menu
close
Categorieën

De Beste Koekepannen voor Elke Thuiskok

Persoon giet olie in koekenpan

Wist je dat koekepannen al gebruikt werden in Mesopotamië? Deze pannen waren meestal gemaakt van koper of gietijzer. De oudste dateert volgens archeologen zelfs tot 3200 v.Chr.! Tot op heden is een koekepan een must in elke keuken, want je bereidt er de lekkerste gerechten mee. Ben je op zoek naar de beste koekepannen? Lees dan deze koopgids en kies alleen het beste!

BK Easy Induction Ceramic hapjespan

BK Easy Induction Ceramic hapjespan
Materiaal: Aluminium
Bekijk op Bol.com

GreenChef Diamond Inductie Hapjespan Ø28

GreenChef Diamond Inductie Hapjespan Ø28
Materiaal: Aluminium
Bekijk op Bol.com

Tefal Easy Chef Hapjespan

Tefal Easy Chef Hapjespan
Materiaal: Aluminium
Bekijk op Bol.com

Waarom een koekepan aanschaffen?

Een koekepan is een essentieel hulpmiddel in elke keuken. Van een klassiek gebakken ei tot een uitgebreid visgerecht: een koekepan is ontzettend veelzijdig. koekepannen komen in verschillende materialen, zoals aluminium, gietijzer en roestvrij staal. Wat de verschillen zijn tussen deze materialen lees je verderop in het artikel.

De meeste koekepannen zijn zo'n 24 á 28 cm in diameter - perfect voor elk soort gerecht. Met een ovenbestendige koekepan warm je bovendien op elk moment je gerecht op. Geen zin om je pan met de hand af te wassen? Kies dan voor een vaatwasmachinebestendige koekepan.

De vraag is dus niet zozeer waarom je een koekepan je nodig hebt, maar welke. 😉 Onderstaande koopgids helpt je op weg naar de beste koekepan.

Koopgids: hoe kies ik de beste koekepannen?

Na het lezen van deze koopgids weet je precies waar je op let en kies je de beste koekepan: leun achterover, relax en eindig met de beste koekepan! 🍳

Met of zonder anti-aanbaklaag?

koekepannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Er valt grofweg te kiezen tussen pannen met anti-aanbaklaag en zónder anti-aanbaklaag. Bij de koekepannen zonder is het wél mogelijk zelf een anti-aanbaklaag te creëren, door middel van inbranden. 🔥

Een pan mét anti-aanbaklaag heeft meestal een basis van aluminium. Hierover zit een beschermende laag. Dit laagje zorgt ervoor dat de pan vet en water afstoot, waardoor je eten niet aanbrandt. Je hebt niet veel boter of olie nodig en de pan is makkelijk in gebruik.

Het nadeel is dat de anti-aanbaklaag gevoelig is voor krassen, waardoor de koekepan snel slijt en zijn anti-kleef effect verliest. Om krassen te voorkomen gebruik je het liefst geen metalen spatels in je pan. Daarnaast is het beter om de pan nooit boven de 260 graden te verwarmen.

Voor- en nadelen van koekepannen met een anti-aanbaklaag:

Voordelen:

  • Heeft weinig olie of boter nodig
  • Geschikt voor alle gerechten 
  • Makkelijk in gebruik
  • Meestal vaatwasserbestendig

Nadelen:

  • De anti-aanbaklaag is kwetsbaar, niet bewerken met metalen keukengerei
  • Niet geschikt voor bakken op hoge temperaturen 

Zonder anti-aanbaklaag

Daarnaast bestaan er koekepannen zonder anti-aanbaklaag, die gemaakt zijn van roestvrij staal, gietijzer of plaatstaal. Je brandt de pannen zelf in: dit creëert een natuurlijke anti-aanbaklaag. Deze pannen zijn iets moeilijker om te gebruiken, maar de levensduur is ontzettend lang - meestal levenslang.

Nog een voordeel: deze koekepannen zijn duurzaam, want het materiaal is makkelijk te recyclen.

