menu
close
Categorieën

Lekker Slapen met de Beste Luchtbevochtiger

Vrouw zit op bed naast een luchtbevochtiger.

Word jij ook standaard wakker met een droge keel? Je bent niet de enige. In dit artikel deel ik de beste luchtbevochtiger voor verschillende ruimtes. Ben jij ook zo benieuwd? Lees gauw verder!

Een luchtbevochtiger, ook wel diffuser genoemd, is een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis bevordert. Dat is fijn, want een goede luchtvochtigheid is onder andere belangrijk voor een fatsoenlijke nachtrust.

Een te droge of te vochtige lucht zorgt al gauw voor allerlei lichamelijke klachten, waaronder droge ogen en hoesten. Welke luchtbevochtiger is het beste voor welke toepassing? Je leest het in dit overzicht.

Is de luchtvochtigheid juist te hoog, kies dan voor een luchtontvochtiger.

AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill

AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill
Geschikt voor ruimte tot: 55 m²
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud waterreservoir: 3.50 l
Aroma dispenser: Ja
Nachtmodus: Ja
Continu navulbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier

Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier
Geschikt voor ruimte tot: 59 m²
Geluidsniveau: 26 dB
Inhoud waterreservoir: 2.80 l
Aroma dispenser: Ja
Nachtmodus: Ja
Continu navulbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger

The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Geluidsniveau: 0 dB
Inhoud waterreservoir: 0.50 l
Aroma dispenser: Nee
Nachtmodus: Nee
Continu navulbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een luchtbevochtiger aanschaffen?

Zoals gezegd, voorkomt een luchtbevochtiger een hoop lichamelijke klachten. Daarnaast is een luchtbevochtiger een makkelijke manier om voor je houten meubels te zorgen. Houten meubels vertonen namelijk op den duur scheurtjes, omdat het materiaal langzaam uitdroogt.

In de winter is een luchtbevochtiger helemaal handig. Gedurende dit seizoen krijgen veel mensen de griep en worden ze verkouden, want virussen bewegen zich beter voort in droge lucht. Een luchtbevochtiger voorkomt dat het virus zich te veel verspreidt door de luchtvochtigheid te verhogen. Die jaarlijkse griep komt hierdoor een stuk minder ver – en je hoeft je ook geen zorgen te maken over gebarsten lippen!

Naast dat een luchtbevochtiger goed is voor je gezondheid, bevordert het ook nog eens een goede nachtrust. De lucht in je slaapkamer wordt snel droog, met alle gevolgen van dien. Een luchtbevochtiger voorkomt dat je wakker gehouden wordt door een ellendige hoest en dat je wakker wordt met een uitgedroogde neus.

Sommige luchtbevochtigers koelen de lucht ook en werken op dezelfde manier als bijvoorbeeld een torenventilator. Wanneer je op zoek bent naar een manier om de temperatuur daadwerkelijk te verlagen, overweeg dan een mobiele airco.

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtbevochtiger?

Voordat je een luchtbevochtiger kiest, wil je uiteraard weten welke bij je past. De ene luchtbevochtiger is effectiever in kleinere ruimtes, terwijl een ander een stuk stiller is. Dit laatste is vooral fijn als hij in de slaapkamer staat. Je leest er hieronder meer over!

Soorten luchtbevochtigers

In de winkel vind je vier verschillende modellen luchtbevochtigers: ultrasoon, stoom, waaier en koudwater. Ieder type heeft zo z'n eigen voor- en nadelen.

Een ultrasone luchtbevochtiger creëert koele mist die zich door de hele ruimte verspreidt. Deze luchtbevochtiger heeft een metalen diafragma dat vibreert op een ultrasone frequentie. Dit creëert waterduppels die weer leiden tot nevel.

Het ultrasone model is ideaal voor de kinderkamer. Hij is stil, laag in energieverbruik en je bent gemiddeld gezien wat minder geld kwijt.

Let er bij deze variant wel op dat deze vooral geschikt is voor een kleine ruimte. Bovendien loop je het risico dat de luchtbevochtiger kalkaanslag verspreidt in de kamer op het moment dat er veel kalk in het water in het apparaat zit.

