menu
close
Categorieën

Detecteer Leidingen met de Beste Leidingzoeker

Een onafgewerkte muur met kabels en aansluitingen.

Met de beste leidingzoeker vind je gemakkelijk leidingen en kabels die door je muur en vloer lopen. Zo boor je met een gerust hart een gaatje in de muur!

In dit artikel vind je de top 5 beste leidingzoekers van dit moment. Lees ook de handige koopgids goed door zodat je precies weet welke leidingzoeker bij je past!

MAKA Digitale leidingzoeker - Koper,

MAKA Digitale leidingzoeker - Koper,
Bekijk op Bol.com

LUSQ® Leidingdetector Detecteert tot 120

LUSQ® Leidingdetector Detecteert tot 120
Bekijk op Bol.com

Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert

Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert
Bekijk op Bol.com

Waarom een leidingzoeker aanschaffen?

De leidingzoeker is een handige tool bij het klussen, doordat hij precies aangeeft waar leidingen en kabels in je muur en vloer lopen. Meestal weet je niet exact waar deze zich bevinden, en het doorboren van een kabel of leiding zorgt voor problemen.

Bovendien is het raken van een elektrische kabel met een geleidend gereedschap, zoals een metalen schroevendraaier, gevaarlijk.

De leidingzoeker checkt de dichtheid van muren of vloeren. Op die manier vindt het apparaat verborgen leidingen. Zo weet je bijvoorbeeld of je de vloer veilig uitbreekt en nieuw laminaat legt met een laminaatsnijder.

Soorten leidingzoekers

Elke leidingzoeker detecteert leidingen en kabels, maar er zijn wel drie verschillende soorten leidingzoekers op de markt: muurzoekers, kabelscanners en grondscanners.

  • Muurzoekers: muurzoekers zoals de BOSCH PROFESSIONAL Leidingzoeker komen het meest voor. Ze lokaliseren leidingen en kabels in muren. Daarnaast gebruik je het instrument om een schets van de structuur van de muur te maken, doordat het apparaat bijvoorbeeld aangeeft waar gewelven lopen of waar houten balken een gipsmuur ondersteunen.
  • Grondscanners: dit instrument is ideaal wanneer je vloeren open breekt of gaat graven. Hij is duurder, maar je scant dan ook tot 1 meter diep in de grond. Ook bepaalt het apparaat de richting en het type van de leidingen en kabels die je vindt.
  • Kabelscanners: de kabelscanner meet kabels uiterst nauwkeurig. Hierdoor krijg je inzicht in het elektriciteitsnetwerk van je woning. Zo maak je een elektriciteitsplan, als je deze nog niet hebt, en voorkom je dat je per ongeluk kabels raakt tijdens een klus!
Een blauwe leidingzoeker tegen een muur.

Detectie van materialen

Het verschilt per model welke materialen de leidingzoeker detecteert. Zo detecteren sommige leidingzoekers enkel leidingen van ijzer, terwijl anderen ook houten onderconstructies in kaart brengen.

Leidingzoekers die ferrometalen detecteren, signaleren enkel leidingen gemaakt van metalen zoals nikkel en ijzer.

Non-ferrometalen leidingzoekers detecteren ook materialen die geen metaal bevatten, bijvoorbeeld staal, koper en lood. De meeste leidingzoekers detecteren zowel ferrometaal als non-ferrometalen materialen.

Daarnaast detecteren sommige leidingzoekers, meestal muurzoekers en kabelscanners, ook houten constructies zoals steunbalken. Dit is handig wanneer je een volledige plattegrond wil van de structuren in je woning.

Tot slot bestaan er leidingzoekers die spanningvoerende leidingen (elektriciteitskabels) detecteren. Deze kabels geven je een schok wanneer je erin boort met geleidend gereedschap en zijn daardoor gevaarlijk. Het detecteren van deze leidingen en kabels is belangrijk.

De 5 beste leidingzoekers op een rij

1. MAKA Digitale leidingzoeker - Koper,

2. LUSQ® Leidingdetector Detecteert tot 120

3. Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert

4. Lomvum 5 in 1 Leidingdetector

5. Dekko Tools Digitale Leidingzoeker 5

Koopgids: hoe kies ik de beste leidingzoeker?

Inmiddels weet je dat er verschillende soorten leidingzoekers bestaan, die verschillende materialen detecteren. Daarnaast beschikken leidingzoekers over een aantal andere verschillen die ik voor je op een rij zet. Zo weet je zeker dat je de juiste leidingzoeker in huis haalt!

