menu
close
Categorieën

Gebruik de Beste Laptop voor Studie, Werk of Ontspanning

sfeerfoto van een grijze laptop

Of je nu trouw bent aan Windows, een Mac-fan bent of iets nieuws wilt proberen: bij het kiezen van de beste laptop komt meer kijken dan alleen de keuze van het merk. Ik vertel je precies wat belangrijk is, zodat je in een oogwenk je favoriet vindt!

Lees verder voor de koopgids met de belangrijkste tips, of bekijk de top drie die ik hieronder voor je heb klaargezet.

Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A
Schermgrootte: 14.2 Inch
Intern geheugen: 32 GB
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Asus Zenbook Pro Duo 14

Asus Zenbook Pro Duo 14
Schermgrootte: 14.5 Inch
Intern geheugen: 16 GB
Sound technology: Harman Kardon
Bekijk op Bol.com

Asus Chromebook Flip CX5

Asus Chromebook Flip CX5
Schermgrootte: 15.6 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Sound technology: Harman Kardon
Bekijk op Bol.com

Waarom een laptop aanschaffen?

De laptop valt niet meer uit ons leven weg te denken. Of je nu je laptop gebruikt voor werk, studie, het checken van sociale media óf het kijken van je favoriete series, er is een laptop voor iedereen. 💻

Een laptop is compact en neem je daarom makkelijk mee. Zet de laptop op je schoot en werk waar je maar wilt: in de trein, in het café, op kantoor en thuis. Ten minste, als je goede wifi hebt. Zo niet, gebruik dan een goede wifi-versterker!

Met al zijn voordelen en gebruiksgemak is het niet de vraag óf je een laptop nodig hebt, maar welke!

Welke soorten laptops zijn er op de markt?

Je hebt de keuze tussen verschillende soorten laptops. Het grote aanbod maakt de keuze niet makkelijk. Om je alvast een idee te geven van het aanbod, heb ik hier de drie meest voorkomende laptops onder elkaar gezet.

Als eerste is er de MacBook. Een MacBook is een laptop van Apple en werkt ook op een besturingssysteem van dat bedrijf. MacBooks staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid.

Als je beschikt over een iPhone of iPad, zijn deze goed bruikbaar in combinatie met een MacBook. Zo gebruik je een iPad bijvoorbeeld als tweede scherm bij je MacBook. Daarnaast prijzen mensen de looks van dit type laptop.

Een Windows-laptop heeft als besturingssysteem - surprise - Windows. Een Windows-laptop pas je aan naar je wensen. Zo breid je makkelijk het geheugen uit of kies je zelf met welke software je werkt.

Windows is als besturingssysteem nog steeds populair, waardoor bijna alle computerprogramma's hiervoor geschikt zijn.

De laatste jaren neemt ook de populariteit van de Chromebook toe. Dat is niet gek, want een goede Chromebook heeft een aantal voordelen. Hij is goedkoper dan andere laptops, wat ze geschikt maakt voor jongeren en studenten. Ook zijn ze simpel in gebruik.

Doordat Chromebooks niet complex zijn, heb je alleen wel weinig uitbreidingsmogelijkheden. Ga je met zware programma's aan de slag? Dan kies je liever niet voor een Chromebook.

Een opengeklapte laptop op een bureau met een muis en een extra scherm erbij.

Koopgids: hoe kies ik de beste laptop?

De eerste laptop kwam in de jaren '80 op de markt. Sindsdien veranderde ons dagelijks leven en zijn we meer tijd achter schermen gaan spenderen.

De goede laptop is daarom een must voor iedereen die het gemak van een draagbare computer zoekt. Deze koopgids gaat je op weg helpen bij het kiezen van de beste laptop. Lees vooral verder. 😊

Gebruiksdoel

Een laptop is voor de meeste mensen thuis de vervanger van de desktop computer die je op een bureau zet met het beste toetsenbord erbij. Hoewel een monitor voor thuis zeker voordelen heeft, is hij niet flexibel zoals een laptop.

Om niet te verdwalen in een doolhof aan beschikbare laptops, is het handig om het gebruiksdoel te bepalen voordat je je zoektocht voortzet. Zo is er een goede laptop voor studenten, maar heeft een gezin waarschijnlijk andere behoeften.

