menu
close
Categorieën

Voorkom Vochtproblemen met de Beste Luchtontvochtiger

Luchtontvochtiger op een nachtkastje.

Een zekere luchtvochtigheid in huis is goed, maar te veel vocht zorgt voor allerlei problemen. Denk aan schimmelvorming, muffe geurtjes en zelfs loslatend behang. Er is een oplossing: de beste luchtontvochtiger.

Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid op peil, waardoor jij weer geniet van een fijn woonklimaat! In onderstaande koopgids lees je waar je op let bij de aanschaf, maar hieronder vind je alvast de topkeuzes van dit moment.

Honeywell 50-Pint Dehumidifier

Honeywell 50-Pint Dehumidifier
Inhoud waterreservoir: 3.30 l
Vermogen: 518 W
Geschikt voor ruimte tot: 80 m²
Automatisch uitschakelen: Ja
Indicator watercapaciteit: Nee
Bekijk op Bol.com

GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

Gocheer Small Dehumidifier with Drain

Gocheer Small Dehumidifier with Drain

Waarom een luchtontvochtiger aanschaffen?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Door onder andere slechte ventilatie of vocht dat vrijkomt tijdens koken of lang douchen is dit wel eens hoger.

Is de vochtigheidsgraad bij je thuis te hoog? Dan haalt een luchtontvochtiger dit vocht weg. Vooral in ruimtes waar standaard een hoge luchtvochtigheid is, zoals de badkamer, keuken en kelder, is een luchtontvochtiger geen overbodige luxe.

De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer. Zo weet je of de lucht te vochtig óf te droog is. In dat laatste geval helpt beste luchtbevochtiger je door de lucht te bevochtigen. Sommige luchtontvochtigers hebben een ingebouwde hygrometer.💧

Met behulp van een luchtontvochtiger zorg je voor de juiste luchtvochtigheid en dat heeft verscheidene voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen last meer van condensatie op de ramen en muren en het apparaat voorkomt schimmelvorming.

Een luchtontvochtiger beschermt daarnaast materialen die niet goed tegen vocht kunnen, zoals houten meubels en behang. Ook loop je met de juiste luchtvochtigheid minder kans op gezondheidsklachten zoals allergieën, ademhalingsproblemen en hoestbuien.

Als laatste heeft een te hoge luchtvochtigheid een vervelend effect op je wasgoed. Het zorgt voor nare geurtjes in je frisse kleren. Plaats een luchtontvochtiger in de ruimte waar je was droogt, zodat de was sneller droogt én geen nare geurtjes bevat!

Ben je op zoek naar een apparaat dat net iets meer kan? Een mobiele airco haalt naast vocht uit de lucht óók de temperatuur in een ruimte omlaag. Dit is 's zomers fijn in de slaapkamer. Heb je niet zo'n groot budget? Dan is een torenventilator of de beste ventilator wellicht iets voor jou.

Condens op een raam.

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtontvochtiger?

Voordat je de beste luchtontvochtiger kiest, is het belangrijk om te weten welke het beste bij je past. Waar het ene model geschikt is voor grote ruimtes, is het andere makkelijker in gebruik. Lees hieronder verder, zodat je zeker weet dat de luchtontvochtiger aan je wensen voldoet!

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger werkt op twee verschillende manieren: met behulp van condensatie of met behulp van absorptie.

Bij condensatie (ook wel compressie) zuigt het apparaat vochtige lucht aan en haalt hij het door een verdamper. De verdamper laat de lucht afkoelen en condenseren.

Koude lucht bevat minder vocht dan warme lucht, waardoor vocht vrijkomt. Dit water beland in een waterreservoir. De droge lucht wordt weer opgewarmd en de ruimte ingeblazen.

Hoe warmer de ruimte, hoe beter dit type luchtontvochtiger werkt. Je plaatst deze ontvochtigers alleen in ruimtes waar de temperatuur boven de 15 graden ligt.

