menu
close
Categorieën

De Beste Keukenweegschaal voor Bakliefhebbers

Een keukenweegschaal weegt koffiebonen

Bakken en koken... het is ontzettend leuk, maar vraagt om precisie. Een paar gram bakpoeder te weinig kan je prachtige gebak bijvoorbeeld al in laten storten, en een paar gram kruiden teveel geeft je gerecht opeens een heel andere smaak. Je raadt het al: de beste keukenweegschaal biedt precisie in de keuken waar nodig. Zo perfectioneer je jouw kook- en bakkunsten!

Heb je al zin om aan de slag te gaan in de keuken? Nog even geduld; ik neem alles met je door wat je moet weten om een goede keukenweegschaal te kiezen, te beginnen met onze top 3 hieronder.

KitchenBrothers Keukenweegschaal Weegschaal Keuken Digitaal

KitchenBrothers Keukenweegschaal Weegschaal Keuken Digitaal
Bekijk op Bol.com

Lekro Digitale Precisie Keukenweegschaal

Lekro Digitale Precisie Keukenweegschaal
Bekijk op Bol.com

Precisie Keukenweegschaal Digitale Keukenweegschaal Tot

Precisie Keukenweegschaal Digitale Keukenweegschaal Tot
Bekijk op Bol.com

Waarom een keukenweegschaal aanschaffen?

Als je vaker dan eens per maand kookt of bakt, is een keukenweegschaal ontzettend handig. De meesten onder ons halen die frequentie wel!

Verbeter je gerechten

Met een keukenweegschaal ga je preciezer te werk, wat je gerechten en baksels verbetert. Heb je een recept uitgetest en is jouw creatie perfect geworden? Met een keukenweegschaal meet je tot op de (milli)gram nauwkeurig te werk. Meet je ingrediënten, doe ze in de beste keukenmachine en koken maar!

Als je op gevoel moet afmeten en wegen, is het heel lastig om precies hetzelfde resultaat te creëren. Met een keukenweegschaal maak je keer op keer het perfecte gerecht.

Makkelijker en sneller koken

Een lekkere schotel grillen, in een goede stoomoven bereiden of lekker bakken op je inductiekookplaat... Hoe jij je gerecht ook maakt; met een keukenweegschaal werk je een stuk sneller! Je weegt snel af hoe groot je porties worden en weet precies hoeveel kruiden je gebruikt.

Volg je een specifiek voedingsschema? Dan is een keukenweegschaal ook perfect! Je kunt je portiegroottes dankzij de weegschaal perfect doseren en houdt makkelijk al je macro's in de gaten. Genoeg redenen om een goede keukenweegschaal aan te schaffen!

een zwarte keukenweegschaal

Koopgids: hoe kies ik de beste keukenweegschaal?

Keukenweegschalen zijn tegenwoordig moderner dan je misschien denkt. Er zijn dan ook enkele eigenschappen om in de gaten te houden. Ik loop ze met je langs.

Analoog of digitaal

Hoewel je een analoge keukenweegschaal nauwelijks meer ziet, zijn ze nog wel verkrijgbaar, maar veruit de meeste keukenweegschalen zijn digitaal. Het grote voordeel van een analoge weegschaal is dat je geen batterij nodig hebt. Verder is het voor sommigen een leuk vintage item om te hebben.

Digitale keukenweegschalen zijn veel populairder, en ze hebben tegenwoordig steeds meer technische snufjes. Zo zijn er zelfs slimme keukenweegschalen. Daar straks meer over. Voor nu is de conclusie: er zijn veel verschillende digitale keukenweegschalen die ontzettend nauwkeurig wegen!

Formaat en maximale gewicht

Wat de beste keukenweegschaal is, hangt af van je wensen. Dat geldt onder andere voor het formaat van de keukenweegschaal. Wil je een compacte keukenweegschaal die je makkelijk opbergt of wil je ook grote hoeveelheden ingrediënten afwegen en maakt het formaat minder uit?

Sta ook even stil bij de hoeveelheden die je meestal afweegt. Als je regelmatig een paar kilo bloem moet afwegen, zoek je een heel ander model dan iemand die meestal alleen wat kruiden of koffiebonen weegt.

Nauwkeurigheid

De meeste keukenweegschalen ronden af op 1 gram, maar er zijn ook keukenweegschalen die nóg nauwkeuriger zijn. De vraag is: heb je dat nodig? Dat ligt echt aan wat je precies afweegt. Als je 0,2 gram bloem te veel of te weinig hebt, merk je dat waarschijnlijk niet. Met baking soda of saffraan is dat al anders.

Heb je een zeer nauwkeurige weegschaal nodig die op de milligram weegt? Lang niet elke keukenweegschaal is daar geschikt voor. Je komt waarschijnlijk uit op een compact, maar enigszins luxe keukenweegschaal. Zoek deze eigenschap in ieder geval op in de productspecificaties als je het belangrijk vindt.

Tarrafunctie

Als je denkt aan een keukenweegschaal kopen, is een tarrafunctie misschien niet het eerste wat in je opkomt. Toch is het goed om naar deze eigenschap te kijken! Het is namelijk dé eigenschap die het makkelijk maakt om ingrediënten in een kom of schaal af te wegen.

Wanneer je de tarrafunctie gebruikt, druk je een knopje in. Het gewicht op het display gaat dan naar 0. Als je een kom op de weegschaal zet en daarna op de tarraknop drukt, rekent de weegschaal het gewicht dat er nu op staat (in dit geval het gewicht van de kom) niet meer mee. Het gewicht dat je op het scherm ziet, is alleen het gewicht van het ingrediënt dat je vervolgens toevoegt.