Kijk bijvoorbeeld naar het laptoptype. Naast MacBooks en Windows-laptops kies je tussen 2-in-1 laptops, Chromebooks en gaming laptops.

Verschillende besturingssystemen

Elke laptop is anders. Dit komt onder andere door het besturingssysteem: het programma op je computer dat alles aanstuurt.

De meesten kennen Windows wel als een voorbeeld van een besturingssysteem. Naast Windows kies je ook nog uit macOS, Chrome OS en Linux. Hieronder leg ik de verschillen tussen deze besturingssystemen uit.

Windows

Windows is het meestgebruikte operating system (OS), oftewel besturingssysteem. Hierdoor zijn bijna alle computerprogramma's geschikt voor Windows. Dit maakt een Windows-laptop breed inzetbaar.

Helaas heeft Windows ook een nadeel: het is gevoeliger voor virussen dan andere besturingssystemen.

MacOS

MacOS is het besturingssysteem van Apple. Het is alleen beschikbaar voor Apple-laptops (MacBooks) en desktops. Het is een mooi ontworpen en krachtig systeem.

Bovendien is het systeem veilig, omdat de software en hardware goed met elkaar samenwerken. De kans op virussen is kleiner.

Chrome OS

Chrome OS is het besturingssysteem voor Chromebooks. Dit besturingssysteem is veilig en makkelijk in gebruik. Omdat je werkt met online programma's, is een Chromebook minder gevoelig voor virussen. 🦠 Je werkt met Chrome als browser, en apps uit de Google Play Store.

Chrome OS is beperkter dan andere besturingssystemen, zoals MacOS of Windows. Je kiest voor een Chromebook als je vooral online werkt, surft, teksten verwerkt of series kijkt. Voor beeldbewerking, gamen en andere zware toepassingen kies je liever een ander besturingssysteem.

Linux

Linux is een flexibel besturingssysteem, dat eigenlijk niet één systeem is. In plaats daarvan zijn het verschillende systemen die ervoor zorgen dat allerlei apparaten kunnen werken.

Linux is een Open Source systeem, wat betekent dat iedereen het gratis kan gebruiken en er een bijdrage aan kan leveren. Het wordt voornamelijk gebruikt door programmeurs. Het is een betrouwbaar, veilig systeem dat veel privacy biedt. 🕵

Een vrouw die op de grond zit met een laptop op schoot.

Processor

De processor is het brein van je computer. Een krachtige processor betekent een snellere computer, die sneller laadt en soepeler meerdere taken tegelijk uitvoert.

Het aantal processorkernen (cores) en de kloksnelheid bepalen hoofdzakelijk hoe snel de processor is.

De meeste laptops hebben tegenwoordig meerdere processorkernen. Het voordeel van meerdere processorkernen is dat de processor met meerdere taken tegelijk werkt. Als je bijvoorbeeld een Quad Core processor met 4 processorkernen hebt, kan deze met 4 taken tegelijk bezig zijn.

De kloksnelheid bepaalt hoe snel de laptop een taak uitvoert. Dit wordt uitgedrukt in megahertz of gigahertz.

Een voorbeeld: een kloksnelheid van 1 Hz komt overeen met één bewerking per seconde. Moderne processors werken rond de 4 GHz, waardoor ze 4 miljard keer per seconde een bewerking uitvoeren. 🚀

Een hoge kloksnelheid is belangrijk voor zware computerprogramma's en het spelen van games.

SSD- of HDD-opslag

Elke laptop heeft een opslagcentrum. Hier bewaart je laptop computerprogramma's, foto's, bestanden, muziek etc. Je kiest tussen twee soorten opslagschijven: SSD of HDD.

SSD staat voor solid disk drive ofwel "stilstaande schijf". Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en een HDD (hard disk drive) wel. Dit maakt de SSD stiller, weerbaarder en sneller dan de gemiddelde HDD. Hij is tot drie keer zo snel!

Een HDD was vroeger de standaard, maar zie je tegenwoordig steeds minder. Hierdoor koop je een HDD voor een habbekrats. Een hard disk drive heeft bewegende onderdelen en is daardoor wel kwetsbaarder.

