menu
close
Categorieën

De Beste Koffiemachine voor Elk Moment van de Dag

Een koffiemachine die een kopje koffie zet

Laten we eerlijk zijn: een bakje koffie gaat er altijd wel in. 's Ochtends, met visite of op werk: met de beste koffiemachine geniet je elk moment van de dag van een heerlijk bakkie. Door de verschillende soorten, maten en zetmethodes zit er altijd een koffiemachine tussen die precies aan je wensen voldoet.

Italianen zijn echte koffieliefhebbers, maar op de tweede plek staan sowieso Nederlanders: gemiddeld drinken we 4 koppen per dag! Wil je de beste koffiemachine voor thuis of op het werk? Lees dan snel verder, want de beste keuzes staan hieronder.

UNKNOWN coffee makers

UNKNOWN coffee makers

Moccamaster KBGV Select

Moccamaster KBGV Select
Merk: Moccamaster
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Capresso CoffeeTeam TS with conical

Capresso CoffeeTeam TS with conical

Waarom een koffiemachine aanschaffen?

Met een koffiemachine maak je de lekkerste kopjes koffie. Espresso, cappuccino, latte macchiato, of liever zwart? De beste koffiemachine zet je koffie compleet naar jouw smaak. Voor de een is een sterk kopje espresso de norm, de ander houdt van een zoete latte macchiato. Smaken verschillen, maar dat hoeft geen probleem te zijn met de verschillende zetmethodes.

Drink je veel koffie? Zo ja, dan loont het zich om voor gebruiksgemak te kiezen. Denk hierbij aan een koffieapparaat met cups of pads. Daarnaast is een koffiemachine met een interne koffiemolen aan te raden als je altijd verse koffie wilt. Op kantoor is het bovendien handig om een makkelijk bedieningspaneel te hebben om wachtrijen bij het apparaat te voorkomen.

Met een melkschuimer maak je daarnaast een zijdezachte schuimlaag voor je cappuccino of macchiato. Dit is mogelijk op drie verschillende manieren: met een stoompijpje, melkslang of een geïntegreerde melkopschuimer. Ook de melkopschuimmethode is compleet af te stemmen op je voorkeuren. Meer hierover lees je verderop in het artikel.

Komt er visite langs? Geen paniek! Kies voor een (inbouw)koffiemachine die twee kopjes in één keer zet. Hierdoor hoeft niemand te wachten.

Kortom: het antwoord op "waarom een koffiemachine aanschaffen?" is dat je hiermee je koffie volledig op je smaak en behoeften afstelt. Wat wil je nog meer?

Kopje koffie op houten tafel

Koopgids: hoe kies ik de beste koffiemachine?

Door het grote aanbod aan koffiemachines is een keuze maken lastiger dan gedacht. In deze koopgids lees je echter precies waar je op moet letten. Zo drink je binnen de kortste keren je verse kopje koffie!

Gebruiksdoel

De beste koffiemachine moet perfect bij je passen. Het is verstandig om je vooraf af te vragen hoeveel, wanneer en welke koffie je drinkt.

Hoeveel kopjes?

Wil je meerdere kopjes per keer zetten? Geen probleem! Het aantal dat je per keer kunt zetten loop van 2 tot 8 kopjes. Twee kopjes per keer zijn het meest voorkomend in koffiemachines voor thuis. Bij professionele apparaten voor cafés of op kantoor zijn 6 tot 8 kopjes de norm.

Ook op werk is het handig wanneer er meerdere kopjes per keer worden gezet. Bovendien is het het bonen reservoir groter, waardoor het niet steeds bijgevuld hoeft te worden. Met twee bonen reservoirs vul je de machine met twee soorten koffiebonen, zodat je de keuze hebt tussen twee soorten.

Bedieningspaneel

Op het bedieningspaneel van de koffiemachine kies je gemakkelijk het soort koffie dat je wilt drinken. Een touchscreen maakt de bediening extra makkelijk.

Programma's

Het aantal programma's bepaalt de hoeveelheid soorten koffie. Zo zet je met het ene apparaat alleen lungo's, en met een ander ook nog espresso en zelfs cappuccino en latte macchiato. Sommige machines hebben ook een optie voor heet water of chocolademelk. Mooi meegenomen, maar als je deze drankjes nooit drinkt is dit overbodig.

