menu
close
Categorieën

Een Frisse Omgeving met de Beste Luchtverfrisser

Een dienblad met verschillende luchtverfrisser, zoals geurstokjes

De term ´geurenblind´ hoor je de laatste jaren steeds vaker: je ruikt onaangename geurtjes in je huis zelf niet meer, maar visite ruikt ze nog wel. Denk bijvoorbeeld aan de geur van huisdieren of de vaatwasser. Met de beste luchtverfrisser weet je zeker dat je huis voor iedereen lekker ruikt!

In dit artikel vind je de top vijf beste luchtverfrissers en een handige koopgids! Zo weet je straks alles over luchtverfrissers en koop je een die het beste bij je wensen past.

Air Spencer CS-X3 Squash Air

Air Spencer CS-X3 Squash Air

Little Trees

Little Trees

Yankee Candle Car Jar

Yankee Candle Car Jar
Geursoort: Fris
Bekijk op Bol.com

Waarom een luchtverfrisser aanschaffen?

Waar de beste vochtvreter juist vocht uit de lucht haalt, voegt de luchtverfrisser iets toe aan de lucht: een lekkere geur. Daarnaast neutraliseert hij vieze geuren. Zo ruikt de kamer altijd goed, zelfs wanneer andere dingen vieze geurtjes verspreiden.

Wanneer je huisdieren in je woning hebt of de vaatwasser niet lekker ruikt, is het allereerst belangrijk dat je je woning goed schoonmaakt en ventileert. Zo pak je het probleem aan bij de bron en dat werkt meestal het beste.

De luchtverfrisser is er voor de geuren die je met schoonmaken en ventileren niet direct wegkrijgt. Hij neutraliseert de overgebleven vieze geurtjes en sprayt een frisse of bloemige geur in de ruimte.

De 5 beste luchtverfrissers op een rij

1. Air Spencer CS-X3 Squash Air

1. Air Spencer CS-X3 Squash Air

2. Little Trees

2. Little Trees

3. Yankee Candle Car Jar

3. Yankee Candle Car Jar
Geursoort: Fris
Inhoud: 3 ml

4. Glade Plug-Ins Plus Air Freshener

4. Glade Plug-Ins Plus Air Freshener

5. Caldrea Linen and Room Spray

5. Caldrea Linen and Room Spray

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtverfrisser?

Er bestaan veel verschillende soorten luchtverfrissers en dit maakt het lastig de beste te vinden. Daarom help ik je een handje! In deze koopgids staan alle belangrijke kenmerken van luchtverfrissers.

Soorten luchtverfrissers

Wanneer je opzoek gaat naar de beste luchtverfrisser, kom je al snel verschillende soorten tegen. Welke het beste bij je past, zoek je uit door ze met elkaar te vergelijken! Deze soorten luchtverfrissers komen het meest voor:

Elektrische luchtverfrisser

De elektrische luchtverfrisser werkt op stroom. Je zet hem aan door hem in het stopcontact te steken en het aanknopje in te drukken.

Daarnaast stel je bij sommige elektrische luchtverfrissers zelf de intensiteit van de geur in, door aan een wieltje aan de zij- of achterkant te draaien. De luchtverfrisser spuit vervolgens vanzelf om een bepaalde tijd de geur de kamer in.

Er bestaan ook elektrische luchtverfrissers met een timer, waarbij je zelf instelt wanneer de luchtverfrisser geur verspreidt.

Tot slot vind je luchtverfrissers die continu geur verspreiden. Het nadeel hiervan is dat de geur snel te intens is. Kies daarom bij dit model voor een zachte geur zoals lavendel.

Wanneer de vulling van elektrische luchtverfrissers op is, koop je een navulling. Zo kun je ook nog eens variëren met geuren!

Luchtverfrisser op batterijen

Deze lijkt op een elektrische luchtverfrisser, maar werkt op batterijen in plaats van via een stroompunt. Dat is handig wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt. Verder werkt hij hetzelfde als de elektrische luchtverfrisser.

Luchtverfrisser voor in de auto

Ook in de auto hangen onprettige geurtjes, zeker wanneer je auto wat ouder is. Dit komt bijvoorbeeld door een niet goed werkende airco of vochtophoping.

In het filter van de airco nestelen bacteriën zich. Het is daarom belangrijk dat je de airco ook op koudere dagen een keer aan doet. Vergeet ook niet het interieurfilter zo nu en dan te vervangen. Daarnaast verspreiden huisdieren of etensresten een onfrisse geur door de auto.

Net zoals bij vieze geuren in huis, pak je in je auto het beste eerst de oorzaak van het probleem aan. Een luchtverfrisser voor in de auto haalt daarna de rest van de lucht weg en verspreid een fijne geur, die minder intens is dan bij luchtverfrissers voor in huis. Dit is fijn, omdat een auto een kleinere ruimte is waardoor geuren snel te intens ruiken.

In de meeste gevallen hang je de luchtverfrisser in de auto, bijvoorbeeld aan de spiegel. Sommige luchtverfrissers bevestig je op de ventilator, zoals de luchtverfrissers van Rituals. Zo komt lucht langs de luchtverfrisser, waardoor de geur door de hele auto verspreidt.

Luchtverfrisser voor in de auto van Rituals

Sprays

Voor badkamers en toiletten gebruiken mensen regelmatig sprays in plaats van elektrische of automatische luchtverfrissers. De spray is een langwerpige buis waarmee je zelf de geur in de lucht spuit. Zo controleer je gemakkelijk wanneer en hoeveel verfrisser je verspreid.