Je geeft de pan zelf een anti-aanbaklaag door hem in te branden met olie. Laat de olie eerst inwerken terwijl de pan op het vuur staat. Hierdoor blijft de pan ook na het inbranden een beetje vettig, maar dit is juist goed.

Deze pannen hebben wat onderhoud nodig, zeker in het begin. Als je voor een pan zonder anti-aanbaklaag kiest, luidt het advies daarom: geduld.

Voor- en nadelen van ingebrande koekepannen:

Voordelen:

  • Gaan levenslang mee bij correct gebruik 
  • Geschikt voor het bakken op zeer hoge temperaturen 
  • Geschikt voor gebruik met metalen keukengerei 
  • Eten wordt knapperiger door hoge temperatuur 
  • Duurzaam 

Nadelen:

  • Meestal niet geschikt voor in de vaatwasser 
  • Heeft regelmatig onderhoud nodig 

Materiaal van de koekepan

Om je een beter beeld te geven van de verschillende materialen van koekepannen, ga ik hieronder verder op ze in.

Aluminium

Aluminium koekepannen komen het meest voor. Aluminium koekepannen hebben een anti-aanbaklaag, waardoor weinig olie of boter is bij het bakken. Daarnaast verdeelt het materiaal de warmte gelijkmatig, maar dit duurt wel iets langer dan bij andere materialen. Aluminium pannen zijn perfect voor het bakken van eiwitrijke producten zoals eieren, vlees en vis.

Een keramische koekepan is een gezondere variant van de traditionele aluminium pan met teflon anti-aanbaklaag. Het is in principe een aluminium koekepan met keramische laag. Je hebt weinig olie of boter nodig om in te bakken én de pan is PFAS (teflon) vrij. Door de keramische laag blijft je eten niet plakken aan de bodem.

Roestvrij staal

Een roestvrij stalen (RVS) koekepan is opgebouwd uit meerdere lagen roestvrij staal met daartussen aluminium. Door deze lagen wordt warmte goed geleid. Het materiaal is geschikt voor hoge temperaturen. Roestvrij stalen koekepannen hebben een lange levensduur - als je voorzichtig bent zelfs levenslang.

Bovendien zijn deze pannen makkelijk schoon te houden én zijn de meeste vaatwasmachinebestendig. Ook zijn roestvrij stalen koekepannen een duurzame keuze, want het materiaal is recyclebaar.

Koekenpan op tafel, vooraanzicht

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn gemaakt van 100% ijzer, wat pannen in deze categorie zwaar maakt. Gietijzer verwarmt tot op zeer hoge temperaturen, wat deze pan erg geschikt maakt voor het dichtschroeien van vlees. Ook is de pan perfect voor het bakken van aardappels, stoofpotjes en zelfs brood!

De beste gietijzeren koekepan is daarnaast geschikt voor elk type fornuis, ook inductie. Het nadeel is dat je door de dikke bodem even moet wachten totdat de pan warm is.

Zoek je een pan met anti-aanbaklaag? Kies dan voor een gietijzeren koekepan met een laag van emaille. Dit is een laagje van gesmolten glas wat roest- en slijtbestendig is. Je hoeft je hoe dan ook niet druk te maken om slijtage, want deze pannen gaan levenslang mee. Dat vereist wel wat onderhoud. Hoe je dat doet, lees je verderop in het artikel.

Liever niet te zuur - Let op met het koken van zure voedingsmiddelen in pannen met zonder anti-aanbaklaag, zoals gietijzeren en plaatstalen pannen. Het zuur tast het laagje ingebrande olie aan. Door het zuur kan een gietijzeren pan zelfs roesten. 

Producten zoals tomaten en wijn zijn zuur en tasten na verloop van tijd de natuurlijke anti-aanbaklaag aan. Wanneer dit gebeurt, los je dit probleem op door de koekepan opnieuw in te branden. 

