menu
close
Categorieën

Een Lekker Bakkie Zet Je met het Beste Koffiezetapparaat

Ben jij groots fan van filterkoffie of drink je liever koffie met een smaakje, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het kiezen van een goed apparaat? Geen stress! Je leest hier alles over hét beste koffiezetapparaat van het jaar. Zo maak jij iedere ochtend je favoriete koffie. ☕

Je vindt op de markt een tal aan opties: een Nespresso-apparaat, koffiezetapparaten met of zonder bonen, de traditionele espressomachine en natuurlijk een eenvoudig koffiepadapparaat. Hoe weet je welke bij je past? Dit artikel focust zich op verschillende types koffiezetapparaten, waardoor je zonder twijfel de juiste keuze maakt.

Breville Barista Express Impress

Breville Barista Express Impress
Bekijk op Bol.com

Bonavita Connoisseur 8-Cup One-Touch Coffee

Bonavita Connoisseur 8-Cup One-Touch Coffee

Smeg Drip Filter Coffee Machine

Smeg Drip Filter Coffee Machine
Bekijk op Bol.com

Waarom een koffiezetapparaat aanschaffen?

Met een koffiezetapparaat zet je gemakkelijk koffie voor een grote groep mensen; ideaal voor op kantoor, maar natuurlijk ook voor jezelf. Dat scheelt een hoop heen en weer lopen.

Wil je die echte barista-ervaring, en je koffie van de maling tot de uiteindelijke espresso beheersen? Dan is het een beter idee te kijken naar een pistonmachine (ook wel een halfautomaat).

Met andere koffiezetapparaten zet je tegenwoordig echter niet alleen een simpel bakkie, maar ook drankjes als lattes of warme chocolademelk. Zo ben je alsnog niet volledig gelimiteerd in je keuze.

Niet iedereen wil toeters en bellen. Het voordeel van een filterkoffiezetapparaat is dat het zeer gebruiksvriendelijk is. Met een basismodel is het een kwestie van de koffiemaling in het filter, het waterreservoir of de kan vullen met water en één druk op de knop.

Geen gedoe met ingewikkelde gebruikshandleidingen dus – maar goed, hoe weet je of deze geschikt is voor jou?

Ook fijn om te weten: filterkoffie is gemiddeld gezonder voor je dan andere varianten. Filterkoffie bestaat namelijk voor het grootste deel uit water dus bevat nauwelijks calorieën. Dat niet alleen: koffie bevat geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten (tenzij je er zelf suiker en/of melk aan toevoegt).

Koopgids: hoe kies ik het beste koffiezetapparaat?

Voordat je het ideale koffiezetapparaat vindt, wil je natuurlijk weten waar je op moet letten. Er zijn behoorlijk wat eigenschappen om rekening mee te houden. De belangrijkste bespreek ik hier.

Soorten koffiezetapparaten

Dit is het eerste waar je naar moet kijken. In de wereld der koffiezetapparaten, maken we ten eerste het onderscheid tussen slow coffee en overige methoden. Slow coffee neemt – zoals de naam doet vermoeden – meer tijd voor het zetproces. De cafetière, AeroPress, Chemex en mokapot vallen onder deze methode.

Daar gaat dit artikel echter niet over. Om te beginnen hebben we de koffiepadapparaten en de cupmachines. Qua algemene werking komen ze overeen: je stopt een pad of cupje in het apparaat, waarna deze hier water doorheen laat lopen om de koffie te zetten.

Cups en pads zijn te verkrijgen in allerlei verschillende smaken, waardoor je je kopje koffie makkelijk afstemt op je eigen smaak. Je zet er zelfs warme chocolademelk mee in sommige gevallen!

Wil je je koffiedrank tot in de kleinste detail bijstellen, in plaats van afhankelijk zijn van vooraf verpakte porties koffie met een vaste smaak en textuur?

