menu
close
Categorieën

Met je Favoriete Muziek op Pad met de Beste Oordopjes

Vrouw draagt draadloze oordopjes

Ik geef toe: een leven zonder oordopjes kan ik me niet meer voorstellen. In de trein en tijdens het werken gebruik ik altijd de beste oordopjes. Hiermee geniet ik ongestoord van muziek of mijn favoriete podcast.

Op zoek naar nieuwe oordopjes? Door de verschillende types en modellen is een keuze maken moeilijker dan je denkt. Geen stress, in dit artikel vind je een koopgids die je helpt bij het kiezen van de beste oordopjes. Ook hebben we de beste producten voor je op een rijtje gezet. Hieronder vind je alvast een top 3! 💫

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
Maximale batterijduur: 30 uur
Type microfoon: In schelp
Draadloos opladen: Ja
Bekijk op Bol.com

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3
Maximale batterijduur: 24 uur
Type microfoon: In schelp
Draadloos opladen: Nee
Bekijk op Bol.com

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
Maximale batterijduur: 6 uur
Type microfoon: In schelp
Draadloos opladen: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom oordopjes aanschaffen?

Oordopjes zijn niet meer uit ons moderne leven weg te denken. Met oordopjes luister je muziek, kijk je series en bel of game je zonder je omgeving te storen.

Oordopjes zijn licht en klein, waardoor ze makkelijk in een broekzak of tas passen. Neem ze mee op reis, zodat je overal je favoriete muziek bij je hebt. 🎒

Luidruchtige mensen in de trein? Met goede noise canceling oordopjes heb je geen last van storende omgevingsgeluiden tijdens je reis. Ook in andere situaties is ruisonderdrukking een fijne functie, want je geniet ongestoord van je muziek.

Oordopjes zijn verkrijgbaar in twee varianten: draadloos en met draad. De beste draadloze oordopjes geven je veel bewegingsvrijheid, want je zit nergens aan vast. Zo loop je gemakkelijk rond tijdens het bellen of luister je naar jouw favoriete muziek tijdens het koken, sporten of schoonmaken.

Bedrade oordopjes geven je minder bewegingsvrijheid, maar ze zijn altijd gebruiksklaar omdat je ze nooit hoeft op te laden. Daarnaast zijn deze oordopjes een goede optie voor de bescheiden portemonnee met klein budget.👛

Oordopjes gebruik je in combinatie met je smartphone, laptop of smart tv. Het maakt niet uit of je in het bezit bent van een goede iPhone of een Samsung-telefoon, want voor elk besturingssysteem zijn oordopjes te vinden. De meeste zijn zelfs universeel te gebruiken. Voor ieder wat wils!

Man draagt draadloze oordopjes

Koopgids: hoe kies ik de beste oordopjes?

Oordopjes komen in verschillende vormen, soorten en maten. In deze koopgids vertel ik je alles wat je wilt weten over de beste oordopjes en vind je jouw favoriet!

Draadloze oordopjes

Ga je voor de vrijheid van de draadloze oortjes of kies je de old-school oordopjes met snoer? Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen, die ik hieronder voor je uitleg. 👇

Bij draadloze oordopjes wordt geluid naar je oordopjes gestuurd met behulp van Bluetooth. Dit is meteen het grootste voordeel van draadloze oordopjes: ze hebben geen kabel. Ideaal tijdens het sporten, reizen en werken, want je zit nergens aan vast.

Je bergt de oordopjes na gebruik op in een oplaaddoosje of hoesje (case). De meeste hoesjes zijn magnetisch, waardoor de oordopjes vastklikken - zo vallen ze niet zomaar eruit.

Batterijlevensduur

Het oplaaddoosje dient als accu waar de oordopjes in opladen. Zodra je de oordopjes in het doosje stopt, worden ze opgeladen: handig!

De oplaadtijd van de oordopjes verschilt per model, maar gemiddeld is dit zo'n 5 tot 30 minuten. Na het opladen zijn de oordopjes weer te gebruiken voor zo'n 3 tot 5 uur. In totaal geniet je tussen de 24 en 28 uur van de oordopjes met een volledig opgeladen case. Fijn tijdens een lange reis!

Het doosje of hoesje dien je ook af en toe op te laden. Het duurt zo'n 3 tot 4 uur om deze volledig op te laden. Wanneer je de oordopjes veel gebruikt, is het goed om op de oplaadtijd van het hoesje én de oortjes te letten.