Plaatstaal

Plaatstaal (ook wel carbonstaal) is lichter en handzamer dan gietijzer. Bij een plaatstalen koekepan maak je een zelf een anti-aanbaklaag door de pan in te branden. Hoe je de pan precies inbrandt, vind je verderop in het artikel.

Door het inbranden blijft deze stalen koekepan altijd vettig. Je gebruikt geen afwasmiddel, want dit tast de vettige laag aan. Bovendien is plaatstaal net als gietijzer en roestvrij staal 100% recyclebaar, wat het een duurzame pan maakt. ♻️

Sommige mensen hebben een plaatstalen pan voor zoete gerechten en eentje voor hartige gerechten. Een pan waarin je vlees bakt zal uiteindelijk meer aanbakken.

Koper

Koperen koekepannen komen weinig voor. Dat is niet gek, want met een gemiddelde prijs van zo'n 500 euro wordt een koperen koekepan voornamelijk door professionals gebruikt.

Wat is PFAS en PFOA?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een groep chemische stoffen die in allerlei producten zijn verwerkt. Deze stoffen zorgen er onder andere voor dat je koekepan water-, vet- en vuilafstotend is. Het nadeel van deze stoffen is dat ze niet natuurlijk afbreekbaar zijn. De stof is daarom slecht voor het milieu en volgens sommigen ook voor je gezondheid.

Een andere stof die je misschien voorbij hebt zien komen is PFOA. PFOA werd vroeger gebruikt om teflon te maken. Een aantal jaren geleden is daar veel onderzoek naar gedaan, waarna er een verband werd gevonden tussen deze stof en verschillende soorten kanker.

Om deze reden is in 2015 deze stof verboden, waardoor de anti-aanbak pannen van tegenwoordig veilig zijn. Heb je nog oude pannen met een teflon baklaag die je vóór 2015 hebt aangeschaft? Dan is het beter om deze pannen te vervangen.

Daarnaast geldt: voorkomen is beter dan genezen. Een pan met anti-aanbaklaag verhit je liever niet boven de 260 graden. Ook is het aan te raden om goed te letten op slijtage in je anti-aanbaklaag en geen metalen keukengerei te gebruiken. Dit beschadigt de anti-aanbaklaag.

Als je deze stoffen volledig wilt ontwijken, kies je voor een pan zonder anti-aanbaklaag. Denk aan een keramische koekepan, gietijzeren koekepan of plaatstalen koekepan.

Budget

De prijs voor een koekepan loopt ver uiteen: van een goedkoop model van een paar tientjes tot een professionele pan van een paar honderd euro. Het prijsverschil komt door het verschil in materiaal, het ontwerp en het merk.

Een aluminium pan met anti-aanbaklaag is over het algemeen het goedkoopst. Pannen zonder anti-aanbaklaag, zoals een gietijzeren pan, zijn het duurst. Een duurdere pan gaat over het algemeen wél langer mee.

De 5 beste koekepannen op een rij

1. BK Easy Induction Ceramic hapjespan

1. BK Easy Induction Ceramic hapjespan
Materiaal: Aluminium
Warmteindicatie: Nee
PFAS-vrij: Ja
Magnetronbestendig: Nee

2. GreenChef Diamond Inductie Hapjespan Ø28

2. GreenChef Diamond Inductie Hapjespan Ø28
Materiaal: Aluminium
Warmteindicatie: Nee
PFAS-vrij: Ja
Magnetronbestendig: Nee

3. Tefal Easy Chef Hapjespan

3. Tefal Easy Chef Hapjespan
Materiaal: Aluminium
Warmteindicatie: Ja
PFAS-vrij: Nee
Magnetronbestendig: Nee

Welke koekepan past bij mijn fornuis?

Niet elke koekepan is geschikt voor elke kookbron. De koekepan en het fornuis raken beschadigd wanneer de pan niet geschikt is voor jouw type fornuis. Check daarom altijd of je nieuwe favoriete koekepan voor jouw kookbron geschikt is.