Sommige machines hebben de optie om de koffiesterkte in te stellen. Dit is handmatig te bepalen bij een pistonmachine, waar je de hoeveelheid koffie zelf in de houder drukt. Bij een volautomaat is dit doorgaans ook mogelijk door de maalgraad aan te passen met de draaiknop in het bonenreservoir. Ook stel je bij de slimmere volautomaten in hoeveel koffie hij precies gebruikt per kopje.

Met een gebruikersprofiel sla je bovendien de instellingen voor je favoriete koffie op: de machine elke keer opnieuw instellen is niet meer nodig!

Locatie doet ertoe

Waar komt de koffiemachine te staan? In een kleine keuken is een te grote koffiemachine vanzelfsprekend niet handig. Het is niet fijn als je aanrecht té vol staat, waardoor je waardevolle ruimte moet opofferen. Wil je het apparaat op een gladde ondergrond plaatsen? Kies dan voor antislip: dit voorkomt dat een apparaat tijdens het zetten over je hele aanrecht zeilt.

Zetmethode: alle soorten en maten

Omdat het aanbod koffiemachines zo verschilt, volgt hier een overzicht van alle soorten zetmethodes. De zetmethode is de manier waarop je de koffie maakt. Deze is belangrijk, want het bepaalt mede welk soort koffievulling je gebruikt. Daar lees je verderop in het artikel meer over.

Filterkoffieapparaat

Het filterapparaat is een oude, vertrouwde techniek voor het zetten van koffie. Hieronder valt zowel het old school model dat analoog werkt, als de moderne versie met elektriciteit. Bij deze zetmethode doe je gemalen koffie in een papieren filter. De koffiemaling wordt hierna vermengd met het warme water. Vervolgens druppelt de verse koffie vanuit de filter in de kan.

Het beste koffiezetapparaat is een handige keuze als je voor meerdere mensen tegelijk koffie wilt maken, want de koffie wordt opgevangen in een grote kan. De opties zijn een glazen kan en een thermoskan. Bij een glazen kan, krijg je meestal een warmhoudplaatje die de koffie ongeveer een half uur warm houdt.

Een thermoskan heeft dit niet nodig, waardoor de smaak ook voor langere tijd wordt behouden. Met een geïntegreerde koffiemolen zet je tevens koffie van versgemalen bonen.

Espressomachine

Espressomachines zijn onder te verdelen in twee typen: volautomatische koffiemachines en halfautomatische koffiemachines. Het verschil zit hem in de bereiding.

Volautomatische koffiemachine

Een volautomatische koffiemachine vul je met koffiebonen, die het apparaat vervolgens vermaalt. Hierdoor wordt dit type ook wel koffiezetapparaat met bonen genoemd.

Het grootste voordeel van een volautomatische koffiemachine is het gebruiksgemak: je hoeft niet zelf in de weer met het malen van de koffiebonen. Je hoeft ook geen piston te vullen, aan te stampen en schoon te maken.

Een ander voordeel is de hoge kwaliteit van de koffie: de bonen worden immers vers vermalen.

Volautomaat zet cappuccino op aanrecht met zoetstof ernaast

Een volautomatische koffiemachine is daarnaast bij uitstek geschikt voor verschillende koffiespecialiteiten, waardoor je als echte koffieliefhebber alle kanten op kunt. Zo heeft hij meestal een geïntegreerde melkopschuimer meestal én is hij zelfreinigend. Dit scheelt tijd en gedoe.

Halfautomatische koffiemachines

Bij een halfautomaat – ook wel pistonmachine – maal je zelf de koffiebonen, waardoor je meer invloed hebt op de smaak, of koop je vooraf gemalen koffie in de supermarkt. Hiermee haal je het echte barista gevoel in huis. Je hebt bij een pistonmachine een aparte handmatige koffiemolen nodig als je je koffie zelf wilt malen.

Hoe werkt een pistonmachine? Een pistonmachine heeft een houder met filter. In de houder schep je gemalen koffie en druk je deze aan. De houder draai je daarna op de machine, daar waar het water naar buiten komt.

Hierna perst de machine heet water door de maling. Doordat je veel handmatig moet doen, heb je veel controle over de smaak en sterkte van je koffie. Je bepaalt immers zelf hoeveel koffie je in de houder doet en hoe fijn de koffie is vermalen.

Deze koffiemachine moet je periodiek zelf ontkalken. Hoe je dat bij de meeste pistonmachines doet, vind je verderop in dit artikel.

