menu
close
Categorieën

Nauwkeurig Boren met de Beste Kolomboormachine

Persoon boort met een kolomboormachine in hout

Als doe-het-zelver of professioneel klusser is het juiste gereedschap van levensbelang. Bij sommige projecten is het niet te veroorloven om fouten te maken. Als je precisie nodig hebt, dan biedt de beste kolomboormachine de oplossing. Hiermee heb je volledige controle over het boren.

Wil je zeker weten dat je de beste kiest? Blijf dan verder lezen. Bekijk ook alvast de top 3 beste kolomboormachines van dit moment. ⬇️

Bosch PBD 40

Bosch PBD 40
Type boorkop: Snelspanboorkop
Stofafzuiging: Nee
Aantal snelheden: 0
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W

Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W
Type boorkop: Snelspanboorkop
Aantal snelheden: 5
Bekijk op Bol.com

FERM Kolomboormachine 350W 13mm

FERM Kolomboormachine 350W 13mm
Type boorkop: Tandkransboorkop
Aantal snelheden: 5
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een kolomboormachine aanschaffen?

Vraag het een timmerman en hij vertelt het je: de beste kolomboormachine is onmisbaar in de werkplaats. Met een kolomboormachine werk je precies en gecontroleerd. Deze nauwkeurigheid is de voornaamste eigenschap. De boor komt loodrecht in het materiaal terecht, wat deze boormachine perfect maakt voor maatwerk.

Een kolomboormachine is bovendien geschikt voor herhaaldelijke taken. Je boort met gemak meerdere gaten met precies dezelfde diepte en grootte.

Daarnaast is een kolomboormachine krachtig. Het apparaat levert meer vermogen dan een accuboormachine, waardoor je sneller en makkelijker boort.

Daar komt bij dat de kolomboormachine multifunctioneel is. Door andere opzetstukken erop te plaatsen, kun je zelfs polijsten, schuren en frezen. Schroeven doe je daarentegen met een goede schroefmachine. Daar heb je geen kolomboormachine voor nodig.

Denk eraan dat de boormachine op een vaste plaats staat. Het materiaal moet daarom verplaatsbaar zijn en niet té groot. Moet je een gat boren in de muur? Gebruik dan een goede klopboormachine – of de beste boorhamer wanneer je beton boort.

Koopgids: hoe kies ik de beste kolomboormachine?

Het is moeilijk om een nieuwe kolomboormachine te kiezen, want er is zoveel keuze. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste kenmerken om op te letten.

Vrijstaand of tafelboormachine?

Kolomboormachines zijn er in twee soorten. Een vrijstaande kolomboormachine kom je tegen in een professionele werkplaats. Deze machine heeft de meeste kracht en daardoor kan deze boormachine de zwaarste klussen aan.

Voor kleine projecten is een tafelboormachine voldoende. Deze boormachine bevestig je aan een werkbank met een schroef voor meer stabiliteit. De tafelboormachine is minder krachtig, maar neemt ook minder plek in beslag.

Het ontwerp van de kolomboormachine

Je hebt een stevige machine nodig om veilig en nauwkeurig te boren. Het is onveilig wanneer de kolomboormachine niet stabiel staat.

Kijk eerst naar de voetplaat van de machine: kies een exemplaar met een voet van gietijzer of staal. Daarnaast is een grote plaat beter dan een kleine, want dit staat stabieler. Het gewicht van de kolomboormachine speelt ook een rol, want een zware machine duw je minder snel om.

Vervolgens kijk je naar de kolom. De kolom moet lang genoeg zijn, want het materiaal plaats je tussen de boor en het plateau. Dit is met name belangrijk wanneer je in dikke materialen boort.

Vermogen

Het vermogen van de kolomboormachine wordt uitgedrukt in watt (W). Dit heeft invloed op de kracht van de machine. Als je in harde of dikke materialen zoals metaal boort, neem dan een boormachine met een hoog wattage. De beste kolomboormachine heeft een minimaal vermogen van 350 watt, anders loopt de machine in korte tijd vast.

