menu
close
Categorieën

Lekker Fietsen met je Kindje doe je op de Beste Mamafiets!

Witte mammafietsen op een rij

Heerlijk met je haren in de wind: fietsen is het leukste uitje voor het hele gezin. Wil je comfortabel fietsen met je kindje(s)? Kies dan voor de beste mamafiets! Deze stevige fiets biedt zowel comfort als veiligheid. Bekijk alvast onze favorieten in de top 3 hieronder, of lees verder in onze koopgids en vindt de ideale fiets voor jou.

Ks Cycling Fiets 28 inch

Ks Cycling Fiets 28 inch
Materiaal frame: Staal
Wielmaat: 28 Inch
Type aandrijving: Ketting
Aantal versnellingen: 6
Bekijk op Bol.com

Ks Cycling Fiets Damenfiets Cityrad

Ks Cycling Fiets Damenfiets Cityrad
Materiaal frame: Staal
Wielmaat: 28 Inch
Type aandrijving: Ketting
Aantal versnellingen: 1
Bekijk op Bol.com

Ursus Standaard Jumbo Aluminium 26

Ursus Standaard Jumbo Aluminium 26
Materiaal frame: Aluminium
Wielmaat: 26 Inch
Type aandrijving: Ketting
Aantal versnellingen: 1
Bekijk op Bol.com

Waarom een mamafiets aanschaffen?

Een mamafiets of moederfiets is perfect voor iedereen die één of meerdere kinderen per fiets vervoert. De fiets is zo ontworpen dat je naast kinderen ook makkelijk boodschappen of andere spullen vervoert.

Een mamafiets is stevig, sterk en van alle gemakken voorzien. Zo heeft de fiets bijvoorbeeld een breder stuur, waardoor je meer plek hebt voor een voorzitje.

Als je bang bent dat fietsen te zwaar wordt, kies je eventueel voor een elektrische mamafiets. Zo fiets je zelfs met tegenwind fluitend door! Voor degenen die een elektrische moederfiets te duur vinden, is een mamafiets met een flink aantal versnellingen een goed alternatief.

Wat maakt een mamafiets speciaal?

Op het eerste oog lijkt een mamafiets op een transportfiets, maar er zijn verschillen. Hoewel een transportfiets ook geschikt is om kinderen en spullen te vervoeren, biedt een mamafiets meer comfort en veiligheid door een aantal kenmerken.

  • Dubbele standaard: een gewone fiets met een normale standaard valt makkelijk om. Daarom hebben mamafietsen een dubbele standaard. Zo zet je je kindje in het fietsstoeltje zonder dat de fiets omvalt of hang je een boodschappentas aan het stuur.
  • Sterker frame: een mamafiets moet gewicht dragen. Een sterk frame is daarom geen overbodige luxe. 💪 De meeste mamafietsen hebben een stalen of aluminium frame. Dit materiaal is robuust en sterk.
  • Breder stuur: met een kinderzitje aan het stuur kun je je handen moeilijker kwijt. Een breder stuur geeft je meer ruimte, wat sturen makkelijker maakt. Daarnaast staat het stuur verder van het zadel af. Zo heb je genoeg ruimte voor op- en afstappen.
  • Lage instap: de meeste mamafietsen hebben een lage instap. Hiermee stap je makkelijker op- en af. Zo val je zelfs met zware boodschappen achterop niet om.
  • Stuurslot: een meebewegend stuur wanneer je je kind in het voorzitje zet is vervelend. Om dit makkelijker te maken heeft een mamafiets een stuurslot dat het stuur stabiel houdt. Vergeet bij het wegfietsen alleen niet het stuurslot eraf te halen! 🔓
  • Lange bagagedrager: een lange bagagedrager is handig. Wil je een extra fietsstoeltje monteren? Dan is dat op een extra lange bagagedrager geen probleem. Ook vervoer je hiermee boodschappen in een grote fietstas.
  • Voordrager: een voordrager geeft je extra plek voor een mand of grote krat. Zo vervoer je makkelijk spullen. Niet elke mamafiets heeft standaard een voordrager, maar meestal monteer je deze er eventueel later nog op.
Familiefiets – De term mamafiets is ietwat gedateerd, want ook vaders of andere familieleden kunnen een kindje per fiets vervoeren. Daarom spreekt men tegenwoordig ook van een familiefiets of family bike. Qua kenmerken zijn zulke fietsen hetzelfde als een mamafiets. 

Koopgids: hoe kies ik de beste mamafiets?

Je bent aanbeland bij de koopgids. De belangrijkste informatie vindt je hier terug. Zo wordt het kiezen van de beste familiefiets een eitje!

Framemaat

Net als bij andere fietsen is de framemaat ook bij mamafietsen van belang. De juiste framemaat hangt af van je lichaamslengte. Voor volwassenen is de framemaat minder belangrijk dan voor kinderen, maar het is toch handig om op te letten.

