menu
close
Categorieën

Strak en Nauwkeurig Zagen met de Beste Lintzaag

Beste lintzaag wordt gebruikt voor zagen plank

Wist je dat de lintzaag al in de 19de eeuw bestond? Vroeger werd hij door een waterrad aangedreven en onder andere gebruikt om planken uit boomstammen te zagen. Tegenwoordig wordt de beste lintzaag aangedreven door een motor, waardoor hij genoeg kracht heeft voor alle zaagklussen!

Klaar om de beste lintzaag te kiezen? In deze koopgids deel ik de belangrijkste specificaties. Hieronder vind je alvast een top 3. 👇

Scheppach HBS30 Lintzaag - 350W

Scheppach HBS30 Lintzaag - 350W
Vermogen: 350 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Geluidsniveau: 0 dB
Zaagbladlengte: 0 mm
Onbelast toerental: 900 r/min
Bekijk op Bol.com

Metabo Lintzaagmachine BAS 261 Precision

Metabo Lintzaagmachine BAS 261 Precision
Vermogen: 400 W
Zaagbladlengte: 1712 mm
Bekijk op Bol.com

Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 (250

Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 (250
Vermogen: 250 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Geluidsniveau: 0 dB
Zaagbladlengte: 1400 mm
Onbelast toerental: 1400 r/min
Bekijk op Bol.com

Waarom een lintzaag aanschaffen?

Een lintzaag (of bandzaag) is een zaagmachine die door professionals, doe-het-zelvers en hobbyisten wordt gebruikt. Er zijn twee modellen op de markt: een losstaande lintzaag en een tafelmodel.

Een losstaande lintzaag past het beste in een grote garage of werkplaats. Heb je weinig ruimte? Dat is geen probleem, want er zijn ook kleinere tafelmodellen op de markt die je zelfs gemakkelijk meeneemt.

De lintzaag is een veelzijdige en nauwkeurige zaag, geschikt voor hout en metaal. Het dunne zaagblad is een lint dat continu ronddraait. Een belangrijk voordeel van de lintzaag is het grote bereik. Hierdoor zaag je met gemak lange en dikke materialen.

Een lintzaag zaagt net als een goede decoupeerzaag bochten en vormen. Bovendien is een lintzaag stiller dan andere zagen: zet hem daarom gerust op de hobbykamer of zolder.

Tijden het zagen schuif je het werkstuk zelf langs het zaagblad. Hierin lijkt de machine op een zaagtafel. Het verschil is dat een lintzaag dikkere materialen zaagt dan de beste zaagtafel. Een dikke plank zaag je daarom makkelijker met een lintzaag. Werk je liever met handgereedschap en maak je rechte snedes? Dan past een cirkelzaag beter bij je wensen.

Met een lintzaag kort je gemakkelijk materialen af. Wanneer je alleen korte stukken hout of metaal snijdt, past een afkortzaag wellicht beter bij je project. Voor grove sloopklussen kies je de beste reciprozaag. Ben je al aardig op dreef? Dan mag een handzaag niet ontbreken.

Voordelen:

  • Zaagt nauwkeurig dikke en lange materialen
  • Zaagt ook vormen en bochten 
  • Veelzijdig en krachtig 
  • Stil in vergelijking met andere zagen

Nadelen:

  • Grote, zware machine die genoeg ruimte nodig heeft (vrijstaande lintzaag)
  • Het zaaglint dient je regelmatig te slijpen of te vervangen

Koopgids: hoe kies ik de beste lintzaag?

Lees in onderstaande koopgids waar je op let bij het kiezen van de beste lintzaag!

Wat wil je zagen?

Voordat je een lintzaag kiest, is het belangrijk om te bedenken waarvoor je de lintzaag wilt gebruiken.

Een vrijstaande lintzaag wordt het meest gebruikt. Deze lintzaag is geschikt om houtsoorten zoals hard- en zachthout, MDF en spaanplaat te zagen. Met het juiste zaagblad zaag je ook metaalsoorten. Een vrijstaande lintzaag zaagt materiaal tot een dikte van 17 cm. Ben je aan het verbouwen en zoek je een manier om veel balken op maat te zagen? Dan is deze lintzaag perfect.

Houd er rekening mee dat een vrijstaande lintzaag groot en krachtig is. Deze machine verplaats je niet gemakkelijk. Je hebt een grote ruimte nodig om deze lintzaag neer te zetten, zoals een werkplaats of garage.

Heb je niet zoveel ruimte? Dat is geen ramp, want er zijn ook tafelmodellen op de markt. Deze hebben dezelfde vorm als een vrijstaande lintzaag, maar zijn een stuk kleiner. Tafelmodellen zagen tot een dikte van 10 cm.

