menu
close
Categorieën

Luister Altijd en Overal Muziek met de Beste Koptelefoon!

Apples AirPods Max tegen een roze-oranje achtergrond

Je kent het wel: zit je net lekker in je werk, begint de buurman uitgebreid te grasmaaien, of de bovenbuur de boel te verbouwen! Niet te doen. 😖 Of misschien wil je eigenlijk de hele avond gamen, maar wil je huisgenoot liever slapen. De beste koptelefoon of goede oordopjes zijn in dit soort gevallen een must.

Benieuwd naar al je opties? Lees dit artikel; zo heb je dadelijk de beste koptelefoon in huis!

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Bekijk op Bol.com

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
NFC: Nee
Bekijk op Bol.com

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
NFC: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een koptelefoon aanschaffen?

Ik ben zelf enorm fan van mijn koptelefoon. Nu thuiswerken voor veel mensen de norm is, gebruik ik die van mij dagelijks. Tijdens het werken bel ik met collega's of luister ik muziek en werk ik ongestoord door.

Als ik niet aan het werk ben, zet ik mijn koptelefoon op zodat ik helemaal opga in een serie of game. Iets beters na een lange dag bestaat niet!

Een koptelefoon heeft dus verschillende voordelen. Zo luister je heerlijk ongestoord naar je favoriete muziek, ook onderweg! Veel koptelefoons hebben namelijk tegenwoordig noise cancellation. Of je nu in de bus zit of in de trein, je merkt niets meer van je medereizigers.

Of misschien wil je wel lekker wegdromen bij een podcast tijdens het wandelen. Koptelefoon op, en gaan! Kies je voor een draadloos model, dan zijn de opties helemaal eindeloos. Afwassen, de tuin opvegen en de hele verdieping stofzuigen worden een stuk leuker met een lekker muziekje op. Zonder kabel dans je al schoonmakend de kamer rond.

Kortom, er zijn genoeg situaties te bedenken waarin een koptelefoon onmisbaar is. Nu de hamvraag: hoe weet je welk model bij je past?

Koopgids: hoe kies ik de beste koptelefoon?

Daar ga ik je bij helpen. Lees deze gids en je bent er zo uit!

Zwarte draadloze koptelefoon

Verbindingsopties

Er zijn twee verbindingsopties: bedraad of Bluetooth. Tegenwoordig vind je ook modellen die beide hebben, maar voor het gemak leg ik je de verschillen apart uit.

Bluetooth

Zelf vind ik een draadloze koptelefoon die met Bluetooth werkt ideaal, omdat ik graag een luisterboek of serie aanzet tijdens het afwassen of tuinieren. Een kabel zit toch snel in de weg van je bewegingsvrijheid, en dan heb ik het nog niet over hoe snel zo'n kabel in de knoop raakt.

Die bewegingsvrijheid is wel beperkt. Gemiddeld heeft Bluetooth een bereik van 15 meter. Als ik besluit buiten voor het huis de heg te snoeien en ik laat mijn telefoon binnen, dan valt de verbinding nogal eens weg of is de geluidskwaliteit duidelijk minder.

Het precieze bereik heeft vooral te maken met de Bluetooth-versie en de obstakels tussen het bronapparaat en je koptelefoon. Dikke betonnen muren of een enorm aquarium zijn fataal voor het bereik. Ook apparaten op de 2,4GHz-frequentie, zoals je wifi-router, storen.

Wat betreft de Bluetooth-versies: hoe recenter deze is, hoe beter je bereik en hoe minder batterij je koptelefoon gebruikt. Op het moment van schrijven zitten op Bluetooth 5.3. Zolang je binnen de range van Bluetooth 5 of minimaal 4 blijft, zit je goed.

Bluetooth gebruikt zogeheten codecs. Die bepalen hoe goed of slecht de geluidskwaliteit is. De standaard is SBC, maar die geeft minder geweldig geluid. Wil je haarscherp geluid of zo goed als 0% vertraging tussen de bron en je koptelefoon? Kies dan een Bluetooth-koptelefoon die aptX HD of aptX Low Latency ondersteunt.

