menu
close
Categorieën

Dé Beste Luchtreiniger voor een Stofvrij Huis

een bank in de woonkamer

Stof is overal in huis, hoe hard je ook je best doet om het weg te poetsen. Wanneer je allergisch bent voor stof kan dit heel vervelend zijn. Een luchtreiniger is de uitgelezen oplossing om stofdeeltjes uit de lucht te zuiveren en je huis een stuk aangenamer te maken. In dit artikel zie je de 5 beste luchtreinigers op een rijtje en leg ik je uit waar je op moet letten wanneer je er een koopt!

Coway Airmega AP-1512HH Mighty

Coway Airmega AP-1512HH Mighty
Bekijk op Bol.com

Winix 5500-2

Winix 5500-2
Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter
Vermogen: 29 W
Nachtmodus: Ja
Bekijk op Bol.com

Blueair Blue Pure 311i+ Max

Blueair Blue Pure 311i+ Max
Type reiniging: Ionisator
Vermogen: 61 W
Nachtmodus: Ja

Waarom een luchtreiniger aanschaffen?

We ademen per dag gemiddeld 22.000 keer in en uit. Wanneer je buiten bent adem je frisse lucht in, maar hoe zit dit in je huis? Ons huis bevat altijd stofdeeltjes. Deze kun je zien vliegen in de zonnestralen die door je raam naar binnen komen of wanneer je je torenventilator aanzet.

Ze zijn niet schadelijk, maar het maakt de lucht binnen wel veel minder fris dan buiten. Als je last hebt van hooikoorts of een stofallergie, zorgt het stof in huis voor heel wat irritaties en niesbuien.

Een luchtreiniger haalt de stofdeeltjes uit de lucht terwijl een ventilator ze juist verspreid. Ook tabaksdeeltjes, haren van huisdieren, vieze luchtjes en bacteriën worden uit de lucht gezuiverd. Zelfs wanneer je geen allergie hebt, is een luchtreiniger fijn om in huis te hebben, want Netflixen zónder vliegende stofjes is een stuk aangenamer!

Stof vind je natuurlijk niet alleen in de lucht. Er light ook stof op de vloer. Een goede vloerreiniger zorgt voor een stofvrije vloer, terwijl je een ruitenreiniger gebruikt voor schone en stofvrije ramen.

Ben je overigens op zoek naar een manier om je huis te koelen door de temperatuur te verlagen? Investeer dan in een goede mobiele airco.

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtreiniger?

Wat een luchtreiniger doet verklapt zijn naam al, maar dat betekent niet dat ze dat allemaal exact hetzelfde doen. Dit hangt af van de specificaties die luchtreinigers hebben. Geen idee welke specificaties er zijn en welke het best zijn voor jou? Geen probleem, deze heb ik voor je op een rij gezet.

Capaciteit

De capaciteit geeft aan hoeveel lucht de luchtreiniger in een uur kan reinigen in vierkante meters. Dit is belangrijk, want hieraan lees je af of een bepaalde luchtreiniger geschikt is voor jouw ruimte. Dit is ook afhankelijk van hoe vuil de lucht is. Heb je bijvoorbeeld huisdieren die verharen of rook je binnenshuis, dan is de daadwerkelijke oppervlakte die een luchtreiniger aankan meteen een stuk kleiner.

CADR-waarde

'CADR' staat voor 'clean air delivery rate'. Dit gaat over het aantal kubieke meters dat een luchtreiniger per uur aankan. Hier wordt dus ook de hoogte van je kamer in acht genomen. Dat is vooral handig als je een bovengemiddeld hoog plafond hebt.

Type filter

Luchtreinigers hebben één of meerdere filters. Deze filters houden de stofdeeltjes vast, zodat aleen schone lucht het apparaat weer verlaat. Zo wordt de lucht gereinigd. Er zijn verschillende soorten filters: permanente en vervangbare. De permanente filters moet je regelmatig reinigen, de vervangbare filters moet je regelmatig vervangen.

