menu
close
Categorieën

Duurzaam Printen Doe je met de Beste Led-Printer

Led printer print foto's

Zoek je een duurzame printer die lang meegaat? Kies de beste led-printer! Deze printer is stiller en zelfs gezonder dan andere printers; wat zoek je nog meer? Ik snap dat een keuze maken moeilijk is, maar onderstaande koopgids helpt je een heel eind op weg. Hieronder vind je alvast een top 3. ✨

Brother HL-L3230CDW - Laserprinter

Brother HL-L3230CDW - Laserprinter
Type printer: Single-function printer
Aantal inktkleuren: 4
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250
Bekijk op Bol.com

Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer

Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer
Type printer: All-in-One printer
Aantal inktkleuren: 4
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250
Bekijk op Bol.com

Brother MFC-L3750CDW

Brother MFC-L3750CDW
Type printer: All-in-One printer met fax
Aantal inktkleuren: 4
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een led-printer aanschaffen?

Wanneer je zoekt naar een nieuwe printer, is de led-printer een model waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Deze printer heeft echter veel voordelen, waardoor hij zeker de investering waard is!

Een led-printer is een printer die op het eerste oog lijkt op een laserprinter. Het verschil is dat een led-printer werkt met led-lampjes in plaats van een laser.

Het grote voordeel van een led-printer is dat hij lang meegaat, omdat hij minder bewegende delen heeft. Een laserprinter beschikt over een laserstraal die met behulp van beweging, lenzen en spiegels licht op de drum werpt en de afdruk maakt. Een led-printer heeft enkel rijen led-lampjes, die de afdruk direct op het papier werpt.

Door het geringe aantal bewegende delen is een led-printer daarnaast compacter dan andere printers en slijt hij minder snel. Daarnaast heeft de led-technologie nauwelijks energie nodig: noem deze printer daarom gerust duurzaam.

Niet alleen is deze printer duurzaam, hij is ook beter voor de gezondheid. Tijdens het printen komt minder fijnstof vrij, omdat een vel papier maar één keer langs de toner hoeft.

Een led-printer is bovendien ideaal voor thuis en op kantoor, want hij is lekker stil. Wil je vanuit elke ruimte in huis printen? Kies dan voor een wifi-printer: de meeste led-printers werken gelukkig al op wifi.

Voordelen:

  • Duurzaam: heeft weinig energie nodig en gaat lang mee
  • Gezonder door minder uitstoot van fijnstof
  • Hoge afdrukkwaliteit
  • Stiller dan andere printers
  • Compact, neemt weinig plek in beslag 

Nadelen:

  • Duurder dan laserprinters
  • Beperkte keuze, weinig modellen op de markt

Led of laser?

Om een goede keuze te maken, is het allereerst belangrijk om de verschillen tussen een led-printer en laserprinter te kennen. Zoals je hierboven al las, lijken een led-printer en een laserprinter op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Een led-printer is stiller dan een laserprinter, omdat er geen bewegende delen nodig zijn. Dit in tegenstelling tot laserprinters, waar een spiegel wordt rondgedraaid. Door dit verschil zijn led-printers ook compacter dan laserprinters.

Daarnaast heeft een led-printer een hogere afdrukkwaliteit, want er vindt geen vervorming plaats. Dat zit zo: bij een laserprinter treedt vervorming op tijdens het belichten van de drum. Laserprinters hebben één laserstraal die de drumunit belicht. De laserstraal wordt opgedeeld door spiegels om de drum te belichten. Tijdens het reflecteren van de afdruk is er een grote kans op vervorming.

Bij led is de belichting direct op de drum, waardoor geen spiegels nodig zijn. Geen spiegels betekent geen vervorming, wat voor een hogere afdrukkwaliteit zorgt.

Daarnaast zijn led-printers duurzamer dan laserprinters. De led-technologie bespaart veel energie, want de printer wekt met een tikje energie al voldoende licht op voor een goede afdruk. 

Wat de kosten betreft, komt de laserprinter het beste uit de verf. Omdat een led-printer redelijk nieuwe techniek bevat, is deze duurder dan een laserprinter. Heb je een ruim budget? Dan is een led-printer zeker een goede investering.

Koopgids: hoe kies ik de beste led-printer?

In deze koopgids deel ik de belangrijkste specificaties van een led-printer, zodat jij genoeg informatie hebt om de juiste keuze te maken. Lees hieronder verder. 👇

Hoe werkt een led-printer?

