menu
close
Categorieën

De Beste Koffiebonen voor Heerlijke Koffie!

Kop koffie met koffiebonen

Een kop koffie is voor velen niet meer weg te denken uit ons drukke bestaan. Een sterk bakje om je dag mee te beginnen of een heerlijk zoete karamel latte macchiato met een gebakje – iedereen drinkt zijn koffie anders. Gelukkig zijn er genoeg soorten koffiebonen om uit te kiezen, zodat je je koffie precies zo kan drinken zoals je hem lekker vindt! Welke soorten er allemaal zijn, lees je hier, maar we beginnen met de top 3!

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Branding: Medium gebrand
Bekijk op Bol.com

Kanis Gunnink Kanis & Gunnink

Kanis Gunnink Kanis & Gunnink
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Branding: Medium gebrand
Bekijk op Bol.com

Douwe Egberts Espresso Koffiebonen

Douwe Egberts Espresso Koffiebonen
Smaakintensiteit: 9 - Zeer krachtig
Branding: Donker gebrand
Bekijk op Bol.com

Waarom koffiebonen aanschaffen?

Wanneer je van koffie houdt, weet je dat de lekkerste koffie is gemaakt van verse koffiebonen. Een Nespresso-apparaat maakt een goed kopje koffie, maar een espressomachine of een pistonmachine die zelf hun koffiebonen malen, maken de beste koffie. Bovendien stel je vaak zelf de sterkte van je koffie in bij deze machines.

Koffie bestaat uit geperste koffiebonen met water. Water heeft nauwelijks een eigen smaak, dus de bonen bepalen hoe je koffie smaakt. Dat wij vandaag de dag van onze koffie genieten, hebben we te danken aan een geit in Ethiopië, rond het jaar 850. Een herder zag hoe zijn geit dagelijks bessen van de grond at en hier veel energie van kreeg.

Monniken proefden de vrucht. Ze waren zo teleurgesteld in de bittere smaak, dat ze de vrucht in het vuur gooiden. Het duurde niet lang of een heerlijk aroma steeg op. Uit nieuwsgierigheid maakten de monniken van de geroosterde vruchten een aftreksel. Ze zagen het als een geschenk van God, omdat het hen hielp de halve nacht wakker te blijven. 🌕 Zij waren de eerste van miljarden mensen die dagelijks hun kop koffie drinken.

Hoe werkt koffie?

Dat we nét dat beetje extra energie krijgen van koffie is bij de meeste mensen wel bekent, maar hoe werkt dit proces precies?

In de koffiebonen zit cafeïne. Dit stofje zorgt er – bij inname van kleine hoeveelheden (1 á 2 kopjes) – voor dat je je beter kunt focussen en je je wakkerder voelt. De cafeïne is al binnen 5 minuten nadat je het tot je neemt in je bloedbaan verdwenen, en geeft je daardoor een snelle energie-kick.

Te veel cafeïne? – Een overschot heeft een nadelig effect op je lichaam! Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne maakt het ook moeilijker om in slaap te vallen. Drink daarom niet meer dan 3 kopjes koffie per dag.

Verschillende soorten koffiebonen

Alle koffiebonen zijn afkomstig van bomen. Deze zijn onder te verdelen in twee soorten: de arabicaboom en de robustaboom, waar de bonen ook naar zijn vernoemd. De twee verschillende bomen hebben beide hun specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen beïnvloeden uiteindelijk weer de smaak en de intensiteit ervan.

Arabicabonen

Dit type koffieboon is de oudste en vandaag de dag meest gedronken soort. De smaak van de arabicaboon is mild en zacht. Hij bevat 1.5% cafeïne, wat is een stuk minder dan de robustaboon.

Robustabonen

De naam van deze boom geeft al een stukje van zijn smaak prijs. De robustakoffiebonen zijn pittig, krachtig en vol van smaak. Deze koffieboon is perfect voor de koffiedrinker die zijn ochtend met een stevige stoot cafeïne wil beginnen: hij bevat 2.5% cafeïne.