Stel, je maakt gebakt. Er moet 200 gram suiker, 2 eieren en 200 gram bloem in de kom. Dan zet je eerst de kom op de schaal en druk je op tarra. Op het display staat nu 0. Doe suiker in de kom tot je 200 gram op het display ziet staan. Vervolgens voeg je de twee eieren toe. Hmm, op hoeveel gram zit je nu? En hoeveel gram moet het worden met het bloem erbij?

Als je nu nog een keer op 'tarra' drukt, springt het display weer naar een gewicht van 0,0 gram. Je kunt nu een extra ingrediënt afgewogen toevoegen – zonder een aftreksom van de rest van het gewicht te maken! Je doet simpelweg bloem in de kom tot je 200 gram op het display ziet staan. Handig!

Veel keukenweegschalen hebben een tarrafunctie, maar het is niet altijd zo. Vind je dit een handige functie, check dan even of de keukenweegschaal die je wilt deze functie heeft.

Geschikt voor

Soms staat er in de eigenschappenlijst 'geschikt voor'. Het lijstje dat volgt, geeft aan wat je allemaal kunt wegen op de keukenweegschaal. Voedselwaren en ingrediënten liggen voor de hand, maar je kunt bijvoorbeeld ook sieraden en post wegen. Bij 'geschikt voor' check je dus makkelijk waar je de weegschaal allemaal voor kan gebruiken.

Ik heb zelf bijvoorbeeld een aparte keukenweegschaal om het gewicht van mijn kleinste hondje (ongeveer 2 kg weegt het pluisje) mee bij te houden. Op een personenweegschaal lukt dat niet. Met een keukenweegschaal gaat het perfect!

Materiaal

Meestal is (de buitenkant van) een keukenweegschaal gemaakt van rvs, plastic of glas. Glazen keukenweegschalen zien er mooi uit, maar zijn helaas wel breekbaar. Plastic breekt daarentegen niet zo snel, maar is ook niet het duurzaamste materiaal. Wil je een stevige, duurzame keukenweegschaal? Dan past rvs goed bij je wensen.

De 5 beste keukenweegschalen op een rij

1. KitchenBrothers Keukenweegschaal Weegschaal Keuken Digitaal

2. Lekro Digitale Precisie Keukenweegschaal

3. Precisie Keukenweegschaal Digitale Keukenweegschaal Tot

4. Rheme Digitale Keukenweegschaal Tot 5kg

5. Kitchenwell Digitale Precisie Keukenweegschaal

Slimme functies

In een wereld met talloze smartapparaten blijven de keukenwegenschalen niet achter. Er zijn ook keukenweegschalen met slimme functies! Ze zijn vooral handig als je je keukenweegschaal gebruikt om je voedingspatroon te ontwikkelen.

Een smart keukenweegschaal kun je namelijk koppelen aan een app op je telefoon. In die app houd je bij wat je eet en zie je alle voedingswaarden die je binnenkrijgt in een handig overzicht. Gebruik je de keukenweegschaal? Die geeft dan automatisch door aan de app hoeveel gram je hebt afgewogen. Je ziet dus exact de voedingswaarden van de portie die je eet!

Prijzen

Aan een keukenweegschaal ben je gelukkig geen fortuin kwijt. Voor € 10 heb je al een simpele keukenweegschaal die z'n werk doet. Zoek je een luxe keukenweegschaal met smartfuncties? Dan loopt de prijs op, maar meestal is een keukenweegschaal niet duurder dan € 30.

Specificaties van keukenweegschalen naast elkaar

1KitchenBrothers Keukenweegschaal Weegschaal Keuken Digitaal
2Lekro Digitale Precisie Keukenweegschaal
3Precisie Keukenweegschaal Digitale Keukenweegschaal Tot
4Rheme Digitale Keukenweegschaal Tot 5kg
5Kitchenwell Digitale Precisie Keukenweegschaal

KitchenBrothers Keukenweegschaal Weegschaal Keuken Digitaal

Lekro Digitale Precisie Keukenweegschaal

Precisie Keukenweegschaal Digitale Keukenweegschaal Tot

Rheme Digitale Keukenweegschaal Tot 5kg

Kitchenwell Digitale Precisie Keukenweegschaal

Veelgestelde vragen over keukenweegschalen

Heb je nog vragen over keukenweegschalen? Dan ben je op de juiste plek, want hieronder beantwoord ik enkele veelvoorkomende vragen.

Welke keukenweegschaal is het meest nauwkeurig?

Als je een nauwkeurige weegschaal wilt, zoek er dan een die zoveel mogelijk decimalen achter de komma weergeeft.

Wat kan je allemaal wegen met een keukenweegschaal?

Je kunt een keukenweegschaal gebruiken om voedselingrediënten af te wegen, maar afhankelijk van de nauwkeurigheid en het type weegschaal kun je ook sieraden, post en andere voorwerpen wegen.

Hoeveel kost een goede keukenweegschaal?

Voor een goede keukenweegschaal ben je ongeveer € 20 kwijt. Let er natuurlijk wel op dat de keukenweegschaal de specificaties en eigenschappen heeft die jij belangrijk vindt!

Conclusie

Zo, nu weet je pas echt hoe je de beste keukenweegschaal aanschaft! Let op of hij analoog of digitaal is, check of de weegschaal nauwkeurig genoeg weegt voor je doeleinden en hij wel voldoende gewicht kan dragen. Vergeet niet om te letten op de handige tarrafunctie en je bent ready to go!

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat je zo geholpen bent. Laat je het me even weten?

Mariska Rietveld

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up