menu
close
Categorieën

Maak nu Zelf de Lekkerste Koffie met de Beste Koffiemolen!

Gebrande koffiebonen in een molen

Elk goed bakje koffie begint met koffiebonen malen. De koffiebonen bepalen voor een groot deel de smaak, maar de molen heeft ook merkbaar invloed! Een slechte koffiemolen maalt de bonen verkeerd en verpest zo een stuk van de lekkere smaak. Daarom is alleen de beste koffiemolen goed genoeg. Lees hier alles wat je moet weten om die te vinden!

Baratza Virtuoso+

Baratza Virtuoso+
Bekijk op Bol.com

Bodum Bistro Burr Coffee Grinder

Bodum Bistro Burr Coffee Grinder
Bekijk op Bol.com

Baratza Encore

Baratza Encore
Koffie bonen reservoir: 0.227
Bekijk op Bol.com

Waarom een koffiemolen aanschaffen?

Een goede koffiemolen maakt het verschil tussen een goed en een slecht kopje koffie. Dit verschil proef je goed bij een sterke espresso gemaakt door een pistonmachine of een espressomachine, maar ook bij je gewone bak ochtendkoffie. Wil je alle smaak en kracht van je beste koffiebonen behouden, dan is een goede koffiemolen onmisbaar.

Er is niet één soort koffiemolen die je moet hebben voor het perfecte bakje koffie. Er zijn meerdere soorten en maten verkrijgbaar. Ik stel ze aan je voor!

Handmatige koffiemolen met messen

Koffiemalers met messen (handmatige koffiemolens) zie je veel omdat ze goedkoop zijn. Ze zijn helaas goedkoop om een reden; ze malen inconsistent. De bonen die je maalt zullen deels grof, deels poeder en alles daar tussenin zijn. Als je een koffiemaler met messen te lang gebruikt, is de kans ook groot dat je koffie verbrandt, wat de kwaliteit en smaak vermindert.

Voor het malen van kruiden is een handmatige koffiemolen zoals deze handmatige bonenmaler geweldig. Als je meestal goedkopere koffie koopt, dan merk je waarschijnlijk weinig verschil tussen een model met messen of een ander type koffiemolen. De lage prijs is ook erg aanlokkelijk.

Mocht je van plan zijn om geld te spenderen aan kwalitatieve koffiebonen, dan is het een beter idee om te investeren in een koffiemolen van hogere kwaliteit. Zelfs de beste handmatige koffiemolen vereist kwaliteit om lekkere koffie te zetten.

handmatige koffiemolen

Elektrische koffiemolen met malers

Als je een koffiemolen wilt die de optimale smaak uit je bonen haalt, dan is het beter om de modellen met messen achterwege te laten en te kiezen voor een koffiemolen met maalschijven. Koffiemolens met maalschijven produceren uniform gemalen koffie; alle gemalen stukjes zijn even groot. Dit komt de smaak erg ten goede!

Koffiemalers met maalschijven zijn er in twee soorten: met conische en met vlakke maalschijven. Er zijn kleine verschillen tussen de twee, maar over het algemeen is de kwaliteit van de resultaten hetzelfde.

  • Koffiemolens met vlakke maalschijven zijn duurder en beter voor het produceren van consistente koffie.
  • Koffiemolens met conische maalschijven zijn goedkoper en stiller.

Daarnaast is het belangrijk stil te staan bij het materiaal van de maalschijven. De twee bekendste materialen zijn keramiek en metaal.

  • Keramische maalschijven genereren weinig hitte en zijn ontzettend slijtvast.
  • Metalen (doorgaans RVS) maalschijven zijn goedkoper, maar genereren meer hitte en slijten sneller.

Koffiemolen met doseerhuis

Een doseerhuis is een cilindervormige bak die op de koffiemolen zit, zoals je ziet bij deze Qualitá Elektrische Koffiemolen. Door een hendel aan de zijkant van deze bak naar voren te trekken valt de koffie in je filterdrager. Het is dus een soort opslag voor koffiebonen. Het nadeel hiervan is dat bonen er vaak veel te lang in zitten en daardoor smaak verliezen.

