menu
close
Categorieën

Snel en Efficiënt Gaten Boren met de Beste Klopboormachine!

Een klopboor die gaten boort

De klopboormachine is een boormachine die naast de boorbeweging ook een kloppende beweging maakt. Door deze beweging maakt de klopboormachine gemakkelijk gaten in allerlei harde materialen zoals hout, muren, tegels en zelfs beton. Hier vind je de top 5 beste klopboormachines en geef ik je de belangrijkste informatie voor de perfecte keuze!

Bosch EasyImpact 600

Bosch EasyImpact 600
Aantal snelheden: 2
Klopfunctie: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Bosch Klopboormachine 100 Acc. GSB

Bosch Klopboormachine 100 Acc. GSB
Klopfunctie: Ja
Bekijk op Bol.com

Powerplus klopboormachine POWX0265 - 800W

Powerplus klopboormachine POWX0265 - 800W
Klopfunctie: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een klopboormachine aanschaffen?

Een klopboormachine is eigenlijk een gewone boormachine voor zwaardere werkzaamheden. Hij is dan ook enkel handig voor het boren van gaten in hard materiaal zoals wanden en hardhout. De klopboormachine bezit de kracht om door beton te boren, maar om dit echt accuraat te doen is een goede betonboor een betere oplossing.

Een klopboormachine beschikt ook over de mogelijkheid om schroeven in te draaien. Bedenk wel dat hij enkel schroeven in hard materiaal schroeft. Wil je iets ophangen aan een zachte muur, gebruik dan een goede schroefmachine.

De klopboormachine versus andere boormachines

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of de beste accuboormachine niet hetzelfde resultaat geeft als een klopboormachine. Het antwoord hierop is duidelijk: nee.

Het grootste verschil tussen deze twee boormachines zit in de kracht die de klopboormachine bezit. Met deze kracht doorboort hij gemakkelijk harde materialen waar de accuboormachine niet of moeizaam doorheen komt. Dit betekent dat je zware klussen veel sneller en efficiënter klaart met de klopboormachine.

Dit zit hem in de klopbeweging van de klopboormachine. Waar een normale boormachine ronddraait om een gat in materiaal te boren, klopt de klopboormachine zich een weg door muren. Zo klopt hij bij elke beweging een stukje van het materiaal weg.

De klopboormachine is de grote broer van de boorhamer. In essentie doen een boorhamer en klopboormachine hetzelfde werk: met een kloppende beweging gaten boren in hard materiaal. Echter, de klopboormachine beschikt over meer kracht, waardoor hij geschikt is voor de zwaardere klussen.

Om je keuze voor een klopboormachine goed af te wegen, zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen:

  • Ze zijn krachtig
  • Je boort snel. Vooral als je veel gaten wil boren, is het boren snel geklaard
  • De klopbeweging bespaart je veel handmatig werk
  • Ze zijn duurzaam. Omdat je snel gaten boort, hoef je je toestel minder lang en intensief te gebruiken

Nadelen:

  • Klopboormachines zijn niet altijd geschikt om door beton te boren. Een betonboor is hiervoor de beste optie
  • Klopboormachines zijn soms té krachtig. Wanneer je bijvoorbeeld een simpel gaatje in een baksteen wil boren, gebeurt het vaak dat je te diep zit of dat er een stuk steen afspringt, waardoor je een plug minder precies plaatst
  • Klopboormachines wegen minstens twee kilogram. Daardoor moet je beide armen gebruiken om de toestellen goed te positioneren

Verschillen met de gewone boormachine

De klopboormachine is toch wel een vreemde eend in de bijt wanneer je hem vergelijkt met andere boormachines, zoals een kolomboormachine. Dit zit hem in verschillende gebruiksaspecten.

Allereerst beschikt de klopboormachine over twee handgrepen in plaats van één. Zo houd je de machine stevig vast tijdens het boren. De kloppende beweging veroorzaakt een terugslag, wat goede grip noodzakelijk maakt.

Ook kun je meer verschillende soorten boren gebruiken bij een klopboormachine. Bij sommige toestellen kun je een boor met een draaibeweging opnemen, bij andere toestellen klik je een boor vast. Bij gewone boormachines is de keuze voor boren meestal beperkter.

De 5 beste klopboormachines op een rij

1. Bosch EasyImpact 600

1. Bosch EasyImpact 600
Aantal snelheden: 2
Klopfunctie: Ja
Voedingstype: Netstroom
Max. toerental: 3000 r/min

2. Bosch Klopboormachine 100 Acc. GSB

2. Bosch Klopboormachine 100 Acc. GSB
Klopfunctie: Ja
Voedingstype: Netstroom
Max. toerental: 3250 r/min

3. Powerplus klopboormachine POWX0265 - 800W

3. Powerplus klopboormachine POWX0265 - 800W
Klopfunctie: Ja
Voedingstype: Netstroom
Max. toerental: 3000 r/min

4. BLACKDECKER BLACK+DECKER BEH850K-QS Klopboormachine 850W

4. BLACKDECKER BLACK+DECKER BEH850K-QS Klopboormachine 850W
Aantal snelheden: 1
Klopfunctie: Ja
Voedingstype: Netstroom
Max. toerental: 3100 r/min

5. Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 V

5. Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 V
Aantal snelheden: 2
Aantal instelbare aandraaimomenten: 16
Klopfunctie: Ja
Boorgat verlichting: Nee
Voedingstype: Accu
Max. toerental: 1400 r/min

Koopgids: hoe kies ik de beste klopboormachine?

