menu
close
Categorieën

Het Beste Koffiezetapparaat met Bonen voor de Heerlijkste Koffie!

Koffie onder piston van koffiemachine

Als koffieliefhebber wil je natuurlijk elke dag een goede, verse kop koffie drinken. Verser dan een kop koffie van versgemalen bonen krijg je niet! Het beste koffiezetapparaat met bonen maalt de bonen waar je naast staat. Veel makkelijker en verser wordt het niet!

De beste drie modellen van nu vind je hieronder alvast terug met een aantal belangrijke specificaties, maar lees vooral door voor de hele top 5, en waar je op let bij aankoop.

DeLonghi De'Longhi La Specialista Arte

DeLonghi De'Longhi La Specialista Arte
Inhoud waterreservoir: 1.5 l
Instelbare maalgraad: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

Philips LatteGo 5400 serie EP5447/90

Philips LatteGo 5400 serie EP5447/90
Aantal programma's: 12
Inhoud waterreservoir: 1.80 l
Instelbare maalgraad: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een koffiezetapparaat met bonen aanschaffen?

Een koffiezetapparaat met bonen heeft een ingebouwde koffiebonenmaler. Zo geven ze je de allerverste koffie die er is: rechtstreeks uit de koffieboon. De versgemalen bonen geven je heerlijke koffie met de beste smaak. Perfect voor de échte koffieliefhebber!

Veel van deze koffiemachines werken automatisch. Deze apparaten noemen we 'volautomaten'. Je doet in het koffiezetapparaat bonen, en de machine doet de rest. Hij maalt, weegt de juiste hoeveelheid af en stampt deze aan na een simpele druk op één knop. Het water pompt hij vervolgens door de gemalen koffie heen, waarna je bakje koffie klaar staat.

De modellen die niet volledig automatisch werken, vallen onder de halfautomaten, oftewel pistonmachines. Hierbij moet je zelf de hoeveelheid te gebruiken koffie nog vaststellen, en deze aanstampen in het piston voor je deze in het apparaat draait. Deze moet je naderhand ook weer schoonmaken.

Een koffiezetapparaat met bonen heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als een filtermachine. Bij beide machines voeg je water toe aan gemalen koffie. In een filterkoffiezetapparaat voeg je de gemalen bonen toe in het filter, maar een koffiemachine met bonen maalt de koffiebonen ter plekke voor je.

Sommige modellen stomen ook de melk voor je – al dan niet met enige input van jou. Daar kom ik zometeen op terug, maar laten we het eerst hebben over waar het allemaal begint: de koffieboon.

Koffiebonen in een brander

Verschillende soorten koffiebonen

De beste koffiebonen zijn bepalend voor de smaak van de koffie. Er zijn verschillende soorten koffiezetapparaatbonen die elk een eigen smaaksensatie hebben. Eén ding is zeker: verse bonen garanderen de beste smaaksensatie.

Alle koffiebonen zijn afkomstig van bomen. Deze zijn onder te verdelen in twee soorten: de arabicaboom en de robustaboom. De twee verschillende bomen hebben beide hun specifieke eigenschappen, die uiteindelijk weer voor de smaak en de intensiteit van de koffie zorgen.

Arabicakoffiebonen

Dit type koffieboon is de oudste en vandaag de dag meest gedronken soort. De smaak van de arabicakoffieboon is mild en zacht. Hij bevat 1.5% cafeïne; dat is een stuk minder dan zijn koffieboongenoot, robusta.

Robustakoffiebonen

De naam van deze boom geeft al een stukje van zijn smaak prijs. Robustakoffiebonen zijn pittig, krachtig en vol van smaak. Deze koffieboon is perfect voor de koffiedrinker die zijn ochtend met een goede cafeïne boost wil beginnen: hij bevat 2.5% cafeïne! 😴

Melange

Doordat de robustakoffiebonen zo sterk zijn, zul je er nooit een volledige kop koffie van vinden. Robustakoffiebonen mengt men altijd met arabicakoffiebonen. Dit noemen we ook wel 'melange'. In een kop robustakoffie vind je ongeveer 80% robusta- en 20% arabicabonen.

De 5 beste koffiezetapparaten bonen op een rij

1. DeLonghi De'Longhi La Specialista Arte

1. DeLonghi De'Longhi La Specialista Arte
Instelbare maalgraad: Ja
Temperatuur instellingen: Ja
Serveert heet water: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.5 l

2. De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

2. De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

3. Philips LatteGo 5400 serie EP5447/90

3. Philips LatteGo 5400 serie EP5447/90
Aantal programma's: 12
Instelbare maalgraad: Ja
Temperatuur instellingen: Ja
Serveert heet water: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.80 l

4. Beko Bean To Cup Coffee

4. Beko Bean To Cup Coffee

5. Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee

5. Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee

Koopgids: hoe kies ik het beste koffiezetapparaat met bonen?