Daarnaast kies je ook nog voor de hoeveelheid opslagruimte. Dit bepaalt hoeveel data je op een opslagapparaat bewaart. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe meer foto's, video's en andere bestanden je op je computer bewaart.

De opslagcapaciteit van laptops en in het algemeen, groeide de afgelopen jaren flink. We spreken tegenwoordig over gigabytes en terabytes. Hierbij is 1000 GB hetzelfde als 1 terabyte (TB).

Hoeveel opslag heb ik nodig? – Gebruik je de opslag alleen voor het besturingssysteem en simpele programma’s zoals een tekstverwerker en e-mail? Dan is een opslag van 250 GB voldoende. Luister je bijvoorbeeld veel naar muziek, kijk je films of bewerk je foto’s of video's? Kies dan voor een opslag van 500 GB of meer.

Werkgeheugen

Hoeveel werkgeheugen (intern geheugen of RAM) je nodig hebt verschilt per situatie. Het kleinste werkgeheugen is 4 GB. Dit is alleen voldoende als je de laptop gebruikt om e-mails te tikken en je sociale media te checken.

Tussen de 8 GB en 16 GB is tegenwoordig de standaard. Vanaf 32 GB heb je genoeg voor een aantal zwaardere programma's op je laptop, zoals fotobewerkingssoftware.

Gebruik je regelmatig je meerdere zware programma's naast elkaar? Kies dan voor 64 GB. Dit is ook het aanbevolen aantal als je veel video's bewerkt of de nieuwste games speelt. Daarnaast is het bij de meeste modellen laptops mogelijk om het werkgeheugen uit te breiden.

Formaat

Het formaat van je laptop beïnvloedt een aantal zaken: een kleinere laptop neem je makkelijker mee en is comfortabeler op schoot. Een grotere laptop geeft je meer ruimte op je scherm en meer werkcomfort.

De grootte van een laptopscherm varieert van 11 tot 17 inch. Dit is de afmeting van het beeldscherm, diagonaal gemeten. Sommige exemplaren zijn kleiner of groter, maar de meesten modellen vallen tussen de 11 en 17 inch.

Vraag je bij de keuze van het formaat af hoe je de laptop gebruikt. Neem je de laptop mee of werk je vooral thuis? Een laptop van 13 inch past makkelijker in je tas dan eentje van 17 inch. 🎒

Hieronder een overzicht van alle groottes:

  • 11 tot 12 inch. Dit formaat komt ongeveer overeen met een tablet. Laptops van 11 tot 12 inch zijn handig voor onderweg en thuis op de bank. Ze zijn ook beschikbaar als 2-in-1 laptop, waar een toetsenbord bij zit. Zo werk je bijvoorbeeld gemakkelijk e-mails weg.
  • 13 tot 14 inch. Laptops van 13 tot 14 inch neem je nog steeds makkelijk mee. Ze zijn veelal krachtiger dan kleinere exemplaren en met sommige modellen bewerk je bijvoorbeeld foto's en video's. Handig voor thuis, op school en op werk.
  • 15 inch tot 16 inch. 15 inch-laptops zijn breed inzetbaar en verkopen het best. Dit formaat biedt genoeg schermruimte voor grafische programma's en games, maar ook voor "normale" gebruiksdoelen zoals tekstverwerking, e-mails typen en series kijken. Daarnaast past ook dit formaat in de meeste tassen.
  • 17 inch. Een laptop van 17 inch is het grootste formaat. Je geniet van een groot scherm. Dat is fijn bij gamen of foto's en video's bewerken. Wel heb je voor deze laptop een grote laptoptas of rugzak nodig. Als je van plan bent de laptop weinig te verplaatsen, is dit een goede keuze.