Een andere belangrijke overweging: een Bluetooth-koptelefoon werkt op batterij. Niets is zo vervelend als dat je lekker aan de slag wilt met een dreunend rocknummer, en je erachter komt dat je koptelefoon leeg is. Dit probleem heb je met een bedraad model nooit.

De beste draadloze koptelefoon heeft wel een stuk meer extra's dan een bedrade koptelefoon. Vooral noise-cancellation vind ik een geweldige toevoeging. Daarnaast is het vaak mogelijk je muziek te bedienen zonder je telefoon te pakken. Ze hebben vaak handige knoppen aan de zijkant.

Aan een kabel

Voor een echte audiofiel is bedraad beter. Dit komt doordat deze verbinding stabieler is dan een draadloze verbinding. De grootste stoorzender voor een bedraad model is hoe je zelf met de kabel omgaat, maar omgevingsfactoren spelen geen rol.

Ondanks dat de meeste apparaten intussen Bluetooth ontvangen, is dat echter niet altijd het geval. Dan biedt een bedrade koptelefoon uitkomst. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over wanneer de batterij van je koptelefoon het begeeft. Dit geldt zowel voor modellen die enkel met een kabel werken, als modellen met een uitneembare kabel die je alleen op gewenste momenten gebruikt, als Bluetooth geen optie is.

Daartegenover staat dat niet elk apparaat meer een koptelefoonaansluiting heeft. Zoals veel moderne smartphones of zelfs laptops. Denk dus goed na waarvoor je de koptelefoon wilt gebruiken.

Tenslotte is ook voor een kleine beurs een bekabeld model een betere optie. Zo heb je al voor een paar tientjes een degelijke koptelefoon in huis.

De 5 beste Koptelefoons op een rij

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear

2. Apple AirPods Pro 2

3. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

4. Focal Bathys Wireless

4. Focal Bathys Wireless
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear

5. Sennheiser HD 800 S

5. Sennheiser HD 800 S
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear

Ruisonderdrukking (noise cancellation)

Tegenwoordig hebben veel koptelefoons noise cancellation, oftewel ruisonderdrukking. We maken onderscheid tussen actieve en passieve ruisonderdrukking. Beide varianten zorgen ervoor dat je omgevingsgeluiden minder goed tot niet hoort. Met de beste noise-cancelling koptelefoon of beste noise-cancelling oordopjes hoef je je muziek veel minder hard te zetten.

Actieve ruisonderdrukking

Actieve ruisonderdrukking kennen we ook als active noise cancellation (ANC). Dit is een technologie die werkt met microfoons aan de buitenkant van de koptelefoon. De microfoons nemen het geluid op, waarna de koptelefoon een tegengeluid produceert. Dit noemen we het antigeluid, en bestaat uit geluidsgolven die het tegenovergestelde zijn van de geluidsgolven van het omgevingsgeluid. Je merkt hierdoor (bijna) niets meer van je omgeving.

ANC is vooral prettig als je je echt goed wilt focussen. Zelfs als je geen muziek luistert, blokkeert de koptelefoon geluiden van buitenaf terwijl deze functie ingeschakeld is.

Let op: het spreekt misschien voor zich, maar vermijd het gebruik van noise cancellation in het verkeer. Je kunt niet filteren welke geluiden je wel en niet hoort, dus het is alles horen, of niets horen.

Let wel, actieve ruisonderdrukking werkt het beste bij lage frequenties, zoals bij het gebrom in het vliegtuig of in de trein. Let er daarnaast op dat je de microfoon niet per ongeluk blokkeert, anders hoor je misschien een hoge pieptoon.

Wil je je omgeving toch horen, of is ANC even niet nodig? Dan kun je de noise cancellation bij de meeste modellen eenvoudig uitzetten. Meestal zit er dan een knop aan de buitenkant waarmee je de ruisonderdrukking reguleert. Eventueel via een bijbehorende app deze functie uitzetten, behoort ook tot de opties. Je bespaart bovendien je batterij door de functie uit te zetten wanneer mogelijk!