Bluetooth

De meeste draadloze oordopjes werken met Bluetooth. Het liefst hebben je oordopjes én je telefoon of laptop de laatste versie. Dit is op het moment versie 5.0.

Het Bluetooth bereik bepaalt hoe ver je van je bronapparaat (het apparaat dat is verbonden met je oordopjes) wegloopt, zonder dat de connectie verbreekt. Deze afstand loopt van 10 tot 35 meter, maar je omgeving heeft hier veel invloed op. Denk hierbij aan de hoeveelheid muren tussen je oordopjes, het bronapparaat en het materiaal hiervan.

Draagwijze

Draadloze oordopjes zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen: als oordopjes, maar ook als oorhaak, oorclip en nekband. Hierin verschilt de draagwijze.

Bij nekbanden zit er een korte draad tussen de oordopjes, die in je nek zit wanneer je ze draagt. Dit model wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door sporters, omdat de draad in je nek blijft hangen wanneer de oordopjes per ongeluk uitvallen én omdat je gemakkelijk de oordopjes in en uit je oor doet.

Oorhaken zitten rondom het oor, waardoor ze stevig vastzitten. Hierdoor vallen ze minder snel uit: ideaal voor hardlopers. Voor brildragers is dit helaas geen optie, want de oorhaak zit in de weg van je brillenpootjes.

Als laatste oorclips: Hierbij zit een extra clipje aan het oordopje, die je in je oorschelp klemt. Zo zit de oordop beter vast.

Bedrade oordopjes in iPhone

Bedraad

Voor de opkomst van draadloze oordopjes waren bedrade oordopjes naast een goede koptelefoon het enige model hoofdtelefoon. Oordopjes met bedrading zijn echter zo slecht nog niet! Één ding is zeker: je hoeft bedrade oordopjes nooit op te laden. Bovendien zijn deze oordopjes een stuk goedkoper dan draadloze oordopjes en hoef je niet te strooien met geld. 💰

Helaas heeft een kabel ook een nadeel: hij raakt regelmatig op mysterieuze wijze in de knoop, waardoor jij hem weer moet ontfutselen. Dit klusje komt meestal niet gelegen.

Wanneer je van plan bent deze oortjes aan te schaffen, is het belangrijk om te weten of je telefoon of laptop een 3.5 mm-aansluiting (AUX) heeft. Door de snelle opkomst van draadloze oortjes wordt deze steeds vaker weggelaten.

Draagwijze

Bij bedrade oordopjes valt er te kiezen uit twee draagwijzen. Zo zijn er de klassieke oordopjes, waarbij het snoer aan de voor- of zijkant je lichaam loopt.

Het alternatief is oordopjes waarbij de draad naar boven steekt, zodat je deze achter je oor steekt. De oortjes blijven dan aan je oor haken wanneer ze uitvallen. Dit type is handig wanneer je de oordopjes veel in en uit doet, bijvoorbeeld tijdens het maken van muziek. Het snoer laat je over je rug naar beneden lopen.

Pasvorm

Naast de draagwijze is de pasvorm belangrijk. Je kiest tussen twee soorten: half-in-ear en in-ear. Half in-ear oordopjes hangen in je oor, waardoor je omgevingsgeluiden nog redelijk hoort. Dit is handig in het verkeer.

In-ear oordopjes hebben meestal een zacht dopje dat in je oor klemt. Hierdoor blijven deze oordopjes niet alleen beter zitten; de gehoorgang wordt ook geblokkeerd, waardoor je minder omgevingsgeluiden hoort. De bas hoor je zo ook beter, wat fijn is als je graag rockmuziek luistert.

Wil je helemaal afgesloten worden van omgevingsgeluiden? Dan is een goede draadloze koptelefoon dé oplossing.

Gebruiksdoel: welke oordopjes passen het best bij mij?

Om een goede keuze te maken, is het handig om op een rijtje te zetten waarvoor je de oordopjes wilt gebruiken. Wanneer je de oordopjes vooral thuis gebruikt, is het handig om bijvoorbeeld goede draadloze oortjes aan te schaffen. Hiermee beweeg je vrijuit. Als je omgevingsgeluiden wilt blokkeren, is noise canceling een goede optie.

Wat is noise canceling? - Noise canceling of ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je je omgevingsgeluiden minder hoort. Dit kan zowel op een passieve als een actieve manier. 