Voordat je een koffiemachine met bonen aanschaft, moet je weten waar je op moet letten. Welke machine het beste bij je past, is helemaal afhankelijk van welke specificaties jij het belangrijkst vind. Daarom leg ik hieronder de belangrijkste specificaties voor je uit.

Hoe werkt een koffiezetapparaat met bonen?

Een volautomatische koffiezetmachine maalt zelf de koffiebonen. Dit levert een consistente koffiemaling op. De koffiebonen stop je in het koffiebonenreservoir van de koffiezetmachine. Als je een kopje koffie zet, worden de bonen gemalen door een stel maalschijven.

Let op het materiaal en de vorm van de maalschijven. Keramische maalschijven slijten minder snel dan maalschijven van staal. Daarnaast geven ze geen warmte af tijdens het malen, wederom in tegenstelling tot de stalen tegenhangers. De maalschijven hebben een platte of conische vorm.

In de zetgroep komt het hete water in contact met de koffiemaling. Bij pistonmachines is deze zetgroep uitneembaar. Hier stop je de gemalen koffie in. Het water loopt door de koffiemaling en belandt in je kopje koffie.

Je bepaalt hierbij doorgaans via een draaiknop de maling van de koffie, en je stelt ook zaken als de hoeveelheid water en hoeveelheid koffie in.

Aantal maalstanden

De maalstand bepaalt de maalgraad van de koffie. Dat staat voor hoe grof of hoe fijn je de koffie maalt. Dit bepaalt op zijn beurt de smaak en het mondgevoel van je koffie. Let daarom op of de koffiemachine een instelbare maalgraad heeft: zo haal je het meeste uit je machine.

De maalgraad is één van de variabelen bij het zetten koffie. De doorlooptijd en maalgraad gaan hand in hand: door een grove maling loopt het water sneller dan een fijne maling.

Is je koffie te zuur, bitter, slap of juist sterk? Experimenteer dan met de maalgraad. Bij een zure of slappe koffie is de doorlooptijd te kort. Een bittere of sterke koffie wordt veroorzaakt door een te lange doorlooptijd.

Meerdere maalstanden geven je een grotere keuze uit soorten koffie en de smaak ervan. Sommige koffiezetapparaten hebben 4 standen, andere wel 15.

"Is je koffie te zuur, bitter, slap of juist sterk? Experimenteer dan met de maalgraad. Bij een zure of slappe koffie is de doorlooptijd te kort. Een bittere of sterke koffie wordt veroorzaakt door een te lange doorlooptijd."

Inhoud van het bonenreservoir

Het bonenreservoir wil je het liefst zo zelden mogelijk bijvullen. Daarom denk je misschien dat een groot bonenreservoir altijd goed is. Toch kan dit dan tegenvallen. Je koffiezetapparaat met bonen neemt zomaar erg veel ruimte in op je keukenblad wanneer het reservoir groot uitvalt. Ook gaat de smaak van de bonen verloren wanneer ze te lang in het reservoir zitten!

Om in te schatten hoe groot het reservoir moet zijn, houd je deze richtlijnen aan:

  • Kleiner dan 100 gram – geschikt voor 1 persoon
  • 100 – 200 gram – geschikt voor 1-2 personen
  • 201 – 300 gram – geschikt voor 2-3 personen
  • 301 – 400 gram – geschikt voor 3-4 personen
  • 401 – 500 gram – geschikt voor 4-5 personen

Sommige koffiezetapparaten hebben een dubbel bonenreservoir. Zo kies je zelf tussen de soort koffiebonen die je gebruikt: 's ochtends een sterk kopje koffie, 's middags een mildere variant!

Waterreservoir

Hetzelfde geld ook voor het waterreservoir, al is hier niet echt een overzicht voor te geven. Dit hangt af van of je veel espressi drinkt, of juist liever een lungo – een 'gewone' koffie. Gemiddeld gaat er 1,5 liter in een reservoir. Dit is voldoende voor ongeveer tien kopjes koffie.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is een bepalende factor bij de aankoop van een koffiemachine. Dit geeft men aan met decibel (dB). Hoe meer dB een apparaat produceert, hoe meer herrie je krijgt. Vanaf 40 dB is het geluid goed te horen en verstoort het je concentratie. Boven de 60 dB kan het geluid na een langere tijd zelfs schadelijk zijn voor je gehoor. Maar wees gerust: deze waarden vind je zelden bij een koffiezetapparaat!

