menu
close
Categorieën

Geniet van Optimale Verkoeling met de Beste Luchtkoeler

De beste luchtkoeler in woonkamer

Veel mensen genieten optimaal van die paar warme zomerdagen per jaar in Nederland. Deze zomerdagen betekenen helaas ook vochtige lucht en plakkerige nachten. Die nadelen voorkom je met de beste luchtkoeler! Een luchtkoeler koelt de lucht af zodat je geniet van zonnige dagen én een goede nachtrust.

Honeywell Palm Island Ceiling Fan

Honeywell Palm Island Ceiling Fan
Geluidsniveau: 39 dB
Bekijk op Bol.com

Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

Arctic Air Pure Chill 2.0

Arctic Air Pure Chill 2.0

Waarom een luchtkoeler aanschaffen?

Een luchtkoeler is de perfecte oplossing voor plakkerige kamers door hoge luchtvochtigheid. De luchtkoeler koelt lucht af tot maximaal 3 graden.

De aircooler koelt de warme lucht af door deze langs een reservoir van koud water te sturen. De afgekoelde lucht blaast hij terug de kamer in. Sommige luchtkoelers beschikken over een extra koelelement, waardoor de lucht extra koel naar buiten komt. 🌬️

Voor- en nadelen

Zoals ieder apparaat heeft de luchtkoeler zowel voor- als nadelen. Ik zet ze voor je op een rij zodat je zelf beslist of de luchtkoeler iets voor je is!

Voordelen:

  • Zowel verkoelen als bevochtigen van lucht
  • Geen slang naar buiten nodig
  • verkoelt de lucht tot 3 graden
  • goedkoper dan een airco

 

Nadelen:

  • Verkoelt niet onder de 3 graden
  • Iedere paar uur dien je het waterreservoir bij te vullen
  • Onttrekt geen vocht uit de lucht

Luchtkoeler versus mobiele airco

Wanneer je zoekt naar een luchtkoeler, komt ook de mobiele airco veel voorbij. Dit komt doordat de beste mobiele airco in theorie hetzelfde doet als een luchtkoeler; het verkoelen van de lucht. Toch zitten er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.

  • Een mobiele airco koelt de lucht af tot maximaal 10 graden. Een luchtkoeler doet dit tot 3 graden. Hij is dus in staat de lucht verder af te koelen dan de mobiele airco.
  • Een mobiele airco voert warme lucht weg via een slang. Deze slang hang je uit het raam om de warme lucht naar buiten te sturen. Een luchtkoeler doet dit zonder slang.
  • Een mobiele airco beschikt over de optie om zelf de temperatuur in te stellen. Zo regel je eenvoudig hoe koel je het prettigst vind. Een luchtkoeler beschikt meestal slechts over 1 koelstand.
  • De mobiele airco haalt vocht uit de lucht. Hierdoor voelt de warme zomerlucht niet langer plakkerig aan. Dit kan de luchtkoeler niet.
  • Een luchtkoeler maakt minder lawaai dan een mobiele airco.
  • De luchtkoeler heeft minder mogelijkheden dan de mobiele airco. Dit betekent niet dat de luchtkoeler geen goed apparaat is. Wanneer je de ruimte wil bevochtigen, de lucht graag koelt en geen onhandige slang naar buiten wil, is de luchtkoeler de beste optie!

De 5 beste luchtkoelers op een rij

1. Honeywell Palm Island Ceiling Fan

1. Honeywell Palm Island Ceiling Fan
Vermogen: 40 W
Geluidsniveau: 39 dB

2. Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

2. Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

3. Arctic Air Pure Chill 2.0

3. Arctic Air Pure Chill 2.0

4. Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative

4. Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative

5. Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative

5. Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtkoeler?

Inmiddels weet je wat een luchtkoeler doet en wat het verschil is met een mobiele airco. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen luchtkoelers onderling. Om je de beste keuze te laten maken zet ik ze voor je op een rij.

Ruimte oppervlak

De belangrijkste specificatie om naar te kijken is de oppervlakte die hij maximaal verkoelt. Dit verschilt nogal tussen luchtkoelers. Je wil natuurlijk wel dat hij de hele ruimte verkoelt! De maximale ruimte is altijd aangegeven in . Dit is de lengte vermenigvuldigd met de breedte van je kamer.