Toerental

Het toerental weergeeft de rotatiesnelheid van de boor. Dit wordt gemeten in RPM of TPM (rotaties of toeren per minuut). De beste kolomboormachine heeft een instelbaar toerental, waardoor je de snelheid eenvoudig aanpast.

Zachte materialen zoals hout vereisen bijvoorbeeld een lagere rotatiesnelheid dan staal. Het toerental van kolomboormachines varieert tussen 100 RPM en 1400 RPM.

Maximale boordiepte

Aan een kolomboormachine zit een hendel. Met deze hendel bepaal je de maximale boordiepte. Die verschilt natuurlijk per kolomboormachine, dus zoek een kolomboormachine die diep genoeg boort voor jouw projecten.

Persoon houdt hendel van kolomboormachine vast

Boorkop

De boorkop van de kolomboormachine is hetzelfde als andere boormachines. Er zijn een paar verschillende mogelijkheden. De eerste is de tandkransboorkop. Dit is een uiterst betrouwbaar en veilig systeem. Met behulp van een sleutel wordt de boor vastgezet. Hierdoor neemt het risico op ongelukken af.

Een andere optie is de snelspanboorkop. Bij deze boorkop verwissel je de boor sneller, maar het systeem is minder betrouwbaar. De boor wordt vastgeklemd, waardoor hij kan slippen.

Opname boorkop

De opname van de boorkop geeft de binnendiameter van de boorkop aan. Boren met een grotere diameter dan aangegeven passen dan niet op de boorkop. De meeste kolomboormachines hebben een opname boorkop van 13 millimeter.

Een goede borenset

Naast de kolomboormachine zelf, heb je ook een goede borenset nodig. Deze wordt meestal niet bij de kolomboormachine geleverd en moet je apart aanschaffen. Kies de geschikte boor voor de klus: een betonboor voor beton, een houtboor voor hout en zo verder.

De 5 beste kolomboormachines op een rij

1. Bosch PBD 40

1. Bosch PBD 40
Verpakkingsinhoud: 3603M07000 Parallelgeleider Snelspanklem
Type boorkop: Snelspanboorkop
Opname boorkop: 0 mm
Vermogen: 710 W
Type boor of schroefklus: Boren in gips, Boren in hout, Boren in kunststof

2. Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W

2. Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W
Verpakkingsinhoud: Scheppach DP16VLS - Kolomboormachine - 500W
Type boorkop: Snelspanboorkop
Opname boorkop: 16 mm
Vermogen: 500 W
Type boor of schroefklus: Boren in gips, Boren in hout, Boren in kunststof, Boren in staal, Boren in zacht steen

3. FERM Kolomboormachine 350W 13mm

3. FERM Kolomboormachine 350W 13mm
Verpakkingsinhoud: Inhoud: · 1 x Kolomboor TDM1027 · 1 x Boorkopsleutel
Type boorkop: Tandkransboorkop
Opname boorkop: 13 mm
Vermogen: 350 W
Type boor of schroefklus: Boren in hout, Boren in staal

4. Einhell TC-BD 450

4. Einhell TC-BD 450
Verpakkingsinhoud: null
Type boorkop: Tandkransboorkop
Opname boorkop: 13 mm
Vermogen: 450 W
Type boor of schroefklus: Boren in staal

Aandrijving: V-snaar of tandwiel?

Er bestaan twee soorten aandrijvingen voor kolomboormachines. De eerste optie is met behulp van tandwielen. Dit is de beste keuze wanneer je professioneel met de machine aan de slag gaat. De kolomboormachine slijt nauwelijks, waardoor je deze zonder zorgen dagelijks gebruikt. De tandwielen zijn zwaar en maken zo het apparaat steviger.

De andere optie is door middel van een V-snaar. Dat maakt een kolomboormachine goedkoper en lichter. Voor de doe-het-zelver is dit een prima keuze. De V-snaar rekt echter wel uit, waardoor deze kolomboormachines minder lang meegaan.

Handige eigenschappen

Er zijn een aantal eigenschappen die werken met de kolomboormachine nóg makkelijker maken. Een kolomboormachine uitgerust met een laser is perfect om mee uit te lijnen. Zo weet je precies waar de boor in het materiaal terecht komt.

