menu
close
Categorieën

Dit is de Beste Muis op de Markt

Twee computermuizen naast elkaar, één met een draad en één draadloze.

Iedereen die wel eens met een computer of laptop werkt, weet dat de beste muis geen overbodige luxe is. Een computermuis zorgt ervoor dat je snel en efficiënt werkt. Dit is niet alleen beter voor je polsen, het maakt computeren ook gemakkelijker!

In dit artikel staan de top vijf van dit moment, en een handige koopgids met antwoorden op al je vragen over de beste muis.🖱️

Logitech MX Master 2S

Logitech MX Master 2S
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Aansturing muis: Laser
Stille muis: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Logitech MX Anywhere 3 Mouse

Logitech MX Anywhere 3 Mouse
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Aansturing muis: Optisch
Stille muis: Nee
Bekijk op Bol.com

Logitech G305 Lightspeed Wireless

Logitech G305 Lightspeed Wireless
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Aansturing muis: Optisch
Stille muis: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een muis aanschaffen?

Of je nu dagelijks gamet, veel op de computer werkt of alleen af en toe je mail checkt: een goede muis is onmisbaar. Een computermuis zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van klachten aan je handen en polsen.

Daarnaast heb je om een computer te gebruiken een muis nodig, want computers hebben geen standaard touchpad. Ook de beste laptop bedien je makkelijker met een muis. Je beweegt de muis sneller over het beeldscherm en ontlast je polsen door ze in een comfortabele positie te houden.

Soorten muizen

Keek je al eens rond op internet of in de winkels? Dan heb je vast gezien hoeveel verschillende soorten muizen bestaan. Elk van deze muizen dient een ander doel en is voor een ander type gebruiker. Ik zet de opties voor je op een rij.

Gaming-muis

Een veelvoorkomende muis voor actieve gamers is de gaming-muis. Deze muis beschikt over verschillende knopjes en opties, waardoor je bijvoorbeeld FPS (first person shooters) als Call of Duty makkelijker speelt. Een gaming-muis biedt je meer precisie.

Ook reageert de muis sneller dan andere modellen. Dit verhoogt je reactiesnelheid in de game. Je betaalt rond de € 70 voor een gaming-muis, maar dat verbetert je game-ervaring wel! Combineer de muis met de beste gaming-headset om de ervaring nog verder te verbeteren!

Optische muis

Een optische muis heeft een ledlampje of laser aan de onderkant. De weerkaatsing van dit lichtje geeft de bewegingen vervolgens door aan je apparaat. Door deze communicatiewijze reageert een optische muis snel en nauwkeurig.

Bedenk wel dat het ledlampje weerkaatsing nodig heeft om te werken. Een glazen ondergrond zorgt bijvoorbeeld dat het licht niet goed weerkaatst.

Mechanische muis

Voor wie de optische muis te snel vindt, is de mechanische muis een goed alternatief. Deze muis ken je misschien nog van vroeger: een muis met aan de onderkant een balletje. Het balletje geeft de bewegingen door aan je apparaat.

Na verloop van tijd hoopt zich stof op aan de zijkanten van het balletje, waardoor de muis minder goed reageert. Dit stof haal je weg door het balletje te verwijderen en het stof weg te vegen.

Ergonomische muis

Voor mensen die dagelijks meerdere uren achter elkaar achter de computer zitten, is een ergonomische werkplek belangrijk. Hier past een speciale muis bij.

De ergonomische muis heeft een speciale vorm, die nauw aansluit op de bal van je hand. Zo ligt je hand comfortabel op de muis. Daarnaast beschikt deze muis over een trackball. Met deze bal beweeg je alleen je vingers om de muis te besturen en belast je je hand minder.

De 5 beste muizen op een rij

1. Logitech MX Master 2S

1. Logitech MX Master 2S
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Draadloos bereik: 10 m
dpi: 4000
Scrollwiel: Ja
Aansturing muis: Laser
Stille muis: Ja

2. Logitech MX Anywhere 3 Mouse

2. Logitech MX Anywhere 3 Mouse
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Draadloos bereik: 10 m
dpi: 4000
Scrollwiel: Ja
Aansturing muis: Optisch
Stille muis: Nee

3. Logitech G305 Lightspeed Wireless

3. Logitech G305 Lightspeed Wireless
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Draadloos bereik: 10 m
dpi: 12000
Scrollwiel: Ja
Aansturing muis: Optisch
Stille muis: Nee

4. Microsoft Modern Mobile Mouse

4. Microsoft Modern Mobile Mouse
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Draadloos bereik: 5 m
dpi: 1000
Scrollwiel: Ja
Aansturing muis: Laser
Stille muis: Nee

5. Razer DeathAdder V3 Pro

5. Razer DeathAdder V3 Pro
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
dpi: 30000
Scrollwiel: Ja
Aansturing muis: Optisch
Stille muis: Nee

Koopgids: hoe kies ik de beste muis?