Gemiddeld verkoelen luchtkoelers een oppervlakte van 30 m², maar dit zegt niet zoveel. Je vindt ook luchtkoelers die 10 m² of juist 60 m² verkoelen. De goodvibes aircooler bijvoorbeeld, verkoelt een ruimte tot 40 m².

Geluidsniveau

Hoewel het geluidsniveau van een luchtkoeler meestal laag is, verschilt het geluidsniveau per model. Het geluidsniveau wordt aangegeven met de eenheid decibel (dB). Gemiddeld maakt de luchtkoeler een geluid van 40dB. Dit is bijna volledig stil.

Sommige luchtkoelers maken iets meer lawaai, zo rond de 60dB. Dit is vergelijkbaar met een normaal gesprek.

Inhoud waterreservoir

Iedere luchtkoeler heeft een waterreservoir. Dit reservoir verkoelt de lucht die hij naar binnen zuigt. Na enkele uren verdampt dit water en moet je dit bijvullen. Doe je dit niet, dan loop je kans dat de luchtkoeler oververhit raakt. Een veiligheidsmechanisme dat afslaat bij oververhitting voorkomt dat het apparaat zichzelf opblaast.

Hoe meer inhoud het waterreservoir heeft, des te minder vaak je bij hoeft te vullen. Dat is natuurlijk wel zo prettig!

De goodvibes aircooler

3-in-1 luchtkoelers

Sommige luchtkoelers beschikken over meer functies dan alleen lucht verkoelen. Er bestaan luchtkoelers met een ingebouwde luchtreiniger, luchtbevochtiger of -ontvochtiger. Zo reinig je de lucht van virussen, maak je de lucht in huis vochtiger of juist minder vochtig.

Koelstanden

Niet iedere luchtkoeler beschikt over meerdere koelstanden; ze koelen de lucht af tot een zekere temperatuur. Sommige luchtkoelers beschikken wel over verschillende koelstanden/snelheden, vaak van 1 tot 3. Zo krijg je meer controle over de temperatuur van de kamer.

Extra functies

Naast de luchtvochtigheid beïnvloeden beschikken sommige luchtkoelers ook over andere functies. Zo zitten onder veel luchtkoelers wieltjes, zodat je het apparaat makkelijk verplaatst. Een enkele luchtkoeler is zelfs draagbaar!

Daarnaast bestaan er ook andere functies, zoals een timer, waarmee je de luchtkoeler een bepaalde tijd laat koelen of uitzet. Ook zijn er luchtkoelers met een afstandsbediening! Hiervoor betaal je uiteraard wel wat meer.

Voor meer stijl in huis koop je een luchtkoeler met een moderne look. Deze passen mooi in je interieur en voorzien je van koele lucht!

Specificaties van luchtkoelers naast elkaar

Geluidsniveau
1Honeywell Palm Island Ceiling Fan39 dB
2Sharper Image Freestanding Portable Evaporative39 dB
3Arctic Air Pure Chill 2.039 dB
4Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative39 dB
5Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative39 dB

Honeywell Palm Island Ceiling Fan

Geluidsniveau: 39 dB

Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

Geluidsniveau: 39 dB

Arctic Air Pure Chill 2.0

Geluidsniveau: 39 dB

Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative

Geluidsniveau: 39 dB

Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative

Geluidsniveau: 39 dB

Veelgestelde vragen over luchtkoelers

Wil je meer weten over luchtkoelers? Ik beantwoord hieronder enkele vragen.

Hoeveel koelt de luchtkoeler af?

Een luchtkoeler koelt af tot maximaal 3 graden. Een luchtkoeler met meerdere standen geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoever je de ruimte wil verkoelen.

Verschil tussen luchtkoeler en mobiele airco?

Een luchtkoeler koelt de ruimte verder af dan een mobiele airco. Daarnaast heeft de luchtkoeler geen slang nodig om warme lucht af te voeren. Een nadeel van de luchtkoeler is het waterreservoir. Deze dien je elke paar uur te vullen om de luchtkoeler te laten werken. Een mobiele airco heeft geen waterreservoir. Daarnaast kan een mobiele airco ook vocht uit de lucht onttrekken.

Conclusie

Een luchtkoeler is ideaal wanneer je een ruimte af wil koelen tot maximaal 3 graden.

Hopelijk beschik je nu over voldoende informatie en zit je deze zomer koeltjes in huis! Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan de top 5 nog eens rustig door.

Bedankt voor het lezen van dit artikel en laat vooral weten of het je geholpen heeft😊!

Rachell Van Gool

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up