De 5 beste laptops op een rij

1. Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

1. Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A
Schermgrootte: 14.2 Inch
Intern geheugen: 32 GB

2. Asus Zenbook Pro Duo 14

2. Asus Zenbook Pro Duo 14
Schermgrootte: 14.5 Inch
Intern geheugen: 16 GB
Sound technology: Harman Kardon

3. Asus Chromebook Flip CX5

3. Asus Chromebook Flip CX5
Schermgrootte: 15.6 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Sound technology: Harman Kardon

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
Schermgrootte: 15.3 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Sound technology: Dolby Atmos

5. Asus Zenbook S 13 OLED

5. Asus Zenbook S 13 OLED
Schermgrootte: 13.3 Inch
Intern geheugen: 16 GB
Sound technology: Smart Amp

Beeldkwaliteit

Een belangrijke specificatie van het beeldscherm is de resolutie. De resolutie bepaalt hoe scherp alles op je beeldscherm is. De beeldschermresolutie is afhankelijk van het aantal pixels. 👾

Een beeldscherm met 1920x1080 pixels is Full HD. Welke laptop je ook kiest, streef ernaar om minimaal voor Full HD te gaan voor een fijne kijkervaring.

Een trapje hoger dan Full HD vind je Quad HD en Ultra HD. De beste schermresolutie is 4K, oftewel 2160×4096. Het is de beste keuze als je professioneel foto's of video's bewerkt, of wilt genieten van een ultrascherp beeldscherm tijdens het kijken van je favoriete serie.

Schermtype

De meeste laptopschermen zijn lcd-schermen, maar oled is ook populair. Deze nieuwe techniek geeft een betere kleurweergave en contrast. Toch is lcd nog steeds de standaard voor laptopschermen, omdat het nu eenmaal goedkoper is.

Lcd-schermen zijn in te delen in de paneeltypes IPS, TN en VA. Per paneeltype verschilt de kleurweergave, reactietijd en de kijkhoek.

Een IPS-paneel (in-plane switching) heeft een normale verversingssnelheid en een perfecte kleurweergave. Dit is bijvoorbeeld een goede optie voor mensen die foto's en video's editen. Dit schermtype is alleen wel het duurst van de drie.

Een TN-paneel (twisted nematic) is goedkoop en heeft de snelste verversingssnelheid, waardoor weinig motion blur (bewegingsonscherpte) optreedt. Het nadeel: de kijkhoek en kleurweergave zijn slecht. Een scherm met TN-paneel is door zijn snelheid vooral populair onder gamers.

Als laatste een VA-paneel (verticaal alignment): dit type heeft de traagste verversingssnelheid. Qua kijkhoek scoort het VA-paneel gemiddeld. De kleurweergave, en dan vooral het contrast, is perfect om series en films te kijken.

Hieronder nog een video ter verduidelijking:

Videokaart

Voor de meesten volstaat de ingebouwde videokaart, maar als je graag 3D-objecten ontwerpt of intensief gamet is een dedicated grafische processor geen overbodige luxe. Fabrikanten AMD en Nvidia maken deze videokaarten.

AMD en Nvidia gebruiken technologieën waarmee grafische processors in paren werken voor verbeterde prestaties. AMD's technologie heet CrossFire en die van Nvidia heet SLI. Hoewel de prestaties toenemen, verbruiken laptops met deze technologie wel extra stroom. Bovendien kom je deze techniek bijna niet meer tegen vandaag de dag, wat het zoeken ernaar de moeite niet waard maakt.

Wil je naast je laptop een tweede (krachtigere) gaming-set-up? Ga dan voor de beste monitor en een goede gaming-headset.

Accuduur

Bij de accuduur denk je: hoe langer hoe beter. Maar dat is niet altijd het geval. Als je de laptop vooral thuis gebruikt, in de buurt van een stopcontact, maakt de accuduur niet zo veel uit.

Ga je daarentegen veel op pad met je laptop? Dan is een lange accuduur wenselijk. Kies in dit geval het liefst voor een accuduur van 7 uur of meer.

De capaciteit van een laptop-accu bepaalt hoe lang je laptop na één keer opladen meegaat. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer dit is. Dit wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). 

Connectiviteit: aantal in- en uitgangen

De meeste laptops hebben tegenwoordig steeds minder in- en uitgangen. Wil je bijvoorbeeld een cd afspelen of branden? Dan heb je een optische drive nodig. Ook als je goede pc-speakers hebt, is het belangrijk dat je laptop daarvoor de juiste ingang heeft.

Wil je een aantal apparaten tegelijk op je laptop aansluiten, maar heb je weinig in- en uitgangen? Dit los je eventueel op met het beste docking station.

De belangrijkste in en-uitgangen van een laptop zijn onder andere een usb of usb-c- en Thunderbolt 3-aansluiting, en een ethernetaansluiting als je een stabiele wifi-verbinding wilt.