Dan kies je voor de halfautomaat, oftewel een pistonmachine. Hierbij maal je zelf de koffie en kies je zelf de precieze koffiemaling (of je koopt een maling in de winkel), je bepaalt hoeveel van de maling je gebruikt, en in sommige gevallen zelfs de watertemperatuur en de hoeveelheid water die de machine voor je kop koffie gebruikt.

Dit is bij een volautomaat ook een optie. Het verschil is dat volautomatische koffiemachines de verse bonen voor je malen met een geïntegreerde koffiemolen. Je kiest daarbij bij de meeste modellen de maling, de hoeveelheid koffie die het apparaat gebruikt, en de hoeveelheid water die hij eraan toevoegt.

Het oude vertrouwde filterkoffiezetapparaat mogen we daarnaast niet vergeten! Zijn simpele werking is deel van zijn charme. Toeters en bellen komen er niet aan te pas: je krijgt een simpel bakkie pleur – of zelfs een hele kan ervan!

Aantal kopjes per keer

Het spreekt misschien voor zich, maar het is toch handig om te weten: de meeste filterapparaten maken ongeveer 10 kopjes koffie in één keer. Dit is ideaal als je voor meerdere mensen koffie zet, zoals bijvoorbeeld op een kantoor.

Met een cafetière maak je ongeveer 4 kopjes. Net als filterkoffie, is dit een redelijk langzaam proces. Geduld is dus een pre.

Bij het merendeel van de andere soorten apparaten, zet je en beperkte hoeveelheid koffie voor één of twee mensen, zoals bij een koffiecupmachine.

Het voordeel van zo'n andere soort machine – cup, pad, of een met al dan niet gemalen bonen – is wel dat iedereen zelf kiest welke koffie bij hen past. Dit scheelt weer ruzie over hoe sterk je de koffie wil.

Op het koffiezetapparaat staat aangegeven hoeveel water je precies in het apparaat moet stoppen voor een specifiek aantal kopjes koffie. Dit staat of op de kan of op het waterreservoir. Het verschilt per apparaat wat wordt verstaan onder één kopje. Om je toch een idee te geven: in een standaard koffiekopje past rond de 140 ml. In een mok giet je makkelijk 200 - 300 ml.

Inhoud

Nu we het toch hebben over kopjes, laten we het dan ook hebben over inhoud. De inhoud van een koffiezetapparaat vertelt je hoeveel liter water het waterreservoir aankan.

Het is nogal wiedes dat je genoegen kunt nemen met een kleiner reservoir als je alleen woont, of enkel met een partner. Een huishouden vol koffieliefhebbers of een heel kantoor heeft een groter reservoir nodig.

Heb je een volautomaat, of een halfautomaat met een bonenreservoir? Dan moet je ook op de inhoud hiervan letten en dezelfde logica volgen.

Waterniveau- en bonenreservoirindicators zijn op sommige apparaten te vinden. Die geven aan wanneer het tijd is om de reservoirs aan te vullen, zodat je niet plots zonder koffie of water komt te zitten.

Maalschijven

Als je koffiezetapparaat een bonenreservoir heeft, zit daar ook een koffiemolen onder. In dat geval is het belangrijk te kijken naar hoe de maalschijven uitzien.

Ten eerste heb je conische maalschijven. Deze genereren weinig hitte tijdens het malen, in tegenstelling tot platte maalschijven. Wel levert de laatste methode een gelijkmatigere maling op dan de conische variant, wat de koffie uiteindelijk ten goede komt.

Daarnaast let je op de materialen. Metalen maalschijven genereren meer hitte dan keramische maalschijven, én ze slijten sneller. Dat maakt ze wel de goedkoopste variant van de twee.

Uitneembaar waterreservoir

Wil je koffie zetten, dan heb je water nodig en dat reservoir raakt op den duur leeg. Niet iedereen heeft de luxe om het koffiezetapparaat pal naast de kraan te zetten. Dan is het fijn als het een uitneembaar waterreservoir heeft.