Handlintzaag voor metaal

Voor metaal zijn er speciale handlintzagen verkrijgbaar, zoals deze Güde MBS125. Deze zaag is ook geschikt voor aluminium, koper, roestvrij staal, pvc, ijzer en teflon. De handlintzaag heeft een andere vorm dan een vrijstaande lintzaag: het zaagblad loopt horizontaal in plaats van verticaal. Daarnaast is deze zaag kleiner dan een losstaande lintzaag, waardoor hij ook op een tafel past.

De meeste handlintzagen werken op batterij of accu. Je bent dan vrij om te gaan en staan waar je wilt! Loodgieters gebruiken dit type lintzaag bijvoorbeeld regelmatig.

Wat het onderhoud betreft verschilt deze zaag niet veel van een vrijstaande lintzaag. Het enige verschil is dat deze lintzaag koelvloeistof gebruikt. Deze vloeistof voorkomt oververhitting tijdens het zagen. De vloeistof moet je op tijd bijvullen.

Zaaglint

Het zaaglint van een houtlintzaag is één grote lus met tanden die aan elkaar is gelast. De totale lengte van het zaaglint is een paar meter. Het lint wordt door een aandrijfwiel in werking gezet. Hierdoor beweegt het zaaglint altijd één kant op: naar beneden. Door deze neerwaartse beweging is de machine extra veilig, want je werkstuk wordt stabiel gehouden tijdens het zagen.

Wil je bochten zagen? Dan bepaalt de dikte van het zaaglint de scherpte van de bochten. Hoe smaller het lintzaagblad, hoe scherper de bochten. Zo geeft een lintzaagblad van 19 mm een zaagradius van 100 mm.

Voor een metaallintzaag kies je een ander zaaglint. Dit lint heeft een andere vorm, want een metaallintzaag heeft een zaagblad dat horizontaal loopt in plaats van verticaal.

Tanden per inch

De hoeveelheid zaagtanden op het zaagblad wordt aangegeven met het aantal tanden per inch (TPI). Hierbij geldt dat een laag aantal tanden geschikt is voor zachte materialen.

Voor harde materialen kies je een hoog aantal tanden, zodat de kracht beter wordt verdeeld over het materiaal. Daarnaast geldt dat een zaagblad met weinig tanden een grovere afwerking geeft dan een zaagblad met veel tanden.

Een lintzaag zaagt door een balk

Zaagbereik

Het zaagbereik is de maximale dikte dat het zaaglint aankan. Standaard lintzagen hebben een bereik tot 17 cm. Dit betekent dat de zaag werkstukken van maximaal 17 centimeter dik zaagt. Voor een nóg groter bereik kies je een industriële lintzaag. Deze hebben een bereik tot wel 30 cm. Tafelmodellen bereiken een dikte tot ongeveer 10 cm.

Boven het zaagblad is een zaagsteun gemonteerd waarmee je de zaaglengte instelt. De afstand van de zaagsteun tot het materiaal moet zo klein mogelijk zijn: zo voorkom je dat het zaaglint knapt.

Zaagsnelheid: meter per minuut

De zaagsnelheid is het aantal meter dat het zaaglint per minuut aflegt. Dit wordt afgekort als m/min. Voor een lintzaag ligt de maximale zaagsnelheid tussen de 200 m/min en 1500 m/min. Bij sommige lintzagen kun je de zaagsnelheid handmatig instellen.

De sterkte van de motor

De sterkte van de motor wordt voor een groot deel bepaald door het vermogen. Het vermogen druk je uit in watt. Ga je vooral harde houtsoorten en metaal zagen, dan is een een hoog vermogen belangrijk.

Voor de meeste hobbyisten en klussers is een vermogen vanaf 250 watt voldoende. Vanaf 900 watt spreek je van een professionele lintzaag, die met gemak de hele dag planken verzaagt. Leuk, maar voor de meesten niet nodig.

Daarnaast wordt de kracht van de motor uitgedrukt in rotaties per minuut (RPM), oftewel het toerental. Hoe meer rotaties per minuut, hoe sneller de zaag beweegt. Dit gebruik je bijvoorbeeld om harde materialen te zagen.

Inductiemotor of koolstofborstel motor?

Een koolstofborstel is het oudste type motor dat je bij lintzagen ziet. Het nadeel van deze motor is dat de borstels na verloop van tijd slijten, waardoor de machine in kracht en efficiëntie afneemt.

Sommige nieuwe lintzagen hebben een inductiemotor, wat ze stiller en duurzamer maakt. Een inductiemotor is daarnaast krachtiger dan een motor met een koolstofborstel.

