menu
close
Categorieën

Pijlsnel Printen met de Beste Laserprinter

Een laserprinter van HP staat op een bureau

Lage afdrukkosten, hoge afdruksnelheid, scherpe afdrukken. Klinkt dat goed? Ik benoem hier slechts enkele eigenschappen van de beste laserprinter. Als je op zoek bent naar een nieuwe printer, dan is dit artikel gegarandeerd de moeite waard.

Leer meer over de voor- en nadelen en lees de uitgebreide koopgids voor een weloverwogen aankoop. Bekijk ook alvast de top 3 van nu! 🔽

Brother MFC-L8905CDW

Brother MFC-L8905CDW
Aantal papierladen: 1
Type printer: All-in-One printer
Capaciteit papierladen: 250
Bekijk op Bol.com

Brother MFC-L2750DW

Brother MFC-L2750DW
Aantal papierladen: 1
Aantal inktkleuren: 1
Type printer: All-in-One printer met fax
Capaciteit papierladen: 4
Bekijk op Bol.com

Waarom een laserprinter aanschaffen?

Je hebt besloten om een nieuwe printer te kopen, maar wat voor een printer wordt het? Ik schreef eerder een koopgids over hoe je een goede A3-printer koopt. Zelfs de beste matrixprinter en een 3D-printer zijn al besproken.

In andere koopgidsen kwamen verschillende printtechnieken naar voren, waaronder de laserprinter. Vandaag is het tijd om daar uitgebreid op in te gaan! 🖨️

De beste laserprinter is vooral een populaire keuze voor de zakelijke markt. Voor thuis kopen de meeste mensen een inkjet printer. Toch is een laserprinter ook thuis een goede optie, vooral wanneer je veel tekstdocumenten print en maar af en toe iets afdrukt.

De aanschaf is een investering, maar op de lange termijn levert een laserprinter voordeel op. Laat ik beginnen bij de voor- en nadelen van een laserprinter ten opzichte van een inkjetprinter.

De voor- en nadelen van de beste laserprinter

Elke printer heeft zo zijn voor- en nadelen. Misschien twijfel je wel tussen een laserprinter en inkjetprinter. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten om in gedachten te houden terwijl je de opties tegen elkaar afweegt.

1. Afdruksnelheid

Ten eerste wacht je niet lang tot documenten zijn afgedrukt. Laserprinters zijn bliksemsnel – sommige exemplaren printen tot wel 30 pagina's per minuut. Ter vergelijking: een inkjetprinter print gemiddeld 15 pagina's per minuut en doet zelfs minuten over een foto in hoge resolutie!

2. Toner

Het tweede voordeel is dat een laserprinter met toner werkt. Dit is een poeder dat zich aan het papier hecht door warmte en druk. Een inkjetprinter werkt met inktcartridges die vloeibare inkt bevatten, welke op het papier wordt gespoten.

Vloeibare inkt kan uitdrogen of verstoppen, en daarom moet je een inkjetprinter regelmatig gebruiken én reinigen. Het reinigen van de spuitkop kost extra inkt.

Poeder droogt daarentegen niet uit en vergt geen schoonmaakrondes. Daarom hoef je je geen zorgen te maken als de laserprinter staat te verstoffen. Bovendien print je met toner meer in één keer dan met inkt, waardoor de toner langer meegaat dan een inktcartridge.

3. Printkwaliteit

De printkwaliteit van foto's valt helaas tegen bij een laserprinter. De meeste laserprinters printers zijn zwart-witprinters, hoewel je ook exemplaren die wél in kleur printen vindt. Helaas tippen kleurenfoto's van een laserprinter nauwelijks aan die van fotoprinters. Wil je juist foto's printen? Kies dan liever een fotoprinter of haal de beste pocketprinter in huis.