Heb je weinig ruimte of loop je liever niet continu op en neer met een bekertje om het reservoir weer te vullen, zoek dan naar een model met uitneembaar waterreservoir.

Veel moderne apparaten hebben deze handige eigenschap, zoals een pistonmachine, koffiecupmachine en zelfs veel filterapparaten. Oudere modellen hebben dit niet.

Automatisch ontkalkingssysteem

Waar water is, is kalk – uiteindelijk Laat je dit te lang zitten, dan tast dit de smaak van je koffie niet alleen aan, maar ook de werking van je koffiemachine.

Als je niet zo houdt van al te veel gepoets dan heb ik goed nieuws voor je: een aantal modellen hebben een automatisch ontkalkingssysteem. Zo hoef je enkel een anti-kalkoplossing of -tablet toe te voegen aan het reservoir, een knop in te drukken en klaar ben je.

Naast dat het je tijd scheelt, zorgt het automatische ontkalkingssysteem ervoor dat het apparaat langer meegaat. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar je krijgt er dus ook iets voor terug.

Heeft je koffiezetapparaat geen automatisch ontkalkingssysteem? Een koffiecupmachine reinig je eenvoudig met een speciale reinigingscup. Je gebruikt die op dezelfde manier als een normale koffiecup.

De 5 beste koffiezetapparaten op een rij

1. Breville Barista Express Impress

2. Bonavita Connoisseur 8-Cup One-Touch Coffee

2. Bonavita Connoisseur 8-Cup One-Touch Coffee

3. Smeg Drip Filter Coffee Machine

4. Oxo Brew 8-Cup Coffee Maker

4. Oxo Brew 8-Cup Coffee Maker

5. Ninja 12-Cup Programmable CE251

5. Ninja 12-Cup Programmable CE251

Alleen koffie of toch meer opties?

Een goed koffiezetapparaat doet wat het moet doen: het zet koffie. Een simpel koffiezetapparaat geef je een mooi plekje op het aanrecht of op een andere handige plek. Voor puur zwarte koffie heb je aan een filterapparaat vaak meer dan genoeg.

Maak je regelmatig veel koffie voor bijvoorbeeld het hele kantoor, dan is het de moeite waard ook eens te kijken naar een inbouwkoffiemachine.

Dit zijn vaak vol- of halfautomaten met een ingebouwd melkopschuimmechanisme.

Melkoppschuimsysteem

Ga je voor een apparaat met een melkopschuimmethodem, dan krijg je de keuze uit drie specifieke systemen:

  • Stoompijpje. Hiermee stoom je melk dat in een kannetje zit. Het pijpje hang je hierin, waarna je de stoomstand aanzet. Je bepaalt hierbij geheel zelf in hoeverre je de melk gestoomd wilt hebben, en dus ook de uiteindelijke textuur en temperatuur van de melk.
  • Melkslangetje. Deze sluit je aan op een reservoir dat meegeleverd wordt met de machine, of hang je in een kannetje of pak melk. Daarna zuigt het apparaat de melk op, en stoomt het deze automatisch, waarna de melk in je kopje belandt.
  • Reservoir. Hier doe je de melk in, waarna je het aansluit op je koffiezetapparaat. Deze stoomt de melk daarna ook automatisch, en deponeert het in je kopje.

Bij de laatste twee opties heb je weinig inbreng in hoe de machine de melk precies stoomt. Wil je dus experimenteren, dan is een stoompijpje je beste vriend. Geef je liever al het werk uit handen, dan ga je voor een van de twee andere opties, waarbij het reservoir het makkelijkst werkt.

Kopjeswarmer

Een kopjeswarmer doet precies wat het zegt: het warmt je kopje op. Een koud kopje zorgt ervoor dat de temperatuur van je koffie snel daalt wanneer het in je kopje belandt.