Bij passieve noise canceling wordt de gehoorgang afgesloten door in-ear oordopjes of over-ear koptelefoons. Actieve noise canceling (ANC) werkt iets technischer: kleine microfoontjes aan de buitenkant van je oordopjes vangen omgevingsgeluiden op en creëren op basis hiervan een anti-ruis frequentie. Hiermee worden omgevingsgeluiden weg gefilterd. 

Wil je de oordopjes gebruiken tijdens het sporten? Dan let je op de IP-certificering. Dit geeft aan hoe water- en zweetbestendig de oordopjes zijn. Hoe hoger de waarde, hoe beter de bescherming. Ben je van plan stevig te sporten met de oordopjes in, ga dan minimaal voor IPX7, waarbij het cijfer in de plaats van de 'X' niet gek vele uit maakt.

Ook is de pasvorm belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je oordopjes snel uit je oor vallen: kies bijvoorbeeld in-ear oordopjes of oordopjes met een nekband, zoals de Sony WI-XB400.

In de trein is het fijn om oordopjes te hebben met ruisonderdrukking. Zo heb je geen last van je omgeving. Je kunt er ook voor kiezen om hiervoor de beste noise-cancelling koptelefoon of noise-cancelling oordopjes aan te schaffen, zodat je compleet afgesloten van je muziek geniet.

Ga je de oortjes vooral gebruiken op de fiets of in het verkeer? Dan is het belangrijk dat je je omgeving goed blijft horen. Kies daarom niet voor (actieve) noise cancelling, want dan hoor je helemaal geen omgevingsgeluid meer.

Wil je handsfree bellen? Dan heb je oordopjes met microfoon nodig. Let hierbij op de plek van de microfoon: zit deze dicht bij je mond?

Voor muzikanten zijn oordopjes die je snel in- en uitdoet ideaal. Denk hierbij aan in-ear oordopjes met een bovendraad die je achter je oor klemt of draadloze oordopjes met een nekband.

De 5 beste oordopjes op een rij

1. Apple AirPods Pro 2

1. Apple AirPods Pro 2
Maximale batterijduur: 30 uur
Type microfoon: In schelp
Draadloos opladen: Ja

2. Sony WF-1000XM3

2. Sony WF-1000XM3
Maximale batterijduur: 24 uur
Type microfoon: In schelp
Draadloos opladen: Nee

3. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

3. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
Maximale batterijduur: 6 uur
Type microfoon: In schelp
Draadloos opladen: Nee

IP-certificering: stof- en waterbestendigheid

Zoals je hierboven las, is de IP-certificering belangrijk als je de oordopjes tijdens het sporten gebruikt. De IP-certificering geeft naast de waterbestendigheid ook de mate van stofdichtheid aan. Het eerste getal van de IP-certificering staat voor de stofdichtheid.

Het tweede getal staat voor de waterbestendigheid. Bij de Apple AirPods Pro is dit bijvoorbeeld 4, wat betekent dat de oordopjes beschermd zijn tegen spatwater. Denk hierbij aan hevige regenval. Hieronder een overzicht van de verschillende waterbestendigheid gradaties:

IPX1 en IPX2Beschermd tegen druppels
IPX3 en IPX4Beschermd tegen spatwater
IPX5 en IPX6Waterbestendig
IPX7 en IPX8Waterdicht

Zoals je ziet zijn zelfs de laagste IP-certificering beschermd tegen druppels. De meeste oordopjes draag je daarom met een gerust hart in de regen.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van oordopjes wordt door meerdere functies bepaald, zoals het frequentiebereik. Het frequentiebereik is het gebied tussen de laagste en de hoogste bereikbare geluidsfrequentie. Dit wordt gemeten in Hertz. Hoe lager het aantal Hertz, hoe meer lage tonen je waarneemt – vice versa voor hoge frequenties.

Met Hi-res oordopjes luister je naar audio in een hoge resolutie. Audio met hoge resolutie zorgt voor origineel geluid zonder kwaliteitsverlies. Hi-res audio is qua geluidskwaliteit beter dan cd-kwaliteit. Zo luister je naar je favoriete muziek zoals de artiest het oorspronkelijk gemaakt heeft.

Wanneer de geluidskwaliteit belangrijk voor je is, let je op deze functies. Uiteindelijk is het perfecte geluid voor iedereen anders, dus is het vooral een kwestie van je persoonlijke voorkeuren.

Bescherm je gehoor - oordopjes draag je in je gehoorgang, dicht bij je trommelvlies. Wanneer je vaak naar harde muziek luistert met oordopjes, is dit slecht voor je gehoor. Bespaar je oren door op de volumeknop te letten. 