Bij absorptie zuigt een ventilator de vochtige lucht aan en haalt hij het door een schijf met absorptiemateriaal, zoals silicagel. Deze schijf draait rond. Met behulp van een ingebouwde heater achter de schijf condenseert het vocht in de lucht op de koude schijf.

Het gecondenseerde vocht komt ook bij dit model in een waterreservoir terecht. De ontvochtiger warmt de droge lucht beperkt op en blaast het weer de ruimte in.

Luchtontvochtigers die met absorptie werken, functioneren ook bij temperaturen onder de 15 graden. Hierdoor zijn ze ideaal voor in een kelder of kruipruimte.

In welke ruimte wil je de luchtontvochtiger plaatsen?

Denk goed na over waar je luchtontvochtiger komt te staan. In de slaapkamer let je bijvoorbeeld op het geluidsniveau. Je wil geen slapeloze nachten door een luidruchtig apparaat!

Plaats je de luchtontvochtiger in de kelder of kruipruimte? Kies dan een luchtontvochtiger die werkt met absorptie, zoals ik al eerder aangaf. Wanneer de temperatuur onder de 15 graden is in een ruimte, werkt alleen dit type luchtontvochtiger.

Over het algemeen zijn luchtontvochtigers die werken via condensatie beter geschikt voor gebruik bij temperaturen boven de 15 graden. Perfect voor in de keuken, badkamer en slaapkamer!

Grootte van de ruimte

Een luchtontvochtiger past in iedere ruimte, zelfs in kleinere ruimtes zoals een caravan of een bijkeuken. Je steekt enkel de stekker in het stopcontact en het apparaat werkt.

In grotere ruimtes is de capaciteit van het apparaat alleen wel belangrijk. Kies een luchtontvochtiger die krachtig genoeg is voor het oppervlakte van de kamer waarin hij staat. Het oppervlakte bereken je door de lengte en de breedte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen.

De droogcapaciteit van een luchtontvochtiger zegt iets over de kracht van het apparaat. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in ml/per dag en wordt gemeten aan de hand van het aantal liter water dat het apparaat in 24 uit de lucht haalt. De droogcapaciteit verschilt per apparaat.

Was sneller drogen - Gebruik je de luchtontvochtiger in de ruimte waar je was droogt? Dan is het belangrijk dat de luchtontvochtiger een speciaal kleding droog programma heeft. Dit programma laat de luchtontvochtiger continu aan staan, ook wanneer de ingestelde luchtvochtigheid bereikt is. Je kleding drogen op deze manier heeft als voordeel dat je was niet slijt. 

Inhoud van het waterreservoir

Het vocht dat de luchtontvochtiger aanzuigt wordt opgevangen in een bakje: het waterreservoir. De inhoud van het waterreservoir in je luchtontvochtiger bepaalt hoe vaak je het apparaat leegt. Met een groot waterreservoir kijk je het minst naar het apparaat om.

Wil je er helemaal geen werk aan hebben? Sommige luchtontvochtigers hebben een afvoer. Op die manier sluit je het apparaat aan op een afvoerleiding via waar het water automatisch wegloopt.

Luchtreiniging: ionisatie en filters

Overal om ons heen zweven kleine deeltjes die de lucht in huis vervuilen. Met een slechte luchtkwaliteit krijg je bijvoorbeeld last van vermoeidheid. Wil je de luchtkwaliteit in huis verbeteren? Overweeg dan een luchtreiniger of een type luchtontvochtiger dat deze optie ook heeft.

Er bestaan verschillende technieken voor luchtreiniging. Luchtontvochtigers gebruiken ionisatie, filters of beiden om de lucht te zuiveren.

Bij ionisatie worden negatieve ionen gecreëerd, die de lading van positief geladen deeltjes veranderen. Negatief geladen ionen verzwaren en vallen naar beneden. Zo adem je ze niet meer in.

Daarnaast zijn er twee soorten filters: permanente en vervangbare. Voorbeelden van filters zijn HEPA-filters, uv-filters en koolstoffilters. Deze filteren onder andere stof, bacteriën, virussen, pollen en schimmels uit de lucht.