Een fotoprinter maakt gebruik van inkjettechnologie, wat verreweg de beste fotokwaliteit oplevert. Hierbij worden minuscule inktdruppeltjes op het papier gedrukt. Het papier absorbeert de inktdruppeltjes zonder moeite, en met speciaal fotopapier druk je zelfs glanzende foto's die klaar zijn voor het fotoalbum. ✨

Als je van plan bent om voornamelijk tekstdocumenten of ander grafisch werk te printen, dan gaat de voorkeur uit naar een laserprinter. De laser werkt nauwkeurig en het poeder van de toner trekt niet in het papier. Dit levert haarscherpe letters op – zelfs met een klein en dun lettertype, en zelfs als je per ongeluk water knoeit op het papier, want de letters lopen zelfs dan niet uit.

4. Printkosten

Je betaalt voor een laserprinter meer geld, maar de kosten per pagina zijn lager dan bij inkjetprinters. Als je op zoek bent naar een kantoorprinter of als je thuis grote hoeveelheden tekst afdrukt, dan is een laserprinter de beste keuze!

Samenvattend ...

Laserprinter

 • Werkt met toner (poeder)
 • Printkop hoeft niet gereinigd te worden
 • Print in zwart-wit en soms in kleur
 • Print tekst haarscherp
 • Hoge afdruksnelheid
 • Aanschaf is duur
 • Afdrukkosten zijn laag

Inkjetprinter

 • Werkt met inktcartridges (vloeibaar)
 • Printkop regelmatig reinigen
 • Print in zwart-wit en kleur
 • Print foto's in hoge kwaliteit
 • Middelmatige afdruksnelheid
 • Aanschaf is goedkoop
 • Afdrukkosten zijn hoog

Heb je stapels belangrijke documenten geprint met je nieuwe laserprinter, en wil je ze nu weggooien? Denk aan je privacy en gebruik een papierversnipperaar.

Koopgids: hoe kies ik de beste laserprinter?

Als het op laserprinters aankomt, heb je behoorlijk wat opties. Vind met deze koopgids gemakkelijk en snel het juiste exemplaar dat aansluit op je behoeften.

Printerfuncties

Wat wordt het doel van de printer? Ga je alleen documenten printen met een single-function-printer, of wil je ook de flexibiliteit van kopiëren, scannen en faxen? In het laatste geval is de beste all-in-one printer wat je zoekt!

Bedenk wel dat een multifunctionele printer meer kost dan een exemplaar zonder deze functies. Een exemplaar met meerdere functies is over het algemeen groter van formaat. Een klein model heeft minder functies, maar past wél altijd op je bureau of in je kast.

De 5 beste laserprinters op een rij

1. Brother MFC-L8905CDW

1. Brother MFC-L8905CDW
Aantal papierladen: 1
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Type printer: All-in-One printer
Capaciteit papierladen: 250

2. Brother MFC-L2750DW

2. Brother MFC-L2750DW
Aantal papierladen: 1
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Type printer: All-in-One printer met fax
Capaciteit papierladen: 4

4. Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter

4. Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter
Aantal papierladen: 1
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Type printer: Single-function printer
Capaciteit papierladen: 250

5. Xerox VersaLink B600DN

Zwart-wit of ook kleur?

Een laserprinter drukt standaard in zwart-wit af. Een zwart-witlaserprinter maakt dan gebruik van één kleur (zwart). Hier is maar één cartridge voor nodig.

Wil je ook in kleur printen? Kies een laserprinter die in 4 verschillende kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) print. Een laserprinter die in kleur print is langzamer, vanwege het complexe proces van de kleurentoner. Houd rekening met het feit dat printers die kleur afdrukken duurder zijn.

Als je foto's wilt printer met je laserprinter kies je hiervoor speciaal fotopapier. Standaard fotopapier voor inktjetprinters is hiervoor niet geschikt.