Muizen verschillen niet alleen qua soort van elkaar, maar ook op het gebied van andere opties en functies. Ik zet ze in deze koopgids allemaal voor je op een rij.

DPI

DPI (dots per inch) geeft aan hoe snel de cursor over het scherm beweegt. Hoe hoger de DPI, hoe sneller de cursor reageert op de bewegingen die je met de muis maakt en hoe minder je hoeft te bewegen. Gemiddeld hebben muizen een DPI tussen de 800 en 1600 DPI.

Gamingmuizen starten meestal bij 4000 DPI. Dit komt omdat sommige games een hoge reactiesnelheid en precisie vereisen, zodat je snel reageert op situaties in de game.

Veel muizen hebben de optie om de DPI naar je eigen wensen in te stellen. Dit is prettig omdat niet iedereen dezelfde reactiesnelheid prettig vind. Zo stel je de DPI hoger of lager in.

Verbinding

Iedere muis, draadloos of niet, moet verbinding leggen met je apparaat om de bewegingen door te geven.

Een goede draadloze muis verbindt met je apparaat, door de bijbehorende usb-ontvanger in je laptop of computer te steken. Zo geeft de draadloze muis de bewegingen door. Dit gaat snel en nauwkeurig, waardoor je probleemloos werkt of rondsurft op het internet.

Een draadloze muis geeft je meer bewegingsvrijheid. Je hoeft niet te rommelen met kabels die in de weg liggen. Toch is een draadloze muis niet voor iedereen de juiste keuze.

Een muis met kabel heeft ook een aantal voordelen: de verbinding is altijd stabiel. De muis reageert over het algemeen net iets sneller en je hoeft deze muis nooit op te laden of batterijen te verwisselen.

Gamers geven bij bijvoorbeeld het beste gaming-toetsenbord, maar ook bij een muis, de voorkeur aan een kabel. Dit komt doordat bekabelde apparaten iets sneller reageren en nooit verbinding verliezen tijdens een cruciaal moment van je game.

Iemand die een zilverkleurige gaming-muis en een gaming-toetsenbord gebruikt.

Model

Er bestaan verschillende typen computermuizen. De meestvoorkomende loop ik voor je langs.

Standaard

De traditionele muis ken je waarschijnlijk nog van vroeger en ook nu komt dit type nog veel voor. Hij beschikt over twee knoppen voor een linker- en rechtermuisklik, en een scrollwiel in het midden.

Er bestaan ook standaard muizen met meer knoppen, bijvoorbeeld om mee te gamen. Meestal zitten de extra knoppen dan bij de duim.

Verticaal

Een muis die je niet veel ziet, is de verticale muis. Het ontwerp maakt hem geschikt voor langdurig gebruik, bijvoorbeeld op een werkdag op kantoor. De verticale vorm zorgt ervoor dat je pols in een natuurlijke positie staat, waarbij je gewrichten niet worden belast.

Het gebruik van een verticale muis is wel even wennen, doordat de knoppen aan de zijkant zitten en de muis anders in de hand ligt dan een normale computermuis.

Trackpad

Je kent de trackpad waarschijnlijk wel van laptops, maar er zijn ook losse varianten die je als externe 'muis' gebruikt. Dit type muis werkt ergonomisch, net zoals de verticale muis.

Een trackpad heeft een multi-touch oppervlak. Door met je vingers over het oppervlak te bewegen, scroll en schakel je gemakkelijk tussen verschillende pagina's. Door harder te drukken, zoom je in op afbeeldingen, spoel je video's vooruit en open je bestanden. 

3D-cad

Voor wie aan de slag gaat met 3D-ontwerpen, is dit de perfecte muis. Deze muizen beschikken over veel extra knoppen, waarmee je snel toegang krijgt tot veelgebruikte functies, denk aan het selecteren van meerdere objecten in een bewerkingsprogramma.

Daarnaast blijven je hand en arm bij een 3D-cad muis in een natuurlijke positie, waardoor je in een ergonomische werkhouding zit.

Vorm en grootte

Waar de grootte van goede pc-speakers niets zegt over de kwaliteit van het geluid, is het formaat voor een muis wel belangrijk. De vorm en grootte van de muis bepalen voor een groot deel hoe comfortabel de muis in de hand ligt.

Dit is belangrijk bij het gebruik van de muis, want je krijgt liever geen kramp in je vingers doordat de muis te groot of te klein is! Het beste is dan ook een muis eerst te proberen in een winkel.

Wist je dat er links- en rechtshandige computermuizen bestaan? Controleer dit voordat je een muis aanschaft!

Polingfrequentie

De computermuis heeft continu contact met je apparaat en stuurt met een bepaalde regelmaat signalen door. Hoe vaak de muis signalen afgeeft lees ja af aan de pollingfrequentie.