Het geluidsniveau bepalen de fabrikanten door het gemiddelde te nemen van 2 soorten geluid: het malen van de bonen en het zetten van een kop koffie.

Op basis hiervan zijn drie verschillende gradaties van geluid opgesteld:

  • Relatief stil: geluidsniveau tot 65 dB;
  • Gemiddeld: geluidsniveau tussen de 66 en 70 dB;
  • Luid: geluidsniveau tussen de 70,1 en 74 dB.
koffiemachine bonen

Bedieningsmogelijkheden

Er zijn koffiezetapparaten die bedienbaar zijn met een app: slimme koffiezetapparaten! De app maakt het in veel gevallen mogelijk om je eigen recepten samenstellen en op te slaan.

Daarnaast maakt hij het apparaat op afstand bestuurbaar: met een druk op de knop zet je vanuit je luie stoel een kop koffie. In sommige gevallen sla je bovendien niet alleen je eigen recepten op, maar ook die van familieleden. Meerdere personen slaan zo een persoonlijk koffieprofiel op.

Verder kom je verschillende invoermethoden tegen. Sommige apparaten hebben harde knopen, weer andere hebben tiptoetsen. Daarnaast vind je ook hele lcd-schermen, en soms zelfs touchscreens. Dat maakt het nóg makkelijker om je koffie helemaal naar wens in te stellen.

Verschillende melkspecialiteiten

Er zijn koffiezetapparaten voor bonen die ook melkspecialiteiten voor je bereiden, zoals cappuccino's en latte macchiato's! Er zijn drie verschillende melkopschuimmethoden waarmee een koffiezetapparaat dit voor je doet. 🍶

Allereerst hebben we de apparaten met een apart melkreservoir. Hier doe je de melk vooraf in. Met één druk op de knop staat er tellen later een verse cappuccino voor je klaar. Het nadeel van een melkreservoir is dat je hem vaak en goed schoon moet maken om de groei van bacteriën te voorkomen. Afhankelijk van het specifieke mechanisme van de machine, voorkom je hiermee ook dat de boel verstopt raakt.

Met een melkslang is een melkspecialiteit helemaal eenvoudig gezet. Je kunt een los melkreservoir halen of de melkslang in een los pak melk of een melkkannetje hangen. Schoonmaken is hierbij makkelijk: spoel de slang af onder de kraan en spoel 1x per week de machine door met water uit het waterreservoir.

Melk opschuimen via een stoompijpje is wat lastiger, omdat je dit handmatig moet doen. Je hangt het stoompijpje in een beker melk en laat vervolgens de stoom de melk opschuimen. Je moet hierbij zelf kijken of de melk een goede textuur bereikt. Dit is deels een kwestie van smaak, dus ergens is het een voordeel: je experimenteert hiermee een stuk makkelijker met je koffie!

Hier zit nauwelijks onderhoud aan, behalve dat je het stoompijpje na gebruik even door moet laten stomen en de buitenkant goed moet schoonmaken.

Onderhoud

De meeste koffiemachines hebben regelmatig onderhoud nodig. De precieze hoeveelheid onderhoud verschilt per machine. Ook het soort onderhoud en hoelang je er mee bezig bent, verschilt per koffiemachine. Bekijk daarom vooraf goed hoeveel onderhoud je aan de koffiemachine hebt. Zo voorkom je dat je elke week je machine moet ontkalken of anderszins schoonmaken voor je van je koffie kunt genieten.

Volautomatische koffiezetapparaten bieden meer onderhoudsgemak dan andere koffiezetmachines, zoals speciale reinigingsprogramma's. Hier kies je uit:

  • Vaatwasmachinebestendige onderdelen. Een koffiezetapparaat bestaat uit verschillende onderdelen zoals de zetgroep, lekbak, waterreservoir en melkreservoir. Wanneer je deze onderdelen in de vaatwasmachine stopt, scheelt dit poetswerk.
  • Automatisch spoelen. Dit neemt al snel een hoop onderhoud weg. Het apparaat spoelt zelf de water- en melkleidingen na elk gebruik schoon.
  • Automatisch reinigingsprogramma. Hiermee reinigt de gehele koffiemachine zichzelf. Omdat je normaliter de koffiezetmachine elke week reinigt, scheelt dit een hoop werk. Houd er wel rekening mee dat dit gebruiksgemak zijn prijskaartje heeft.
  • Ontkalkingsprogramma. De koffiezetmachine geeft zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Met één druk op de knop zet je het ontkalkingsprogramma aan.

Over ontkalken gesproken: is belangrijk om jouw koffiemachine regelmatig te ontkalken en te reinigen. Dit kost niet veel tijd en is doorgaans erg eenvouding. Je gebruiks hiervoor tabletten of een oplossing. Hiermee voorkom je dat je koffiemachine dichtslibt. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je apparaat, maar ook om de smaak van je koffie te behouden!

