menu
close
Categorieën

Dé Beste Luchtafvoerdroger voor Heerlijk Frisse Was

persoon bedient droger

Wanneer ons regenachtige klimaat de was buiten ophangen niet toelaat, biedt de beste luchtafvoerdroger een goede oplossing. Met deze droger geniet je binnen no time van droge was, want een luchtafvoerdrogerdroger werkt sneller dan andere wasdrogers. Lees snel verder, want de 5 beste luchtafvoerdrogers staan hieronder op een rijtje!

Charmy mini wasdroger Opvouwbare droger

Charmy mini wasdroger Opvouwbare droger
Geluidsniveau drogen: 58 dB
Bekijk op Bol.com

Klarstein Jet Set Wasdroger 1020W

Klarstein Jet Set Wasdroger 1020W
Geluidsniveau drogen: 60
Bekijk op Bol.com

YJZQ Mini Geventileerde droger Uitlaatgasdroger

YJZQ Mini Geventileerde droger Uitlaatgasdroger
Geluidsniveau drogen: 62 dB
Bekijk op Bol.com

Waarom een luchtafvoerdroger aanschaffen?

Een luchtafvoerdroger (of afvoerdroger) is een droger met afvoerslang. Een luchtafvoerdroger werkt met hoge temperaturen, net zoals een condensdroger. Hierdoor is de programmaduur korter dan bij andere drogers. Met een luchtafvoerdroger hoef je daarom nooit lang te wachten tot je was droog is.

Via de afvoerslang gaat de condens die tijdens het drogen vrijkomt naar buiten. De afvoerslang hang je uit het raam of op een andere manier naar buiten. Houd er bij de plaatsing dus rekening mee dat die afvoerslang ergens heen moet.

Daarnaast is een luchtafvoerdroger goedkoper dan andere goede wasdrogers. Heb je een klein budget? Dan is een luchtafvoerdroger wellicht iets voor jou.

Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van een luchtafvoerdroger:

Voordelen:

  • Goedkoop in aanschaf
  • Was is snel droog 

Nadelen:

  • Je hebt een opening naar buiten nodig 
  • Minder energiezuinig dan andere wasdrogers
  • Minder goed voor je was door hoge droogtemperatuur

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtafvoerdroger?

Met deze koopgids weet je in no time wat de beste luchtafvoerdroger is: lees snel verder!

Hoe werkt een luchtafvoerdroger?

Een luchtafvoerdroger werkt met een verwarmingselement dat de lucht verwarmt. De warme lucht blaast de droogtrommel in en verdampt vocht uit je was. Een afvoerslang voert hierna de vochtige lucht naar buiten. Deze slang hang je uit een raam of leid je via een opening naar buiten.

Plaatsing: waar past een luchtafvoerdroger?

Een luchtafvoerdroger heeft een dikke, flexibele afvoerslang die vochtige lucht (condens) naar buiten afvoert. Hierdoor is het belangrijk om bij de plaatsing te kiezen voor een plek met een opening naar buiten. Denk aan een gat in de muur of een raam.

De buis voor de luchtafvoer is liever niet te lang en maakt idealiter zo min mogelijk bochten. Met een korte slang droogt het apparaat sneller en zuiniger. Let hierop bij het plaatsen van de luchtafvoerdroger. In een klein washok is het daarnaast handig om extra opbergruimte te creëren, bijvoorbeeld met een wasmachineverhoger.

De meeste luchtafvoerdrogers hebben een afvoerslang in het pakket. Deze is rond de 1,5 meter. Wanneer dit niet lang genoeg is, kun je een andere slang aanschaffen.