Optimaal gebruiksgemak

Om naar je favoriete muziek te luisteren, koppel je je draadloze oordopjes eerst met je telefoon of laptop. Bij voorkeur is dit niet teveel werk.

Verbinding maken met een nieuw apparaat gaat nóg makkelijker met NFC (Near Field Communication). Deze technologie, die onder andere wordt gebruikt bij de OV-chipkaarten en contactloos pinnen, verbindt de oordopjes letterlijk in een handomdraai.

Nieuwe generaties draadloze oordopjes zijn soms draadloos oplaadbaar. Hiervoor heb je wel een draadloze oplader nodig, zoals deze Apple MagSafe draadloze oplader.

Bediening

Handige bediening verhoogt het gebruiksgemak. Meestal gebruik je knopjes. Bij bedrade oordopjes zet je bijvoorbeeld het geluid harder en zachter met de plus en min knopjes.

Bij de AirPods 2 maak je gebruik van een aanraakgevoelig deel in het oordopje. Door twee keer op je oortje te tikken, schakel je naar het vorige of volgende nummer en neem je telefoongesprekken aan.

Zo zijn er ook oordopjes met hun eigen app. Dit vergemakkelijkt de bediening, want je verandert de geluidsinstellingen eenvoudig met het gekoppelde apparaat.

Specificaties van oordopjes naast elkaar

Maximale batterijduur
1Apple AirPods Pro 230 uur
2Sony WF-1000XM324 uur
3Bose QuietComfort Earbuds II Wireless6 uur
4Jabra Elite 7 Active28 uur
5Samsung Galaxy Buds2 Pro True8 uur

Apple AirPods Pro 2

Maximale batterijduur: 30 uur

Sony WF-1000XM3

Maximale batterijduur: 24 uur

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Maximale batterijduur: 6 uur

Jabra Elite 7 Active

Maximale batterijduur: 28 uur

Samsung Galaxy Buds2 Pro True

Maximale batterijduur: 8 uur

Veelgestelde vragen over oordopjes

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over oordopjes. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten! 📫

Hoe maak je oordopjes schoon?

Oordopjes maak je het beste schoon met een alcoholdoekje. Het is ook mogelijk om alcohol op een wattenstaafje te doen en hiermee de buitenkant van de oordopjes schoon te maken.

Wat zijn de beste oordopjes voor sporten?

Tijdens het sporten is het fijn om nergens aan vast te zitten: met draadloze oordopjes beweeg je tijdens het sporten vrijuit. Wil je je omgeving nog enigszins blijven horen, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen? Dan zijn half in-ear oordopjes ideaal.

Wanneer je liever geen omgevingsgeluiden hoort, zijn in-ear oordopjes met noise canceling een uitkomst. Deze blijven ook beter in je oor zitten. Ben je bang om je oordopjes te verliezen? Dan zijn oordopjes met draad óf draadloze oordopjes met nekband geschikt.

Omdat je tijdens het sporten zweet, is het belangrijk om naar de waterbestendigheid van de oordopjes te kijken. Dit wordt aangegeven als IP-certificering.

Wat is noise canceling?

Noise canceling (ruisonderdrukking) zorgt ervoor dat je je omgevingsgeluiden minder hoort wanneer je oordopjes draagt. Dit is zowel op een passieve als een actieve manier mogelijk. Bij passieve noise canceling wordt de gehoorgang afgesloten door in-ear oordopjes. Dit is een zacht dopje dat in je gehoorgang klemt.

Actieve noise canceling (ANC) werkt iets technischer: kleine microfoontjes aan de buitenkant van je oordopjes vangen omgevingsgeluiden op en creëren op basis hiervan een anti-ruis frequentie. 

Waarom raken oordopjes in de knoop?

Er is een natuurkundige verklaring waarom oordopjes met draad altijd in de knoop raken. Het onderzoek ernaar bevestigt dat oordopjes zichzelf met elkaar verstrengelen - hier is zelf weinig aan te doen, alhoewel een opbergdoosje de kansen verlaagt. 😉

Conclusie

Een ding is duidelijk: oordopjes zijn voor iedereen! Van fanatieke sporters tot harde (thuis)werkers.

Hopelijk heeft deze koopgids je op weg geholpen bij het kiezen van de beste oordopjes. We hebben de producten hierboven speciaal voor je geselecteerd: als je nog twijfels hebt, start je bij het checken van deze producten! Bedankt voor het lezen en laat hieronder vooral even weten wat je van het artikel vond. 🎊 ⬇️

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up