menu
close
Categorieën

De Beste Melkopschuimer voor het Zachtste Melkschuim!

Koffie met gestoomde melk

Een goede latte macchiato of cappuccino heeft een zachte, zoete schuimlaag. Wist je dat je hier helemaal niet voor naar de dichtstbijzijnde koffietent hoeft? Met een melkopschuimer in huis maak je deze zijdezachte schuimlaag vanaf nu zelf!

ElitaPro Double Whisk

ElitaPro Double Whisk

Instant 4-in-1 Milk Frother

Instant 4-in-1 Milk Frother

Instant Milk Frother

Instant Milk Frother
Aantal snelheden: 4
Bekijk op Bol.com

Waarom een melkopschuimer aanschaffen?

De meeste filterkoffiezetapparaten hebben geen ingebouwde koffieopschuimer. Dat geldt eveneens voor veel Nespresso-apparaten en koffiepadapparaten. Melkopschuimers kunnen meer dan alleen het zoete schuimlaagje op je favoriete koffie maken. Ze zijn ook zeer geschikt voor het maken van koude dranken, zoals een milkshake. Ook maken ze tal van andere warme drankjes waarvoor je bij een koffiezaak de hoofdprijs betaalt.

Nieuwsgierig geworden naar wat je allemaal kan maken? Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Chai latte. Je koopt chai theepoeder of je gebruikt je eigen kruiden om de melk mee te infuseren voor het opschuimen. Gebruik hiervoor een vleugje kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.
  • Matcha. Kook 100 ml water en voeg matchapoeder toe. Klop wat melk met de melkopschuimer en doe dit op de matcha. Zin in een zoet smaakje? Doe er dan een theelepel honing doorheen.
  • Warme chocolademelk. Of je nu chocoladeschilfers, cacao of poeder voor warme chocolademelk gebruikt: met goed opgeschuimde melk til je je warme chocolademelk naar een hoger niveau. Je voegt kruiden, siropen met een smaakje of marshmallows en room toe voor een extra touch.
  • Griekse frappé. Doe wat oploskoffie, suiker, twee ijsblokjes en water in de melkopschuimer en mixen maar. Tadaa, je eigen Griekse frappé in een handomdraai.

Handmatig vs elektrisch

Net zoals bij een goede koffiemolen kies je uit een handmatige melkopschuimer en een elektrische die het werk voor je doet. Als je het proces helemaal uit handen wil geven, ga je voor een elektrische melkopschuimer. Kies een handmatige melkopschuimer als je meer controle wilt. Dit geldt ook voor een goede handmatige koffiemolen.

Een handmatige (handheld) melkopschuimer is vaak kleiner en gemakkelijker mee te nemen. Let wel op: de handheld verwarmt je melk niet. Dit moet je vervolgens nog zelf opwarmen. Daarnaast is het geen praktisch model om grotere hoeveelheden melk op te schuimen; dat duurt erg lang.

De elektrische melkopschuimer is het makkelijkste in gebruik. De elektrische melkopschuimer is vergelijkbaar in gebruik met een waterkoker.

Je gebruikt het apparaat door melk in de opschuimer te gieten en de deksel erop te zetten. Hierna druk je op de knop waardoor de melk verwarmt en opschuimt. Heel simpel! Het enige nadeel aan de elektrische melkopschuimer is de prijs; deze kost meer dan een handheld variant.

De 5 beste melkopschuimers op een rij

1. ElitaPro Double Whisk

1. ElitaPro Double Whisk

2. Instant 4-in-1 Milk Frother

2. Instant 4-in-1 Milk Frother

3. Instant Milk Frother

3. Instant Milk Frother
Verborgen verwarmingselement: Ja
Aantal snelheden: 4
Draadloos: Nee

4. Bonsen Kitchen Handheld

5. Nespresso Aeroccino 4 Refresh

5. Nespresso Aeroccino 4 Refresh

Koopgids: hoe kies ik de beste melkopschuimer?

Nu weet je welke soorten melkopschuimers er zijn en dat je er talloze heerlijke, warme en koude drankjes mee maakt! Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je er een aanschaft? Ik leg het hier uit.

Antikleeflaag

Een antikleeflaag in een melkopschuimer zorgt ervoor dat je melk niet aankoekt wanneer het opwarmt. Ook fijn: door die laag is hij makkelijk schoon te maken nadat hij zijn werk heeft gedaan.

Automatische afslag

Te weinig melk in je opschuimer is vervelend, maar geen nood! Door de automatische afslagfunctie kookt hij niet droog. Hij gaat automatisch uit en dat scheelt enorm veel schoonmaakwerk.

Melkopwarmfunctie

Naast melk opschuimen hebben veel opschuimers ook de functie waarmee je melk alleen warm maakt. Zo koelt je cappuccino niet direct af en geniet je er langer van.

Kop koffie op roze tafel

De inhoud

Ga je voor een lekker bakje voor jezelf of komt de hele familie op bezoek? De inhoud van je melkopschuimer is belangrijk om bij stil te staan. Je wil niet dat hij overstroomt, maar ook niet dat er te weinig in past.

De temperatuur

De perfecte temperatuur voor warm melkschuim ligt tussen de 65 en 70 graden. Alles daaronder is te koud en koelt je warme koffie af. Als de melk warmer dan 76 graden is, breekt de proteïne af – terwijl dit de melk juist zijn zachtheid geeft.

Elk getest model verwarmt de melk tussen de 65 en 70 graden. Gelukkig maar, want niemand zit te wachten op slap melkschuim van halfverbrande melk. 