Melange

Doordat de robustabonen zo sterk zijn, vind je er nooit een volledige kop koffie van. Deze koffiebonen mengt men altijd met arabica, ook wel een melange genoemd. In een kop robustakoffie vind je ongeveer 80% robusta- en 20% arabicabonen.

Wel vind je makkelijk zakken waar alleen arabicabonen in zit. Deze kom je veel tegen en de reden hiervoor is duidelijk: een Arabica boon bevat veel minder cafeïne dan een robustaboon, en de smaak is een stuk toegankelijker.

Koffie bewaren

De kwaliteit van koffie neemt af door blootstelling aan licht, vocht, temperatuurschommelingen en zuurstof. Daarom komen de beste koffiebonen in een verpakking met luchtventiel: deze laten gassen van binnen naar buiten, maar niet andersom.

Bewaar de beste koffiebonen in een donkere en koele ruimte, niet in de buurt van een oven en zeker niet in de koelkast. Heeft de koffiezak geen ventiel en sluitmechanisme, bewaar de koffie dan in een luchtdicht doosje.

De 5 beste koffiebonen op een rij

1. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

1. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Branding: Medium gebrand
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
Cafeïnevrij: N

2. Kanis Gunnink Kanis & Gunnink

2. Kanis Gunnink Kanis & Gunnink
Smaakintensiteit: 5 - Regular
Branding: Medium gebrand
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
Cafeïnevrij: N

3. Douwe Egberts Espresso Koffiebonen

3. Douwe Egberts Espresso Koffiebonen
Smaakintensiteit: 9 - Zeer krachtig
Branding: Donker gebrand
Geschikt voor soort koffie: Affogato, Americano, Caffè corretto, Caffè latte, Cappuccino, Cortado, Doppio, Espresso, Espresso macchiato, Flat white, Latte macchiato, Macchiato
Cafeïnevrij: N

4. Starbucks Pike Place Medium Roast

4. Starbucks Pike Place Medium Roast
Smaakintensiteit: 7 - Krachtig
Branding: Medium gebrand
Geschikt voor soort koffie: Caffè lungo
Cafeïnevrij: N

5. Douwe Egberts Intens Koffiebonen

5. Douwe Egberts Intens Koffiebonen
Smaakintensiteit: 7 - Krachtig
Branding: Donker gebrand
Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
Cafeïnevrij: N

Koopgids: hoe kies ik de beste koffiebonen?

Naast dat smaak deels bepaald is door de boomsoort, zijn er nog enkele andere zaken die de smaak van de boon – en daarmee je kop koffie – beïnvloeden. Hier lees je alles wat je moet weten over de soorten en type koffiebonen!

Branding

In het proces van de koffieproductie is één van de belangrijkste stappen het branden van de bonen. De branding zorgt uiteindelijk voor de smaaksensatie. Hierbij valt onderscheid in verschillende gradaties branding: licht, medium en donker. Dit staat ook altijd op de verpakking van de koffie bonen.

Lichte branding

Bij een lichte branding zijn de koffiebonen op 196 °C gebrand. Hierdoor krijgt de koffieboon de kleur van kaneel. De smaak wordt hierdoor ietwat zuur, en de textuur droog.

Medium branding

Bij een medium branding zijn de koffiebonen op 219 °C gebrand. Hierdoor krijgt de koffieboon de kleur van een kastanje. Het aroma is uitgesproken en de smaak is wat zoeter, alsof er een vleugje karamel aan is toegevoegd.

Donkere branding

Bij een donkere branding zijn de koffiebonen op 230 °C gebrand. Hier krijgt de koffieboon een donkerbruine kleur en wordt de smaak pittig en krachtig.