Kinderen spelen in een kleurrijke kinderkamer.

Heb je liever een apparaat dat stil én snel is? Overweeg dan een stoomluchtbevochtiger. Dit apparaat verhoogt de luchtvochtigheid binnen enkele minuten en er is geen kans op kalkaanslag. De luchtbevochtiger kookt het water en verspreidt zo een warme stoom door de kamer.

Houdt er wel rekening mee dat het stoommodel een hoger energieverbruik heeft. Als je kinderen of huisdieren hebt, is het bovendien belangrijk dat zij niet in de buurt komen van de luchtbevochtiger. De stoom kan namelijk behoorlijk heet worden.

Als je een ruimte zeer snel wil bevochtigen zonder een hoge energierekening, neem je liever de waaierluchtbevochtiger in huis. In de luchtbevochtiger zit een roterende schijf water. De waaier produceert een koele nevel door dit water op te breken in fijne druppels.

Anders dan bij andere modellen, sluit je een waaier aan op een kraan. Dit heeft als nadeel dat de waaier niet geschikt is voor elke ruimte.

Hoewel de waaier energiezuinig is, kleeft er nog een groot nadeel aan dit model: het vergroot de kans op een legionellabesmetting. Deze bacterie veroorzaakt een ernstige longontsteking. Wees daarom altijd voorzichtig wanneer je deze variant gebruikt.

Voor de echte grote ruimtes, zoals een magazijn of een museum, hebben we de koudwaterluchtbevochtiger. Bij een koudwatermodel absorbeert een sponsachtig filter het water uit het bassin. Een ventilator in het apparaat blaast de lucht door het bevochtigde filter. Een deel van het water verdampt hierdoor.

De koudwater variant heeft een hoge capaciteit, maar dit betekent ook dat het toestel veel ruimte in beslag neemt en meer stroom verbruikt. Daarnaast moet het filter regelmatig vervangen worden, omdat hierin op den duur kalk ontstaat.

Capaciteit

Een luchtbevochtiger met een hoge capaciteit is ideaal voor een grote ruimte die je snel wil bevochtigen. De capaciteit van een luchtbevochtiger lees je af aan het aantal vierkante of kubieke meter dat een luchtbevochtiger aan kan.

Om zeker te weten dat het bevochtingsapparaat geschikt is voor jouw ruimte, let je beter op het aantal kubieke meter. De hoogte van het plafond speelt hierin ook een rol. Heb je een plafond dat hoger of juist lager zit dan gebruikelijk, dan is dit al helemaal handig om mee te nemen in je overweging.

Naast de capaciteit, is het bovendien belangrijk om te kijken naar hoeveel vocht het apparaat daadwerkelijk afgeeft per uur. Zo weet je hoe krachtig het is.

De 5 beste luchtbevochtigers op een rij

1. AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill

1. AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill
Geschikt voor ruimte tot: 55 m²
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud waterreservoir: 3.50 l
Aroma dispenser: Ja
Nachtmodus: Ja
Continu navulbaar: Ja

2. Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier

2. Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier
Geschikt voor ruimte tot: 59 m²
Geluidsniveau: 26 dB
Inhoud waterreservoir: 2.80 l
Aroma dispenser: Ja
Nachtmodus: Ja
Continu navulbaar: Ja

3. The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger

3. The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Geluidsniveau: 0 dB
Inhoud waterreservoir: 0.50 l
Aroma dispenser: Nee
Nachtmodus: Nee
Continu navulbaar: Ja

4. Medisana UHW Luchtbevochtiger

4. Medisana UHW Luchtbevochtiger
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Geluidsniveau: 15 dB
Inhoud waterreservoir: 4.50 l
Aroma dispenser: Nee
Nachtmodus: Nee
Continu navulbaar: Ja

5. Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 250

5. Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 250
Geschikt voor ruimte tot: 50 m²
Geluidsniveau: 20 dB
Inhoud waterreservoir: 0.25 l
Aroma dispenser: Ja
Nachtmodus: Nee
Continu navulbaar: Nee

Hygrometer, of niet?