Koffieapparaat met pads of cups

Bij deze zetmethode gebruik je pads of cups. De koffie is klaar voor gebruik: de koffie hoeft niet meer gemalen te worden. Hierdoor is deze zetmethode snel en makkelijk. Een ander voordeel is dat je nooit te veel koffie zet, zoals bij een filterapparaat wel gebeurt. Ook hebben deze apparaten weinig onderhoud nodig.

Pads en cups komen in veel verschillende varianten. Hiermee kies je per kopje precies waar je zin in hebt. Wanneer je veel koffie zet, is het handig ook te letten op de grote van het waterreservoir. Zo hoef je niet steeds het water bij te vullen. Ter vergelijking: een normale kop koffie heeft een inhoud van 110 tot 150 ml.

Slow coffee

Daarnaast heb je ook nog zetmethodes die we 'slow coffee' noemen. Hieronder vallen de percolator, cafetière en AeroPress. Hoewel deze zetmethodes hun charmes hebben, nemen ze –zoals de naam al zegt – meer tijd dan moderne koffiezetmachines. Heb je niet zoveel tijd om op deze manier koffie te zetten? Kies dan voor een andere zetmethode.

Een kop koffie, wat kost dat?

Een ander aspect om rekening mee te houden is de prijs van je koffie. Per zetmethode verschilt de prijs per kopje. Zo is over het algemeen een snelfiltermaling het goedkoopst, en een cup het duurst.

Een snelfiltermaling kost ongeveer € 0,07 per kopje. Koffiebonen kosten nét iets meer: gemiddeld € 0,09 per kopje. De prijs van pads en cups loopt van € 0,11 tot € 0,60, afhankelijk van het merk dat je kiest. 😱

Kopje koffie met 3 paarse Nespresso cups ernaast

Maalgraad: stenen of zand?

De maalgraad is een van de aanpasbare delen in het zetproces. Daarom heeft de maalgraad veel invloed op de smaak van je koffie. In principe is de maalgraad het oppervlakte van de gemalen koffie dat ik aanraking komt met water. Hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie. Filterkoffie heeft een grove maling en espresso een fijne maling. Elke koffiedrank heeft een andere optimale maalgraad.

De maalgraad is bepalend voor de sterkte van de koffie. Het water komt sneller door een grovere maling dan een fijne maling. Vergelijk het met stenen en zand. Het water loopt sneller door stenen dan door fijn zand. Tot de optimale maalgraad komen is vooral een kwestie van experimenteren en proeven. Wil je een sterke, intense smaak? Kies dan voor een fijne maling. Liever een zachte, lichte smaak? Kies voor een grove maling.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten maalgradaties die een zetmethode nodig heeft. Bij een apparaat die pads of cups gebruikt hoef je je hier geen zorgen om te maken, want deze zijn al klaar voor gebruik.

ZetmethodeSoort koffiemaling
Espresso Fijn
Percolator Medium
SnelfilterGrof
CafetièreZeer grof

Bij enkele zetmethodes is de maalgraad zelf in te stellen, zoals bij een volautomatische machine. Bij een halfautomatische espressomachine bepaal je ook zelf de maalgraad, maar dan met de hand: de koffie maal je met een koffiemolen.

Maalschijven

De maalschijven zijn alleen aanwezig in een volautomatisch koffieapparaat of espressomachine. De bonen in een volautomatische koffiemachine moeten immers nog vermalen worden. Hierbij heb je keuze tussen twee materialen: roestvrij staal (RVS) en keramiek.

Roestvrij stalen maalschijven zijn goedkoper, maar keramische maalschijven zijn veruit de beste optie: ze worden niet warm zoals rvs, waardoor ze de koffiebonen niet verhit raken tijdens de maling. Hierdoor laat het malen geen bittere smaak achter in je koffie. Bovendien is keramiek slijtvast, en rvs niet.

Daarnaast speelt ook de vorm een rol. Platte maalschijven malen de koffie gelijkmatig, maar genereren meer hitte door de wrijving. Conische maalschijven generen daarentegen minder hitte, maar malen de koffie iets ongelijkmatiger.

Het op één na belangrijkste ingrediënt: water

Water is naast de koffieboon het belangrijkste ingrediënt van koffie. Het water neemt het aroma uit de koffievulling. Daarom is het water dat je gebruikt, naast de koffie zelf, ook van groot belang.