Nu ken ik maar weinig mensen die graag koffie op kamertemperatuur drinken. Om lauwe koffie te voorkomen, hebben sommige koffiezetapparaten daarom zo'n kopjeswarmer.

Heeft je apparaat deze functie niet, dan is dat nog niet het einde van de wereld. Om van heerlijk warme koffie te genieten kan je het kopje ook vullen met heet water voor je je koffie zet. Gooi dit water wel weg voor de koffie ermee vermengd raakt ...

Warmhoudfunctionaliteit

Je zet het apparaat aan en gaat ondertussen ontbijt maken. In de tussentijd belt je collega over een belangrijke casus op het werk. Een half uur later bedenk je ineens dat je nog koffie had. Nee, het is koud! Hier hebben ze iets op bedacht: de warmhoudfunctie.

Heeft een model een warmhoudfunctie, dan heeft het een geïntegreerde warmhoudplaat. Dit zie je vooral bij filterkoffiezetapparaten. Gemiddeld houdt deze je koffie zo'n 40 minuten warm.

Een pot gevuld met grof gemalen koffie. Iemand gebruikt een schepje om het eruit te halen.

Instelbare opties

Een goedkoop model doet wat het moet doen: een heerlijk bakje koffie zetten. Geef je iets meer geld uit, heb je net die extra opties zodat je het precies naar je smaak aanpast.

Je vindt op deze modellen instelbare opties zoals koffiesterkte, koffiehoeveelheid, de soort koffie en de maalgraad.

Koffiesterkte

Koffiesterkte is afhankelijk van enkele factoren. Allereerst hangt het af van het type bonen, cups of pads dat je gebruikt. De sterkte van de koffie hangt af van hoelang de bonen gebrand zijn. Zo brandt men espressobonen doorgaans langer, waardoor ze dus sterker dan andere bonen smaken.

Ook de versheid speelt een belangrijke rol. Koffie die je in de supermarkt vindt, ligt er misschien al een tijdje, waardoor deze – afhankelijk van de verpakking – wat muf wordt.

Wil je zeker weten dat de koffie lekker sterk en fris is? Dan kies je voor een koffiemachine die met bonen of gemalen koffie werkt. Maal de bonen zelf voor de beste smaaksensatie. Als je de koffie zelf maalt, maal het dan vlak voordat je de koffie gaat zetten. Bij een volautomaat gebeurt dit per definitie.

Als laatste houd je rekening met de hoeveelheid water en de contacttijd, ook wel extractietijd. Hiermee bedoelen we hoelang het water in contact staat met de koffie. Voor echt sterke koffie wil je minder water en een lange extractietijd.

Koffiehoeveelheid

Wat niet iedereen weet is dat er vaste recepten bestaan voor verschillende soorten koffie. Voor filterkoffie, houd je rekening met ongeveer 5 – 7 gram vermalen koffie, dus 5 – 7 gram koffie per 150 milliliter.

Bij halfautomaten kies je zelf hoeveel koffie je gebruikt voor je espresso. Dit stem je ook weer af op de boonsoort en de precieze maling, alsook je eigen smaak. Bij volautomaten stel je meestal stapsgewijs in hoeveel koffie je wilt gebruiken.

Wanneer je de koffiehoeveelheid kan instellen, kan je meestal ook het koffiezetapparaat instellen om 's ochtends automatisch aan te gaan. Zo weet het apparaat precies hoeveel koffie het voor je moet zetten zodat je je dag goed begint.

Maalgraad

Bij koffie is de vuistregel: hoe grover de maling, hoe zuurder de koffie. Hierbij speelt ook de extractietijd en pompdruk een grote rol.

Hou je meer van een bitterdere, sterkere koffie? Dan zorg je dat de maalgraad wat fijner is. Door te spelen met de maalgraad bepaal je dus zelf hoe de koffie smaakt.

