menu
close
Categorieën

De Beste Koolmonoxidemelder voor een Veilig Thuis

een gaspit staat aan

Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas met gevaarlijke gevolgen dat onze zintuigen niet kunnen opmerken. Gelukkig is er een oplossing! Met een goede koolmonoxidemelder ben je verzekerd van een veilig thuis. Hieronder bespreek ik daarom de beste koolmonoxidemelders op de markt met hun specificaties. Zo kies je snel en eenvoudig de beste koolmonoxidemelder!

Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar

Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar
Type norm: NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij
Bekijk op Bol.com

ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige

ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige
Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal, Lichtsignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij
Bekijk op Bol.com

Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10

Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10
Type norm: NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij
Bekijk op Bol.com

Waarom een koolmonoxidemelder aanschaffen?

Iedereen wil een veilig thuis. Inmiddels heeft iedereen wel een brandalarm in huis, maar koolmonoxide en diens gevaren ziet men vaak over het hoofd.

Dit terwijl er in Nederland jaarlijks gemiddeld tussen de tien en vijftien mensen overlijden aan koolmonoxidevergiftiging en er honderden mensen door in het ziekenhuis belanden! Koolmonoxide is de sluipmoordenaar waar je je gelukkig makkelijk tegen kunt wapenen.

Een koolmonoxidemelder redt levens

Koolmonoxidemelders werken met een elektrochemische sensor die iedere 50 seconden het koolmonoxide (CO) niveau meet. Bij een te hoge waarde gaat het alarm af. Koolmonoxidemelders zijn niet te verwarren met een rookmelder; deze detecteert alleen rook.

Dat staat los van koolmonoxide. Koolmonoxidemelders gebruik je vooral in ruimtes waar koolmonoxide vrij kan komen. Denk hierbij aan het washok, een kamer met open haard of de hoek in je huis waar je cv-ketel hangt.

Waarom zou je een koolmonoxidemelder nemen? Koolmonoxide is een zeer giftig en geurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis of open haard. Maar wat gebeurt precies als je het inademt?

Door koolmonoxide krijgen cellen en weefsels in het lichaam een tekort aan zuurstof, wat bij een hoge hoeveelheid CO zelfs kan leiden tot de dood. Ook een langdurige blootstelling aan een lage hoeveelheid koolmonoxide brengt gevaren met zich mee. Op de langere termijn ontstaan klachten zoals spierzwakte, misselijkheid en hartritmestoornissen.

Tijdig gealarmeerd worden bij een koolmonoxide lek is van levensbelang, want het verlengt je vluchttijd en stelt je in staat om omstanders te waarschuwen en helpen. Een relatief korte blootstelling aan dit gas kan namelijk al ernstige gevolgen hebben.

Aangezien een koolmonoxidemelder levens kan redden, is het belangrijk om een goede melder aan te schaffen. Daarbij zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Ik heb een handige koopgids in elkaar gezet, zodat je de veiligste keuze kan maken.

De werking van een koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder werkt met een sensor die bestaat uit een gel dat onder andere zwavelzuur bevat. Wanneer deze gel wordt blootgesteld aan een concentratie koolmonoxide in de lucht die hoger is dan de grenswaarde van 50 ppm (parts per million, gebruikt als maat van concentratie), ontstaat er een chemische reactie tussen de gel en koolmonoxide en gaat het alarm af. 🚨

Hoe snel de koolmonoxidemelder een signaal afgeeft hangt af van de omstandigheden in de ruimte, zoals de grootte van de kamer, hoe goed je de ruimte ventileert en het type melder. Zo zijn er koolmonoxidemelders die een voormelding geven. Dit geeft je de tijd om de ruimte te luchten en verlaten voordat de situatie kritiek wordt en de brandweer te bellen.

Bel de brandweer en/of medische hulp wanneer je vermoed dat er sprake is van CO-vergiftiging en ga alleen je huis weer in wanneer het alarm is gestopt en de brandweer aangeeft dat het veilig is.

rug van brandweerman

Koopgids: hoe kies ik de beste koolmonoxidemelder?

Oké, een koolmonoxidemelder redt levens, maar waar moet je op letten om het beste model in huis te halen? Hieronder staat alles wat je moet weten bij elkaar.

