook het soort hout of boom maakt een verschil. Voor hardhout heb je een grote kettingzaag nodig, omdat de zaag anders onder te veel spanning komt te staan en sneller breekt.

Bovendien is het fijn als de inhoud van de olietank groot genoeg is, zodat je niet constant bezig bent om deze bij te vullen. Een grote olietank is alleen ook zwaarder. Maak zelf de keuze wat jij belangrijker vindt: minder gewicht of minder vaak de olie bijvullen.

Gewicht

Over gewicht gesproken, een kettingzaag mag niet te zwaar of te licht zijn. Een lichte kettingzaag geeft teveel terugslag. Een zware kettingzaag is moeilijk te bedienen en slecht voor je schouders, armen en rug.

Ik raad een exemplaar van ongeveer 5 kg aan. Met dit gewicht kun je de kettingzaag goed hanteren, en is er ook genoeg gewicht om terugslag op te vangen.

Zaagbladlengte

Kijk naar de lengte van het zaagblad om te bepalen wat de zaagcapaciteit is. Hoe langer het zaagblad, hoe groter de klus mag zijn. De lengte varieert tussen de 25 cm en 40 cm. Langere zaagbladen bestaan ook, maar deze zijn alleen geschikt voor professioneel gebruik.

Je rekent eenvoudig zelf de ideale zaagbladlengte uit. Neem de maximale dikte van het hout dat je gaat zagen in centimeters. Dit getal doe je + 10. Een voorbeeld: je snoeit takken met een maximale dikte van 15 cm. Je hebt dan een zaagbladlengte van 25 cm nodig.

Bedenk wel dat een lange zaagbladlengte voor meer gewicht aan de voorkant zorgt. Je hebt dan meer fysieke kracht nodig om de kettingzaag te bedienen.

Zaagsnelheid

Als je de kettingzaag regelmatig gebruikt, dan is het fijn als het allemaal snel gaat. Ga voor een kettingzaag met een hoge zaagsnelheid! De zaagsnelheid varieert tussen de 10 en 20 meter per seconde.

Man gebruikt een oranje kettingzaag om een tak van een boom te zagen

Gebruiksgemak

Sommige kenmerken maken het gebruik van een kettingzaag nét iets makkelijker.

De ketting van een kettingzaag smeer je regelmatig met kettingzaagolie. De beste exemplaren hebben een functie voor automatische kettingsmering. Er moet dan wel voldoende olie in de kettingzaag zitten, en daarom is een oliepijlindicator ontzettend handig. Zo weet je precies wanneer het tijd is voor nieuwe olie.

Ga je de hoogte in? Je mag nooit boven je macht werken met een kettingzaag. Je kunt de telescoopladder erbij pakken, maar het makkelijkste is om een kettingzaag met telescopische steel aan te schaffen.

Ook is het fijn als de kettingzaag een handvat met softgrip, softstart én anti-vibratie heeft. Softgrip geeft een betere grip waardoor de kettingzaag niet uit je handen glipt. Softstart zorgt voor een langzame start, zodat je niet direct met volle toeren begint. Dit is een stuk veiliger.

Het dempen van schokken met anti-vibratie is minder belastend voor je armen en zorgt ervoor dat je werkt met meer precisie. Bovendien zijn trillingen slecht voor je bloedcirculatie.

Geluidsniveau

Een kettingzaag maakt kabaal. Gemiddeld produceert het apparaat 110 dB aan geluid. Dit hoge volume levert direct gehoorbeschadiging op – ook al is dit niet meteen merkbaar.

Draag daarom de beste gehoorbescherming als je met een kettingzaag werkt. Een exemplaar op benzine produceert overigens meer geluid dan een elektrische variant.

Veiligheid

Een elektrische kettingzaag is een gevaarlijk gereedschap en een kettingzaag op benzine is nog gevaarlijker. Meerdere factoren hebben invloed op jouw veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het weer: een plensbui beperkt je zicht en windstoot kan voor een onverwachte beweging zorgen.

Fabrikanten van de beste kettingzagen denken goed na over de veiligheid, en bouwen daarom noodzakelijke veiligheidsfuncties in.

Terugslag betekent dat de zaag terugslaat zodat hij je uit balans brengt. De terugslagbeveiliging en kettingrem zijn zo ontworpen om bij terugslag of verlies van controle de ketting direct te stoppen. Dit is absoluut noodzakelijk!

Een gashendelblokkering zorgt ervoor dat de zaag alleen werkt bij het indrukken van een knop. Dit helpt ongelukken te voorkomen doordat de kettingzaag onbedoeld start.

Een stopknop gebruik je om het apparaat direct uit te schakelen. Sommige kettingzagen hebben zelfs veiligheidsgrepen. Zodra je handen het handvat loslaten, schakelt de kettingzaag zichzelf onmiddellijk uit.