Er valt te kiezen tussen verschillende kookbronnen: elektrisch, gas, keramisch, halogeen en inductie. Hieronder vind je meer uitleg over deze kookbronnen:

Elektrisch

Elektrisch koken komt niet zo veel meer voor. Een elektrische kookplaat heeft een korte opwarmtijd en een lange afkoeltijd. De kookplaat wordt snel warm, waardoor je een pan nodig hebt die de warmte goed geleidt. Denk hierbij aan een roestvrij stalen pan of een aluminium pan.

Gas

Het voordeel van gas is dat elke pan geschikt is. Daarnaast kun je precies regelen hoeveel warmte je nodig hebt. Je ziet wat je doet, want de vlam wordt kleiner wanneer je de pit lager zet. Helaas hebben niet alle huizen een gasaansluiting - in veel nieuwbouwhuizen is het zelfs weggelaten.

Keramisch

Bij een keramische kookplaat wordt de pan verwarmd op een dikke glasplaat waar verwarmingselementen in zitten. Het werkt in principe hetzelfde als elektrisch koken, alleen wordt de kookplaat minder snel warm en wordt de hitte beter verdeeld dan bij elektrisch koken.

Een keramische kookplaat is wel duurder in aanschaf. Gelukkig is elke pan is geschikt voor een keramische kookplaat. Houd er rekening mee dat de kookplaat een tijdje warm blijft na het koken.

koekepan met paella

Halogeen

Een halogeen kookplaat werkt ongeveer hetzelfde als een keramische kookplaat. Een halogeen kookplaat warmt snel op. Het nadeel is dat deze plaat lang warm blijft na gebruik. Voor een halogeen kookbron is elke pan geschikt.

Inductie

Voor inductieplaten is het soms moeilijk om de juiste koekepan te vinden. Soms trekken de pannen krom op een inductie kookplaat. Kies daarom voor een stevige koekepan met goede bodem, zoals een aluminium koekepan met keramische anti-aanbaklaag of gietijzeren koekepan. Kies voor de beste inductiepannen als je thuis een inductie kookplaat hebt.

Grootte van de koekepan

De standaard maat van een koekepan is zo'n 24 tot 28 cm, maar een maatje groter is ook mogelijk. De grootste is zo'n 40 cm in diameter. Alle koekepannen worden aan de rand opgemeten: de diameter is mét rand meegeteld.

Bij inductie koken is het belangrijk dat de onderkant van de koekepan even groot is als de kookzone. Als de pan te groot of te klein is wordt deze niet goed gedetecteerd door de kookplaat. Laat je wokgerecht niet mislukken - kies de juiste maat én de beste wokpan voor inductie.

Onderhoud

Een andere factor om rekening mee te houden is het onderhoud. Het liefst was je de koekepan met de hand af, want in de vaatwasmachine slijt de pan sneller. De pan gaat langer mee wanneer je deze met de hand afwast.

Een pan zonder anti-aanbaklaag heeft wat meer aandacht nodig. Brand je pan in voor een anti-aanbaklaag en onderhoud de pan om de zoveel tijd om deze laag te behouden. Lees hieronder hoe en wat!

Hoe brand ik een pan in?

Pannen gemaakt van gietijzer en plaatstaal brand je in met olie. Het inbranden van een koekepan zonder anti-aanbaklaag is een belangrijke handeling. Het zorgt niet alleen voor een natuurlijke anti-aanbaklaag, het beschermt ook je pan en laat je eten minder snel aanbranden. Om de zoveel tijd geef je de pan weer een nieuw laagje. Zo brand je een koekepan in:

Houd er rekening mee dat ijzeren (plaatstaal) en RVS pannen die zijn ingebrand niet met afwasmiddel schoongemaakt mogen worden, want met afwasmiddel tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.

Maak deze pan schoon met warm water. Laat het warme water eventueel eerst weken. Het is geen ramp wanneer je per ongeluk toch afwasmiddel gebruikt. Maak de pan schoon en brand hem opnieuw in.

