menu
close
Categorieën

De Beste Optische Drive Voor al je Cd's en Dvd's

cd's liggen naast elkaar op een roze achtergrond

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is – dit geldt ook voor een optische drive. Je hebt het maar net nodig om cd's met oude foto's te bekijken, een game te spelen of back-ups te maken van documenten. Met deze koopgids kies je de beste optische drive voor jouw situatie. Lees verder of bekijk alvast onderstaande top 3 met beste producten! 👌

Pioneer BDR-XD07B

Pioneer BDR-XD07B
Bekijk op Bol.com

Asus ZenDrive U9M

Asus ZenDrive U9M
Bekijk op Bol.com

Waarom een optische drive aanschaffen?

Tegenwoordig heeft niet elke goede laptop een optische drive. Ze verdwijnen langzaam uit het laptoplandschap, omdat we steeds meer gebruikmaken van clouddiensten en streamingdiensten. Heb je nog oude cd's of dvd's in huis? Dan lees je ze makkelijk uit met een optische drive.

Streamen is momenteel de standaard. Je koopt geen cd's of dvd's, maar kijkt series en films via streamingdiensten. Waar zou je een optische drive nog voor gebruiken? In feite heeft de beste optische drive genoeg voordelen: geniet van oudere games en films, maak back-ups van belangrijke data of krijg eindelijk toegang tot oude foto's met sentimentele waarde.

Film en muziek op dvd's en cd's is misschien ouderwets, maar het heeft zeker voordelen. Om te beginnen heb je geen internetverbinding nodig om je favoriete films op dvd te bekijken.

Bovendien wordt een dvd, als hij eenmaal is gemaakt, niet uit het bestaan gegrist wanneer een licentieovereenkomst afloopt.

Met een optische drive brand je ook cd's en dvd's. Denk aan belangrijke documenten, foto's of video's. Bovendien zijn cd's en dvd's makkelijk op te bergen. Dit is een voordeel als je back-ups van belangrijke data maakt.

Koopgids: hoe kies ik de beste optische drive?

Of het nu gaat om een budgetlaptop of de beste laptop voor studenten, een optische drive behoort niet meer tot de standaard uitrusting. Met onderstaande koopgids bemachtig je de beste optische drive van dit moment, zodat je oude cd's en dvd's niet de prullenbak in hoeven!

Hoe werkt een optische drive?

Een optische drive is een verzamelnaam voor alle hardware die gegevens leest en schrijft via laserlicht van vooral cd's, dvd's en Blu-rays. Een optische drive staat ook bekend als schijfstation, cd-speler of dvd-drive.

Een cd met informatie bevat miljoenen minuscule putjes onder een coating. De lasers van een optische drive lezen deze als enen en nullen, zoals het binaire stelsel. Dit is een code die instructies geeft aan de computer.

Met een goede optische drive lees, brand en herschrijf je gegevens op een dvd of cd.

  • Lezen is het uitlezen van gegevens op een cd of dvd.
  • Bij branden (of schrijven) zet je documenten (zoals een game of film) op een cd. De optische drive gebruikt hiervoor een krachtige laser die de enen en nullen letterlijk in de schijf brandt. Niet elke optische drive heeft zo'n krachtige laser. Controleer daarom de specificaties als je ook cd's of dvd's wilt branden.
  • Herschrijven is het branden van een cd waar al data op staat. Heb je de bestanden op de cd of dvd niet meer nodig, dan vervang je ze eenvoudig met nieuwe bestanden.
een persoon kijkt naar een map met cd's op een bureau, waar ook een toetsenbord en een optische drive ligt

Interne of externe optische drive?

Een interne optische drive zit ingebouwd in je laptop of desktop-pc. In deze koopgids bespreek ik alleen externe optische drives.

Je verbindt een externe optische drive aan je laptop of pc via een usb-aansluiting. Je ziet optische drives met usb-a, usb-c of micro usb-c. Niet elke laptop heeft dezelfde ingangen, waardoor het belangrijk is dat de usb-aansluiting van de optische drive overeenkomt met de aansluiting in je laptop of pc.

Om je optische drive te gebruiken, download je eerst het juiste stuurprogramma. De installatie is eenmalig en start direct na het aansluiten van de optische drive. Wil je een exemplaar dat werkt zonder stuurprogramma? Kies dan een plug-and-play optische drive!

Soorten schijven: leesbaar, beschrijfbaar en herschrijfbaar

Branden of herschrijven lukt niet op elke cd of dvd. Dit heeft te maken met de soorten schijf.

Een ROM-schijf is allen leesbaar. ROM staat voor read-only media. Deze schijf is niet in staat om gegevens te verwijderen of erbij te zetten.

Een R-schijf is beschrijfbaar en leesbaar (recordable), maar niet herschrijfbaar. Dit type schijf maakt gebruik van het WORM-principe: Write once read many. Het is maar eenmalig mogelijk om informatie op een lege schijf te branden.

Een RW-schijf is de enige herschrijfbare schijf. Heb je de bestanden op de cd of dvd niet meer nodig? Dan vervang je ze eenvoudig met nieuwe bestanden. 🙌

Schijfformaten

De bekendste schijfformaten zijn cd, dvd en Blu-ray (bd). Hierbij verschilt de opslagcapaciteit:

Cd700 MB
Dvd4,7 GB
Blu-ray25 MB per laag, met dual-layer disc (50 GB) als industriestandaard

Verder gebruik je cd's hoofdzakelijk voor de opslag van audiobestanden, terwijl dvd's een universeel opslagformaat zijn. Op een dvd sla je audiobestanden, videobestanden én afbeeldingen op.

