menu
close
Categorieën

Zelf Kleding Maken of Repareren met de Beste Naaimachine

Vrouw gebruikt naaimachine

Misschien maak je nog net niet zelf al je kleding, maar je kleding thuis fixen spaart ook al een hele cent. De efficiëntste manier om gaten te fixen of om mogelijk tóch zelf een outfit in elkaar proberen te zetten, doe je met de beste naaimachine! Lees dit overzicht als je ook zo'n handig apparaat in huis wil.

Een speeltje voor je kind, een leuke muts, of misschien wil je wel een fijne, wollen trui: het kan allemaal met een naaimachine. Je hoeft nauwelijks meer te priegelen met een naald, want het zware werk wordt voor je gedaan.

Er is genoeg om uit te kiezen, maar ik wil dat je een machine vindt die precies bij je past. Daarom behandel ik in dit artikel de belangrijkste eigenschappen van naaimachines. Hieronder vind je alvast enkele van de populairste!

Singer F1408 - Naaimachine

Singer F1408 - Naaimachine
Vermogen: 70 W
Aantal steken: 12
Type naaimachine: Mechanisch
Tweelingnaald mogelijk: Ja
Regelbare naaivoetdruk: Ja
Automatische naaldstop: Nee
Geschikt voor type stof: Dunne stof, Gordijnen
Bekijk op Bol.com

Singer M2405 - Naaimachine

Singer M2405 - Naaimachine
Vermogen: 70 W
Aantal steken: 8
Type naaimachine: Mechanisch
Tweelingnaald mogelijk: Ja
Regelbare naaivoetdruk: Ja
Automatische naaldstop: Nee
Geschikt voor type stof: Denim, Dunne stof, Gordijnen
Bekijk op Bol.com

Crafts Co Crafts&Co Naaimachine voor

Crafts Co Crafts&Co Naaimachine voor
Vermogen: 7.5 W
Aantal steken: 12
Type naaimachine: Elektrisch
Tweelingnaald mogelijk: Nee
Regelbare naaivoetdruk: Ja
Automatische naaldstop: Nee
Geschikt voor type stof: Dunne stof
Bekijk op Bol.com

Waarom een naaimachine aanschaffen?

Ben jij creatief, maar ook ietwat zuinig? Overweeg dan eens een naaimachine! Zo'n apparaat lijkt op het eerste gezicht misschien iets wat je vindt op je oma's zolder, maar laat je niet afschrikken door dit imago! Een naaimachine is ook vandaag de dag superhandig.

Wie een beetje handig is maakt er gemakkelijk binnen no-time nieuwe kleding mee. Alles wat je nodig hebt, is een mooie lap stof, naalden, draad, en een creatief idee! Is je creatie af, vergeet het dan niet ook even te stomen met een goede kledingstomer.

Met een naaimachine maak je niet alleen nieuwe creaties. Heb je nog een oude trui liggen die misschien wat liefde kan gebruiken? In de meeste gevallen scheelt het al een hoop als je de beste pluizentondeuse er even overheen haalt.

Daar maak je echter geen gaten mee. Ook iets inkorten lukt niet met een pluizentondeuse. Voor dit soort taken is een naaimachine de enige optie! Je gebruikt de machine zowel om gaten te herstellen, stof om te zomen, maar ook om nieuwe stukken stof toe te voegen waar nodig.

Koopgids: hoe kies ik de beste naaimachine?

Zeker voor een beginner, is een naaimachine kiezen niet makkelijk. Met deze lijst maak ik de keuze eenvoudiger voor je.

Een krachtig apparaat

De ene naaimachine is de andere niet. Daar waar je met het ene model gemakkelijk een spijkerbroek in elkaar zet, maak je met een ander model misschien enkel een kindersokje. Hoe krachtig het apparaat is hangt af van de motor en het vermogen.

Verschillende motoren

Naaimachines hebben doorgaans één van twee bekende typen motoren hebben: een AC- of DC-motor. Modellen met een AC-motor zijn iets minder krachtig. Daartegenover staat wel dat een naaimachine met AC-motor iets minder zwaar is, wat handig is als je het apparaat niet altijd op tafel laat staan, maar tussendoor ook opbergt.