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Het is hartstikke fijn dat een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogt. Maar hoe weet je of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is? Sommige luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer.

Als we het hebben over luchtvochtigheid maken we onderscheid tussen relatieve en absolute luchtvochtigheid. Een hygrometer berekent de relatieve luchtvochtigheid door te meten hoeveel vocht er in de lucht zit, hoe heet het is in de kamer en wat de luchtdruk is.

De absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht in de lucht zonder de temperatuur en luchtdruk. We drukken dit uit als aantal gram water per kubieke meter lucht (g/m³).

Met een ingebouwde meter, zie je direct of je moet ingrijpen en de luchtbevochtiger aan moet zetten. Je zou een hygrometer ook apart kunnen aanschaffen, maar een alles-in-één is een stuk praktischer.

Automatische inschakeling

Sommige luchtbevochtigers schakelen zichzelf in- en uit op basis van hun hygrometerlezingen. Zodra het bevochtingsapparaat het gewenste percentage bereikt, schakelt de luchtbevochtiger zich uit. Je kan de gewenste luchtvochtigheid meestal zelf instellen.

Heeft een luchtbevochtiger deze functie niet, dan is het fijn als het een timer-functie heeft. Anders moet je hem handmatig uitschakelen.

Inhoud reservoir

Iedere luchtbevochtiger heeft een reservoir dat je vult met water. Hoe snel het water volledig opraakt, hangt af van hoelang je het apparaat aanzet en hoe droog de lucht is.

Voor een middelgrote ruimte tot 30 m² zoek je een reservoir inhoud tussen de 2 en 5 liter. Voor grotere ruimtes tot 150 m² wil je liever een reservoir van tussen de 6 en 10 liter.

Als je het apparaat uren lang ongestoord wil aanzetten, wil je geen klein reservoir. Heeft jouw luchtbevochtiger toch een kleinere inhoud, let er dan op dat het reservoir afneembaar is. Zo hoef je het niet elke keer het hele apparaat naar de kraan te slepen.

Aroma dispenser

Een handige functie die sommige luchtbevochtigers hebben is een aroma dispenser. Simpel gezegd verspreidt dit een lekker luchtje terwijl het intussen de luchtvochtigheid verhoogt. Je voegt wat druppels van je favoriete essentiële olie toe in het waterreservoir. Dit water mengsel verandert vervolgens in een heerlijk geurende stoom die je hele kamer vult!

Specificaties van luchtbevochtigers naast elkaar

Geschikt voor ruimte totGeluidsniveauInhoud waterreservoirAroma dispenserNachtmodus
1AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill55 m²35 dB3.50 lJaJa
2Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier59 m²26 dB2.80 lJaJa
3The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger30 m²0 dB0.50 lNeeNee
4Medisana UHW Luchtbevochtiger30 m²15 dB4.50 lNeeNee
5Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 25050 m²20 dB0.25 lJaNee

AirKing Luchtbevochtiger Zwart Topfill

Geschikt voor ruimte tot: 55 m²

Geluidsniveau: 35 dB

Inhoud waterreservoir: 3.50 l

Aroma dispenser: Ja

Nachtmodus: Ja

Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie Humidifier

Geschikt voor ruimte tot: 59 m²

Geluidsniveau: 26 dB

Inhoud waterreservoir: 2.80 l

Aroma dispenser: Ja

Nachtmodus: Ja

The Care Store Draadloze Luchtbevochtiger

Geschikt voor ruimte tot: 30 m²

Geluidsniveau: 0 dB

Inhoud waterreservoir: 0.50 l

Aroma dispenser: Nee

Nachtmodus: Nee

Medisana UHW Luchtbevochtiger

Geschikt voor ruimte tot: 30 m²

Geluidsniveau: 15 dB

Inhoud waterreservoir: 4.50 l

Aroma dispenser: Nee

Nachtmodus: Nee

Merkloos Sakura Geurwolkje® Diffuser 250

Geschikt voor ruimte tot: 50 m²

Geluidsniveau: 20 dB

Inhoud waterreservoir: 0.25 l

Aroma dispenser: Ja

Nachtmodus: Nee

Geluidsniveau

Als de luchtbevochtiger in de slaapkamer staat, wil je geen herrie naast je oor. Let bij de aanschaf van een luchtbevochtiger daarom ook op het aantal decibel. Hoe hoger, des te meer geluid maakt het apparaat.