Met een ingebouwd waterfilter gebruik je altijd vers gefilterd water voor je koffie. Let er wel op dat je dit filter ook om de zoveel tijd vervangt. Gemiddeld is dit om de vier weken, maar dat ligt ook aan de hardheid van je water. Met een waterfilter heeft je koffiemachine ook minder onderhoud nodig, want je hoeft hem niet zo vaak te ontkalken.

Hard water - Woon je in een gebied met hard water? Water is in Nederland overal drinkbaar, maar de combinatie van mineralen, zouten en metalen in hard water beïnvloeden de smaak van de koffie. Met een ingebouwde waterfilter wordt het water gefilterd van kalk en andere mineralen. Het waterfilter voorkomt ook kalkafzetting in je apparaat, wat de levensduur verlengt. 

Wanneer thuis of op kantoor veel koffie wordt gedronken, is een groot waterreservoir van belang. Dit voorkomt dat je het reservoir steeds moeten bijvullen. Gaan er meer dan zes kopjes per dag in je huishouden of op kantoor doorheen? Kies dan voor een reservoir groter dan 1,5 liter.

Met een waterniveau-indicator krijg je bovendien een melding wanneer het waterreservoir bijgevuld moet worden – wel zo handig!

Het belangrijkste ingrediënt: koffie

Dat is natuurlijk de koffieboon! De koffie bepaalt de smaak en sterkte van je koffie. Er zijn enkele manieren waarop koffie voorkomt: koffiebonen, gemalen koffiebonen, cups en pads. Gemalen koffiebonen zijn zowel verkrijgbaar als snelfiltermaling als standaardmaling. Een snelfiltermaling gebruik je alleen bij een filterkoffieapparaat.

Hoe bewaar je koffie?

Het is belangrijk om de koffievulling op de juiste manier te bewaren om de kwaliteit te behouden. Koffiebonen oxideren zodra ze in contact komen met zuurstof. Dit beïnvloedt de smaak en kwaliteit van de koffie. Ook zonlicht, hitte en vocht zijn van invloed op de koffie. Koffie bederft niet, maar het aroma wordt wél flink aangetast.

Koffiebonen en gemalen koffie moet je daarom altijd droog, donker, vochtvrij en luchtdicht bewaren in de originele verpakking, blik of pot. Deze laatste optie is ronduit het best. Denk hierbij aan een weckpot, of een afgesloten pot (of zak) met vacuümventiel. Deze laat geen lucht of vocht door.

Een koffiepadapparaat gebruikt koffiepads en deze zijn het beste in een afgesloten blik te bewaren. Ook cups blijven het langst houdbaar wanneer je ze droog en donker bewaart.

De 5 beste koffiemachines op een rij

1. UNKNOWN coffee makers

1. UNKNOWN coffee makers

2. Moccamaster KBGV Select

3. Capresso CoffeeTeam TS with conical

3. Capresso CoffeeTeam TS with conical

4. coffee makers

4. coffee makers

5. Capresso CoffeeTeam TS with conical

5. Capresso CoffeeTeam TS with conical

Is de pompdruk belangrijk?

De pompdruk is de druk waarmee het water door de koffie loopt. De pompdruk verschilt per koffiemachine. De meningen over wat de perfecte pompdruk is, zijn verdeeld: de een vind 9 bar perfect, de ander pleit voor 15 bar.

Als de druk lager is dan 7 bar, is de koffie zwak omdat de koffie niet goed is geëxtraheerd. Bij een druk boven de 15 bar wordt de koffie te sterk, of verbrandt hij.

De perfecte druk ligt ongeveer tussen de 7 tot 15 bar, maar dat verschilt per soort koffie. Een espresso is het lekkerst met een goede cremalaag. Deze bereik je met een pompdruk van rond de 15 bar.

Melkopschuimers: hoe krijg je de beste schuimlaag?

Voor je cappuccino of latte macchiato heb je een goede laag melkschuim nodig. De perfecte melkschuim is stevig, maar ook zacht en romig. Er zijn meerder methodes om deze melkschuim te maken: hieronder lees je erover.

Stoompijpje

Met een stoompijpje schuim je de melk zelf op met stoom. Het stoompijpje steekt aan de voor- of zijkant van de koffiemachine. Je maakt het melkschuim door de het kannetje onder de stoompijp te houden en de stoomfunctie aan te zetten. Veel professionals gebruiken deze methode, want je hebt op deze manier de meeste invloed op de dikte en kwaliteit van het melkschuim; je kiest zelf hoeveel stoom er door de melk geblazen wordt.