Passieve ruisonderdrukking

Passieve ruisonderdrukking, ofwel geluidsisolatie, werkt net iets anders. Een koptelefoon of oortjes met passieve ruisonderdrukking sluiten je gehoorgang fysiek af van je omgeving, waardoor je deze zo min mogelijk hoort. Dit komt omdat het materiaal van het model vaak flexibeler is en zich beter vormt naar de vorm van je oren.

Bij een koptelefoon met passieve ruisonderdrukking is het van belang dat je let op de pasvorm. Als de koptelefoon strak tegen je hoofd zit, heb je op den duur misschien last van je oren – al ligt dit aan de precieze pasvorm. Een model dat de oren juist niet voldoende afsluit, heeft minder effectieve ruisonderdrukking.

Welke vorm van ruisonderdrukking bij je past, is voor een groot deel voorkeur. Sommige mensen geven aan dat actieve ruisonderdrukking na langere tijd voor hoofdpijn of misselijkheid zorgt, maar dit is niet bij iedereen het geval.

Daarnaast vinden mensen passieve ruisonderdrukking soms prettiger, omdat je belangrijke geluiden blijft horen zoals de deurbel of het verkeer om je heen. Tenminste, in het geval van een koptelefoon. Oordopjes, die daadwerkelijk je oor in gaan, werken zo goed als verdovend.

Driverformaat

Wil je een koptelefoon dat hard je favoriete muziek kan afspelen, en een gedetailleerde basweergave biedt? Let dan op driverformaat. Simpel gezegd: een driver zet elektrische signalen om in geluid. Zie het als kleine speakers, maar dan in headset formaat.

Over het algemeen produceert een grotere driver meer bass, en is deze in staat geluid op hoger volume te produceren. Dit betekent echter niet dat een grotere driver altijd het beste is – alleen eventueel luidruchtig, en bassy.

Een goede driver bestaat uit flexibel materiaal van hoge kwaliteit. De kwaliteit van dit materiaal zegt dus meer dan grootte. Vaak hebben koptelefoons verschillende drivers voor bepaalde delen van het frequentiebereik.

In principe is de juiste driver een kwestie van persoonlijke voorkeur. Driverformaat heeft invloed op de kwaliteit, maar ook op welke tonen het beste uitkomen (zoals bass of treble). Als je twijfelt, test een paar koptelefoons in de winkel, en vergelijk hun driverformaten!

Man in wit shirt luistert naar draadloze koptelefoon

Pasvorm

Ik benoemde net al passieve noise cancellation, of geluidsisolatie. Hoe goed je koptelefoon isoleert tegen geluid, hangt af van de pasvorm: on-ear of over-ear. De namen verklappen het al een beetje: een on-ear koptelefoon zit op je oren, terwijl een over-ear over juist over of om je oren heen zit.

On-ear

Deze pasvorm heeft onder andere als voordeel dat het model makkelijk mee te nemen is en lichter van gewicht is. De keerzijde is dat dit type meer geluid doorlaat (zowel vanuit de koptelefoon naar buiten en andersom), en je dus ook meer last hebt van omgevinggeluiden.

Afhankelijk van ho lang je de koptelefoon draagt, krijg je op den duur ook pijn aan je oren. Logisch, want iets drukt voortdurend op je hoofd of oren. Dat probleem heb je minder snel bij een over-ear.

Over-ear

Een voordeel van een over-ear koptelefoon is dat je je omgeving nauwelijks nog hoort. Je gehoor is je dankbaar, want zo hoef je je muziek een stuk minder hard te zetten.

Het nadeel? Dit soort koptelefoon is vaak aan de grotere kant. Wil je dit type koptelefoon meenemen naar je werk of in de trein, let er dan op of het model opvouwbaar is. Wil je echt iets wat makkelijk mee te nemen is, overweeg dan ook eens goede draadloze oordopjes.

Frequentierespons

Frequentierespons of frequentiebereik geeft de laagste en hoogste frequentie aan die een koptelefoon produceert. Mensenoren pikken gemiddeld frequenties op tussen de 20 Hz (hertz) en 20.000 Hz. Met andere woorden: een koptelefoon die pretendeert tot 26.000 Hz te kunnen bereiken, is wat overbodig; dit horen noch voelen we. Onder de 20 Hz is enkel nuttig als je een wat beter voelbare bas wilt krijgen.