De belangrijkste onderdelen van een led-printer zijn -net als bij een laserprinter- de trommel, een lichtbron en het papier. Wanneer een led-printer een afdruk maakt, gaan de rijen led-lampjes in de printkop aan het werk. De bewegende led-balk geeft pulserende lichtflitsen over het papier, wat de afdruk creëert.

De drum is negatief geladen, waardoor de toner alleen blijft plakken op de plekken waar de drum wordt verlicht. Daarna draagt de drum de toner over op het papier. Door de verhitting blijft de toner op het papier vastzitten. Je afdruk is klaar!

Persoon vult papierlade van led-printer

Soorten printers

Het type printer dat je nodig hebt, hangt af van je wensen. Wil je scannen, kopiëren, faxen én printen? Dan is een all-in-one printer wat je zoekt. Faxen wordt wél steeds vaker uit dit rijtje weggelaten, omdat het bijna niet meer gebruikt wordt.

Is scannen en kopiëren voor jou niet nodig? Dan is een printing-only printer een goede optie.

Wil je kleine foto's vanaf je telefoon afdrukken? Kies dan een pocketprinter. Een pocketprinter werkt als soort moderne polaroid camera, die foto's direct print: op vakantie, een feestje of festival. De foto's zijn direct klaar om weg te geven of op te hangen.

Als je graag op groter formaat print, is een A3-printer een goede keuze. Hiermee print je gemakkelijk posters, presentaties en foto's. Wanneer je dit formaat veel gebruikt, bespaart deze printer een hoop tijd en geld, want je hoeft niet meer naar de printshop.

Ben je graag creatief in de weer? Een 3D-printer mag dan niet op je wishlist ontbreken!

Kleur of zwart-wit?

Met een led-printer print je zowel kleur als zwart-wit. Hierin verschilt het aantal inktkleuren: voor zwart-wit gebruik je enkel een zwarte toner. Voor kleur zijn vier toners nodig. Dit kost wat meer, maar dan heb je wel een mooie kleurenafdruk. Wanneer je alleen tekst print, is het voordelig een goede matrixprinter aan te schaffen.

Daarnaast verschilt de printsnelheid tussen kleur afdrukken en zwart-wit afdrukken. De printsnelheid wordt uitgedrukt in het aantal pagina's per minuut. Kleurenprints kosten meestal meer tijd dan zwart-wit, dus als je snel wilt afdrukken is zwart-wit de beste optie.

Printkwaliteit

De printkwaliteit wordt uitgedrukt in de resolutie. De resolutie van een afdruk wordt onder andere bepaald door het aantal dots per inch (DPI). Dit is in principe het aantal pixels per inch (2,54 cm). Hoe hoger het aantal pixels per inch, des te hoger de resolutie van de print.

Vanaf 300 dots per inch heb je een haarscherpe afdruk, maar de meeste printers gaan zelfs hoger dan 300 DPI. Een DPI hoger dan 2400 overschrijdt de grens van wat het menselijk oog kan waarnemen - voor een snelle afdruk is dit meestal niet nodig.

Bij een DPI van 2400 x 600 DPI staat 2400 voor het aantal DPI in de verticale richting en 600 voor het aantal in de horizontale richting. Wanneer je het papier draait, draait dit aantal mee.

Wanneer een scherpe, kwalitatieve afdruk belangrijk voor je is, let je op het DPI. Print je vooral foto's? Dan is de beste fotoprinter een goede keuze. Deze printer is in staat om digitale foto's op hoge kwaliteit af te drukken, waardoor ze meteen klaar zijn voor het fotoalbum.

De 5 beste led-printers op een rij

1. Brother HL-L3230CDW - Laserprinter

1. Brother HL-L3230CDW - Laserprinter
Type printer: Single-function printer
Aantal inktkleuren: 4
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250

2. Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer

2. Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer
Type printer: All-in-One printer
Aantal inktkleuren: 4
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250

3. Brother MFC-L3750CDW

3. Brother MFC-L3750CDW
Type printer: All-in-One printer met fax
Aantal inktkleuren: 4
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250

Wat is het geluidsniveau van een led-printer?