Hieronder vind je een richtlijn voor de framemaat per lichaamslengte:

  • 160 - 165 cm lichaamslengte: 43 - 47 cm frame
  • 165 - 170 cm lichaamslengte: 45 - 49 cm frame
  • 170 - 175 cm lichaamslengte: 49 - 53 cm frame
  • 175 - 180 cm lichaamslengte: 53 - 57 cm frame
  • 180 - 185 cm lichaamslengte: 55 - 57 cm frame
  • 185 - 190 cm lichaamslengte: 57 - 61 cm frame
  • 190 - 195 cm lichaamslengte: 59 - 61 cm frame
  • 195 - 200 cm lichaamslengte: 59 - 65 cm frame

Wielmaat

De wielmaat van een fiets voor volwassenen is standaard 28 inch. De juiste wielmaat hangt daarnaast af van de framemaat, want hoe hoger de fiets hoe groter de banden horen te zijn. Als je een fiets koopt zitten daar standaard wielen onder met de beste wielmaat.

Aandrijving

Op een volgeladen mamafiets rijden is zwaar werk. Zeker met een tas boodschappen erbij. Daarom zijn er steeds meer elektrische mamafietsen op de markt.

Het comfort van een elektrische fiets moge duidelijk zijn: je trapt minder zwaar door de trapondersteuning. Een elektrische mamafiets is wel duurder, maar dan heb je ook wat!

Versnellingen

Een alternatief voor een elektrische mamafiets is een mamafiets met een hoog aantal versnellingen. Zo heb je ook bij heuveltjes en tegenwind een steuntje in de rug.

Het aantal versnellingen variëert van 2 tot wel 9. Hoe meer versnellingen, hoe makkelijker je je aanpast naar de omstandigheden.

De 5 beste mamafietsen op een rij

1. Ks Cycling Fiets 28 inch

1. Ks Cycling Fiets 28 inch
Materiaal frame: Staal
Wielmaat: 28 Inch
Type aandrijving: Ketting
Aantal versnellingen: 6

2. Ks Cycling Fiets Damenfiets Cityrad

2. Ks Cycling Fiets Damenfiets Cityrad
Materiaal frame: Staal
Wielmaat: 28 Inch
Type aandrijving: Ketting
Aantal versnellingen: 1

3. Ursus Standaard Jumbo Aluminium 26

3. Ursus Standaard Jumbo Aluminium 26
Materiaal frame: Aluminium
Wielmaat: 26 Inch
Type aandrijving: Ketting
Aantal versnellingen: 1

4. Lynx Fietsspiegel Luxe E-bike Stuurbevestiging

5. Stuurslingers Roze Paars Stuurversiering Fiets

5. Stuurslingers Roze Paars Stuurversiering Fiets
Aantal versnellingen: 0

Gewicht

Het gewicht van een mamafiets ligt rond de 20 kilo. Idealiter is de beste moederfiets een kilo of twee lichter, want je neemt ook gewicht mee met één of twee kindjes erbij. Houd er bovendien rekening mee dat een elektrische fiets iets zwaarder weegt door de accu.

Soorten remmen

Tegenwoordig heb je de keuze tussen veel verschillende soorten remmen. Denk aan de terugtraprem, rollerbrakes, velgremmen, V-brakes en Magura-velgremmen. Hieronder lees je de voor- en nadelen van elk type. ⬇️

Terugtrapremmen

Alleen in Nederland hebben we terugtrapremmen. Dit type rem is onverwoestbaar en onderhoudsvrij. Ze hebben wel een nadeel: je hebt een langere remweg. Zeker met een (of twee) kinderen op de fiets moet je rekening houden met een lange remweg.

Rollerbrakes

Rollerbrakes zijn trommelremmen, maar dan in een nieuw jasje. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn makkelijk af te stellen. Het nadeel is dat rollerbrakes vrij zwaar zijn. Je ziet dit type remmen vooral bij luxe stadsfietsen en recreatiefietsen.

Velgremmen

Velgremmen remmen af op de velg van je fietsband. Ze remmen goed bij droog weer, maar slechter bij nat weer. Omdat je afremt op je velg, slijt deze na verloop van tijd.

Op een lange afdaling wordt de velgrem daarnaast heet. Zo heb je risico op een klapband. Met voldoende onderhoud voorkom je dit wel.

V-brakes

V-brakes zijn remmen met remblokjes. Dit type rem zie je terug bij elektrische fietsen, stadsfietsen en ook mamafietsen. De remblokjes moet je tijdig vervangen, en dit vergt enige precisie. Al met al is dit wel een betrouwbaar remsysteem.

Magura-velgremmen

Magura-velgremmen zie je vooral terug bij luxere fietsen. Ze lijken op V-brakes, maar zijn duurder door het speciale hydraulische systeem. Er is gelet op gebruiksgemak: je vervangt de remblokjes makkelijk en doseert de remkracht goed.

Iemand met twee kinderen op een mamafiets

Accessoires

De meeste mamafietsen worden geleverd zonder kinderzitje(s): deze schaf je zelf naderhand aan. Bij het kiezen van een kinderzitje kijk je naar het gewicht van je kind.

Naast een voor- of achterzitje kies je eventueel ook voor een klein fietszadel dat je op de stang van je fiets monteert. Zo'n zadel is geschikt voor rustige kinderen vanaf 4 jaar. Andere accessoires die je kan aanschaffen zijn een mand voor voorop of fietstassen.

