menu
close
Categorieën

Het Beste Kitpistool voor ieder Klusproject!

Iemand die kit aanbrengt met een kitpistool.

Een kitpistool is onmisbaar voor elke doe-het-zelver. Met het kitpistool breng je gemakkelijk lijm en kit aan in kleine kieren en naden. Zo werk je iedere klus strak en netjes af. Dit artikel helpt je verder in de zoektocht naar het beste kitpistool voor je project!

Amazy roestvrijstalen patronenpistool incl. 5

Amazy roestvrijstalen patronenpistool incl. 5
Bekijk op Bol.com

Bison Power Kitpistool

Bison Power Kitpistool
Materiaal: Kunststof
Bekijk op Bol.com

Makita DCG180Z B- Lijm- &

Makita DCG180Z B- Lijm- &
Bekijk op Bol.com

Waarom een kitpistool aanschaffen?

Een kitpistool is een langwerpig gereedschap dat kit en lijm aanbrengt in de kleinste kieren en naden. Zo dicht je kleine openingen eenvoudig met kit en lijm je materialen aan elkaar. De beste kitspuit lijkt op een purpistool, alleen is die laatste voor het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Om het kitpistool te gebruiken is kit nodig. Deze koop je eenvoudig online of in de bouwmarkt. Welk type kit je nodig hebt, is afhankelijk van de klus die je doet.

Voor het aan elkaar monteren van materialen is de beste montagekit noodzakelijk. Ben je van plan om de kieren in de badkamer te dichten? Gebruik dan goede sanitairkit. Dat is bestand tegen vocht!

Soorten kitpistolen

Er zijn verschillende soorten kitpistolen: op netstroom, op batterijen, op accu en op lucht.

Een elektrische kitspuit werkt op netstroom, net zoals de elektrische variant van het lijmpistool. Je steekt simpelweg de stekker in het stopcontact en hij doet het! Je hebt geen gedoe met opladen of lege batterijen, maar tegelijkertijd beperkt een snoer je bewegingsvrijheid.

Er bestaan ook modellen die op batterijen werken, zoals de Batavia Maxxpush. Deze beperken je bewegingsvrijheid niet, maar je moet wel altijd een nieuw setje batterijen bij de hand hebben.

Man die met een kitpistool kit aanbrengt op hout.

De kitspuit op accu haalt energie uit een accu, die je van tevoren oplaadt en daarna in het kitpistool stopt. Ook met dit type heb je bewegingsvrijheid doordat het pistool draadloos is. Wel moet de accu op tijd aan de lader en raakt hij na een tijdje leeg, waardoor je niet meer door kan werken.

Een kitpistool op lucht gebruikt luchtdruk om de kit naar buiten te duwen. Het voordeel van een kitpistool op lucht is dat deze sneller werkt dan een kitpistool op elektriciteit. Ook is dit type draadloos en gebruik je hem makkelijk overal.

De verschillende soorten kitpistolen hebben allemaal een andere prijs. De goedkoopste soorten zijn tussen de € 10 en € 20. Van duurdere, krachtigere modellen die bedoeld zijn voor professionals loopt de prijs op tot wel € 600. Voor doe-het-zelfklusjes voldoet een goedkope variant.

De 5 beste kitpistolen op een rij

1. Amazy roestvrijstalen patronenpistool incl. 5

2. Bison Power Kitpistool

2. Bison Power Kitpistool
Materiaal: Kunststof

3. Makita DCG180Z B- Lijm- &

4. Soudal Kitspuit 106617 siliconepistool

4. Soudal Kitspuit 106617 siliconepistool
Geschikt voor purschuim: Nee
Materiaal: Hout, Metaal, Staal

5. wolfcraft Kitspuit MG 200 ERGO

5. wolfcraft Kitspuit MG 200 ERGO
Materiaal: Glas

Koopgids: hoe kies ik het beste kitpistool?

Naast de verschillen die ik hierboven al noemde, zijn er nog een aantal. Welk type kitpistool het beste bij je past, hangt af van de klussen die je doet. Ik zet de belangrijkste kenmerken hieronder voor je op een rijtje.

De constructie

Het skelet van een kitpistool kan drie verschillende constructies hebben: open, halfopen en dicht. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt mee. Een open, halfopen of dichte constructie zegt simpelweg hoe open de kitspuitkoker (het onderdeel waar je de kit in plaatst) is.

Een kitpistool met een open skelet is de goedkoopste variant op de markt. De prijs varieert tussen de € 10 en € 30. Door het open skelet is het nauwkeurig aanbrengen van kit lastiger dan bij de andere twee varianten.

Bij een halfopen kitpistool is de onderkant van het skelet (grotendeels) dicht, terwijl de bovenkant open is. Hierdoor is het gemakkelijker om de kit nauwkeurig aan te brengen. Deze variant is iets duurder dan een open kitspuit.