Gebruiksgemak

Wil je een extra gebruiksvriendelijk apparaat? Dan kies je voor onderstaande opties!

Met de functie automatische uitschakeling schakelt het apparaat uit zodra het waterreservoir vol is. Sommige apparaten hebben een waarschuwingslampje dat aanspringt wanneer het reservoir rond de 70% of 80% vol is. Op die manier leeg je het reservoir voordat op tijd.

Met een ingebouwde hygrometer weet je precies wat de luchtvochtigheid in de ruimte is. Het apparaat meet constant de vochtigheidsgraad in de ruimte, en blijft aan staan tot de ingestelde vochtigheidsgraad bereikt is.

Wanneer de luchtontvochtiger in een kelder staat waar je niet regelmatig rondloopt, is het handig om een apparaat te hebben dat werkt met een app. Zo zet je het apparaat vanaf een afstandje aan en hoef je niets steeds speciaal die kant op.

De 5 beste luchtontvochtigers op een rij

1. Honeywell 50-Pint Dehumidifier

1. Honeywell 50-Pint Dehumidifier
Inhoud waterreservoir: 3.30 l
Vermogen: 518 W
Geschikt voor ruimte tot: 80 m²
Automatisch uitschakelen: Ja
Indicator watercapaciteit: Nee

2. GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

2. GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

3. Gocheer Small Dehumidifier with Drain

3. Gocheer Small Dehumidifier with Drain

Hoeveel geluid maakt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger maakt helaas geluid. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met een ventilator die aanstaat, want een luchtontvochtiger heeft ook een ingebouwde ventilator.

Zit je daar niet op te wachten? Er zijn ook stille modellen op de markt, die je met een gerust hart in de slaapkamer zet. Deze hebben een geluidsniveau rond de 40 decibel. Over het algemeen wordt een geluidsniveau boven de 50 decibel als storend ervaren.

Kosten van een luchtontvochtiger

Voor een kleine luchtonvochtiger leg je zo'n 70 euro neer. Vanaf 120 euro heb je een apparaat met meer functies en een hogere capaciteit, waardoor hij grote ruimtes aankan. De duurste modellen kosten rond de 500 euro.

Naast de aanschafkosten zijn er ook verbruikskosten. Het vermogen van het apparaat heeft hier invloed op. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de vebruikskosten.

Een luchtontvochtiger verbruikt tussen de 20 en 200 watt, afhankelijk van de grootte van het apparaat. Een kWh kost zo'n €0,22 cent, dus een een luchtontvochtiger van 40 watt die het hele jaar 12 uur per dag aanstaat kost dan €38,55 per jaar.

Dit bereken je zo: (aantal uur dat het apparaat per dag aan staat) x (365 dagen in het jaar) x (vermogen apparaat in watt/1000) x (prijs per kWh) = energieprijs per jaar. 💸

Gebruikstips

Bij een luchtontvochtiger is het belangrijk dat de luchtstroom niet geblokkeerd is. Wanneer de ventilatieopening van de luchtontvochtiger aan de zijkant zit, plaats je hem liever niet tegen een muur of meubel.

Leeg het waterreservoir minstens één keer per week, of eerder als deze al vol is. Maak het reservoir minimaal een keer per 2 weken schoon met warm water en afwasmiddel. Als het waterreservoir stinkt, maak je het schoon met schoonmaakazijn of citroensap. 🍋

Filters in het apparaat houd je schoon of vervang je tijdig, afhankelijk van het soort. Luchtontvochtigers met vervangbare filters, zoals HEPA-filters of koolstoffilters wissel je ongeveer één keer in de 6 maanden. Zo blijft de luchtreiniging werken.