Het werkblad

Het werkblad van een lintzaagmachine is gemaakt van gietijzer, staal of aluminium. Een groot werkblad maakt het makkelijker om grote, lange materialen te zagen. Met een kantelbaar werkblad zaag je daarnaast verstek tot wel 45º. Kies je voor ingebouwde verlichting? Dan ben je zeker dat je altijd genoeg ziet.

Een werkblad van gietijzer of staal is zwaar en trilt daardoor minder tijdens het zagen. Hierdoor is het nog makkelijker om nauwkeurig te zagen. Aluminium is daarentegen perfect voor kleine tafelmodellen.

De grootte van het werkblad verschilt per model. Een groot werkblad geeft meer ruimte tijdens het zagen, wat handig is als je geregeld grote projecten zaagt.

De 5 beste lintzagen op een rij

1. Scheppach HBS30 Lintzaag - 350W

1. Scheppach HBS30 Lintzaag - 350W
Vermogen: 350 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Geluidsniveau: 0 dB
Zaagbladlengte: 0 mm
Onbelast toerental: 900 r/min

2. Metabo Lintzaagmachine BAS 261 Precision

2. Metabo Lintzaagmachine BAS 261 Precision
Vermogen: 400 W
Zaagbladlengte: 1712 mm

3. Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 (250

3. Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 (250
Vermogen: 250 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Geluidsniveau: 0 dB
Zaagbladlengte: 1400 mm
Onbelast toerental: 1400 r/min

Accessoires voor je lintzaag

De juiste accessoires maken je project een stuk makkelijker. Lees hieronder wat de opties zijn!

Heb je geen vaste hand? Kies voor een geleiderail. Dit is een soort metalen liniaal die je op je werkstuk legt. Je volgt de geleiderail voor een rechte snede. Scheef zagen is verleden tijd, want dankzij de rail zaag je altijd recht.

Een duwstok helpt je het laatste stuk materiaal langs de zaag te duwen. Dit zorgt voor meer veiligheid, want je handen blijven bespaard.

De veiligheid vergroot je met een beschermkap. Een beschermkap zit in de meeste gevallen al op je lintzaag. Het is een doorzichtig stuk kunststof die het zaagblad afdekt, waardoor je er moeilijk bij kunt. Heeft je lintzaag geen beschermkap? Dan raad ik je aan deze alsnog te bevestigen.

Daarnaast is het ook mogelijk stofafzuiging op je zaag aan te sluiten. Bij zagen komt helaas veel stof vrij. Een stofafzuiging haalt dit stof tijdens het zagen weg, waardoor je altijd in een schone omgeving werkt. Zorg ervoor dat je een juist opzetstuk hebt waarmee je het toestel aan de slang vastmaakt.

De lintzaag afstellen

Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met een lintzaag, is het belangrijk deze goed af te stellen. Om een nieuw zaagblad te plaatsen of deze te vervangen, open je de wielkast aan de boven- en onderkant van de machine. De zaagtanden van het zaagblad moeten bij het plaatsen naar beneden wijzen.

Vervolgens stel je de zaagspanning in. Dat doe je meestal handmatig met een draaiknop aan de bovenkant van de machine. De zaagspanning is afhankelijk van de breedte van het zaagblad. Meet hierom eerst het zaagblad op.

Nu stel je de geleidingen in. Hieronder vallen de zij- en ruggeleiding. Deze houden het zaagblad recht tijdens het zagen. Als laatste plaats je de beschermkap voor het zaagblad.

Onderstaande video geeft je een beeld van de praktijk. Houd er rekening mee dat elke lintzaag anders is. Ik raad je daarom aan de handleiding van je lintzaag goed door te lezen voordat je begint met het afstellen.

Veiligheid boven alles

Zagen vergt enige concentratie en ervaring. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zowel voor beginners als doorgewinterde zagers. Hieronder lees je welke veiligheidsfuncties zagen veiliger maken.

Zo voorkomt herstartbeveiliging dat de lintzaag per ongeluk aanspringt nadat de stroom is uitgevallen. Je bent het liefst in de buurt van de zaag wanneer deze plots aanspringt. Met herstartbeveiliging hoef je je geen zorgen te maken.

Een veiligheidskoppeling (of veiligheidsslipkoppeling) voorkomt dat het zaagblad plots springt. Wanneer je bijvoorbeeld zaagt en onverhoopt op een harder stuk in het materiaal stuit, kan de zaag springen. Een veiligheidskoppeling voorkomt dit.

Alle lintzagen hebben daarnaast een noodstop, waarmee je de machine op elk moment stop zet. Leer je machine goed kennen voordat je begint met klussen, zodat je precies weet waar de noodstop zit.