Houd er rekening mee dat het enige tijd en moeite kost om op deze manier stevig melkschuim te maken. Maar onthoud: oefening baart kunst.

Automatisch stoompijpje

Met een automatisch stoompijpje heb je weinig werk: de hoeveelheid stoom en de tijd van het opschuimen zijn voorgeprogrammeerd. Je hoeft alleen een beker te vullen met verse, koude melk en deze onder de stoompijp te zetten.

Geïntegreerde melkopschuimer met melkreservoir

Een koffiemachine met automatisch melkreservoir is ideaal als je van gemak houdt. Het reservoir vul je met verse melk, waarna je met één druk op de knop je cappuccino maakt. Dit soort melkopschuimmethode zie je vooral bij volautomatische koffiemachines.

Sommige koffiemachines hebben een automatische reiniging waardoor je weinig werk hebt. Een los melkreservoir reinig je na ieder gebruik met een sopje. Dit voorkomt dat de vetten en melkzuren de machine aantasten.

Melkslang

Apparaten met een melkslangetje werken bijna hetzelfde als een geïntegreerde melkopschuimer. Het enige verschil is dat je de melk in een externe kan, reservoir of melkpak doet. Daarna doe je het slangetje in de melk, waarna de machine de melk aanzuigt en stoomt.

Losse melkopschuimer

Als laatste is er ook nog de losse melkopschuimer. Deze is apart aan te schaffen. Soms worden ze ook met een espressomachine meegeleverd. Wanneer je niet veel cappuccino's en latte macchiato's drinkt, is een losse melkopschuimer prima voor de speciale gelegenheden waarop je jezelf er wel op trakteert.

Koffie met melk

Slimme snufjes

Besturing via app

Via je smartphone koffie op afstand zetten: dat gaat met besturing via een app. Zo zet je koffie vanuit je bed, zodat hij klaar is wanneer je de keuken in loopt. Bovendien sla je je favoriete koffie-instellingen erin op. Hierdoor zet je met één druk op de knop je favoriete kopje. Ook op kantoor met meerdere collega's is dit een handige functie.

Eco-modus of -instellingen

Met een eco-modus zet een koffiemachine zichzelf uit na een bepaald aantal minuten. Het is logischerwijs veiliger en energiezuiniger wanneer je koffiemachine niet onnodig aanstaat.

Onderhoud: Waar je op moet letten

De meeste koffieapparaten vergen zo nu en dan wat onderhoud. Hierbij is zowel ontkalken als een grondige schoonmaak op zijn tijd aan te raden. Hoe je de koffiemachine schoonmaakt, hangt af van de zetmethode. Een espressomachine vergt een andere aanpak dan een volautomatische koffiemachine. Kijk daarom ook in de handleiding voor de juiste aanpak.

Hoe maak je een koffiemachine schoon? Ten eerste is het belangrijk om de koffiemachine te ontkalken, zodat de buizen aan de binnenkant niet dichtslibben. Sommige machines geven zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Ontkalken is mogelijk met een speciaal ontkalkingsmiddel, maar azijn is ook een optie.

Wanneer je azijn gebruikt neem je 1/3 deel azijn en 2/3 deel water. Bij kant-en-klare reinigers staan de precieze verhoudingen op de verpakking aangegeven.

Laat het ontkalkingsmiddel of de azijn met water door de koffiemachine lopen. Dit doe je door het waterreservoir te vullen met het middel en de koffiemachine zoals gewoonlijk aan te zetten. De kalk laat los en wordt meegenomen met het water. Zet dus wel even een kommetje onder de opening waar de koffie normaliter uitkomt. 💦

Hierna laat je normaal water door de koffiemachine lopen, om de restjes van het ontkalkingsmiddel weg te spoelen. Wanneer je de koffiemachine elke dag gebruikt, moet je gemiddeld om de twee maanden ontkalken.

Aluminium bak? Pas op – Het zuur in azijn heeft een bijtende werking op aluminium. Schoonmaakazijn heeft een lagere pH, waardoor het zuurder is dan natuurazijn. 

Geen zin of tijd om je machine periodiek te ontkalken? Kies een koffieapparaat met een automatisch schoonmaakprogramma dat ervoor zorgt dat de machine inwendig wordt gereinigd en ontkalkt.