Maak je in je vrije tijd graag lange ritten op de beste trekkingfiets? Draag dan een fietsbroek voor extra comfort. Je afstanden track je daarnaast met een fietscomputer.

Veiligheid

We nemen kinderen al vanaf jonge leeftijd mee op de fiets. Of je kindje nu in een voorzitje zit, of meefietst op de beste kinderfiets: het is belangrijk om te letten op de veiligheid.

Zo heb je de optie om jezelf en je kind uit te rusten met de beste fietshelm. Ook als je kind in het voorzitje zit, is het verstandig om een helm op te zetten. Er zijn zelfs fietshelmen voor baby's!

In een fietszitje neem je je kindje makkelijk en veilig mee. Een belangrijk onderdeel bij een fietszitje zijn de voetriempjes. Hiermee voorkom je dat de voeten van je kind uitglijden.

De voeten kunnen tussen de spaken komen, waardoor je een spaakbeknelling krijgt. Helaas komen spaakbeknellingen steeds meer voor, vooral op korte ritjes waar de riempjes vergeten worden of kinderen snel op de bagagedrager worden gezet.

Buiten de voetriempjes installeer je eventueel spaakafscherming op je fiets. Dit zijn harde plastic platen die het wiel aan de voor- en achterkant van het voetje afdekken.

Sommige mamafietsen zijn uitgerust met jasbeschermers, maar deze zijn geen goed alternatief voor spaakafscherming omdat ze niet goed vastzitten.

Specificaties van mamafietsen naast elkaar

Hieronder vind je de 5 beste mamafietsen en hun belangrijkste specificaties.

Materiaal frameWielmaatAantal versnellingen
1Ks Cycling Fiets 28 inchStaal28 Inch6
2Ks Cycling Fiets Damenfiets CityradStaal28 Inch1
3Ursus Standaard Jumbo Aluminium 26Aluminium26 Inch1
4Lynx Fietsspiegel Luxe E-bike StuurbevestigingAluminium26 Inch1
5Stuurslingers Roze Paars Stuurversiering FietsAluminium26 Inch0

Ks Cycling Fiets 28 inch

Materiaal frame: Staal

Wielmaat: 28 Inch

Aantal versnellingen: 6

Ks Cycling Fiets Damenfiets Cityrad

Materiaal frame: Staal

Wielmaat: 28 Inch

Aantal versnellingen: 1

Ursus Standaard Jumbo Aluminium 26

Materiaal frame: Aluminium

Wielmaat: 26 Inch

Aantal versnellingen: 1

Lynx Fietsspiegel Luxe E-bike Stuurbevestiging

Materiaal frame: Aluminium

Wielmaat: 26 Inch

Aantal versnellingen: 1

Stuurslingers Roze Paars Stuurversiering Fiets

Materiaal frame: Aluminium

Wielmaat: 26 Inch

Aantal versnellingen: 0

Veelgestelde vragen over mamafietsen

Een mamafiets is een investering. Het is begrijpelijk dat je een goede keuze wilt maken en die keuze levert vragen op. Daarom vind je hieronder de meest gestelde vragen over de familiefiets!

Wat kost een mamafiets?

De prijs van een mamafiets ligt tussen de 250 en 1.000 euro. Een duurder model heeft bijvoorbeeld trapondersteuning en extra functies. Houd er rekening mee dat je de meeste modellen zonder kinderzitje koopt. Tel bij de prijs daarom nog zo'n 50 tot 150 euro op.

Wanneer mag je je baby meenemen op de fiets?

Zodra je baby zelfstandig in de kruiphouding kan zitten, is het mogelijk om samen te fietsen. Dit is meestal bij 9 tot 12 maanden.

Is een transportfiets een goed alternatief voor een mamafiets?

Een transportfiets is net als een mamafiets een stevige fiets die makkelijk gewicht vervoert. Toch is een mamafiets beter geschikt voor het vervoeren van je kind.

Een mamafiets heeft extra veiligheidsfuncties, zoals een dubbele standaard, een stuurslot, een breder stuur en meer ruimte tussen het stuur en het zadel.

Wat is het verschil tussen een mamafiets en een bakfiets?

Met een mamafiets vervoer je maximaal 2 kindjes, maar een goede bakfiets biedt plaats voor zes. De bakfiets neemt daarom meer plek in beslag.

Ook is een bakfiets groter en zwaarder dan een mamafiets. Volgens sommige mensen geeft dat een voordeel tijdens het sturen, want het gewicht zit voor je. Qua prijs is een bakfiets duurder dan een mamafiets, zeker een elektrische variant.

Conclusie

Een mamafiets maakt het vervoeren van je kroost makkelijker. Je kindje(s) geniet van de fietsrit, en jij geniet van alle gemakken van een mamafiets. De mamafiets maak je af met de juiste accessoires, zoals een voor- of achterzitje. Let bovendien op de veiligheid van je kind.

Hopelijk heb je je favoriete mamafiets in de top 5 gevonden. Heeft dit artikel je geholpen? Laat dan je feedback achter via het formulier hierbeneden. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up