Afdrukkwaliteit

De afdrukkwaliteit wordt bepaald door het aantal DPI. Dit is de afkorting van 'dots per inch', ofwel de hoeveelheid stipjes per inch (2,54 cm). Hoe hoger de dpi, des te beter de afdrukkwaliteit. Dat komt omdat er met meer detail geprint wordt.

Als je alleen tekst afdrukt met een zwart-witprinter, is 600 DPI meer dan voldoende. Als je ook grafieken en tabellen print, dan raad ik minimaal 1200 dpi aan.

Met het nodige onderhoud blijft je laserprinter in goede vorm. Geef de printer af en toe een schoonmaakbeurt om de kwaliteit van de laserprinter te behouden.

Afdruksnelheid

Denk ook na over de snelheid van de printer. Sommige modellen zijn sneller dan andere. De afdruksnelheid wordt aangegeven in het aantal pagina's per minuut (PPM).

Zeker op kantoor wil je een printer die snel print. Een standaard laserprinter drukt maximaal 25 PPM af. De snelste exemplaren printen meer dan 30 PPM. Dat is efficiëntie!

Voor kleur ligt de afdruksnelheid een stuk lager, met als hoofdreden dat een laserprinter vooral bedoeld is om tekst te printen.

Een laserprinter staat op een bureau voor een grijze achtergrond

Connectiviteit

Er zijn meerdere verbindingsmogelijkheden. Een verbinding met kabel gaat via een usb-printerkabel. De meeste printers zijn tegenwoordig alleen draadloos, en dan wordt deze kabel niet standaard meegeleverd.

De eerste draadloze optie is printen via wifi. Kies een goede wifi-printer en verbind deze met je wifi-netwerk. Stuur printopdrachten door met apparaten in hetzelfde netwerk. Ook bluetooth is een populaire optie.

Apple AirPrint is handig voor iedereen met een MacBook, iPhone of iPad. Je hoeft geen speciale software te downloaden om printopdrachten te versturen.

Cloud Printing is vergelijkbaar met Apple AirPrint. Het is een onderdeel van Google. Verstuur documenten naar de printer door in te loggen met een Google-account.

De afkorting NFC staat voor Near Field Communication. Als je twee apparaten hebt met deze functie, dan maak je makkelijk verbinding door de apparaten tegen elkaar aan te houden. Gebruik je wel eens je telefoon om af te rekenen bij de kassa? Dat is een goed voorbeeld van NFC.

PictBridge zorgt ervoor dat je foto's direct vanuit de camera naar een printer doorstuurt. Je hebt geen computer nodig!

De laatste mogelijkheid is email printing. Hiermee email je rechtstreeks printopdrachten naar de printer.

Handige functies

Houd bij aanschaf rekening met je prioriteiten. Sommige mensen waarderen de rust van een laag geluidsniveau, terwijl anderen dat minder belangrijk vinden en meer behoefte hebben aan de optie voor dubbelzijdig afdrukken (duplexprinten). De functie automatisch duplexprinten is nog beter: je hoeft niet eens zelf het papier om te draaien om gebruik te maken van dubbelzijdig printen. 📄

Bij een laserprinter met automatische documentinvoer (ADF) wordt een stapel papier automatisch aangeleverd aan de printer. Zo hoef je tijdens het scannen het papier niet één voor één in te voeren tijdens het scannen of kopiëren.

Denk ook aan het printformaat. Laserprinters werken prima met het standaardformaat A4-papier. Wil je posters printen en ben je bereid om meer te betalen? Kies een exemplaar dat op A3-formaat print!

Daarnaast is de capaciteit van de papierladen belangrijk. Als je een grote printopdracht van honderden pagina's hebt, dan is het onhandig als de papierlade snel leegraakt. De beste printers bieden de mogelijkheid om tot 250 vellen te plaatsen.

De beste laserprinters bevatten bovendien een touchscreen, printen met wachtwoordbeveiliging en zijn in staat om documenten te kopiëren met meerdere pagina's.