Daarnaast bestaan er ook voorfilters. Deze zitten voor het vaste of vervangbare filter en halen de grootste stofdelen uit de lucht.

Tot slot heb je nog het verschil tussen koolstoffilters, HEPA-filters en uv-filters. Deze filters zitten in specifieke luchtreinigers, zo heb je dus keuze tussen verschillende type luchtreinigers. Daarover onder de top 5 beste luchtreinigers meer!

Wist je dat de luchtvochtigheid in huis ook belangrijk is? Idealiter is deze tussen de 40 en 80%. Is de luchtvochtigheid hoger, dan kunnen er problemen met vocht ontstaan – dit kan voor ongezonde situaties zorgen. Gebruik in dit geval een luchtontvochtiger. Is het te droog in huis, dan heb je juist een luchtbevochtiger nodig om problemen te voorkomen.

De 5 beste luchtreinigers op een rij

1. Coway Airmega AP-1512HH Mighty

2. Winix 5500-2

2. Winix 5500-2
CADR-waarde: 228 m³/h
Filter: Ja
Geluidsniveau: 26.5 dB
Vermogen: 29 W

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max
CADR-waarde: 590 m³/h
Filter: Ja
Geluidsniveau: 56 dB
Vermogen: 61 W

4. Levoit Core 400S Smart True

4. Levoit Core 400S Smart True
CADR-waarde: 400 m³/h
Filter: Ja
Geluidsniveau: 0 dB
Vermogen: 24 W

5. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying

Type luchtreiniger

Doordat je lucht op verschillende dingen kunt filteren, zijn er diverse luchtreinigers ontwikkeld. Welke jij nodig hebt, hangt af van wat je uit de lucht wil reinigen. Bedenk dus eerst welke deeltjes je uit de lucht wil halen. Denk aan bacteriën, stof, rookdeeltjes, virussen, haren en/of schimmels.

Koolstoffilter

Luchtreinigers met een koolstoffilter beschikken over een dikker filter met actieve koolstof aan de binnenkant. Deze koolstof trekt vooral zaken met een geur aan – zoals rook. Dat is ontzettend handig als je stank uit de lucht wil halen, en gebruik je idealiter samen met een HEPA-filter voor een all-round reiniging.

HEPA-filter

De afkorting HEPA staat voor high efficiency particulate air. Een luchtreiniger met dit type filter houdt luchtpartikels van een diameter tot 0,3 micrometer tegen. Een micrometer is één duizendste millimeter.

Zo worden niet alleen de meeste stofdeeltjes uit de lucht gefilterd, maar ook schimmels, bacteriën, en pollen. Bacteriën hebben een diameter van ongeveer 0,3 tot 20 micrometer. Rook en virussen worden niet altijd door een HEPA-filter gefilterd omdat ze te klein zijn. Daar is dat koolstoffilter juist voor bedoeld.

Let op de cijfers achter de afkorting, want deze bepaalt welk formaat stofdeeltjes hij filtert en hoe goed hij dit doet. Een HEPA 13, 14, 15 of 16-filter is effectiever dan een HEPA 5, 6, 7 of 8-filter. Hierbij filtert de HEPA 16-filter deeltjes van rond de 0.3 micrometer, maar de HEPA 8-filter 'slechts' deeltjes van 1 tot 3 micrometer.

Uv-filter

Wanneer de luchtreiniger een uv-lamp heeft, noemen we dat een uv-filter. Dit ultraviolette licht doodt de bacteriën door het DNA van de organismen te vernietigen. In de luchtreinigers van deze tijd komen UV-filters weinig voor. In de toekomst zullen dit type luchtreinigers verder worden ontwikkelt.

Ionisator

Zeg ik: "ionisator", dan zeg jij: "schone lucht". Een ionisator produceert positief en negatief geladen ionen en verspreidt die in de ruimte. De ionen omsingelen de deeltjes die je wilt opruimen, waarna een chemische reactie ze onschadelijk maakt. In het kort gezegd verzwaren de ionen de stofdeeltjes, waarna ze op de grond vallen en je ze zo met de stofzuiger wegruimt.