Connectiviteit

Veel moderne koolmonoxidemelders kun je inzetten als onderdeel van je smart home. Deze werken met een bijbehorende app om de gemeten waarden te weergeven op je telefoon, en om de melder te bedienen.

Op welke apparaten je die apps kunt zetten, hangt af van het merk en het model. Check vooraf altijd in de producteigenschappen of de koolmonoxidemelder samenwerkt met jouw type smartphone, tablet of zelfs pc. Meestal zit je met een Android-telefoon of iPhone altijd goed, maar ga nergens zomaar van uit.

Sommige koolmonoxidemelders werken bovendien samen met domotica. Dit is een verzamelnaam voor alle apparaten die je helpen om alledaagse taken te automatiseren. Denk aan een slimme thermostaat die je verwarming aan- en uitzet.

In dit geval zou dat bijvoorbeeld betekenen dat zodra je slimme koolmonoxidemelder alarm slaat, je eveneens slimme thermostaat dit oppikt en de verwarming per direct uitschakelt om verdere onvolledige verbranding te voorkomen. Wel zo handig, als het juist je cv-ketel is die koolmonoxide lekt!

Je koppelt domotica aan een smart-home-platform om ze met elkaar te laten communiceren. Dit doe je met je telefoon of door spraakopdrachten te geven aan een smart-home-hub. Bekende platformen zijn Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Welk specifieke platform je ook gebruikt: ga na of je beoogde slimme melder hiermee samenwerkt!

Zorgt dat de koolmonixemelder toegang heeft tot het wifi-netwerk om deze verbinding tot stand te brengen.

Meerdere melders

Om in te haken op het bovenstaande over een netwerk aan apparatuur: veel modellen zijn in staat om met andere koolmonoxidemelders te verbinden. Bij slimme rookmelders gaat dit vaak via wifi, maar je hoeft niet per se een slimme melder aan te schaffen om toegang te krijgen tot deze functie.

De simpelere modellen gebruiken bijvoorbeeld een radioverbinding om in contact met elkaar te blijven. Hoe dan ook: extra melders zijn altijd de investering waard als je het geld kunt misselijk.

Stel je het volgende namelijk eens voor: je cv-ketel staat in de ene kant van de zolder, met de zolderkamer van je tienerdochter aan de andere kant. Die melder gaat af terwijl ze in een diepe slaap ligt na een avondje feesten, terwijl jij 's ochtends vroeg aan je ontbijt zit. De kans bestaat dus dat je die melder twee verdiepingen hoger helemaal niet hoort, met alle gevolgen van dien. 😓

Al overtuigd? Ik wel! Het enige waar je rekening mee moet houden, is hoeveel melders je nodig hebt om een netwerk op te zetten waarbij alle melders binnen de maximale ondersteunde afstand van elkaar liggen.

Stroomvoorziening

Koolmonoxidemelders werken met een alkaline-, lithium- of 9V/3V-batterij, of voeding via het 230V-netstroom. Batterijen en netstroom hebben allebei hun voor en nadelen.

De melders die je aansluit op het netstroom werken via het bestaande lichtnet in het plafond. Het voordeel is dat je nooit te maken hebt met lege batterijen. Echter, om te voorkomen dat het apparaat zonder stroom komt te zitten als de stroom uitvalt, hebben de meeste melders ook back-upbatterijen.

Bij een alkalinebatterij moet je denken aan AA of AAA-batterijen. Het voordeel is dat deze batterijen overal verkrijgbaar en goedkoper zijn dan lithium. Denk er wel aan dat je deze batterij om de 2 tot 3 jaar moet vervangen – ook als de melder nog niet begint te piepen om aan te geven dat de batterij leeg is!

Lithiumbatterijen hebben de langste levensduur van alle type batterijen voor melders en gaan gemiddeld 10 jaar mee. Daarom is deze ook vaak duurder.

Een 3V- en 9V-batterij is de meest voorkomende batterij voor melders. Gemiddeld gaat deze batterij in een melder 1 tot 2 jaar mee. Daarna moet je hem vervangen.