Specificaties van laserprinters naast elkaar

Type printerCapaciteit papierladenAantal inktkleuren
1Brother MFC-L8905CDWAll-in-One printer250
2Brother MFC-L2750DWAll-in-One printer met fax41
3Brother HL-L2350DWAll-in-One printer met fax41
4Brother HL-L3270CDW - KleurenledprinterSingle-function printer2501
5Xerox VersaLink B600DNSingle-function printer2501

Brother MFC-L8905CDW

Type printer: All-in-One printer

Capaciteit papierladen: 250

Brother MFC-L2750DW

Type printer: All-in-One printer met fax

Capaciteit papierladen: 4

Aantal inktkleuren: 1

Brother HL-L2350DW

Type printer: All-in-One printer met fax

Capaciteit papierladen: 4

Aantal inktkleuren: 1

Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter

Type printer: Single-function printer

Capaciteit papierladen: 250

Aantal inktkleuren: 1

Xerox VersaLink B600DN

Type printer: Single-function printer

Capaciteit papierladen: 250

Aantal inktkleuren: 1

Veelgestelde vragen over laserprinters

Heb je nog vragen over laserprinters? Lees hier de antwoorden op de veelgestelde vragen van nu.

Hoe werkt een laserprinter?

Laserprinters gebruiken lasers om gegevens over te brengen op het oppervlak van een rol. Deze rol noem je de drum. Het geprojecteerde licht wordt elektrisch geladen waardoor de drum toner aantrekt. De drum rolt vervolgens over het papier en brengt zo de toner aan op het papier.

Wat is het verschil tussen een led-printer en een laserprinter?

De beste led-printer gebruikt dezelfde techniek als een laserprinter. Het verschil is dat een led-printer geen laser gebruikt, maar led-licht. Daardoor zijn minder onderdelen nodig. Dat leidt tot een printer met een langere levensduur en een kleiner formaat!

Hoe onderhoud je een laserprinter?

Een laserprinter vraagt om weinig onderhoud. Zoek in de handleiding naar het onderhoud van de specifieke printer en volg de instructies. Over het algemeen is het grootste probleem stof, omdat het apparaat dit door elektrische ladingen aantrekt.

Gebruik een vochtige doek om de buitenkant schoon te maken. Haal de toners en het papier eruit. Reinig vervolgens de binnenkant met een droge doek.

Als allerlaatste print je een reinigingspagina af. Is het tijd om de tonercartridges te vervangen? Deze lever je in bij een inleverpunt, want het gaat om klein chemisch afval.

Hoelang gaat een laserprinter mee?

Een laserprinter is ontworpen voor intensief gebruik, en gaat daardoor langer mee dan een inkjetprinter. Gemiddeld gaat een laserprinter 5 jaar mee.

De levensduur hangt ook af van hoe je ermee omgaat. Verleng de levensduur door de printer correct op te starten en af te sluiten, schoon te maken, en voorzichtig te werk te gaan wanneer papier vastloopt.

Laserprinters worden geleverd met garantie, maar niet alle garanties zijn hetzelfde. Bestudeer goed de garantievoorwaarden, voordat je zo'n grote aankoop doet. Zo voorkom je problemen op de lange termijn.

Conclusie

De beste laserprinter maakt korte metten met elke printopdracht. Naast de afdruksnelheid biedt deze printer nog veel meer handige voordelen, waardoor de laserprinter ideaal is voor op kantoor én thuis.

Let op kenmerken zoals de afdrukkwaliteit, welke toner het apparaat nodig heeft, wat de verbindingsmogelijkheden zijn en kijk naar handige functies zoals wachtwoordbeveiliging.

Of je nu op zoek bent naar een snel werkpaard of een geavanceerde all-in-one met touchscreen: bekijk vooral de top 5 nog eens, nu je weet waar je op moet letten. Bedankt voor het lezen, ik hoop dat dit artikel je helpt om een beslissing te nemen! Heb je vragen of tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up