Voor de handmatige melkopschuimer houd je die temperatuur zelf in de gaten met een voedselthermometer. Is de melk nog te koud, dan heb je altijd de optie om de melk verder op te warmen.

De temperatuur is voor het maken van koud melkschuim ook belangrijk, vooral als je vaak een ijslatte of andere soorten ijskoffie met melk drinkt. Met een automatische melkopschuimer gebruik je zowel koude als warme melk.

Snelheid

Melkopschuimers hebben soms meerdere snelheden. Dit bepaalt hoe snel het apparaat de melk klopt tot jouw heerlijke melkschuim. Veel melkschuimers hebben maar 1 snelheid en dit is vaak voldoende om je melk op de juiste manier te kloppen. Wil je meer controle over hoe snel je de melk klopt, dan zijn verschillende snelheden fijner.

Specificaties van melkopschuimers naast elkaar

Aantal snelheden
1ElitaPro Double Whisk
2Instant 4-in-1 Milk Frother
3Instant Milk Frother4
4Bonsen Kitchen Handheld4
5Nespresso Aeroccino 4 Refresh4

ElitaPro Double Whisk

Instant 4-in-1 Milk Frother

Instant Milk Frother

Aantal snelheden: 4

Bonsen Kitchen Handheld

Aantal snelheden: 4

Nespresso Aeroccino 4 Refresh

Aantal snelheden: 4

Gebruik de juiste melk

Niet iedere soort melk is geschikt om op te schuimen.

Er is onderscheid tussen magere, halfvolle en (houdbare) volle melk. Volle melk geeft meer smaak aan het melkschuim dan magere melk. Daarom vinden veel mensen dit ook het lekkerst. Die volle smaakt komt door het hogere vetgehalte. Je kunt echter alle soorten melk gebruiken.

Van de genoemde soorten melk schuimt magere melk het snelst op. Dat komt doordat magere melk een hoger eiwitgehalte heeft. De eiwitten laten de melk juist schuimen tijdens het kloppen. Dit betekent overigens niet dat de kwaliteit van mager melkschuim beter is. De smaak is anders, maar het schuimt sneller op.

Het beste melkschuim bestaat uit microfoam: bijna onzichtbare luchtbelletjes die voor een heerlijk mondgevoel zorgen. Magere melk zorgt al snel voor te veel grote luchtbelletjes. Dat heeft niet hetzelfde lekkere mondgevoel als microfoam.

Houdbare volle melk geeft het lekkerste resultaat wanneer je het opschuimt. Dat komt doordat houdbare melk op een andere manier bewerkt is, en dus lekkerder om op te schuimen. Hier zitten meer eiwitten in dan in verse melk.

Die eiwitten worden opgeschuimd tot zacht melkschuim. Koel de melk goed voordat je het opschuimt. Voor zacht melkschuim gebruik je het best volle, houdbare melk.

Onderhoud

Zoals elk apparaat heeft de melkopschuimer zijn onderhoudsbeurt nodig om goed en efficiënt te blijven werken.

Het onderhoud van een melkopschuimer is simpel. Gelukkig maar, want producten die met melk in aanraking komen moeten hygiënisch blijven om schimmels en bacteriën geen kans te geven.

Je kunt de melkopschuimer laten draaien met wat warm water en afwasmiddel. Doe dit tot de melkopschuimer automatisch stopt. Dit sopje verwijdert een groot deel van de melkrestjes. De achtergebleven resten maak je met een borsteltje schoon.

Een cappuccino in een portafilter en gemalen bonen in een filter

Het is van belang dat de binnenkant van je melkopschuimer altijd schoon is als je hem gebruikt. Dat is niet alleen hygiënisch, maar een schone binnenkant zorgt uiteraard ook voor de beste smaak.

Let op welke onderdelen wel en niet vaatwasserbestendig zijn. Het opkloppertje is vaak geschikt, maar de hele melkopschuimer zelf niet!

Veelgestelde vragen over de melkopschuimer

Hieronder vind je antwoord op enkele veelvoorkomende vragen over melkopschuimers. Hoe meer je weet, des te lekkerder het melkschuim!

Hoe werkt een melkopschuimer?

Melk opschuimen is heel eenvoudig met een automatische melkopschuimer. Je doet je gewenste hoeveelheid melk erin, je drukt op het knopje en de melkschuimer doet zijn werk. Een handmatige melkopschuimer moet je zelf bedienen. Je verwarmt het melkkannetje op een warmtebron en gebruikt de klopper om melkschuim te maken. Vervolgens giet je jouw melkschuim bij de koffie en genieten maar!

Welke melk kan je het best gebruiken?

Elke soort melk is geschikt om op te kloppen, maar volle melk zorgt voor het zachtste melkschuim. Magere melk schuimt sneller omdat het eiwitgehalte hoger is, maar is niet per se lekkerder. Houdbare volle melk geeft de lekkerste smaak doordat deze melk op een bepaalde manier bewerkt is.

Handmatige of elektrische melkschuimer?

Een elektrische melkschuimer is het makkelijkst omdat je hier alleen de ingrediënten in hoeft te doen en op de knop hoeft te drukken. Handmatig melk schuimen geeft je wat meer controle en werkt verder eigenlijk hetzelfde. Het voordeel van een handmatige melkschuimer is dat je die gemakkelijker meeneemt, omdat hij kleiner is.

Conclusie

Er is veel om over na te denken wanneer je een melkopschuimer koopt. Hopelijk weet je nu voldoende om een keus te maken. Nog in twijfel? Bekijk dan de top 5 van dit artikel nog eens rustig door en vergelijk de specificaties!

Bedankt voor het lezen en laat hieronder weten of het je geholpen heeft! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up