Licht- en geluidsniveau

Het alarm van een koolmonoxidemelder heeft vaak een geluidsniveau van 85 decibel. Dit is een erg luid geluid dat ongeveer gelijkstaat aan de herrie die een blender maakt, alsook een voorbijrijdende trein of een vol schoolplein met spelende kinderen. Dit is nodig, zodat iedereen die in de buurt is het alarm op tijd hoort. Zo is er genoeg vluchttijd en kun je de gewenste maatregelen nemen om jezelf en omstanders in veiligheid te brengen.

De meeste melders geven naast een hard geluid ook lichtsignalen af. Dit is belangrijk op momenten dat je niet in staat bent om geluid te horen, bijvoorbeeld wanneer je een noise-cancelling koptelefoon op hebt, of wanneer er sprake is van gehoorproblemen. Je wilt geen compromissen sluiten omtrent je eigen veiligheid, dus een model dat lichtsignalen afgeeft, is absoluut aan te raden.

Prijs

De prijzen van koolmonoxidemelders voor huiselijk gebruik liggen gemiddeld rond de € 30, met uitschieters van een tientje tot enkele honderden euro's. De prijs hangt onder andere af van de garantiemeldingen, eventuele slimme functionaliteiten, de levensduur van de melder en eventueel de soort stroomvoorziening(en) waar hij mee werkt.

Bedenk dat een duurdere melder vaak een duurzamere keuze is en dus op de lange termijn goedkoper is. Je bent goedkoper uit als je een melder van € 50 koopt die jaren meegaat, dan wanneer je er eentje van € 10 koopt die je ieder jaar moet vervangen.

De 5 beste koolmonoxidemelders op een rij

1. Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar

1. Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar
Type norm: NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

2. ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige

2. ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige
Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal, Lichtsignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

3. Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10

3. Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10
Type norm: NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

4. Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met

4. Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met
Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

5. Alecto COA3910 wit (10 jaar)

5. Alecto COA3910 wit (10 jaar)
Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering
Alarmering via: Geluidssignaal
Met display: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Voedingstype: Batterij

Combimelders

Ben je iemand die graag allerlei 2-in-1 apparaten heeft? Dan denk je waarschijnlijk: "Zo'n combimelder is perfect voor mij." ✅ Dit is immers een koolmonoxide- en rookmelder in één, maar hoe effectief en nauwkeurig is zo'n apparaat in de praktijk?

Welnu, in de praktijk presteren combimelders prima, zolang je ze strategisch ophangt. Dat wilt zeggen: op de juiste plek. Combimelders presteren het beste wanneer je ze op of nabij het plafond hangt in een ruimte met een verbrandingstoestel.

Onderdelen

Een koolmonoxidemelder heeft doorgaans de volgende onderdelen, waarvan de eigenschappen wat kunnen verschillen per model.

Display

Bepaalde koolmonoxidemelders hebben een display. Deze geven continu de hoeveelheid koolmonoxide aan, niet alleen wanneer de concentratie te hoog is. Sommige modellen laten ook het batterijpercentage zien.

Veel zogenaamde slimme koolmonoxidemelders bedien je via een app, waarbij informatie – zoals de koolmonoxideconcentratie en batterijduur – altijd beschikbaar is op je smartphone of tablet. Dit maakt een display in principe overbodig, hoewel je het misschien toch fijn vindt om ook tijdens het langslopen snel een blik te kunnen werpen op het display, zonder eerst een app te moeten openen. 👀

Statuslampje

Andere melders geven signalen af via een lampje. Zo geeft de melder informatie over de batterijduur of bij een alarmmelding. Wat de lichtsignalen betekenen, verschilt per type melder. Dit moet je in de gebruiksaanwijzing nagaan.

Hoe handig het ook is dat je aan een lampje kunt aflezen hoe het ervoor staat met de stroomvoorziening van het apparaatje, erg fijn is het niet altijd. Hangt hij net in je slaapkamer, dan is zo'n lampje wel het laatste waar je zin in hebt.

Testknop

De testknop gebruikt je om te kijken of de melder goed functioneert. Ook zet je het alarmsignaal hiermee uit of test je – indien van toepassing – de verbinding met de huiscentrale. Een huiscentrale is het centrale punt in een woonhuis waar alle beveiligingsinstallaties en telecomcommunicatie op is aangesloten.