Houdbaarheidsdatum – De branddatum van de bonen is belangrijk voor de smaak. Deze moet ongeveer vier weken oud zijn voor espresso en zes weken voor filterkoffie. Staat de datum helemaal niet op de verpakking vermeld? Dan is de kans aanwezig dat de bonen al ouder zijn en minder lekker smaken. Acht weken na de brandig is de smaak van de bonen minder lekker.

Vet van de koffieboon

Elke koffieboon bestaat uit bepaalde ingrediënten. Deze is verschillende soorten bonen anders, maar in elke koffieboon bevinden zich vetten. Over het algemeen bestaat een koffieboon voor 15% uit vet. Deze vetten zijn van invloed op de smaak.

Gedurende het brandproces van een koffieboon komen deze vetten los en tonen zich aan de buitenkant van de koffieboon. Dat noemt men in vakjargon ‘transpireren’. Deze transpiratie is van grote invloed op de smaak van de koffieboon. Mede daarom zijn de meeste koffiebonen die wij in Nederland gebruiken al voor het transpireren van de brander afgehaald.

Koffie zetten

Koffiebonen zijn donker gebrand voor espresso en lichter gebrand voor filterkoffie. Heb jij thuis een volautomaat? Dan zet je waarschijnlijk espresso’s en lungo’s en koop je dus de beste koffiebonen die speciaal gebrand zijn voor espresso.

Maak je thuis alleen maar filterkoffie? Dan koop je juist weer licht gebrande koffiebonen. Twijfel je, dan kun je soms ook een omni-roast kopen. Dat zijn koffiebonen die gebrand zijn voor zowel espresso als filterkoffie. Let wel op, deze zijn niet overal verkrijgbaar. Je vind ze vooral in koffie speciaalzaken en online.

Soorten koffie

Je hebt tegenwoordig de keus uit allerlei koffiedranken, zoals een cappuccino, een latte macchiato of een dubbele espresso. Al deze koffiesoorten hebben hun eigen, unieke smaak. Deze komen tot stand door melk – bij bijvoorbeeld de cappuccino, een latte macchiato of een cortado – of juist de afwezigheid ervan, zoals een espresso.

Ook de bereidingswijze is van groot belang. Gebruik je een volautomaat met een bonenmaler waarvan je de maalgraad zelf instelt, of gebruik je een halfautomaat, of zelfs herbruikbare cups die je zelf vult? Hoe heet wordt het water bij bereiding, en onder welke druk zet de machine de koffie? Je kunt ook zelf je koffiebonen malen. Dit doe je met al dan niet met een handmatige koffiemolen – of een goede koffiemolen van de elektrische variant.

Toch speelt de koffieboon de hoofdrol. Ben je liefhebber van dubbele espresso, dan heb je behoefte aan koffiebonen met een intense smaak. De intense smaak en die kick van een dubbele espresso krijg je alleen wanneer je de juiste, sterke koffiebonen gebruikt.

Bedenk vooraf goed van welke koffiesmaak je houdt. Op die manier stem je de koffieboon af op de koffiedrank. Uiteraard speelt hierbij ook je eigen smaak een grote rol. Het is dan ook van belang om de koffiebonen zelf te proeven en op die manier te bepalen wat je ervan vindt!

Koffiebonen in een brander

Smaakintensiteit

De intensiteit van de koffie smaak is vaak aangegeven met een cijfer, van 1 tot 10 of 1 tot 5, afhankelijk van het merk. Zo heb je een indicatie van de sterkte en pittigheid van de koffie. Welke je lekker vind, blijft een kwestie van uitproberen!

Biologische koffie

Biologische koffiebonen zijn op een biologische manier geteeld. Dit betekent: geen meststoffen of chemicaliën, alleen puur natuur. Organische mest helpt de koffiebonen met groeien en het gebruik hiervan spaart de bodem en maakt de landbouwgrond extra vruchtbaar.

Verder heb je bij biologische koffie niets te maken met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Het gaat om puur natuur.