Een grondige schoonmaak houdt ten slotte in dat je elk onderdeel de koffiemachine met water en zeep schoonmaakt. Denk hierbij aan de melkopschuimer, de knopjes, houder, en de opvangbak. Met een speciaal borsteltje kom je op de moeilijke plekjes.

Een grondige schoonmaak is elke drie maanden een must. Daarnaast is het aan te raden om het stoompijpje of melkreservoir elke dag na gebruik te reinigen.

Specificaties van koffiemachines naast elkaar

Aantal kopjes per keer
1UNKNOWN coffee makers
2Moccamaster KBGV Select10
3Capresso CoffeeTeam TS with conical10
4coffee makers10
5Capresso CoffeeTeam TS with conical10

UNKNOWN coffee makers

Moccamaster KBGV Select

Aantal kopjes per keer: 10

Capresso CoffeeTeam TS with conical

Aantal kopjes per keer: 10

coffee makers

Aantal kopjes per keer: 10

Capresso CoffeeTeam TS with conical

Aantal kopjes per keer: 10

Veelgestelde vragen over koffiemachines

Met de hoeveelheid soorten en maten koffiemachines is het goed voor te stellen dat je nog vragen hebt. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Wat is de beste koffiemachine?

De beste koffiemachine is afgestemd op jouw gebruiksdoel. Hoeveel, wanneer, en welke koffie je drinkt zijn bepalend. De koffie die je wilt gebruiken is afhankelijk van de zetmethode. Er zijn 5 typen zetmethoden te onderscheiden: filterkoffiemachines, volautomatische machines, halfautomatische machines, apparaten voor pads en cups, en slow coffee-methodes.

Staat gebruiksgemak op je wensenlijst? Kies dan voor een volautomatische machine. Wil je veel invloed hebben op de smaak van je kopje koffie? Kies dan voor een espressomachine. Zoek je een machine die snel en makkelijk je bakje koffie maakt? Kies dan voor een koffiemachine die werkt met pads of cups.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemachine?

Ten eerste moet je een koffiemachine kopen die past bij de koffiesoort die jij graag drinkt. Espresso, cappuccino of een latte macchiato? Sommige machines kunnen alle soorten zetten, andere zijn beperkt in de soorten koffie die ze maken. Daarnaast verschilt de vorm van de koffie ook per zetmethode. Wil je verse bonen malen, of zoek je het gebruiksgemak van cups en pads?

Voor professioneel gebruik is het verstandig om een groot bonen- en waterreservoir te hebben. Ook is het handig om een model met automatische reiniging te kiezen. Dit scheelt veel tijd die je anders kwijt bent aan het onderhoud.

Wat kost een koffiemachine?

Van een cafetière die je voor een paar tientjes aanschaft tot een volautomatische koffiemachine met de nieuwste technologie: de prijs van een koffiemachine loopt ver uiteen. Betekent een hoge prijs meteen kwaliteit? Niet helemaal. Je betaalt voor gebruiksgemak en de technische snufjes. Niet iedereen heeft dit op zijn wensenlijst staan, waardoor de duurste koffiemachine niet altijd de beste keuze is.

Hoe moet je een koffiemachine reinigen?

Eerst haal je alle externe onderdelen los die je goed afspoelt met warm water om de restjes koffie en melk te verwijderen. Hierna gebruik je speciaal ontkalkingsmiddel.

Ook is het mogelijk om azijn te gebruiken: het zuur lost de kalkaanslag in no-time op. Neem hiervoor 1/3 deel azijn en 2/3 deel water. Pas op met azijn: aluminium onderdelen zijn gevoelig voor het zuur.

Bij dagelijks gebruik moet je de koffiemachine ongeveer om de twee maanden ontkalken. Heeft je machine een waterfilter? Dan hoef je maar twee keer per jaar te ontkalken. Let hoe dan ook op: hoe je het best je koffiemachine schoonmaakt, hangt af van jouw specifieke machine. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing.

Conclusie

Helemaal klaar voor het lekkerste kopje koffie? Na het lezen van dit artikel ben je een echte koffiemachinekenner, waardoor je goed op de hoogte bent van de belangrijkste eigenschappen van een koffiemachine.

De producten hierboven zijn een goede start bij je zoektocht naar de beste koffiemachine: bekijk ze nog eens, en laat me weten of je nog vragen hebt!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up