Een led-printer heeft een laag geluidsniveau: zo'n 50 decibel. Dit is vergelijkbaar met het geluidsniveau van lichte regen of een koelkast die aanslaat. Dit maakt de printer perfect voor op kantoor. Op kantoor biedt daarnaast de beste papierversnipperaar uitkomst voor alle vertrouwelijke informatie die het daglicht niet mag zien. 📄

Papierlade

De capaciteit van de papierlade vertelt hoeveel vellen maximaal in de papierlade passen. Op kantoor is een grote capaciteit meestal belangrijker dan thuis. Led-printers hebben standaard zo'n plek voor 250 vellen.

Wil je papier besparen? Dan is automatisch dubbelzijdig afdrukken de functie die je zoekt! Hiermee drukt de printer op beide kanten van het papier af.

Draadloos printen: wifi & meer

Er zijn meerdere manieren om met een led-printer draadloos te printen. De eerste optie is met wifi. Een wifi-printer verbind je eenvoudig met je smartphone of laptop, waardoor je draadloos print. Zo kun je de printer op een andere plek in huis te zetten, wat ruimte op je bureau bespaart.

Naast wifi is het ook mogelijk om een printer te kiezen die werkt met Bluetooth. Het voordeel van Bluetooth is dat je geen externe applicaties of netwerkverbinding nodig hebt. Dit maakt de printer makkelijk in gebruik, want je print vanaf diverse apparaten.

Heb je een iPhone, iPad, iMac of MacBook? Dan is AirPrint een fijne functie. Hiermee print je direct draadloos vanaf je device, zonder een app te installeren. De enige vereiste is dat je Apple-apparaat verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als je telefoon of computer.

Specificaties van led-printers naast elkaar

Type printerCapaciteit papierladen
1Brother HL-L3230CDW - LaserprinterSingle-function printer250
2Brother DCP-L3510CDW - All-In-One PrinterAll-in-One printer250
3Brother MFC-L3750CDWAll-in-One printer met fax250
4Brother MFC-L3710CW - Draadloze All-In-OneAll-in-One printer met fax250
5Brother MFC-L3770CDW - Draadloze All-In-OneAll-in-One printer met fax250

Brother HL-L3230CDW - Laserprinter

Type printer: Single-function printer

Capaciteit papierladen: 250

Brother DCP-L3510CDW - All-In-One Printer

Type printer: All-in-One printer

Capaciteit papierladen: 250

Brother MFC-L3750CDW

Type printer: All-in-One printer met fax

Capaciteit papierladen: 250

Brother MFC-L3710CW - Draadloze All-In-One

Type printer: All-in-One printer met fax

Capaciteit papierladen: 250

Brother MFC-L3770CDW - Draadloze All-In-One

Type printer: All-in-One printer met fax

Capaciteit papierladen: 250

Veelgestelde vragen over led-printers

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over led-printers. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

Hoe werkt een led-printer?

De belangrijkste onderdelen van een led-printer zijn net als bij een laserprinter de trommel, een lichtbron en het papier. Wanneer een led-printer een afdruk maakt, slaan de rijen led-lampjes in de printkop aan. De bewegende led-balk geeft pulserende lichtflitsen over het papier, wat de afdruk met behulp van de drum creëert.

Wat is het verschil tussen een led-printer en een laserprinter?

Een led-printer werkt op ongeveer dezelfde wijze als een laserprinter, maar in plaats van een laserstraal met spiegels, werkt een led-printer met led-lampjes. Een led-printer heeft minder bewegende onderdelen, waardoor een led-printer duurzamer én compacter is. Bovendien heeft een led-printer een hogere afdrukkwaliteit, omdat er geen vervorming optreedt tijdens het maken van de afdruk.

Wat is de beste led-printer voor thuis?

Thuis staat gebruiksgemak op nummer één. Kies voor een wifi-printer of Bluetooth-printer, zodat je draadloos print. Je printer hoeft niet in de buurt te staan, waardoor je plek op je bureau bespaart. Wil je printen, scannen en kopiëren? Een all-in-one led-printer is wat je zoekt!

Conclusie

Zoals je hebt gelezen heeft een led-printer veel voordelen. Wanneer je nog geen keuze hebt gemaakt tussen de verschillende modellen, raad ik je aan de producten hierboven nog eens te bekijken. Nu je de belangrijkste specificaties kent, is een keuze maken een eitje. Vond je dit artikel behulpzaam? Laat het dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen! 😊

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up