Het nadeel van sprays is dat de geur meestal maar kort blijft hangen. Een spray biedt vooral een tijdelijke oplossing. Voor bijvoorbeeld in je woonkamer, kies je beter voor andere soorten luchtverfrissers.

Geurstokjes

Geurstokjes werken anders dan de voorgaande luchtverfrissers. Je stopt enkele stokjes in een potje met aromatische olie. De stokjes absorberen de olie en verspreiden vervolgens de geur.

Deze geur ruik je op een lagere intensiteit dan bijvoorbeeld de elektrische luchtverfrisser, doordat de geur zich geleidelijk verspreidt. Je ruikt geurstokjes gemiddeld een maand voordat de geur langzaam afneemt, maar sommige soorten gaan zelfs drie maanden mee.

Hoe meer stokjes je in de diffuser zet, hoe sterker de geur is. Dit betekent ook dat de olie sneller op raakt. Ook warmte en zon zorgen dat de parfum snel zijn geur verliest, terwijl je juist wil dat je geurstokjes zo lang mogelijk meegaan.

Gel

Tot slot bestaan er luchtverfrissers op gelbasis. De gel zit meestal in een potje. Gel geeft zelf meestal beperkt geur af en heeft vooral een neutraliserende werking. Je zet het vooral neer op plekken die continu muf ruiken, zoals je badkamer.

Alle luchtverfrissers in Nederland zijn veilig om te gebruiken, al ruiken sommige soorten chemisch. Zorg wel dat je je houdt aan de veiligheidsvoorschriften van het product. Zo moet je de ruimte regelmatig ventileren wanneer je een intense luchtverfrisser gebruikt. 

Geur

Er bestaan verschillende soorten geuren. De meest voorkomende is de frisse geur. Deze geur ruikt (vanzelfsprekend) fris en is prettig in bijvoorbeeld de badkamer of het toilet.

Een andere veelgebruikte geur is een bloemige of houtige geur. Deze geur ruikt meestal wat zoeter dan de frisse variant en is prettiger in ruimtes waar je veel bent, zoals de woonkamer.

Goedkopere verfrissers ruiken meestal chemischer dan de duurdere soorten. Dit komt doordat duurdere varianten vaker uit natuurlijke producten bestaan, wat betekent dat er voornamelijk natuurlijke extracten toegevoegd zijn aan de olie of spray.

Inhoud

Hoeveel olie of verfrisser zit in de verpakking? Sta daar goed bij stil! Hoe meer inhoud de verpakking bevat, hoe langer de verfrisser uiteindelijk mee gaat. Je wil het liefst waar voor je geld. Gemiddeld bevatten luchtverfrissers 250 ml inhoud.

Navulbaar

Veel luchtverfrissers schaf je aan met extra vullingen of ze hebben de optie om deze los te kopen. Zo koop je niet iedere keer een nieuwe luchtverfrisser, maar alleen de vullingen. Dit is duurzamer en beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Specificaties van luchtverfrissers naast elkaar

GeursoortInhoud
1Air Spencer CS-X3 Squash Air
2Little Trees
3Yankee Candle Car JarFris3 ml
4Glade Plug-Ins Plus Air FreshenerFris3 ml
5Caldrea Linen and Room SprayFris3 ml

Air Spencer CS-X3 Squash Air

Little Trees

Yankee Candle Car Jar

Geursoort: Fris

Inhoud: 3 ml

Glade Plug-Ins Plus Air Freshener

Geursoort: Fris

Inhoud: 3 ml

Caldrea Linen and Room Spray

Geursoort: Fris

Inhoud: 3 ml

Veelgestelde vragen over luchtverfrissers

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over luchtverfrissers! Staat je vraag hier niet bij? Laat het ons dan weten via het feedbackformulier onderaan het artikel.

Waarom een luchtverfrisser aanschaffen?

Luchtverfrissers neutraliseren vieze geurtjes in de kamer en voegen vervolgens vaak een prettige geur toe. Afhankelijk van de ruimte kies je een passende geur die je fijn vind ruiken. Zo ruikt de ruimte altijd lekker wanneer je binnenkomt.

Hoelang ruik je een luchtverfrisser?

Bij elektrische en automatische luchtverfrissers verschilt dit nogal. De meeste hebben een inhoud die ongeveer 60 dagen meegaat. Geurstokjes ruik je ongeveer een maand tot drie maanden, maar ook dit is afhankelijk van de inhoud.

Is luchtverfrisser giftig?

Nee, alle luchtverfrissers in Nederland bevatten alleen veilige extracten en ingrediënten. Wel is het verstandig de veiligheidsregels te lezen voor gebruik. Bij sommige luchtverfrissers is het bijvoorbeeld extra belangrijk dat je de ruimte regelmatig ventileert.

Conclusie

Een luchtverfrisser neutraliseert vieze geurtjes en voegt een fijnere geur toe aan de ruimte. Welk type luchtverfrisser bij je past, hangt volledig af van de ruimte waar je de verfrisser gebruikt en je verdere voorkeuren. Twijfel je nog? Vergelijk dan onze top 5 nog eens met je wensen.

Ik wil je vragen hieronder aan te geven of dit artikel je geholpen heeft zodat we je in de toekomst nog beter van informatie kunnen voorzien! Bedankt voor het lezen. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up