Negatieve ionen hechten zich aan onder meer pollen, schimmels, sigarettenrook en stof en neutraliseren het schadelijke effect daarvan. Ideaal als je een allergie hebt!

Geluidsniveau

Tijdens het reinigen, maakt de luchtreiniger geluid. Het geluidsniveau geeft men weer in decibel (dB). Het is belangrijk om te weten hoe hard dit geluid is, zodat je kunt nadenken over waar je hem wilt neerzetten.

Over het algemeen is een geluidsniveau van 25 dB niet storend wanneer je televisie kijkt of een boek leest. Wanneer het niveau hoger is kan je hem duidelijker horen en wanneer het geluid boven de 50 dB komt kan het als storend ervaren worden.

op de bank een boek lezen

Specificaties van luchtreinigers naast elkaar

Type reinigingFilterGeluidsniveauVoorfilter
1Coway Airmega AP-1512HH Mighty
2Winix 5500-2Hepa-filter, Ionisator, KoolstoffilterJa26.5 dBJa
3Blueair Blue Pure 311i+ MaxIonisatorJa56 dBJa
4Levoit Core 400S Smart TrueHepa-filter, KoolstoffilterJa0 dBJa
5Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde PurifyingHepa-filter, KoolstoffilterJa0 dBJa

Coway Airmega AP-1512HH Mighty

Winix 5500-2

Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter

Filter: Ja

Geluidsniveau: 26.5 dB

Voorfilter: Ja

Blueair Blue Pure 311i+ Max

Type reiniging: Ionisator

Filter: Ja

Geluidsniveau: 56 dB

Voorfilter: Ja

Levoit Core 400S Smart True

Type reiniging: Hepa-filter, Koolstoffilter

Filter: Ja

Geluidsniveau: 0 dB

Voorfilter: Ja

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying

Type reiniging: Hepa-filter, Koolstoffilter

Filter: Ja

Geluidsniveau: 0 dB

Voorfilter: Ja

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Reinigen luchtreinigers alle deeltjes uit de lucht?

Nee, een luchtreiniger kan onmogelijk alle deeltjes uit de lucht reinigen. Sommigen zijn voor alle typen filter te klein. Wel kan je het juiste filter zoeken bij het type deeltje dat jij wil reinigen. Dit kunnen rookdeeltjes, stofjes, bacteriën, virussen, dierenharen, pollen of schimmels zijn.

Hoe weet ik of de ruimte die ik wil reinigen niet te groot is?

Dit hangt van de capaciteit van de luchtreiniger af. Hoe meer lucht hij naar binnen kan halen, hoe groter de ruimte mag zijn. Gemiddeld kan een luchtreiniger een oppervlakte van 34 m² aan. Dit is ook afhankelijk van hoe vuil de lucht is. Heb je bijvoorbeeld huisdieren die verharen of rook je binnenshuis, dan neemt de oppervlakte die hij aankan af.

Kan een luchtreiniger het Coronavirus doden?

Er zijn luchtreinigers die virussen kunnen doden, maar er is nog geen onderzoek dat aantoont dat het Coronavirus volledig uit de ruimte kan worden gereinigd. Ga hier dus ook niet van uit!

Hoeveel stroom verbruikt een luchtreiniger?

Het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van een luchtreiniger is 120,82 kWh. Wanneer je hem regelmatig gebruikt, komt dit neer op ongeveer € 10 per jaar. Het is wel afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en hoeveel lucht hij per dag reinigt.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel toch nog twijfels? Bekijk dan nog eens rustig de top 5 en vergelijk de specificaties. Je weet nu tenslotte precies welke specificaties belangrijk voor je zijn!

Bedankt voor het lezen en laat vooral een reactie achter! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up