Voor windows is de standaard pollingfrequentie 125 Hz (hertz): dat staat gelijk aan een signaal elke acht milliseconden (ms). Tijdens gamen is een snellere polingfrequentie prettig: zo rond de 500 Hz. Dan geeft de muis elke twee miliseconden een signaal af en reageert hij een stuk sneller.

Aansturing

Muizen hebben verschillende manieren om beweging te registreren en de muis aan te sturen. Dit beïnvloedt hoe snel de muis reageert en hoe gebruiksvriendelijk hij is.

  • Laser: een lasermuis heeft een hoge gevoeligheid (DPI) die je zelf hoger of lager zet. Hij gebruikt een laser om kleine oneffenheden te vinden en meet iedere beweging, ook op een glazen tafel.
  • Optisch: een optische sensor gebruikt een kleine camera en meet op die wijze hoeveel de muis beweegt. De muis is precies en gevoelig, maar niet geschikt voor een glazen oppervlak.
  • Touch: deze muis beschikt niet over knoppen. Je bedient de muis met bewegingen van je vingers. Een veelvoorkomend model hiervan is de trackpad. De muis ziet eruit als een platte, kleine tablet waarop je met je vingers de cursor beweegt.
  • Trackball: bij een muis met trackball draai je aan een bal, die vervolgens de cursor laat bewegen. Deze manier van aansturing vindt je vooral bij ergonomische modellen.

Prijs

De prijzen van muizen liggen ver uit elkaar. Een simpele, traditionele computermuis koop je vanaf 10. Een muis met iets meer opties, zoals een ergonomische vorm en een laser, kost rond de € 40.

Ben je op zoek naar een gaming-muis? Dan betaal je meer door alle extra functies en knoppen: ongeveer € 100.

Specificaties van muizen naast elkaar

Rechts- of linkshandigDraadloos bereikdpiScrollwielAansturing muis
1Logitech MX Master 2SRechtshandig10 m4000JaLaser
2Logitech MX Anywhere 3 MouseRechtshandig10 m4000JaOptisch
3Logitech G305 Lightspeed WirelessRechtshandig10 m12000JaOptisch
4Microsoft Modern Mobile MouseRechtshandig en linkshandig5 m1000JaLaser
5Razer DeathAdder V3 ProRechtshandig5 m30000JaOptisch

Logitech MX Master 2S

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Draadloos bereik: 10 m

dpi: 4000

Scrollwiel: Ja

Aansturing muis: Laser

Logitech MX Anywhere 3 Mouse

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Draadloos bereik: 10 m

dpi: 4000

Scrollwiel: Ja

Aansturing muis: Optisch

Logitech G305 Lightspeed Wireless

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Draadloos bereik: 10 m

dpi: 12000

Scrollwiel: Ja

Aansturing muis: Optisch

Microsoft Modern Mobile Mouse

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig

Draadloos bereik: 5 m

dpi: 1000

Scrollwiel: Ja

Aansturing muis: Laser

Razer DeathAdder V3 Pro

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Draadloos bereik: 5 m

dpi: 30000

Scrollwiel: Ja

Aansturing muis: Optisch

Veelgestelde vragen over muizen

Hieronder vind je een paar van de meestgestelde vragen over computermuizen. Als je nog niet besloten hebt, geven deze vragen je misschien net het laatste zetje in de goede richting.

Waar staat DPI voor?

In het geval van computermuizen staat DPI voor dots per inch. Dit geeft de gevoeligheid van je muis aan. Je stelt de DPI meestal zelf in, zodat de reactiesnelheid comfortabel voor je is.

Wat is een ergonomische muis?

Een ergonomische muis heeft een speciale vorm die comfortabel in je hand past. Zo voorkom je hand- en polsklachten wanneer je langere tijd achter de computer werkt. Daarnaast bestaan er ook allerlei extra opties, zoals een trackball of trackpad, om nog ergonomischer te werken.

Welke muizen zijn er?

Muizen verschillen op een aantal punten van elkaar, maar het belangrijkste verschil is of het apparaat draadloos of bedraad is. Daarnaast verschilt ook de aansturing: dit kan via een laser, een camera (optisch), een trackball of met touch.

Conclusie

Een goede muis is voor iedereen anders. Maak je lange werkuren achter de computer? Dan is een ergonomische muis met een trackbal iets voor je. Game je veel? Dan is juist een gamersmuis met extra knoppen ideaal!

Bedenk goed welke wensen je stelt aan de muis en neem nog eens een kijkje in de bovenstaande top 5!

Bedankt voor het lezen! Vergeet je niet hieronder aan te geven wat je van dit artikel vond. Zo kunnen we in het vervolg nog betere artikelen schrijven. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up