Met een DC-motor is meer mogelijk: je werkt gemakkelijk met zwaardere stoffen als denim, gordijnstof of leer. Voor een alleskunner ga je dus liever voor een DC-motor. Een krachtigere motor betekent echter ook dat de naaimachine zwaarder is. Daarnaast goed om te weten: een DC-motor is niet alleen krachtiger, maar ook stiller.

Vermogen

Het vermogen van een naaimachine ligt doorgaans tussen de 60 en 70 watt. Dit kan oplopen tot ongeveer 105 watt. Waarom maakt vermogen uit? Hoe meer vermogen een apparaat heeft, hoe meer stroom het verbruikt. Ja, dat betekent dat het minder zuinig is, maar ook dat de motor doorgaans krachtiger is. Vooral als je regelmatig werkt met zwaardere stoffen zoals spijkerstof is het van belang dat je hierop let.

Snoeropbergruimte

Word je net als ik helemaal gek van ellenlange kabels die in de war raken? Dan heb ik goed nieuws voor je: een aantal naaimachines heeft snoeropbergruimte. Je stopt hier gemakkelijk het snoer in weg zodat het niet meer in de weg ligt of onhandig om het apparaat heen hoeft.

Aantal steken

Het aantal steken dat een naaimachine heeft, zegt iets over wat het apparaat allemaal kan. Ieder model heeft een eigen repertoire aan steken. We noemen deze ook wel steekprogramma's of naaiprogramma's. Een beginnersmodel heeft tot 30 typen steken.

Voor ieder project heb je een specifiek type steek nodig. We maken hierin onderscheid tussen nuttige steken, stretchsteken en decoratieve steken. Nuttige steken omvatten de bekende stiksteek en de zigzagsteek, waarmee je stoffen aan elkaar bevestigt en eventueel voorkomt dat ze gaan rafelen.

Decoratieve steken – sierlijke figuurtjes en letters – worden nauwelijks gebruikt. Wil je een kledingstuk repareren, dan gebruik je afhankelijk van het materiaal een stretchsteek of zigzagsteek.

Type naaimachine

In de winkel vind je mechanische en elektronische modellen. Een mechanisch model is wat de meeste mensen voor zich zien bij een naaimachine. Je stelt dit apparaat handmatig in. Een elektronische naaimachine is computergestuurd en heeft hierdoor meer opties.

  • Voor een beginner raad ik een mechanische naaimachine aan. Dit type is makkelijker in gebruik. Minder opties is in dit geval fijner, omdat je zo gedwongen bent te beginnen bij de basis en die onder de knie te krijgen.
  • Heb je al de nodige ervaring en wil je een alleskunner, ga dan voor een elektronische naaimachine. Dit type heeft vaak veel functies en werkt gemiddeld nauwkeuriger dan een mechanisch model.

Tweelingnaald mogelijk?

Altijd al de ambitie gehad om zelf professioneel kleding te maken? Zoek dan naar een model met tweelingnaald. Een tweelingnaald is een handige manier om een stof mooi om te zomen. Het resultaat mag er zijn: een tweelingnaald zorgt voor een mooie parallele steek. Niet alleen ziet het er professioneel, het houdt de stof rekbaar.

De 5 beste naaimachines op een rij

1. Singer F1408 - Naaimachine

1. Singer F1408 - Naaimachine
Vermogen: 70 W
Aantal steken: 12
Type naaimachine: Mechanisch
Tweelingnaald mogelijk: Ja
Regelbare naaivoetdruk: Ja

2. Singer M2405 - Naaimachine

2. Singer M2405 - Naaimachine
Vermogen: 70 W
Aantal steken: 8
Type naaimachine: Mechanisch
Tweelingnaald mogelijk: Ja
Regelbare naaivoetdruk: Ja

3. Crafts Co Crafts&Co Naaimachine voor

3. Crafts Co Crafts&Co Naaimachine voor
Vermogen: 7.5 W
Aantal steken: 12
Type naaimachine: Elektrisch
Tweelingnaald mogelijk: Nee
Regelbare naaivoetdruk: Ja

4. Brother CS10s - Electronische naaimachine

4. Brother CS10s - Electronische naaimachine
Vermogen: 0 W
Aantal steken: 40
Type naaimachine: Elektrisch
Tweelingnaald mogelijk: Nee
Regelbare naaivoetdruk: Ja

5. Singer HD 4423 - Naaimachine

5. Singer HD 4423 - Naaimachine
Vermogen: 84 W
Aantal steken: 32
Type naaimachine: Mechanisch
Tweelingnaald mogelijk: Nee
Regelbare naaivoetdruk: Ja

Regelbare naaivoetdruk

Iets om op te letten als je veel met dikke of dunne stoffen aan de slag gaat is de regelbare naaivoetdruk. Als de naaivoetdruk regelbaar is, heb je altijd de juiste hoeveelheid druk op de stof die je gebruikt.

De naaivoet is het metalen deel dat de stof strak houdt tijdens het naaien. Een groot voordeel van een regelbare naaivoetdruk is dat het voetje zo meer grip heeft op de stof. Zo schiet het materiaal niet alle kanten op.

Bij stevige stoffen zorgt de naaivoetdruk dat de stof goed op zijn plek blijft; bij elastische of dunne materialen voorkomt het dat de stof uitrekt.

Variabele steeklengte en breedte

Ben je een beginner, dan is het fijn als de steeklengte en -breedte voorgeprogrammeerd is, maar een gevorderde wilt natuurlijk meer kunnen. Gelukkig geldt voor veel modellen dat je de lengte en breedte gemakkelijk zelf instelt. Zo stem je het apparaat precies af voor ieder naaiproject.

Voor een normale steek gebruik je een steeklengte van 2 - 2,5 mm. Meestal is dit niet zichtbaar op het eindresultaat. Hoe langer de steeklengte, des te gemakkelijker trek je het stiksel weer los. Je gebruikt een langere steeklengte op het moment dat je bijvoorbeeld iets tijdelijk aan elkaar naait.

Een steekbreedte werkt iets anders. De meeste moderne naaimachines hebben een steekbreedte tot 5 mm. Je bepaalt zo de horizontale lengte van je stiksel.

Automatische draadinrijger

Deze functie verklapt precies wat het doet: een automatische draadinrijger. Als je geen zin hebt in gepriegel om de draad door de naald te krijgen, is dit een hele fijne optie om te hebben. De naaimachine rijgt hierbij zelf de draad door de naald; jij hoeft alleen de draad 'aan te geven'. 🧵

Regelbare snelheid

Heb je een krachtig apparaat, dan is het al met een lage snelheid mogelijk door lichtere stof heen te naaien. Heb je juist een zwakker apparaat, dan is het extra handig om een model te hebben waarbij je de snelheid in kunt stellen.

Je regelt de snelheid dan met het voetpedaal. Dit is vergelijkbaar met 'gas' geven in een auto. Door het pedaal in te drukken, verhoog je de snelheid.

Automatische naaldstop

Soms moet je even pauze nemen, of de stof draaien. Een automatische naaldstop helpt je hierbij, maar let wel: je vindt deze functie alleen bij elektronische naaimachines. Het geeft je de mogelijkheid zelf in te stellen waar de naald stopt als je je voet van het pedaal haalt. Bijvoorbeeld in de stof, of bovenaan het materiaal.

Start/stopknop

Voor precisiewerkjes is het belangrijk dat je met een constante snelheid naait. Heel handig: een aantal modellen naaimachines heeft een zogeheten start/stopknop.

Zo hoef je het voetpedaal niet te gebruiken en blijft het apparaat toch doornaaien, zelfs als je je voet van het pedaal haalt. Dit is ideaal voor het vastzetten van een rits of het naaien van een lastig hoekje.

Specificaties van naaimachines naast elkaar

Type naaimachineTweelingnaald mogelijkRegelbare naaivoetdrukAutomatische naaldstopGeschikt voor type stof
1Singer F1408 - NaaimachineMechanischJaJaNeeDunne stof, Gordijnen
2Singer M2405 - NaaimachineMechanischJaJaNeeDenim, Dunne stof, Gordijnen
3Crafts Co Crafts&Co Naaimachine voorElektrischNeeJaNeeDunne stof
4Brother CS10s - Electronische naaimachineElektrischNeeJaNeeDenim, Gordijnen, Dunne stof
5Singer HD 4423 - NaaimachineMechanischNeeJaNeeDenim, Dunne stof, Gordijnen

Singer F1408 - Naaimachine

Type naaimachine: Mechanisch

Tweelingnaald mogelijk: Ja

Regelbare naaivoetdruk: Ja

Automatische naaldstop: Nee

Geschikt voor type stof: Dunne stof, Gordijnen

Singer M2405 - Naaimachine

Type naaimachine: Mechanisch

Tweelingnaald mogelijk: Ja

Regelbare naaivoetdruk: Ja

Automatische naaldstop: Nee

Geschikt voor type stof: Denim, Dunne stof, Gordijnen

Crafts Co Crafts&Co Naaimachine voor

Type naaimachine: Elektrisch

Tweelingnaald mogelijk: Nee

Regelbare naaivoetdruk: Ja

Automatische naaldstop: Nee

Geschikt voor type stof: Dunne stof

Brother CS10s - Electronische naaimachine

Type naaimachine: Elektrisch

Tweelingnaald mogelijk: Nee

Regelbare naaivoetdruk: Ja

Automatische naaldstop: Nee

Geschikt voor type stof: Denim, Gordijnen, Dunne stof

Singer HD 4423 - Naaimachine

Type naaimachine: Mechanisch

Tweelingnaald mogelijk: Nee

Regelbare naaivoetdruk: Ja

Automatische naaldstop: Nee

Geschikt voor type stof: Denim, Dunne stof, Gordijnen

Veelgestelde vragen over naaimachines

Zoek je nog naar extra informatie over naaimachines? Hier een overzicht van de meest gestelde vragen.

Welke naaimachine is het beste voor beginners?

Ben je een beginner dan raad ik een mechanische naaimachine aan. Dit apparaat stel je handmatig in, waardoor je snel leert hoe alles functioneert en wat goed werkt bij welke stof. Een elektrische naaimachine heeft meer opties, maar heeft als nadeel dat je als beginner misschien overweldigd raakt door alle mogelijkheden.

Welke naaimachine is beter voor zwaardere stoffen zoals leer?

Werk je veel met materialen als leer, dan kies je voor een model met een DC-motor. Dit zijn vaak de elektrische naaimachines. Een mechanische naaimachine heeft doorgaans een minder sterke AC-motor en gaat misschien tegenstribbelen als je het hiermee probeert.

Wat zijn de voordelen van een naaimachine ten opzichte van met de hand naaien?

Het belangrijkste voordeel is dat een naaimachine lekker snel werkt. Zeker als je meerdere projecten wilt afwerken is een naaimachine ideaal.

Wel is het soms zo dat met de hand net een wat steviger resultaat geeft. Dit is echter makkelijk op te lossen door dubbele stiksels in de afwerking te verwerken. Ook biedt een naaimachine opties die je met een handmatige naaisteek niet voor elkaar krijgt, of in ieder geval niet zo snel, zoals de tweelingnaaldfunctie. Zo maak je geheel zelf professioneel uitziende kleding.

Conclusie

Een goede naaimachine bespaart je tijd en geld en zo heb jij voortaan de origineelste creaties in je kledingkast. Weet je nog niet zeker welke naaimachine het wordt? Denk dan nog eens aan het type motor, en vergeet je niet in te lezen in de typen steken die je beoogde naaimachine kan uitvoeren!

Wil je iets kwijt over het artikel, zoals vragen of suggesties? Laat gerust iets achter! Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe aanwinst!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up