Traploze koffiemolen

De maalgraad verschilt per koffiespecialiteit die je zet. Zo is een fijne maling lekkerder bij een espresso en een grovere maling prettig bij een kop filterkoffie uit het filterkoffiezetapparaat. Traploze molens hebben deze settingen al voor je geprogrammeerd. Je kiest daarbij uit verschillende stappen, die je herkent aan oplopende cijfers of verschillende icoontjes.

Het voordeel hiervan is dat het apparaat de 'perfecte' maling voor je regelt. Een nadeel is dat je hier dus zelf helemaal geen nuance meer aan toevoegt.

De 5 beste koffiemolens op een rij

1. Baratza Virtuoso+

1. Baratza Virtuoso+
Vermogen: 70 W

2. Bodum Bistro Burr Coffee Grinder

2. Bodum Bistro Burr Coffee Grinder
Vaatwasser veilig: Nee

3. Baratza Encore

3. Baratza Encore
Koffie bonen reservoir: 0.227
Vaatwasser veilig: Nee
Vermogen: 110 W
Koffie bonen reservoir: 0.227

4. Fellow Opus Conical Burr Coffee

4. Fellow Opus Conical Burr Coffee
Koffie bonen reservoir: 110
Toerental: 0 r/min
Vaatwasser veilig: Nee
Vermogen: 0 W
Bediening: Afstandsbediening
Koffie bonen reservoir: 110
Instelbare maalgraad: Ja
Inhoud: 110 g
Maal niveau aanpasbaar: Ja

5. Baratza Sette 270

Koopgids: hoe kies ik de beste koffiemolen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een koffiemolen koopt. In de koopgids ga ik dieper in op de prijs, de maalstanden, de maalschijven en het bonenreservoir. Zo heb je voldoende informatie om de beste koffiemolen uit te kiezen!

De prijs

De prijs van de koffiemolen speelt een grote rol in de aanschaf. Hoe duurder de koffiemolen is, hoe beter de kwaliteit doorgaans is. Maar natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om die professionele koffiemolen van €1000 aan te schaffen. Gelukkig zijn er genoeg goedkopere alternatieven. Bedenk wel dat goedkoop vaak duurkoop is!

Gemiddeld gaan betaalbare koffiemolens voor €30 tot €300 euro over te toonbank. Hoe duurder de molen is, hoe meer functies hij zal hebben. Bedenk dus van tevoren wat je budget is en wat je ervoor over hebt.

Aantal maalstanden

Het aantal maalstanden is een belangrijke factor voor een koffiemolen. De maalstand bepaalt hoe grof of hoe fijn je de bonen maalt. Dit is erg bepalend voor de smaak van je koffie. Maak je een cappuccino? Haal er dan een goede melkschuimer bij.

De meeste koffiemolens malen meer dan prima op een grove maalgraad. Het echte verschil in kwaliteit zie je bij een fijne maling. Deze is bij goedkope machines vaak minder gelijkmatig.

Heb je even geen koffiemolen bij de hand? Dan is een blender een goede tijdelijke oplossing om je koffiebonen te malen! Het smaakt misschien niet zo lekker als gemalen bonen van een koffiemolen, maar het is beter dan niets!

Soort maalschijven

Zoals eerder genoemd is het malen van koffie met mesjes niet de beste optie, maar ook onder de maalschijven is concurrentie door verschillende materialen en vormen.

Allereerst het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Sommige schijven zijn gemaakt van keramiek en andere van metaal. Keramiek is duurzamer dan metaal, maar ook een stuk prijziger. Het grootste voordeel van keramiek is dat het minder warmte vasthoudt waardoor de bonen niet snel verbranden.

Dan komt de vorm om de hoek. Sommige metalen maalschijven zijn kegelvormig (conisch). Deze conische maalschijven voeren hitte beter af, waardoor oververhitting niet langer een probleem is.

Dan zijn er ook nog platte, metalen maalschijven. Deze warmen sneller op, maar zorgen voor een gelijkmatige maling, wat de smaak en textuur verbetert.