Een dicht kitpistool heeft een volledig afgesloten skelet. Hij is stabiel, stevig en werkt nauwkeurig. De prijs van deze variant begint bij ongeveer € 60 en loopt op tot wel € 600.

Kitspuit bovenop oranje en zwarte emmer met witte kit erlangsaf en tools eromheen

Mechanisch of hydraulisch

Of het kitpistool mechanisch of hydraulisch werkt, bepaalt hoe gemakkelijk je hem bedient. Je voelt dit verschil duidelijk wanneer je de hendel van het kitpistool indrukt.

Bij een mechanische kitspuit zet je zelf kracht op de hendel, maar het mechanisme helpt je hier wel bij en zorgt voor een prima dosering van de kit. Het mechanisme houdt de dosering gelijkmatig om bobbels en oneffenheden in je kitranden te voorkomen.

Een hydraulische kitspuit vergt bijna geen kracht, doordat het de kracht die je zet zelf vergroot. Je raakt de hendel nauwelijks aan en de kit komt al tevoorschijn. Veel klussers vinden dit systeem even wennen, doordat je voor je gevoel bijna niets doet. Toch is het systeem ideaal voor klussen die langer duren, wat het direct een professionele kitspuit maakt.

Kitspuitkoker

Om het kitpistool te gebruiken heb je kit nodig. Deze kit koop je in een bus, die je vervolgens aan het kitpistool bevestigt. Welke kitbus er in je kitpistool past, hangt af van de inhoud van de kitspuitkoker.

Gemiddeld is de inhoud van de koker 150 ml, maar er bestaan kitpistolen met een grotere inhoud. Let bij de aanschaf van kit goed op de inhoud en of deze in het pistool past!

Specificaties van kitpistolen naast elkaar

Materiaal
1Amazy roestvrijstalen patronenpistool incl. 5
2Bison Power KitpistoolKunststof
3Makita DCG180Z B- Lijm- &Kunststof
4Soudal Kitspuit 106617 siliconepistoolHout, Metaal, Staal
5wolfcraft Kitspuit MG 200 ERGOGlas

Amazy roestvrijstalen patronenpistool incl. 5

Bison Power Kitpistool

Materiaal: Kunststof

Makita DCG180Z B- Lijm- &

Materiaal: Kunststof

Soudal Kitspuit 106617 siliconepistool

Materiaal: Hout, Metaal, Staal

wolfcraft Kitspuit MG 200 ERGO

Materiaal: Glas

Zó gebruik je hem!

Na al deze informatie ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar hoe je het kitpistool gebruikt.

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste kit bevestigt in het kitpistool. Voor badkamers en vochtige ruimtes is dit bijvoorbeeld sanitairkit, voor het monteren van verschillende materialen is dit montage kit en voor het vullen van kieren is afdichtingskit de beste keuze.

Voor het kitten maak je de ondergrond eerst stof- en vetvrij. Zorg dat de ondergrond droog is en snijd met een stanleymes het topje van de kitkoker schuin open. Plaats de kitkoker in het kitpistool. Spuit in een gelijkmatige beweging van links naar rechts en oefen niet te veel druk uit om overtollig kit te voorkomen. Strijk hierna de kitstrook glad met een natte vinger.

Nadat je de juiste kitbus bevestigt, ga je aan de slag. Dit handige filmpje hieronder laat stap voor stap laat zien hoe dat moet!

Veelgestelde vragen over kitpistolen

Als laatste nog de meeste gestelde vragen over de beste kitspuit!

Hoe werkt een kitpistool?

Een kitpistool dicht kieren en kleine ruimtes met behulp van kit. Bevestig de juiste kitbus, passend bij je klus, in de kitspuitkoker en ga aan de slag. Door rustig de hendel in te drukken spuit de kit naar buiten.

Wat is het verschil tussen een mechanisch en hydraulisch kitpistool?

Het mechanische systeem ondersteunt je licht bij het kracht zetten op de hendel. De dosering van de kit blijft stabiel.

Het hydraulische systeem versterkt de druk de je op de hendel zet, zodat je zelf weinig hoeft te doen en geen kramp in je vingers krijgt. Dit is ideaal wanneer je het kitpistool langdurig gebruikt.

Conclusie

Het kitpistool is perfect voor het kitten van kieren en kleine ruimtes zowel binnen- als buitenshuis. Hopelijk weet je nu voldoende over het kitpistool en gaat je klusavontuur beginnen!

Door alle verschillende kenmerken is het niet erg als je nog niet weet welk kitpistool bij je past. Bekijk de top 5 nog eens rustig! Bedankt voor het lezen en laat het vooral weten als je zelf nog tips hebt! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up