Nu je weet waarvoor je een klopboormachine gebruikt, is het tijd om kennis te maken met de verschillende specificaties. Klopboormachines beschikken over verschillende kenmerken die van elkaar verschillen. Ik zet ze voor je op een rij.

Vermogen (volt)

De kracht die de klopboormachine heeft, is voor het grootste gedeelte bepaald door het vermogen (volt). Hoe meer vermogen de machine bezit, hoe krachtiger hij boort. Vaak is het wel zo dat klopboormachines met meer kracht ook een stuk zwaarder in de hand liggen en meer kosten.

Voor kleinere klussen is een accu van 10.8 volt voldoende. Ben je van plan om te boren in metselwerk, dan is iets boven de 14,4 volt beter. Wil je grote gaten boren in metselwerk en ben je klaar voor het zware werk, kies dan liever voor 18 volt.

Snelheden

In principe zitten er twee versnellingen op een standaard klopboormachine. De eerste versnelling is voor het schroeven. Deze heeft het hoogste toerental. De tweede versnelling is voor het boren en heeft een lager toerental.

Er zijn ook machines op de markt die maar één versnelling hebben. Deze zijn meestal niet geschikt om te boren. Deze klopboormachines gebruik je vooral voor het schroeven in harde materialen.

Het draaivermogen (Nm)

Naast het vermogen in volt bepaalt ook het draaivermogen hoe krachtig de klopboormachine boort, weergegeven in newtonmeter (Nm) of koppel. Nm staat voor de draaikracht die de klopboormachine levert. Bij veel modellen krijg je de mogelijkheid om de kracht aan te passen aan het materiaal waar je in boort of schroeft.

Klopboor in hout

Accu of netstroom

Of je een klopboormachine op accu of op netstroom gebruikt, hangt af van je eigen voorkeur. Over het algemeen is het fijner om met een accu te werken, omdat er dan geen snoer in de weg zit. Wel is het zaak erop te letten dat je boor goed opgeladen is.

Werk je met een accu, dan krijg je vaak twee keer een accu geleverd zodat je ze om de beurt kunt gebruiken. Zo beschik je altijd over een werkende machine. Een klopboormachine op netstroom beschikt vaak over meer kracht, maar het snoer beperkt je bewegingen. Daarnaast is een stopcontact of haspel noodzakelijk.

Soorten boren

Om de klus te klaren is de juiste boor nodig. Verschillende soorten boren vind je in een goede borenset. Voor het boren van gaten zijn er allerlei verschillende soorten en maten boren. Zo maak je het gat met precies de juiste grootte en diepte.

Sommige klopboormachines komen met een aantal boren, zodat je variatie hebt. Krijg je deze er niet bij, dan is het aan te raden een borenset aan te schaffen.

Benieuwd hoe je een klopboormachine precies gebruikt? Bekijk dan dit handige filmpje:

Specificaties van klopboormachines naast elkaar

VoedingstypeAantal snelhedenMax. draaimoment
1Bosch EasyImpact 600Netstroom215 Newton meter
2Bosch Klopboormachine 100 Acc. GSBNetstroom22800 Newton meter
3Powerplus klopboormachine POWX0265 - 800WNetstroom22800 Newton meter
4BLACKDECKER BLACK+DECKER BEH850K-QS Klopboormachine 850WNetstroom12800 Newton meter
5Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 VAccu22800 Newton meter

Bosch EasyImpact 600

Voedingstype: Netstroom

Aantal snelheden: 2

Max. draaimoment: 15 Newton meter

Bosch Klopboormachine 100 Acc. GSB

Voedingstype: Netstroom

Aantal snelheden: 2

Max. draaimoment: 2800 Newton meter

Powerplus klopboormachine POWX0265 - 800W

Voedingstype: Netstroom

Aantal snelheden: 2

Max. draaimoment: 2800 Newton meter

BLACKDECKER BLACK+DECKER BEH850K-QS Klopboormachine 850W

Voedingstype: Netstroom

Aantal snelheden: 1

Max. draaimoment: 2800 Newton meter

Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 V

Voedingstype: Accu

Aantal snelheden: 2

Max. draaimoment: 2800 Newton meter

Veelgestelde vragen over klopboormachines

Voordat je de klus klaart, beantwoord ik nog enkele veelvoorkomende vragen over klopboormachines.

Wat is het verschil tussen een klopboormachine en een boormachine?

Een klopboormachine gebruik je voor de wat zwaardere werkzaamheden. Door de kloppende beweging maakt de klopboormachine snel en efficiënt gaten in hard materiaal, zoals beton, muren en hardhout.

Kun je met een klopboor ook schroeven?

Ja, dat kan. Dankzij de klopfunctie van een klopboormachine schroef en boor je gemakkelijk in stevige materialen zoals houten planken, staal en metselwerk.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende over de klopboormachine en boor je binnenkort snel en efficiënt gaten in de hardste materialen! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up