Krijg je aangekoekte etensresten niet uit de pan? Strooi er dan wat zout in en zet de pan op het vuur totdat het gaat walmen. Zet het vuur uit en laat de pan afkoelen. Na een tijdje kun je de etensresten met een doekje verwijderen.

Specificaties van koekepannen naast elkaar

MateriaalPFAS-vrij
1BK Easy Induction Ceramic hapjespanAluminiumJa
2GreenChef Diamond Inductie Hapjespan Ø28AluminiumJa
3Tefal Easy Chef HapjespanAluminiumNee
4Westinghouse Hapjespan Inductie Ø 28Gietaluminium, Gietmarmer, KunststofNee
5BK Allround hapjespan Ø 28Roestvrij staalJa

BK Easy Induction Ceramic hapjespan

Materiaal: Aluminium

PFAS-vrij: Ja

GreenChef Diamond Inductie Hapjespan Ø28

Materiaal: Aluminium

PFAS-vrij: Ja

Tefal Easy Chef Hapjespan

Materiaal: Aluminium

PFAS-vrij: Nee

Westinghouse Hapjespan Inductie Ø 28

Materiaal: Gietaluminium, Gietmarmer, Kunststof

PFAS-vrij: Nee

BK Allround hapjespan Ø 28

Materiaal: Roestvrij staal

PFAS-vrij: Ja

Veelgestelde vragen over koekepannen

Met de antwoorden op deze veelgestelde vragen over koekepannen wordt een keuze maken nóg makkelijker.

Wat is de beste koekepan?

De beste koekepan is voor iedereen verschillend. Het is onder andere afhankelijk van de kookbron die je gebruikt en je persoonlijke voorkeuren. Een aluminium pan met anti-aanbaklaag heeft minder aandacht nodig dan een plaatstalen pan. Elk materiaal vergt een andere manier van koken.

Wat is de beste koekepan zonder anti-aanbaklaag?

Als je gaat voor een koekepan zonder anti-aanbaklaag kun je kiezen tussen gietijzer, plaatstaal en roestvrij staal. Bij deze pannen is het mogelijk om zelf een natuurlijke anti-aanbak laag te creëren door middel van inbranding. Een gietijzeren pan is zwaar, maar zeer geschikt voor het bereiden van allerlei gerechten.

Wat is de beste koekepan voor vlees?

Voor vlees is het belangrijk om een pan te kiezen die een hoge temperatuur bereikt. Een aluminium pan met anti-aanbaklaag is hiervoor een prima keuze. Deze koekepannen zijn geschikt voor eiwitrijke gerechten. Wil je het vlees op hoge temperatuur dichtschroeien? Kies dan voor een gietijzeren of plaatstaal koekepan. Volgens professionele koks zijn deze uitermate geschikt voor het dichtschroeien van vlees.  

Wat is PFAS en PFOA?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een groep chemische stoffen die in allerlei producten zijn verwerkt. Het nadeel van deze stoffen is dat ze niet natuurlijk afbreekbaar zijn. De stof is daarom niet alleen slecht voor het milieu, maar volgens sommigen is het ook slecht voor je gezondheid.

PFOA werd vroeger gebruikt bij het maken van teflon. Een aantal jaren geleden is daar veel onderzoek naar gedaan en er werd toen een verband gevonden tussen deze stof en kanker. Om deze reden is in 2015 de stof verboden, waardoor de anti-aanbak pannen van nu veilig zijn. Heb je pannen met een teflon baklaag die je vóór 2015 hebt aangeschaft? Dan is het beter om deze pannen te vervangen.

Conclusie

Goed kookgerei maakt je kookplezier nóg groter: kies daarom voor de beste koekepannen, zodat je altijd van de lekkerste gerechten geniet. Hopelijk heb ik je op weg geholpen bij het kiezen uit de verschillende koekepannen. Twijfel je nog? Kijk dan nog eens naar de producten hierboven, want de beste koekepan staat ertussen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up