Montagemateriaal

De meeste verkopers leveren koolmonoxidemelders inclusief montagemateriaal. Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en wil je niet schroeven? Maak dan gebruik van handige magneetstrips die je aan de muur kan bevestigen middels dubbelzijdige tape, om maar wat te zeggen!

Veiligheidsnorm

De Europese norm voor een koolmonoxidemelder is NEN-EN-5021-1. Je herkent dit door een vermelding met deze keuring op de verpakking en/of op de koolmonoxidemelder zelf. Melders met dit keuringsmerk voldoen aan de technische eisen die zijn gekeurd door Europese testinstituten.

Haal je schouders hier niet bij op, en kies een CO-melder die aan deze norm voldoet. Zo hoef je je niet af te vragen of je melder naar behoren werkt en op het juiste moment piept.

Specificaties van koolmonoxidemelders naast elkaar

Type normAlarmering viaMet displayGeluidsniveau
1Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaarNEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificeringGeluidssignaalJa85 dB
2ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarigeNEN-EN 50291-1 certificeringGeluidssignaal, LichtsignaalJa85 dB
3Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificeringGeluidssignaalJa85 dB
4Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder metNEN-EN 50291-1 certificeringGeluidssignaalJa85 dB
5Alecto COA3910 wit (10 jaar)NEN-EN 50291-1 certificeringGeluidssignaalJa85 dB

Smartwares Koolmonoxidemelder FGA-13041 10 jaar

Type norm: NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering

Alarmering via: Geluidssignaal

Met display: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

ELRO FC5003 Koolmonoxidemelder met 10-jarige

Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering

Alarmering via: Geluidssignaal, Lichtsignaal

Met display: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Xsense X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder 10

Type norm: NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering

Alarmering via: Geluidssignaal

Met display: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Alecto COA2650 - Koolmonoxidemelder met

Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering

Alarmering via: Geluidssignaal

Met display: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Alecto COA3910 wit (10 jaar)

Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering

Alarmering via: Geluidssignaal

Met display: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Veelgestelde vragen over koolmonoxidemelders

Heb je na het lezen van de koopgids nog vragen? Check of je vraag hieronder erbij staat of laat onderaan de pagina een reactie achter met je vraag.

Waar moet je een koolmonoxidemelder plaatsen?

Plaats koolmonoxidemelders tussen 15 en 80 centimeter van het plafond en hoger dan de aanwezige deuren en ramen. Zorg dat de horizontale afstand tussen de koolmonoxidemelder en de CO-bron niet kleiner is dan 1 meter of groter dan 3 meter.

De brandweer heeft een uitgebreide gids voor de juiste plaatsing van een koolmonoxidemelder, dus raadpleeg deze vooral om een goed idee te krijgen van waar de melder thuishoort.

Hoeveel koolmonoxidemelders moet ik in huis nemen?

Het geldende advies is om één melder op te hangen in de ruimte van de CO-bron. Wanneer je meerdere CO-bronnen – verbrandingstoestellen – in huis hebt in verschillende ruimtes, kun je het beste in elk van die ruimtes een koolmonoxidemelder hangen.

Hoelang gaat een koolmonoxidemelder mee?

De sensor van de koolmonoxidemelder is behoorlijk gevoelig. Omdat die gevoeligheid met de jaren afneemt hebben koolmonoxidemelders een beperkte houdbaarheid, deze verschilt per type melder. Gemiddeld gaat een CO-sensor 5 tot 10 jaar mee.

Is een koolmonoxidemelder verplicht?

Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden: een CO-melder is het enige middel dat je waarschuwt bij een te hoge concentratie aan koolmonoxide in de lucht.

Conclusie

Hopelijk heeft deze koopgids je geholpen in de zoektocht naar de beste koolmonoxidemelder! Staat jouw ideale rookmelder in de top 5, of ga je zelf nog even op zoek? Denk er in ieder geval aan dat de ideale rookmelder hoe dan ook aan de NEN-EN-5021-1-norm voldoet. Ga daarnaast voor een slim model als je veel bezig bent met domotica, en vergeet de lichtsignalen niet als je niet enkel op geluid wilt vertrouwen.

Ik ga ervan uit dat je hier al een eind mee op weg kunt, maar we horen het graag als je nog vragen of ideeën hebt over hoe je een goede CO-melder kiest. Voor nu: bedankt voor het lezen!

Danyel de Laat

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up