Decafé bonen

Hou je van koffie, maar heb je geen behoefte aan cafeïne? Of wil je graag in de avond nog van een bakje koffie genieten zonder dat je de hele nacht wakker ligt? Dan is decafé koffie de beste oplossing; hier zit veel minder cafeïne in!

Je leest het goed: minder. Decafé is niet geheel zonder cafeïne, zoals veel mensen denken. Het zijn speciale koffiebonen die van zichzelf bijna geen cafeïne bevatten. Deze bonen zijn te koop bij de supermarkt, dus je hoeft niet ver te zoeken.

Specificaties van koffiebonen naast elkaar

SmaakintensiteitBrandingCafeïnevrijGeschikt voor soort koffie
1Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen5 - RegularMedium gebrandNAmericano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
2Kanis Gunnink Kanis & Gunnink5 - RegularMedium gebrandNAmericano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee
3Douwe Egberts Espresso Koffiebonen9 - Zeer krachtigDonker gebrandNAffogato, Americano, Caffè corretto, Caffè latte, Cappuccino, Cortado, Doppio, Espresso, Espresso macchiato, Flat white, Latte macchiato, Macchiato
4Starbucks Pike Place Medium Roast7 - KrachtigMedium gebrandNCaffè lungo
5Douwe Egberts Intens Koffiebonen7 - KrachtigDonker gebrandNAmericano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Smaakintensiteit: 5 - Regular

Branding: Medium gebrand

Cafeïnevrij: N

Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

Kanis Gunnink Kanis & Gunnink

Smaakintensiteit: 5 - Regular

Branding: Medium gebrand

Cafeïnevrij: N

Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

Douwe Egberts Espresso Koffiebonen

Smaakintensiteit: 9 - Zeer krachtig

Branding: Donker gebrand

Cafeïnevrij: N

Geschikt voor soort koffie: Affogato, Americano, Caffè corretto, Caffè latte, Cappuccino, Cortado, Doppio, Espresso, Espresso macchiato, Flat white, Latte macchiato, Macchiato

Starbucks Pike Place Medium Roast

Smaakintensiteit: 7 - Krachtig

Branding: Medium gebrand

Cafeïnevrij: N

Geschikt voor soort koffie: Caffè lungo

Douwe Egberts Intens Koffiebonen

Smaakintensiteit: 7 - Krachtig

Branding: Donker gebrand

Cafeïnevrij: N

Geschikt voor soort koffie: Americano, Caffè choco, Caffè latte, Caffè lungo, Irish Coffee

Veelgestelde vragen over koffiebonen

Hoelang kan ik koffiebonen bewaren?

Over het algemeen zijn koffiebonen tot een jaar houdbaar, maar onderweg verliezen ze wel veel van hun smaak. Daarom gebruik je koffiebonen het best binnen maximaal 8 weken na hun branddatum.

Waar kan ik koffiebonen het best bewaren?

De kwaliteit van koffie neemt af door blootstelling aan licht, vocht, temperatuurschommelingen en zuurstof. Bewaar de koffiebonen in een donkere en koele ruimt – niet in de buurt van de oven en zeker niet in de koelkast. Bovendien is het handig om ze in een luchtdichte container te bewaren, vooral als je de zak niet volledig kunt hersluiten en hier geen luchtventiel in zit.

Is cafeïne slecht voor je?

Een beetje cafeïne zorgt er voor dat je je wakkerder en energieker voelt. Te veel cafeïne – meer dan 400 mg of 8 kopjes per dag – zorgt echter voor klachten als slapeloosheid en concentratieproblemen.

Conclusie

Hopelijk weet je nu welke koffiebonen het best bij je smaak passen en kun je snel genieten van het perfecte kopje koffie! Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk dan de specificaties nog eens met elkaar in de top 5 beste koffiebonen.

Bedankt voor het lezen, en laat ons vooral hieronder weten of het je geholpen heeft! Ook vragen en tips zijn uiteraard welkom. 😁

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up