Benieuwd hoe je je koffiezetapparaat op de juiste manier ontkalkt? Bekijk dan eens dit voorbeeld hieronder.

Andere soorten koffiezetapparaten

In dit artikel bespreek ik het koffiezetapparaat met bonen, maar het is het waard om even te overwegen of deze volledig aansluit op je behoeften. Er zijn namelijk verschillende apparaten die met bonen werken, en ook weer alternatieven die dit niet doen.

Heb je zo nu en dan een echte energie-boost nodig? Dan is een espressomachine een uitkomst voor je. Deze zet kleine kopjes koffie – espressi – met veel cafeïne om je in een keer wakker te schudden! Een koffiezetapparaat dat met bonen werkt, valt doorgaans ook meteen onder deze categorie, omdat de meeste modellen ook espresso zetten.

Met een pistonmachine – ook wel 'halfautomaat' – voel je je een echte barista. Doordat je veel handmatig doet, heb je met een pistonkoffiemachine veel controle over de smaak van de koffie. Je bepaalt zelf hoeveel koffie je gebruikt, hoe fijn je deze maalt en of je de maling hard of zacht aandrukt. Sommige pistonmachines hebben een geïntegreerde koffiemolen onder een koffiereservoir, waardoor ook sommige pistonmachines onder de categorie 'koffiemachines met bonen' vallen.

Geen zin om met het piston te moeten rommelen en zelf je koffie aan te moeten stampen – na deze wellicht zelf te moeten malen, of aan te moeten schaffen? Dan is een volautomaat de beste optie.

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen als je dit niet wil. Een goed Nespresso-apparaat geeft je de mogelijkheid om met het inschuiven van een koffiecup en een druk op de knop al de heerlijkste smaakjes koffie te serveren. Wel het gemak van de koffiepads, maar niet het budget voor een Nespresso-apparaat? Dan is een goede koffiepadapparaat een prima alternatief voor goede koffie; hij werkt volgens een soortgelijk principe.

Voor de echte koffieliefhebber die maar niet uit geëxperimenteerd raakt met koffiesmaken en bereidingen, bestaat de inbouwkoffiemachine. Dit is een machine die op het eerste oog iets wegheeft van een ingebouwde magnetron. Hij zit in je keuken verwerkt, wat hem een moderne look geeft.

Specificaties van koffiezetapparaten bonen naast elkaar

Instelbare maalgraadInhoud waterreservoirGeluidsniveau
1DeLonghi De'Longhi La Specialista ArteJa1.5 l
2De'Longhi Rivelia Automatic Compact BeanJa1.5 l
3Philips LatteGo 5400 serie EP5447/90Ja1.80 l67 dB
4Beko Bean To Cup CoffeeJa1.80 l67 dB
5Jura ENA 8 Bean-to-Cup CoffeeJa1.80 l67 dB

DeLonghi De'Longhi La Specialista Arte

Instelbare maalgraad: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.5 l

De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

Instelbare maalgraad: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.5 l

Philips LatteGo 5400 serie EP5447/90

Instelbare maalgraad: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Geluidsniveau: 67 dB

Beko Bean To Cup Coffee

Instelbare maalgraad: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Geluidsniveau: 67 dB

Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee

Instelbare maalgraad: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Geluidsniveau: 67 dB

Veelgestelde vragen over koffiezetapparaten bonen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het beste koffiezetapparaat met bonen.

Waarom een koffiezetapparaat met bonen?

De meeste koffieliefhebbers zijn het erover eens dat je het verschil merkt wanneer een koffiedrankje bereid is met vers gemalen bonen. Machines met bonen profiteren van de versheid van koffiebonen vergeleken met voorgemalen koffie. Deze wordt na aanraking met lucht snel muf. Bovendien ben je milieubewuster bezig dan wanneer je cups en pads gebruikt.

Is een koffiezetapparaat met bonen luidruchtig?

Het malen van de bonen maakt inderdaad meer lawaai dan het zetten van een kopje filterkoffie. Hoeveel lawaai het maalproces precies maakt, is terug te vinden in het aantal decibel (dB) dat een koffiezetapparaat produceert. Dit vind je terug in de specificaties of productomschrijving.

Kun je ook gemalen bonen in een koffiemachine doen?

Ja, meestal hebben deze apparaten een extra vakje om gemalen bonen in te doen.

Conclusie

Hopelijk weet je nu waar je op moet letten bij de aanschaf van een koffiezetapparaat met bonen en zit je straks heerlijk een kopje koffie te drinken!

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 beste koffiezetapparaat met bonen nog eens rustig door.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up