Droogcapaciteit

Met droogcapaciteit bedoelen we het vulgewicht. Dit is zoals bij een wasmachine het maximale aantal kilogram was dat per keer in de machine past. Het vulgewicht dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huishouden. Wanneer je niet zeker bent welk vulgewicht je nodig hebt, vind je hieronder een tabel ter indicatie:

Klein huishouden (één tot twee personen)5-7 kg
Middel groot huishouden (gezin met één of twee kinderen)7-9 kg
Groot huishouden (gezin met drie of meer kinderen) 9 kg en meer

De 5 beste luchtafvoerdrogers op een rij

1. Charmy mini wasdroger Opvouwbare droger

1. Charmy mini wasdroger Opvouwbare droger
Geluidsniveau drogen: 58 dB

2. Klarstein Jet Set Wasdroger 1020W

2. Klarstein Jet Set Wasdroger 1020W
Geluidsniveau drogen: 60

3. YJZQ Mini Geventileerde droger Uitlaatgasdroger

3. YJZQ Mini Geventileerde droger Uitlaatgasdroger
Geluidsniveau drogen: 62 dB

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is een andere belangrijke specificatie om op te letten. In een grote woning is een lawaaiige luchtafvoerdroger geen probleem, maar in een klein appartement heb je een stille droger nodig. Hierom is het belangrijk om te letten op het geluidsniveau, aangegeven in decibel.

De stilste luchtafvoerdrogers hebben een geluidniveau tot 65 decibel. Dit is ideaal in een kleine woning of als de droger dichtbij de slaapkamer staat.

Een trapje hoger hebben de luchtafvoerdrogers een geluidsniveau tussen de 65 en 67 decibel. De luidste luchtafvoerdrogers hebben een geluidsniveau van 67 decibel of hoger. Plaats je de droger in een kelder of schuurtje? Dan is dit geluidsniveau geen probleem.

Energieverbruik - hoeveel kost een luchtafvoerdroger per jaar?

Het energieverbruik van je luchtafvoerdroger bereken je aan de hand van het aantal kilowatt per uur (kWh). Hoeveel kilowatt je droger gebruikt, verschilt per model. Dit lees je af op het energielabel. Een luchtafvoerdroger verbruikt bij 160 droogbeurten gemiddeld zo'n 500 kWh per jaar.

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een droger is en wat de energiekosten worden. Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger het apparaat werkt. Hierbij is energielabel A+++ het best en G het slechtst. Een droger met 8 kilogram vulcapaciteit met energielabel A+++ verbruikt zo'n 175 kWh per jaar, waar dezelfde droger met energielabel B 561 kWh per jaar verbruikt.

De meeste luchtafvoerdrogers hebben energielabel B of C. Dit geeft, in vergelijking met betere energielabels, hogere energiekosten op lange termijn. Een luchtafvoerdroger is dus duurder in gebruik dan andere wasdrogers.

Hoe bereken je de stroomkosten per jaar? Hier een voorbeeld: de stroomkosten in Nederland zijn gemiddeld € 0,22 per kWh. Stel: je luchtafvoerdroger verbruikt 500 kWh per jaar. Dat zijn de kosten 500 kWh x € 0,22 = € 110. Door het jaarlijkse energieverbruik van de wasdroger te vermenigvuldigen met de energiekosten per kWh krijg je de energiekosten per jaar.

Vrouw haalt was uit droger

Budget: hoeveel kost een luchtafvoerdroger?

Naast de energiekosten zijn er ook nog de aanschafkosten. Een luchtafvoerdroger is goedkoper dan andere soorten drogers. De beste warmtepompdroger kost je bijvoorbeeld een stuk meer in aanschaf. Heb je een klein budget? Dan is een luchtafvoerdroger perfect. Gemiddeld kost een luchtafvoerdroger tussen de 250 en 350 euro.

Droogprogramma's

Verschillende droogprogramma's maken het makkelijk om je was kreukvrij en krimpvrij te drogen. Het droogprogramma stel je af op de stofsoort. Naast standaard programma's voor katoen en synthetische stoffen, hebben steeds meer luchtafvoerdrogers een stoomprogramma. Hiermee fris je een kledingstuk snel op óf krijg je eenvoudig kreukels uit beddengoed.

Handige functies

Om je droogplezier te vergroten heeft de luchtafvoerdroger enkele handige functies. Lees hieronder welke!