Het belangrijkste is dat je geen enorme pieken en dalen merkt tijdens het luisteren. Houd dus vooral rekening met die 20 en 20.000 Hz.

Stopt je koptelefoon dan spontaan als de hoogste waarde is gebruikt? Nee, maar de geluidskwaliteit vermindert wel. Dit merk je gelukkig niet meteen.

Tolerantie

Hoe erg de daling van geluidskwaliteit bij het bereiken van de frequentiegrens opvalt, hangt af van de precieze grens. Die weet je alleen als je weet wat de tolerantie is bij de geluidsmeting. Fabrikanten geven dit vaak aan als -3 dB (decibel) of -10 dB. Bij -10 dB klinkt het al als een halvering van het geluid.

Voor het idee: 20 Hz staat gelijk aan -50 dB. Een koptelefoon kan een frequentiebereik hebben van tussen de 10 Hz en 40.000 Hz, maar als de tolerantie slechts -40 dB bedraagt, klinkt het nergens naar.

Batterijduur (draadloze modellen)

Je wil natuurlijk weten hoe lang een draadloze koptelefoon meegaat. De gemiddelde batterijduur ligt tussen de 20 en 50 uur. Je laad een draadloos model eenvoudig op met een kabeltje. Gelukkig is de laadtijd een stuk minder lang. De batterij is meestal in maximaal drie uur weer helemaal opgeladen.

Nog wat tips om de batterijduur te maximaliseren:

  • Hoe minder extra functies je gebruikt, hoe langer je muziek kan luisteren. Zet functies als noise cancellation dus alleen aan als je het echt nodig hebt.
  • Zet het geluid zo zacht mogelijk. Ook dit verlengt de batterijduur met een paar uur.

Specificaties van Koptelefoon naast elkaar

NFCType koptelefoon
1Bose QuietComfort 45/QC45 WirelessJaOver-ear
2Apple AirPods Pro 2NeeOver-ear
3Bose QuietComfort Earbuds II WirelessNeeOver-ear
4Focal Bathys WirelessNeeOver-ear
5Sennheiser HD 800 SNeeOver-ear

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

NFC: Ja

Type koptelefoon: Over-ear

Apple AirPods Pro 2

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Focal Bathys Wireless

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Sennheiser HD 800 S

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Veelgestelde vragen over koptelefoons

Je hebt misschien nog enkele brandende vragen over koptelefoons. Hopelijk vind je hier het antwoord op je vraag!

Wat is noise cancellation?

Letterlijk vertaald betekent het 'geluidsannulering'. Koptelefoons kunnen op een actieve of passieve manier zorgen dat je achtergrondgeluiden (bijna) niet meer hoort.

Een koptelefoon met passieve noise cancellation houdt geluid tegen door de pasvorm. Het model sluit je oren volledig af. Bij actieve noise cancellation blokkeert de koptelefoon geluid door tegengeluid te geven op dezelfde frequentie als het binnenkomende geluid.

Is een koptelefoon beter dan oortjes?

Hoe goed of slecht zowel oortjes als koptelefoons zijn, hangt volledig af van hun specifieke eigenschappen, zoals de frequentierespons en verbindingsmethode. Wat een koptelefoon voor velen fijner maakt, is dat de geluidskwaliteit gemiddeld beter is in vergelijking met in-ear oordopjes. Dit heeft te maken met het feit dat de drivers van koptelefoons een stuk groter zijn, en daardoor meer ruimte overlaten voor bastonen.

Conclusie

Koptelefoons hebben tegenwoordig dus behoorlijk wat handige features. Je hebt keuze uit ANC of niet; bekabeld of Bluetooth, en een tal aan pasvormen, zodat je uren lang comfortabel muziek luistert. Hopelijk weet je nu genoeg om een keuze te maken! Heb je tips of toevoegingen? Laat het weten in het formulier onder dit artikel. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up