Bovenstaande veiligheidsspecificaties zijn fijn, maar het is óók belangrijk om jezelf te beschermen. Draag een veiligheidsbril en eventueel werkhandschoenen. Bind lang haar vast en draag daarnaast geen loshangende kleding of accessoires.

Knappen van de lintzaag - Het blad van een lintzaag knapt wanneer het onder grote spanning komt te staan. Als dat gebeurt, veroorzaakt het nare ongelukken. Zorg er daarom voor dat je de zaagspanning juist instelt en draag altijd een veiligheidsbril. 

Welk onderhoud heeft een lintzaag nodig?

Na verloop van tijd wordt het zaagblad van een lintzaagmachine bot. Dit is niet zonder gevaar, want een bot zaaglint kan met een flinke kracht knappen. Maar hoe weet je nu of je zaagblad bot is? Wanneer je merkt het de zaagresultaat afneemt, is het tijd om het lint te vervangen. De zaagsnede is bijvoorbeeld niet meer recht, maar bol.

Wanneer het zaagblad bot is, slijp of vervang je het onderdeel. Slijpen is een behoorlijke klus waar enige precisie bij komt kijken. Als je dit liever niet zelf doet, is het beter om dit aan een professional over te laten.

Daarnaast moet je af en toe smeerolie op de tanden van het zaagblad vernevelen, vooral bij grote lintzagen. Zo blijft het zaagblad in goede conditie. Heb je een metaalzaag, dan vul je ook de koelvloeistof bij.

Het beste is om de machine regelmatig te gebruiken. Wanneer je de lintzaag een lange tijd niet hebt gebruikt, kun je het beste de machine controleren en daarna even door laten lopen voordat je hem weer gebruikt.

Specificaties van lintzagen naast elkaar

VermogenVeiligheidsslipkoppelingOnbelast toerental
1Scheppach HBS30 Lintzaag - 350W350 WJa900 r/min
2Metabo Lintzaagmachine BAS 261 Precision400 WJa900 r/min
3Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 (250250 WJa1400 r/min
4Powerplus POWX180 Lintzaag - 350350 WJa1400 r/min
5Scheppach BASA1 Lintzaagmachine - 300W300 WJa1400 r/min

Scheppach HBS30 Lintzaag - 350W

Vermogen: 350 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Onbelast toerental: 900 r/min

Metabo Lintzaagmachine BAS 261 Precision

Vermogen: 400 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Onbelast toerental: 900 r/min

Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 (250

Vermogen: 250 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Onbelast toerental: 1400 r/min

Powerplus POWX180 Lintzaag - 350

Vermogen: 350 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Onbelast toerental: 1400 r/min

Scheppach BASA1 Lintzaagmachine - 300W

Vermogen: 300 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Onbelast toerental: 1400 r/min

Veelgestelde vragen over lintzagen

Heb je nog een vraag over lintzagen? Ik beantwoord hieronder een paar veelvoorkomende vragen.

Hoe werkt een lintzaag?

Het dunne zaagblad van een lintzaag is een lint dat continu ronddraait. Dit lint beweegt één kant op: neerwaarts. Je schuift je werkstuk langs de zaag. Hiermee zaag je dikke, lange planken met gemak. Ook vormen en bochten zijn voor de lintzaag geen probleem. Je zaagt met een standaard lintzaag hout, zoals MDF, spaanplaat en hard- en zachthout. Voor metaal gebruik je een speciaal zaagblad.

Wat is het verschil tussen een lintzaag en een elektrische figuurzaag?

Het grootste verschil tussen een lintzaag en een elektrische figuurzaag is de kracht van de machine. Een lintzaag is een stuk krachtiger, waardoor hij gemakkelijk lange en dikke materialen zaagt. Daarnaast maakt een lintzaag grotere bochten dan een elektrische figuurzaag. Een lintzaag is in tegenstelling tot een elektrisch figuurzaag niet geschikt voor kinderen.

Wat is het verschil tussen een lintzaag en een zaagtafel?

Met een zaagtafel zaag je snel korte stukken hout in een rechte snede af. Een lintzaag zaagt daarentegen niet alleen recht, maar ook bochten en vormen. Daarnaast is een lintzaag geschikt voor grote, dikkere oppervlakten. Wanneer je een klein budget hebt, past een zaagtafel wellicht beter bij je wensen.

Conclusie

Met de beste lintzaag ben je binnen de kortste keren lekker in de weer. Heb je je favoriet al gevonden? Zo niet, dan stel ik voor om de producten hierboven nog eens te checken. De beste staat ertussen! Vond je dit artikel behulpzaam? Laat het dan hieronder weten. 🌞

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up