Detectiediepte

De detectiediepte geeft aan tot welke diepte de leidingzoeker leidingen en kabels detecteert. Het hangt af van de dikte van je muren en vloeren, wat voor detectiediepte je nodig hebt. Gemiddeld beschikt een leidingzoeker over een detectiediepte van 120 mm.

De detectiediepte hangt ook nog af van het type materiaal dat je scant. Non-ferrometalen meet je veelal tot een diepte van 100 mm en houten constructies tot een maximale diepte van 40 mm. Spanningvoerende leidingen meet je gemiddeld tot een diepte van 60 mm.

Ben je opzoek naar een apparaat waarmee je gemakkelijk donkere, moeilijk begaanbare plekken in je huis bekijkt? Dan is de beste endoscoopcamera iets voor jou!

Pas op met vochtige ruimtes! Vocht beïnvloedt de nauwkeurigheid van de leidingzoeker, waardoor hij geen exacte meting weergeeft. Draag daarnaast geen sieraden wanneer je een leidingzoeker gebruikt. Ook deze beïnvloeden de detectie. 

Stroomvoorziening

De meeste leidingzoekers werken met AA- of AAA-batterijen. Het voordeel hiervan is dat het toestel lichtgewicht en compact van formaat blijft. Een nadeel is dat je deze batterijen regelmatig moet vervangen.

Oplaadbare batterijen zijn een goed alternatief. Het enige grote nadeel: leidingzoekers scannen minder nauwkeurig wanneer de batterijen niet volledig opgeladen zijn.

Leidingscanners met lithium-ion accu’s zijn krachtiger en nauwkeuriger. Voor dit type leidingscanner betaal je wel meer. Bovendien geldt hier ook dat de accu alleen optimaal werkt wanneer hij volledig opgeladen is.

Gebruiksvriendelijkheid

Bepaalde specificaties maken het gebruik van een leidingzoeker makkelijker. Zo beschikken sommige leidingzoekers over een lampje waardoor je ook in het donker doorwerkt.

Een energiezuinig apparaat is ook geen overbodige luxe. Een leidingzoeker die zichzelf automatisch uitschakelt zorgt ervoor dat de batterij of accu langer mee gaat.

Houd ook rekening met de leesbaarheid van de display. Check van te voren of je de symbolen en cijfers gemakkelijk afleest.

Kijk ook naar de draagbaarheid. Beschikt de leidingzoeker over een riempje waarmee je hem aan je broek bevestigt? Dat werkt wel zo prettig, vooral tijdens het werken op hoogte. Gebruik ook de beste telescoopladder om veilig op hoogte te werken!

Specificaties van leidingzoekers naast elkaar

1MAKA Digitale leidingzoeker - Koper,
2LUSQ® Leidingdetector Detecteert tot 120
3Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert
4Lomvum 5 in 1 Leidingdetector
5Dekko Tools Digitale Leidingzoeker 5

MAKA Digitale leidingzoeker - Koper,

LUSQ® Leidingdetector Detecteert tot 120

Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert

Lomvum 5 in 1 Leidingdetector

Dekko Tools Digitale Leidingzoeker 5

Veelgestelde vragen over leidingzoekers

Ik beantwoord hieronder een paar van de meestgestelde vragen. Ben je er nog niet helemaal uit? Lees ze dan zeker nog even door!

Wat doet een leidingzoeker?

Een leidingzoeker detecteert verschillende soorten kabels en leidingen die in je muren en vloer lopen. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk in een leiding of elektriciteitskabel kapotmaakt tijdens een verbouwing!

Hoe diep scant leidingzoeker?

Veel kabels en leidingen liggen niet dieper dan 1 cm. Vandaar dat de meeste leidingzoekers gemiddeld tot 100 mm diep detecteren. Beschikt je huis over dikkere muren? Zoek dan een leidingzoeker die dieper meet! Of wil je in de tuin gaan graven? Kies dan specifiek voor een grondscanner.

Conclusie

Met een leidingzoeker detecteer je leidingen en kabels in je muren en vloer. Verschillende leidingzoekers detecteren verschillende materialen. Let hierop bij de aankoop!

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven in de wereld van leidingzoekers en waar je zoal op let. Twijfel je nog? Kijk dan nog even naar top 5. Bedankt voor het lezen en laat hieronder vooral weten of dit artikel geholpen heeft. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up