Als je een videogesprek voert met de beste oordopjes gebruik je daarnaast ook een 3,5mm-geluidsaansluiting.

Indien je de beste muis wilt aansluiten, heb je een usb-aansluiting nodig. Heeft je laptop geen ingang voor een muis? Ga dan voor de beste draadloze muis met bluetooth. In tegenstelling tot modellen die de 2,4GHz-radiofrequentie gebruiken, heb je bij compatibele laptops geen extra adapter nodig om een bluetooth-muis aan te sluiten.

Budget

Als je het budget hebt, is het goed om je geld te investeren in een snelle laptop met veel gebruiksgemak. De kosten hiervoor beginnen rond €600, maar lopen op tot €900 of meer hoe krachtiger en beter de laptop is.

Als je niet diep in de buidel wilt tasten, is een budgetlaptop met alleen basisfuncties een betere optie. Deze kosten €150 tot €600. Bedenk wel: de goedkoopste modellen zijn meestal alleen geschikt voor basistaken, zoals tekstverwerking of het versturen van mails.

Specificaties van laptops naast elkaar

Vergelijk en kies! De belangrijkste specificaties vind je hier naast elkaar.

SchermgrootteIntern geheugen
1Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A14.2 Inch32 GB
2Asus Zenbook Pro Duo 1414.5 Inch16 GB
3Asus Chromebook Flip CX515.6 Inch8 GB
4Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A15.3 Inch8 GB
5Asus Zenbook S 13 OLED13.3 Inch16 GB

Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

Schermgrootte: 14.2 Inch

Intern geheugen: 32 GB

Asus Zenbook Pro Duo 14

Schermgrootte: 14.5 Inch

Intern geheugen: 16 GB

Asus Chromebook Flip CX5

Schermgrootte: 15.6 Inch

Intern geheugen: 8 GB

Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Schermgrootte: 15.3 Inch

Intern geheugen: 8 GB

Asus Zenbook S 13 OLED

Schermgrootte: 13.3 Inch

Intern geheugen: 16 GB

Veelgestelde vragen over laptops

De meest gestelde vragen over laptops vind je hieronder terug. Staat je vraag er niet tussen? Wacht dan niet af, en stel hem aan ons via het feedback formulier onderaan de pagina! 📋

Welke laptop is het beste voor Photoshop?

Als je Photoshop gebruikt, heb je een krachtige laptop nodig. Let voornamelijk op de processor, het werkgeheugen en het beeldscherm.

Kies minimaal voor een Intel Core i5, AMD A12 of Apple M1 processor, zodat je laptop krachtig genoeg is voor Photoshop. Daarnaast heb je een werkgeheugen van minimaal 8 gigabyte nodig en een Full HD-scherm of beter.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Een Chromebook is een eenvoudige, budgetvriendelijke laptop. Een Chromebook heeft zijn eigen besturingssysteem, en werkt met apps uit de Google Play Store.

Een Chromebook is geschikt voor diegene die een laptop alleen gebruikt voor e-mails, spelletjes, browsen en video's kijken. Voor zwaardere toepassingen kies je liever een ander model laptop.

Waarom is mijn laptop traag?

Een trage laptop heeft meerdere oorzaken. Check eerst of de processor van je laptop up-to-date is en of het apparaat genoeg werkgeheugen heeft. Moderne laptops hebben minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor en 8 gigabyte werkgeheugen.

Schoon je laptop op door oude programma's te verwijderen die je niet meer gebruikt. Als je laptop een HDD als harde schijf heeft, vervang je deze door een snellere SSD. Eventueel is het ook mogelijk om het werkgeheugen uit te breiden.

Conclusie

Een laptop is onmisbaar voor iedereen die flexibel online wilt zijn. Je kiest onder andere het soort processors, de grootte van het werkgeheugen, het formaat en het soort beeldscherm. Zo is er voor ieder wat wils!

Hopelijk is je zoektocht door deze koopgids ten einde gekomen, en heb je je favoriet gevonden in de top 5. In ieder geval bedankt voor je aandacht. Mocht je feedback willen leveren, gebruik dan het feedback formulier hieronder. ✌️

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up