Niets is vervelender dan een verstopt toilet, wasbak of doucheputje. Je wil dan zo snel mogelijk ontstoppen, zonder teveel gedoe. Een goede ontstopper zorgt ervoor dat het water binnen no time weer netjes wegloopt! In dit artikel vertel ik je welke soorten ontstoppers er zijn, waar je op let bij de aanschaf en bekijk je de top 5 beste ontstoppers van dit moment.
Een ontstopper is de beste en snelste manier om een verstopping te verhelpen. Allereerst is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit twee verschillende ontstoppers. Je hebt de traditionele (steel)ontstopper en ontstopper in de vorm van een vloeistof die je door je riolering gooit. Ik zal je de verschillen tussen deze twee ontstoppers uitleggen.
Wanneer je aan een ontstopper denkt, is het eerste plaatje wat in je hoofd opkomt waarschijnlijk een steelontstopper, ook wel ploemper genoemd: een houten steel met daaraan een grote zuignap. Dit is hoe hij vroeger gemaakt werd en nog altijd in de winkel ligt. Er bestaan tegenwoordig ook modernere steelontstoppers met bijvoorbeeld een handvat.
Vrij nieuw is de vloeibare ontstopper. Dit is een vloeistof van geconcentreerde stoffen en chemicaliën die een verstopping in de riolering en afvoer verhelpen. Er is ook een korrelvariant, die in combinatie met water verandert in een vloeibaar mengsel. De vloeistof bereikt het vuil en maakt deze zacht en vloeibaar, zodat het vervolgens gemakkelijk wegspoelt.
De vloeibare ontstopper heeft een keerzijde door de chemische stoffen die erin zitten. De meeste ontstoppers zijn op basis van natriumhydroxide, ook wel bijtend soda genoemd, en zwavelzuur. Beide bevatten giftige bestandsdelen en brengen schade toe aan het milieu. Uiteraard bestaan gootsteenontstoppers niet puur uit 1 van deze 2 stoffen, maar er zit altijd een lichte dosis in.
Het verschil tussen de steelontstopper en de vloeibare ontstopper zit hem in de werking van het middel. Een steelontstopper is perfect voor het losmaken van een oppervlakkige verstopping, bijvoorbeeld wc papier in de wc. Vloeibare ontstopper reikt verder in de riolering waarbij het dieper, vaak opgehoopt vuil weghaalt, zoals vetresten en haren.
Beide soorten ontstopper hebben natuurlijk een andere gebruiksaanwijzing. Het is fijn om van tevoren te weten hoe je ze precies gebruikt, zodat je hier geen fouten in maakt. Vloeibare ontstopper blijft altijd een chemische stof waar je voorzichtig mee moet werken.
Een steelontstopper gebruik je voor een oppervlakkige verstopping. Door de zuignap op de opening, bijvoorbeeld de doucheput, te zetten zuig je hem vacuüm. Deze druk trekt de verstopping omhoog, zodat het loskomt. Dit is hoe je dat stap voor stap doet:
Vloeibare ontstopper gebruik je voor een dieper gelegen verstopping. Door de vloeistof of de korrels door het putje te gooien, maakt het middel vuil en verstopping dunner zodat het wegspoelt. De vloeistof bevat chemische stoffen: draag dus altijd handschoenen wanneer je dit gebruikt!
Verschillende soorten vloeibare ontstoppers vereisen een andere werkwijze en dus gebruiksaanwijzing. Hieronder vind je een manier om ontstopper te gebruiken, maar check altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je ontstopper!
Benieuwd naar deze en meer manieren om een verstopping op te lossen? Bekijk dan dit handige filmpje!
Om de beste ontstopper te kiezen, moet je eerst stilstaan bij een aantal dingen die je keuze beïnvloeden. Ik zet ze voor je op een rij zodat je zeker weet dat je de juiste ontstopper kiest!
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: 'welke ontstopper heb ik nodig?'. Dit is afhankelijk van de soort verstopping die je hebt. Weet je al dat hij oppervlakkig is, bijvoorbeeld doordat je iets hebt doorgespoeld wat nu verstopt zit, dan is een steelontstopper de beste keus.
Zit de verstopping dieper doordat hij ontstaan is door ophoping van bijvoorbeeld vet en haren, dan is vloeibare ontstopper een betere keus.
Wanneer je niet zeker weet welke soort verstopping het is, probeer dan eerst een steelontstopper. Deze is vaak goedkoper, gebruik je meerdere keren en is beter voor het milieu. Verhelpt het de verstopping niet, probeer dan de vloeibare ontstopper.
Wanneer je een vloeibare ontstopper aanschaft, is het prettig dat je voor zo min mogelijk giftige stoffen kiest. Dit is aangegeven in de productgegevens als percentage waterstofperoxide (H2O2) en percentage zwavelzuur (H2SO4). Is dit 0%, dan weet je dat er minder giftige stoffen in het middel zitten. Dit is nooit volledig schoon, aangezien de stoffen nodig zijn voor de werking.
Verpakkingen met vloeibare ontstopper hebben een wisselende inhoud. Sommige verpakkingen, met een kleinere inhoud, moet je volledig door het putje gooien. Verpakkingen met meer inhoud gebruik je vaak meerdere keren.
Er bestaan ontstoppers die specifiek voor een verstopping bedoeld zijn. Bijvoorbeeld een gootsteen- of wc ontstopper. Het verschil zit hem hier bij de steelontstopper in de grootte van de zuignap; deze is bij de gootsteenontstopper veel kleiner, zodat hij over het gootsteenputje heen past. Ook van vloeibare ontstopper zijn er specifieke varianten.
1 | Blue Donuts Toilet Plunger with | |
2 | Blue Donuts Toilet Plunger with | |
3 | ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush | |
4 | ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush | |
5 | ToiletTree Products Freestanding Toilet Brush |
Wanneer de steelontstopper niet werkt en je liever geen chemisch ontstoppingsmiddel gebruikt, dan maak je gewoon het gewoon zelf! Baking soda en azijn zijn een prima alternatief voor gootsteenontstopper.
Doe eerst de baking soda in het afvoerputje en giet hier voorzichtig wat azijn overheen. Zodra dit met elkaar in aanraking komt, gaat het borrelen of bruisen. Laat dit een kwartiertje in het afvoerputje zitten en gooi er vervolgens kokend water over. Als het de eerste keer niet meteen werkt, herhaal je dit proces.
Hieronder lees je de antwoorden op een paar veelvoorkomende vragen over ontstoppers.
Een ploemer gebruik je vooral bij oppervlakkige verstoppingen. Door de vacuüm druk beweeg je de verstopping los zodat je hem wegspoelt. Chemische ontstopper gebruik je voor dieper gelegen verstoppingen. De vloeistof of korrels verdunnen het vuil zodat het gemakkelijk wegspoelt.
In de chemische ontstopper zitten uiteraard chemische stoffen zoals natriumhydroxide en zwavelzuur. Tegenwoordig worden deze stoffen in mindere mate toegevoegd aan de ontstopper, maar ze zijn nodig om de verstopping te verdunnen. Gebruik altijd handschoenen wanneer je met dit middel werkt!
Hopelijk weet je nu voldoende om de juiste ontstopper te kiezen en hiermee aan de slag te gaan!
Ben je er nog niet helemaal over uit? Neem dan de top 5 nog eens rustig door en vergelijk de specificaties. Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft!