menu
close
Categorieën

Geen Verstoppingen meer met de Beste Ontstopper!

wasbak waar water wegloopt

Niets is vervelender dan een verstopt toilet, wasbak of doucheputje. Je wil dan zo snel mogelijk ontstoppen, zonder teveel gedoe. Een goede ontstopper zorgt ervoor dat het water binnen no time weer netjes wegloopt! In dit artikel vertel ik je welke soorten ontstoppers er zijn, waar je op let bij de aanschaf en bekijk je de top 5 beste ontstoppers van dit moment.

Blue Donuts Toilet Plunger with

Blue Donuts Toilet Plunger with

Blue Donuts Toilet Plunger with

Blue Donuts Toilet Plunger with

ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

Waarom een ontstopper aanschaffen?

Een ontstopper is de beste en snelste manier om een verstopping te verhelpen. Allereerst is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit twee verschillende ontstoppers. Je hebt de traditionele (steel)ontstopper en ontstopper in de vorm van een vloeistof die je door je riolering gooit. Ik zal je de verschillen tussen deze twee ontstoppers uitleggen.

Steelontstopper versus vloeibare ontstopper

Wanneer je aan een ontstopper denkt, is het eerste plaatje wat in je hoofd opkomt waarschijnlijk een steelontstopper, ook wel ploemper genoemd: een houten steel met daaraan een grote zuignap. Dit is hoe hij vroeger gemaakt werd en nog altijd in de winkel ligt. Er bestaan tegenwoordig ook modernere steelontstoppers met bijvoorbeeld een handvat.

Vrij nieuw is de vloeibare ontstopper. Dit is een vloeistof van geconcentreerde stoffen en chemicaliën die een verstopping in de riolering en afvoer verhelpen. Er is ook een korrelvariant, die in combinatie met water verandert in een vloeibaar mengsel. De vloeistof bereikt het vuil en maakt deze zacht en vloeibaar, zodat het vervolgens gemakkelijk wegspoelt.

De vloeibare ontstopper heeft een keerzijde door de chemische stoffen die erin zitten. De meeste ontstoppers zijn op basis van natriumhydroxide, ook wel bijtend soda genoemd, en zwavelzuur. Beide bevatten giftige bestandsdelen en brengen schade toe aan het milieu. Uiteraard bestaan gootsteenontstoppers niet puur uit 1 van deze 2 stoffen, maar er zit altijd een lichte dosis in.

Het verschil tussen de steelontstopper en de vloeibare ontstopper zit hem in de werking van het middel. Een steelontstopper is perfect voor het losmaken van een oppervlakkige verstopping, bijvoorbeeld wc papier in de wc. Vloeibare ontstopper reikt verder in de riolering waarbij het dieper, vaak opgehoopt vuil weghaalt, zoals vetresten en haren.

Doordat vloeibare ontstopper gevaarlijke chemicaliën bevat, moet je altijd handschoenen dragen wanneer je dit gebruikt! Wanneer je een hardnekkige vloeibare ontstopper nodig hebt voor een zwaardere verstopping, wees je er dan van bewust dat de concentratie van chemische stoffen hoger is. Het is verstandig ook een veiligheidsbril te dragen wanneer je met deze zwaardere ontstopper gaat werken.

Ontstopper gebruiken

Beide soorten ontstopper hebben natuurlijk een andere gebruiksaanwijzing. Het is fijn om van tevoren te weten hoe je ze precies gebruikt, zodat je hier geen fouten in maakt. Vloeibare ontstopper blijft altijd een chemische stof waar je voorzichtig mee moet werken.

Een steelontstopper gebruik je voor een oppervlakkige verstopping. Door de zuignap op de opening, bijvoorbeeld de doucheput, te zetten zuig je hem vacuüm. Deze druk trekt de verstopping omhoog, zodat het loskomt. Dit is hoe je dat stap voor stap doet:

  • Spoel eerst heet water door de gootsteen of het putje, om zo loszittende resten weg te spoelen.
  • Vul (indien het de wasbak betreft) deze helemaal met water. In een wc zit al water, dus hier hoeft dit niet. Een doucheput is lastig te vullen met water; hier hoeft dit ook niet.
  • Plaats de zuignap op de opening en duw hem vast zodat hij vacuüm zuigt.
  • Maak trekkende bewegingen, zonder dat je de zuignap helemaal lostrekt.
  • Wanneer het water wegloopt weet je dat de verstopping opgelost is.

Vloeibare ontstopper gebruik je voor een dieper gelegen verstopping. Door de vloeistof of de korrels door het putje te gooien, maakt het middel vuil en verstopping dunner zodat het wegspoelt. De vloeistof bevat chemische stoffen: draag dus altijd handschoenen wanneer je dit gebruikt!

Verschillende soorten vloeibare ontstoppers vereisen een andere werkwijze en dus gebruiksaanwijzing. Hieronder vind je een manier om ontstopper te gebruiken, maar check altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je ontstopper!

  • Doe de korrels of de vloeistof in de dop zodat je de juiste hoeveelheid hebt.
  • Doe de korrels of vloeistof vervolgens in het putje.
  • Spoel bij korrels een beetje water door het putje, zodat dit mengt met de korrels.
  • Vloeistof heeft geen extra water nodig.
  • De verstopping verdunt, waardoor je deze na enkele seconden wegspoelt met water.

Benieuwd naar deze en meer manieren om een verstopping op te lossen? Bekijk dan dit handige filmpje!

De 5 beste ontstoppers op een rij

1. Blue Donuts Toilet Plunger with

1. Blue Donuts Toilet Plunger with

2. Blue Donuts Toilet Plunger with

2. Blue Donuts Toilet Plunger with

3. ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

3. ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

4. ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

4. ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

5. ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

5. ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

Koopgids: hoe kies ik de beste ontstopper?

Om de beste ontstopper te kiezen, moet je eerst stilstaan bij een aantal dingen die je keuze beïnvloeden. Ik zet ze voor je op een rij zodat je zeker weet dat je de juiste ontstopper kiest!

Steelontstopper of vloeibare ontstopper?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: 'welke ontstopper heb ik nodig?'. Dit is afhankelijk van de soort verstopping die je hebt. Weet je al dat hij oppervlakkig is, bijvoorbeeld doordat je iets hebt doorgespoeld wat nu verstopt zit, dan is een steelontstopper de beste keus.

Zit de verstopping dieper doordat hij ontstaan is door ophoping van bijvoorbeeld vet en haren, dan is vloeibare ontstopper een betere keus.

Wanneer je niet zeker weet welke soort verstopping het is, probeer dan eerst een steelontstopper. Deze is vaak goedkoper, gebruik je meerdere keren en is beter voor het milieu. Verhelpt het de verstopping niet, probeer dan de vloeibare ontstopper.

Percentage giftige stoffen

Wanneer je een vloeibare ontstopper aanschaft, is het prettig dat je voor zo min mogelijk giftige stoffen kiest. Dit is aangegeven in de productgegevens als percentage waterstofperoxide (H2O2) en percentage zwavelzuur (H2SO4). Is dit 0%, dan weet je dat er minder giftige stoffen in het middel zitten. Dit is nooit volledig schoon, aangezien de stoffen nodig zijn voor de werking.

Inhoud

Verpakkingen met vloeibare ontstopper hebben een wisselende inhoud. Sommige verpakkingen, met een kleinere inhoud, moet je volledig door het putje gooien. Verpakkingen met meer inhoud gebruik je vaak meerdere keren.

Soorten ontstoppers

Er bestaan ontstoppers die specifiek voor een verstopping bedoeld zijn. Bijvoorbeeld een gootsteen- of wc ontstopper. Het verschil zit hem hier bij de steelontstopper in de grootte van de zuignap; deze is bij de gootsteenontstopper veel kleiner, zodat hij over het gootsteenputje heen past. Ook van vloeibare ontstopper zijn er specifieke varianten.

Specificaties van ontstoppers naast elkaar

1Blue Donuts Toilet Plunger with
2Blue Donuts Toilet Plunger with
3ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush
4ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush
5ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

Blue Donuts Toilet Plunger with

Blue Donuts Toilet Plunger with

ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush

Zelf ontstoppingsmiddel maken

Wanneer de steelontstopper niet werkt en je liever geen chemisch ontstoppingsmiddel gebruikt, dan maak je gewoon het gewoon zelf! Baking soda en azijn zijn een prima alternatief voor gootsteenontstopper.

Doe eerst de baking soda in het afvoerputje en giet hier voorzichtig wat azijn overheen. Zodra dit met elkaar in aanraking komt, gaat het borrelen of bruisen. Laat dit een kwartiertje in het afvoerputje zitten en gooi er vervolgens kokend water over. Als het de eerste keer niet meteen werkt, herhaal je dit proces.

Veelgestelde vragen over ontstoppers

Hieronder lees je de antwoorden op een paar veelvoorkomende vragen over ontstoppers.

Ploemer of chemische ontstopper?

Een ploemer gebruik je vooral bij oppervlakkige verstoppingen. Door de vacuüm druk beweeg je de verstopping los zodat je hem wegspoelt. Chemische ontstopper gebruik je voor dieper gelegen verstoppingen. De vloeistof of korrels verdunnen het vuil zodat het gemakkelijk wegspoelt.

Is chemische ontstopper gevaarlijk?

In de chemische ontstopper zitten uiteraard chemische stoffen zoals natriumhydroxide en zwavelzuur. Tegenwoordig worden deze stoffen in mindere mate toegevoegd aan de ontstopper, maar ze zijn nodig om de verstopping te verdunnen. Gebruik altijd handschoenen wanneer je met dit middel werkt!

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende om de juiste ontstopper te kiezen en hiermee aan de slag te gaan!
Ben je er nog niet helemaal over uit? Neem dan de top 5 nog eens rustig door en vergelijk de specificaties. Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up