Specificaties van luchtontvochtigers naast elkaar

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties naast elkaar. 👇

Inhoud waterreservoirVermogenGeschikt voor ruimte totAutomatisch uitschakelenIndicator watercapaciteit
1Honeywell 50-Pint Dehumidifier3.30 l518 W80 m²JaNee
2GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With3.30 l518 W80 m²JaNee
3Gocheer Small Dehumidifier with Drain3.30 l518 W80 m²JaNee
4Pohl Schmitt Small Electric Dehumidifier3.30 l518 W80 m²JaNee
5Tenergy Small Air Dehumidifier With3.30 l518 W80 m²JaNee

Honeywell 50-Pint Dehumidifier

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Vermogen: 518 W

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Automatisch uitschakelen: Ja

Indicator watercapaciteit: Nee

GE Appliances 50-Pint Dehumidifier With

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Vermogen: 518 W

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Automatisch uitschakelen: Ja

Indicator watercapaciteit: Nee

Gocheer Small Dehumidifier with Drain

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Vermogen: 518 W

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Automatisch uitschakelen: Ja

Indicator watercapaciteit: Nee

Pohl Schmitt Small Electric Dehumidifier

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Vermogen: 518 W

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Automatisch uitschakelen: Ja

Indicator watercapaciteit: Nee

Tenergy Small Air Dehumidifier With

Inhoud waterreservoir: 3.30 l

Vermogen: 518 W

Geschikt voor ruimte tot: 80 m²

Automatisch uitschakelen: Ja

Indicator watercapaciteit: Nee

Veelgestelde vragen over luchtontvochtigers

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over luchtontvochtigers. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

Waarom een luchtontvochtiger aanschaffen?

Wanneer de luchtvochtigheid in huis hoger is dan 60%, heb je hoogstwaarschijnlijk last van allerlei problemen. Denk aan muffe geurtjes, condens op de ramen en muren, ademhalingsproblemen en misschien zelfs schimmel. Een luchtontvochtiger voorkomt zulke problemen, door het overtollige vocht uit de lucht te halen.

Hoe lang duurt het om een kamer te ontvochtigen?

Wanneer je luchtontvochtiger in de stand 'continu ontvochtigen' staat, duurt het zo'n 4 tot 7 uur om een kamer op de juiste luchtvochtigheid te krijgen. Gelukkig hoef je na het apparaat aan te hebben gezet niets meer te doen.

Bij een luchtontvochtiger met hygrometer blijft het apparaat aanstaan tot de ingestelde vochtigheidsgraad is bereikt.

Hoeveel kost een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger kost tussen de 70 en 500 euro. Dit prijsverschil hangt af van de capaciteit, het merk en de extra functies. Voor een grotere ruimte kies je het liefst een apparaat met een hoge capaciteit.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht aan met behulp van een ventilator. Bij een luchtontvochtiger met condensatie, koelt de lucht vervolgens af met behulp van een verdamper, die de lucht laat condenseren.

De vochtdeeltjes veranderen in druppels en een waterreservoir dat onder de verdamper zit vangt ze op. Een luchtontvochtiger die werkt met condensatie is geschikt voor ruimtes waar de temperatuur boven de 15 graden is.

Er bestaan ook luchtontvochtigers die werken met absorptie. Hierbij wordt de lucht door een schijf getrokken waarin absorptiemateriaal zit. Deze schijf draait rond.

Door een ingebouwde heater achter de schijf condenseert het vocht op de koude schijf, waarna het in een reservoir terechtkomt. Een luchtontvochtiger die werkt met absorptie is geschikt voor ruimtes waar het altijd onder de 15 graden is, zoals een kelder.

Conclusie

Een luchtontvochtiger is hét hulpmiddel voor een vochtig huis. Het apparaat heeft allerlei voordelen, zoals vermindering van gezondheidsklachten, bescherming van je meubels en geen condens op ramen of deuren.

Hopelijk heb je met deze koopgids de beste luchtontvochtiger gevonden, waarmee je thuis een fijne luchtvochtigheid creëert. Vond je dit artikel behulpzaam? Laat het hieronder weten! Bedankt voor het lezen. 🙌

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up