De nieuwste kolomboormachines zijn voorzien van een digitaal scherm. Hierop lees je de ingestelde boordiepte makkelijk af en stel je alles nauwkeurig in.

Meer dan handig is een boorstop. De beste kolomboormachine moet deze functie bezitten. Je stelt een diepte in en de machine stopt automatisch met boren wanneer je die diepte bereikt. Ideaal voor een klus die zich herhaalt!

Veiligheid

Meerdere factoren bepalen de veiligheid van een kolomboormachine. Fabrikanten hebben slimme oplossingen bedacht om klussen veiliger te maken. Zo hebben de veiligste apparaten een rode noodknop. Druk op deze knop en het apparaat stopt onmiddellijk. 🚨

Ook werk je veiliger met een beschermkap rondom de boor. Dit is niet voor alle klussen even handig; daarom is de kap altijd afneembaar.

Daar komt bij dat het apparaat oververhit kan raken. Dit lost een koelmiddelkanaal op. Schenk hier geschikte koelvloeistof in om de boormachine af te koelen.

Daarnaast is werken met elektrisch gereedschap altijd een risico. Om dit risico te verkleinen, draag je lang haar vast en moeten sieraden af. Vermijd loszittende kleding, want ook dit kan in de kolomboormachine blijven hangen. Denk eraan: gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je werkt met elektronisch gereedschap.

Budget

De prijzen van een kolomboormachine variëren enorm. Een exemplaar voor professioneel gebruik kost al gauw €5000 euro. Gelukkig is het goedkoopste exemplaar al verkrijgbaar vanaf €80.

Specificaties van kolomboormachines naast elkaar

Aantal snelhedenVermogenBorenset meegeleverdType boorkop
1Bosch PBD 400710 WNeeSnelspanboorkop
2Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W5500 WNeeSnelspanboorkop
3FERM Kolomboormachine 350W 13mm5350 WNeeTandkransboorkop
4Einhell TC-BD 4505450 WNeeTandkransboorkop
5Powerplus POWX153 Kolomboormachine 350W Max.5350 WNeeTandkransboorkop

Bosch PBD 40

Aantal snelheden: 0

Vermogen: 710 W

Borenset meegeleverd: Nee

Type boorkop: Snelspanboorkop

Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W

Aantal snelheden: 5

Vermogen: 500 W

Borenset meegeleverd: Nee

Type boorkop: Snelspanboorkop

FERM Kolomboormachine 350W 13mm

Aantal snelheden: 5

Vermogen: 350 W

Borenset meegeleverd: Nee

Type boorkop: Tandkransboorkop

Einhell TC-BD 450

Aantal snelheden: 5

Vermogen: 450 W

Borenset meegeleverd: Nee

Type boorkop: Tandkransboorkop

Powerplus POWX153 Kolomboormachine 350W Max.

Aantal snelheden: 5

Vermogen: 350 W

Borenset meegeleverd: Nee

Type boorkop: Tandkransboorkop

Veelgestelde vragen over kolomboormachines

Voordat je aan de slag gaat, beantwoord ik nog een paar veelgestelde vragen over de kolomboormachine.

Kan je schuin boren met een kolomboormachine?

Doordat sommige kolomboormachines beschikken over een verstelbaar plateau, is het bij deze modellen mogelijk om het materiaal in de gewenste positie plaatsen. Op deze manier is het mogelijk om in een hoek te boren. Kan je schuin boren? Ja dus!

Door welke materialen boort een kolomboormachine?

Met de beste kolomboormachine boor je met gemak door hout, aluminium en zelfs staal. Elke kolomboormachine is anders, kijk daarom eerst in de specificaties naar het vermogen. Kies een krachtige kolomboormachine tussen de 1000 en 1500 watt wanneer je in harde materialen boort.

Conclusie

De beste kolomboormachine voert elke klus nauwkeurig, comfortabel en efficiënt uit. Het is belangrijk om ze te vergelijken en te letten op de verschillende eigenschappen. Bekijk daarom de top 5 van dit moment en kies de kolomboormachine die het beste bij je past.

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up