Ter illustratie: 30 decibel staat gelijk aan zacht gefluister. 40 decibel staat gelijk aan het geluid van geroezemoes in een rustig kantoor. Tussen de 30 en 40 db is daarom ideaal voor een slaapkamer.

Filters

In bepaalde luchtbevochtigers zoals het koudwatermodel is een filter van groot belang. Ze bepalen onder andere hoeveel vocht deze de kamer inblaast. Je noemt deze filters ook wel mistfilters of verdampingsfilters.

Daarnaast hebben sommige luchtbevochtigers ook een anti-kalkfilter. Deze filters zorgen ervoor dat het verdampte water dat vrijkomt vrij is van kalk. De waterdamp die uiteindelijk op je vloer landt – of waar dan ook – laat op die manier geen witte vlekken achter.

Filters zijn verder ontzettend prettig voor mensen met een kwetsbaar immuunsysteem, maar zijn ook goed voor de algehele gezondheid. Iedereen heeft baat bij een schone, hygiënische lucht. Veel microben, zoals bacterieën, schimmels en virussen, blijven in zo'n filter vasthangen.

Filters komen in verschillende soorten en maten. Let er dus goed op of je het juiste type filter koopt voor jouw model. Zo gebruikt Dyson bijvoorbeeld HEPA-filters zoals de PH01, PH02, HP06 en de TP06, die rond zijn van vorm, terwijl sommige Philips modellen een plat HEPA-filter gebruiken, zoals de HR4940.

Het cijfer achter 'HEPA', zoals 'HEPA 10' of 'HEPA 15', geeft weer hoe effectief deze kleine deeltjes uit de lucht filtert. Hoe hoger dit cijfer, hoe beter het filter daarin is.

Veelgestelde vragen over luchtbevochtiger

Wat doet een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in een ruimte. Idealiter ligt deze tussen de 40 en 60%. Een lage luchtvochtigheid leidt tot klachten als droge ogen en hoesten. Een luchtbevochtiger helpt ook tegen de verspreiding van virussen en voorkomt luchtwegenklachten.

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?

Je vindt ongeveer vier typen luchtbevochtigers op de markt: ultrasoon, stoom, waaier en koudwater. Ieder type heeft voor- en nadelen. Zo is een ultrasone luchtbevochtiger bijvoorbeeld meer geschikt voor een kleine ruimte, terwijl je een koudwaterluchtbevochtiger liever gebruikt als een ruimte stil moet blijven.

Helpt een luchtbevochtiger bij astma?

Voor astma ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 en 50 procent. In ons klimaat is het vaak niet nodig om een luchtbevochtiger te gebruiken. Heb je last van astma, overweeg dan liever een luchtreiniger. Die haalt stof en ander vuil uit de lucht, waardoor allergische reacties afnemen.

Welke luchtbevochtiger is het beste voor de babykamer?

Als je een baby hebt die veel last heeft van een droge huid, is een luchtbevochtiger een goede oplossing. Het beste type hangt allereerst af van de grootte van de kamer. Een ultrasone luchtbevochtiger is zeer geschikt voor kleine ruimtes.

Zeker voor de babykamer wil je de veiligste optie. Dan kies je het beste een ultrasone of koudwater luchtreiniger. Het nadeel van een stoomvariant is namelijk dat de hitte van dit type luchtbevochtiger kan leiden tot gevaarlijke situaties. Dit wil je voorkomen!

Conclusie

Hopelijk weet jij nu precies welke luchtbevochtiger je wil kopen. Zo niet, neem dan alle opties nog eens rustig door. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Heb jij een gouden tip voor onze lezers voor een nóg betere luchtbevochtiger? Laat het ons weten! Bedankt voor het lezen.

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up