Naast goede gehoorbescherming zijn ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk. Denk aan een veiligheidsbril, een kettingzaagbroek, werkschoenen met een stalen neus, een veiligheidshelm en werkhandschoenen. Draag géén loszittende kleding of sieraden!

Houd het weer in de gaten! - Het spreekt wellicht voor zich dat het gevaarlijk is om een elektrische kettingzaag te gebruiken tijdens een regenbui. Als je merkt dat het gaat regenen, stop dan direct je werkzaamheden. Een kettingzaag op benzine kan daarentegen wél in de regen gebruikt worden.

Specificaties van verschillende kettingzagen naast elkaar

AandrijvingProduct gewichtAutomatische KettingsmeringDiameter zaagbladZaagbladlengte
1Makita - DUC101Z - AccuAccu4.50 kg
2Makita 230 V Kettingzaag 40Elektrisch4.40 kgJa0 mm40 cm
3BLACKDECKER BLACK+DECKER GKC1825L20-QW Kettingzaag 18vAccu4.20 kgNee0 mm250 mm
4STANLEY - BENZINEKETTINGZAAG - 45.1Benzine0.56 kgNee9 mm430 mm
5Kibani Kettingzaag Elektrisch – 1800WElektrisch4.40 kgNee400 mm45.5 cm

Makita - DUC101Z - Accu

Aandrijving: Accu

Product gewicht: 4.50 kg

Makita 230 V Kettingzaag 40

Aandrijving: Elektrisch

Product gewicht: 4.40 kg

Automatische Kettingsmering: Ja

Diameter zaagblad: 0 mm

Zaagbladlengte: 40 cm

BLACKDECKER BLACK+DECKER GKC1825L20-QW Kettingzaag 18v

Aandrijving: Accu

Product gewicht: 4.20 kg

Automatische Kettingsmering: Nee

Diameter zaagblad: 0 mm

Zaagbladlengte: 250 mm

STANLEY - BENZINEKETTINGZAAG - 45.1

Aandrijving: Benzine

Product gewicht: 0.56 kg

Automatische Kettingsmering: Nee

Diameter zaagblad: 9 mm

Zaagbladlengte: 430 mm

Kibani Kettingzaag Elektrisch – 1800W

Aandrijving: Elektrisch

Product gewicht: 4.40 kg

Automatische Kettingsmering: Nee

Diameter zaagblad: 400 mm

Zaagbladlengte: 45.5 cm

Veelgestelde vragen over kettingzagen

Heb je nog vragen over kettingzagen of hoe je deze gebruikt? Hieronder vind je de meest gestelde vragen van dit moment, inclusief antwoorden.

Hoe gebruik je een kettingzaag?

Lees als eerste de gebruiksaanwijzing. Controleer voordat je begint de ketting. Deze moet goed gespannen zijn. Kijk ook de ketting na op beschadigingen. Zorg ervoor dat mensen, kinderen en dieren op een veilige afstand blijven.

Als alles in orde is, kun je aan de slag! Houd de kettingzaag met twee handen vast voor de beste grip. Er moet daarnaast voldoende afstand zijn tussen de kettingzaag en het lichaam.

Wat betaal je voor een kettingzaag?

Heb je een krap budget? Je haalt vanaf € 100 al een kettingzaag in huis. De duurste exemplaren kosten rond de € 800. Dit prijsverschil komt door meerdere factoren, waaronder de aandrijving, veiligheidsfuncties, het vermogen, de zaagbladlengte en het aantal meegeleverde accessoires.

Hoe onderhoud je een kettingzaag?

Het is noodzakelijk voor je veiligheid dat je een kettingzaag goed onderhoudt. Lees daarom de handleiding van jouw kettingzaag voor meer informatie. Elke kettingzaag is anders, en ze vragen daarom ook om verschillend onderhoud.

Zorg voor een gelijkmatige slijtage door het zaagblad na elk gebruik te draaien en goed schoon te maken. Het zaagblad moet regelmatig geslepen worden en de ketting smeer je met olie. Controleer de ketting daarnaast op beschadigingen.

Ook is periodiek onderhoud vereist. Je besteedt dit het beste uit aan een professional. Het onderstaande filmpje geeft veel nuttige tips en informatie over het onderhoud van jouw kettingzaag.

Conclusie

Investeren in de beste kettingzaag is het geld dubbel en dwars waard. Zo geniet je altijd van een goed onderhouden tuin. En onthoud: veiligheid komt altijd op de eerste plaats!

Als je voor de eerste keer met een kettingzaag werkt, dan is een elektrisch exemplaar goed genoeg. Heb je al genoeg ervaring, en heb je een flinke klus te klaren? Dan heb je meer baat bij een krachtig exemplaar op benzine.

Bedankt voor het lezen! Weet je niet waar je moet beginnen met winkelen? In de top 5 hierboven staan de aanbevelingen van dit moment. Was iets niet duidelijk? Laat het mij dan hieronder weten. 👇🏻

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up