Startuitstel

Met startuitstel start de droger op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Zo zet je bijvoorbeeld de timer aan voordat je naar werk gaat en is de droger klaar wanneer je terugkomt.

Trommelverlichting

Met trommelverlichting zie je zelfs op een donkere zolder je wasgoed. Zo vergeet je geen kledingstukken uit de droger te halen.

Kinderbeveiliging

Kinderbeveiliging biedt de optie om de droger te vergrendelen, waardoor alleen jij de droger bedient. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat de instellingen per ongeluk veranderen of de deur wordt opengemaakt.

Vochtigheidssensor

De meeste luchtafvoerdrogers hebben een sensor die meet hoe vochtig de was is. Deze vochtigheidssensor weet wanneer je wasgoed droog is en past de programmaduur vanzelf aan.

Nadelen van luchtafvoerdrogers

Helaas heeft een luchtafvoerdroger ook enkele nadelen. Het is je misschien al opgevallen dat het niet de energiezuinigste wasdroger is. De energiekosten zijn hoog, omdat het geen zuinige apparaten zijn. Een luchtafvoerdroger heeft altijd energielabel B of D. Dit is niet alleen een minpunt voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Het tweede nadeel is dat kleding sneller slijt en krimpt door de hoge droogtemperatuur. Door de hoge droogtemperatuur is de luchtafvoerdroger wél een stuk sneller dan andere wasdrogers.

Specificaties van luchtafvoerdrogers naast elkaar

Geluidsniveau drogen
1Charmy mini wasdroger Opvouwbare droger58 dB
2Klarstein Jet Set Wasdroger 1020W60
3YJZQ Mini Geventileerde droger Uitlaatgasdroger62 dB
4YJZQ Uitlaatgasdroger RVS wasdroger 3kg62 dB
5YJZQ Mini wasdroger 2,5 kg62 dB

Charmy mini wasdroger Opvouwbare droger

Geluidsniveau drogen: 58 dB

Klarstein Jet Set Wasdroger 1020W

Geluidsniveau drogen: 60

YJZQ Mini Geventileerde droger Uitlaatgasdroger

Geluidsniveau drogen: 62 dB

YJZQ Uitlaatgasdroger RVS wasdroger 3kg

Geluidsniveau drogen: 62 dB

YJZQ Mini wasdroger 2,5 kg

Geluidsniveau drogen: 62 dB

Veelgestelde vragen over luchtafvoerdrogers

Hieronder beantwoord ik een paar veelgestelde vragen over luchtafvoerdrogers.

Hoe werkt een luchtafvoerdroger?

Een luchtafvoerdroger werkt met een verwarmingselement dat de lucht verwarmt. De warme lucht blaast de droogtrommel in en en neemt het vocht weg uit je was. Een afvoerslang voert hierna de vochtige lucht naar buiten. Deze slang hang je uit een raam of leid je via een opening naar buiten.

Wat is het verschil tussen een luchtafvoerdroger en condensdroger?

Het grootste verschil tussen een luchtafvoerdroger en een condensdroger is de manier waarop de condens (vocht dat vrijkomt bij het drogen) wordt afgevoerd. Bij een luchtafvoerdroger wordt de condens weggevoerd via een afvoerslang en bij een condensdroger wordt het opgevangen in een reservoir. Het is ook mogelijk om een condensdroger aan te sluiten op de waterafvoer.

Hoeveel kost een luchtafvoerdroger?

Een luchtafvoerdroger is goedkoper dan andere soorten drogers. Heb je een klein budget? Dan is een luchtafvoerdroger perfect. Gemiddeld kost een luchtafvoerdroger tussen de 250 en 350 euro. Houd er rekening mee dat hier nog de energiekosten bij komen. Dit is per jaar zo'n 110 euro bij een energieverbruik van 500 kWh per jaar.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een stuk op weg geholpen bij het kiezen van de beste luchtafvoerdroger, zodat je zelfs op regenachtige dagen geniet van een droge was. Check bovenstaande producten nog eens nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, want de beste staat ertussen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up