Bij een koffiezetapparaat ben je wel redelijk gelimiteerd. Je koopt hiervoor voorgemalen koffie wat als minpunt heeft dat de koffie misschien niet even vers is. Uiteraard is het mogelijk de koffie ook zelf te malen, maar dit gebeurt dan met een aparte koffiemolen. Een simpel koffiezetapparaat waar je geen bonen in doet, kan dit helaas niet zelf.

Een koffiezetapparaat met bonen én een instelbare maalgraad heeft als voordeel dat het apparaat zich aanpast aan hoe grof of fijn de koffie is. Zo houd je toch een klein beetje controle over het maakproces.

Snoerlengte

Nooit verkeerd om toch even te benoemen: snoerlengte. Als je weinig stopcontacten hebt of een klein aanrecht dan is het toch fijn als je een beetje bereik hebt. Zeker als je het snoer moet manoeuvreren tussen de kabel voor de waterkoker en andere apparaten.

De snoerlengte van een koffiezetapparaat varieert van 70 tot bijvoorbeeld 100 cm. Heb je veel stopcontacten, maar weinig ruimte op het aanrecht, dan raad ik persoonlijk een kort snoer aan.

Specificaties van koffiezetapparaten naast elkaar

Kies hieronder voor het beste koffieapparaat!

1Breville Barista Express Impress
2Bonavita Connoisseur 8-Cup One-Touch Coffee
3Smeg Drip Filter Coffee Machine
4Oxo Brew 8-Cup Coffee Maker
5Ninja 12-Cup Programmable CE251

Breville Barista Express Impress

Bonavita Connoisseur 8-Cup One-Touch Coffee

Smeg Drip Filter Coffee Machine

Oxo Brew 8-Cup Coffee Maker

Ninja 12-Cup Programmable CE251

Veelgestelde vragen over koffiezetapparaten

De belangrijkste informatie is hierboven besproken, maar hier vindt je nog een aantal meest gestelde vragen over de beste koffiemachine.

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?

Aangezien niemand zin heeft in kalk in de koffie, is het verstandig je apparaat om de drie maanden te ontkalken – zeker als je hem iedere dag gebruikt. Als je geluk hebt, heeft je model een automatische ontkalkingssysteem.

Zo niet, meng dan universele anti-kalkoplossing voor koffiemachines met een vooraf aangegeven hoeveelheid water. Giet dit vervolgens in het waterreservoir en zet het apparaat aan alsof je koffie gaat zetten.

Spoel het apparaat vervolgens nog na met schoon water om een azijnsmaak te voorkomen. Vermijd schoonmaakazijn of baking soda liever; hiermee kun je je machine beschadigen als deze hier niet tegen bestand is.

Welke koffiebonen zijn het beste voor filterkoffie?

De branding en maling van de koffiebonen hebben een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van je koffie. Wil je een ouderwets kopje filterkoffie, dan ga je voor een licht tot mild gebrande koffieboon die redelijk grof gemalen is. Veel donkerder en fijner dan dat, en je koffie smaakt al gauw te bitter.

Kan ik met een filterkoffiezetapparaat ook espresso maken?

Helaas, met een filterkoffiezetapparaat is het niet mogelijk om zo'n geconcentreerde espresso te maken als een espressomachine (een half- of volautomaat).

Espresso wordt gemaakt onder hoge druk in korte tijd. Een filterkoffiezetapparaat heeft de functies niet om ditzelfde effect na te bootsen als bijvoorbeeld een pistonmachine dat doet.

Conclusie

Jij weet nu precies wat het beste koffiezetapparaat is! Ga je voor een volautomaat, om al het werk uit handen te geven en toch een perfect kopje koffie te krijgen?

Of speel je liever met meerdere smaken, waardoor een cupmachine beter aansluit? Misschien wil je wel experimenteren met een pistonmachine, of ga je juist voor het oude vertrouwde filterkoffiezetapparaat.

Alleen jij weet welk apparaat het beste bij je past. Bedankt voor het lezen en laat ons hieronder weten wat je van dit overzicht vond!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up