Het bonenreservoir

Vaak is een groot bonenreservoir een voordeel: je zet meer koffie voor je moet bijvullen. Een koffiemolen met een bonenreservoir van ongeveer 85 gram is daarvoor voldoende.

Een ruim bonenreservoir lijkt handig, maar je moet niet vergeten dat er na verloop van tijd smaak verloren gaat. Koffiebonen goed bewaren is dan ook erg belangrijk. Zorg dat ze altijd op een droge, koele plaats liggen. In de keukenkast kan je ze ongeveer 3 weken geopend bewaren. Bewaar je bonen nooit in de vriezer.

Onderhoud

Sommige mensen zijn bereid om zich in te spannen voor een perfect kopje koffie. Anderen zetten koffie liever snel en eenvoudig. Koffiemolens variëren in hoe ingewikkeld ze zijn om te gebruiken en schoon te maken.

Wanneer je een apparaat hebt dat veel onderhoud vergt, wil je hier graag op voorbereid zijn. Dit kun je doen door de reviews van andere gebruikers te lezen. Zo weet je waar je aan toe bent! Maak je het jezelf graag makkelijk? Kies dan een koffiemolen die vaatwasmachinebestendig is!

Benieuwd hoe je een koffiemolen gemakkelijk op drie verschillende manieren schoonmaakt? Bekijk dan dit filmpje:

Specificaties van koffiemolens naast elkaar

Vaatwasser veiligKoffie bonen reservoirInstelbare maalgraadMaal niveau aanpasbaar
1Baratza Virtuoso+
2Bodum Bistro Burr Coffee GrinderNee
3Baratza EncoreNee0.227
4Fellow Opus Conical Burr CoffeeNee110JaJa
5Baratza Sette 270Nee110JaJa

Baratza Virtuoso+

Bodum Bistro Burr Coffee Grinder

Vaatwasser veilig: Nee

Baratza Encore

Vaatwasser veilig: Nee

Koffie bonen reservoir: 0.227

Fellow Opus Conical Burr Coffee

Vaatwasser veilig: Nee

Koffie bonen reservoir: 110

Instelbare maalgraad: Ja

Maal niveau aanpasbaar: Ja

Baratza Sette 270

Vaatwasser veilig: Nee

Koffie bonen reservoir: 110

Instelbare maalgraad: Ja

Maal niveau aanpasbaar: Ja

Veelgestelde vragen over koffiemolens

Om je koffiemolenkennis helemaal compleet te maken, vind je hier de antwoorden op een paar veelvoorkomende vragen over koffiemolens.

Hoe gebruik je een koffiemolen?

Een koffiemolen gebruiken is vrij makkelijk. Met de handmatige koffiemolen moet je iets meer zelf doen; een elektrische koffiemolen maalt de bonen gemakkelijk voor je. De bonen gaan vanuit het reservoir in de maler en worden tot poeder vermalen. Hier zet je vervolgens koffie mee.

Kun je koffiebonen malen in een blender?

Een blender is een prima goedkope oplossing wanneer je eventjes geen koffiemolen hebt. Wel gaat er een hoop smaak en aroma verloren wanneer je de bonen op deze manier maalt, aangezien een koffiemolen speciaal gemaakt is om smaak te behouden.

Waarom moet je een koffiemolen gebruiken?

Koffie die je in de supermarkt koopt, is lang niet zo vers als je zou denken. Je krijgt pas verse koffie wanneer je de gemalen koffie direct na het malen gebruikt.

Hoe duur is een koffiemolen?

Voor de professionele, luxe variant betaal je zo €1000, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg goedkopere varianten! Gemiddeld betaal je tussen de €30 en €300 euro voor een koffiemolen. Hiervoor geldt wel: goedkoop is vaak duurkoop.

Conclusie

Ik hoop dat dit je geholpen heeft met het kiezen van de beste koffiemolen. Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en laat weten of het je geholpen heeft in je zoektocht!

Bedankt voor het lezen van dit artikel! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up