Blu-ray is dan weer de beste keuze voor het opslaan van films. Op een Blu-ray is de film of tv-serie in hogere resolutie beschikbaar, tot 1920 × 1080 pixels. Beter bekend als 1080p of Full HD.

Een Blu-ray disc werkt met lagen, waarbij één enkele laag maximaal 25 GB opslagcapaciteit bevat.

Zoals ik hierboven al aangaf, is een dual-layer disc de standaard. Er zijn ook triple layer (TL) discs, die drie lagen bevatten en een maximale opslag van 75 GB hebben. De grootste opslagcapaciteit is een quadruple layer (QL) disc. Deze heeft een opslagcapaciteit van 128 GB.

Blu-ray Disc dankt zijn naam aan de blauw-violette laser die de gegevens op de cd uitleest. De blauwe laser slaat informatie met een grotere dichtheid op dan mogelijk is met de rode laser (die dvd's gebruiken). In tegenstelling tot CD en DVD heeft de reflectie van een Blu-ray een blauwe tint.

De 5 beste optische drives op een rij

1. Pioneer BDR-XD07B

2. LG GP65NB60

3. Asus ZenDrive U9M

4. LG BP60NB10

4. LG BP60NB10

Lees- en (herbrand)snelheid

Ook de snelheid verschilt per schijfformaat.

Het lezen, branden en herbranden van gegevens op een schijf kost een optische drive tijd. Een hoge lees- en schrijfsnelheid zorgt ervoor dat je optische drive-bestanden snel leest en schrijft.

De snelheid staat op de cd aangegeven, bijvoorbeeld 24X. Het is belangrijk dat de snelheid van de optische drive overeenkomt met de snelheid van de schijf. Als de optische drive maximaal 8X brandt, heeft het geen zin om een schijf met een hogere snelheid te gebruiken.

Ieder schijfformaat heeft een basissnelheid. De totale (lees-, schrijf- of herschrijf)snelheid bereken je door de basissnelheid te vermenigvuldigen met het getal achter ‘x’.

Een voorbeeld:

SchijfTotale snelheid
Cd (x24)0,150 MB/s × 24 = 3,6 MB/s
Dvd (x8)1,385 MB/s × 8 = 11,08 MB/s
Bd (x6)6,74 MB/s × 6 = 40,44 MB/s

Voor het gemak neem ik de gemiddelde basissnelheid van een cd (0,150 MB/s), dvd (1,385 MB/s) en bd (6,74 MB/s).

Over het algemeen geldt dat de snelheid voor lezen het snelst is, gevolgd door schrijven en als laatste herschrijven. De reden hiervoor is dat de lasers bij branden de 'putjes' letterlijk inbranden. Je snapt, het branden van nieuwe informatie op bestaande data duurt daarom het langst.

Compatibiliteit

Belangrijk: past een optische drive bij je laptop? Let hiervoor op de compatibiliteit met je besturingssysteem. De meest gebruikte besturingssystemen zijn macOS , Windows, ChromeOS en Linux.

De gemiddelde optische drive is compatibel met de laatste versies van MacOS, Windows en Linux. Controleer dit voor de zekerheid!

De zoektocht naar een optische drive voor de beste Chromebook is lastiger. ChromeOS is meestal niet compatibel met een optische drive, omdat het niet mogelijk is drivers te installeren. Je enige optie is daarom een plug-and-play optische drive, maar alsnog kun je alleen documenten lezen.

een koppel zit op de grond in een woonkamer en ze bekijken dvd's

Formaat

Een optische drive is de grootste niet, maar het formaat is een puntje om op te letten als je de optische drive wilt meenemen.

Een slimline optische drive is dunner en lichter dan een halfhoge optische drive. Hierdoor is hij makkelijker mee te nemen.

Let daarnaast op schokbestendigheid: een optische drive die je in je rugzak stop en mee op reis neemt, vangt nogal wat schokken op.

Specificaties van optische drives naast elkaar

Neem alle info in je op en doe een beroep op onderstaande top 5 voor de beste keuze!

1Pioneer BDR-XD07B
2LG GP65NB60
3Asus ZenDrive U9M
4LG BP60NB10

Pioneer BDR-XD07B

Asus ZenDrive U9M

LG BP60NB10

Veelgestelde vragen over optische drives

De beste optische drive ligt binnen handbereik – voordat je aan de slag gaat met je nieuwe aanwinst, heb ik hier nog enkele veelgestelde vragen.

Hoe werkt een optische drive?

Een optische drive leest, brandt en herschrijft schijven met behulp van lasers. Dit zijn rode of blauwe (Blu-ray)lasers. De laser weerkaatst op de schijf, waar zich putjes bevinden. Hier zit alle data opgeslagen als binaire code. De computer leest deze code en volgt hierna de instructies op die op de schijf staan.

Wat is het verschil tussen cd en cd-rom?

Een Compact Disc Read-Only Memory (CD-ROM) is een alleen-lezen schijf. Dit soort schijven gebruik je voor lezen en schrijven, maar herschrijven is niet mogelijk. Een Compact Disc Recordable (CD-R) is een write once read many (WORM) schijf.

Waarom kan ik geen cd afspelen?

Meestal veroorzaken vuil of krassen op de cd storingen bij het afspelen. Als je de cd wilt afspelen, probeer de cd dan schoon te maken. Als dit het probleem niet oplost, test dan een andere cd of dvd. Als de computer de andere schijf wel leest, ligt het probleem bij de schijf en niet bij de optische drive.

Wat is het verschil tussen dvd-r en dvd+r?

Het grootste verschil tussen dvd-r en dvd+r de producent: het DVD-R-formaat werd ontwikkeld door Pioneer en werd uitgebracht in de tweede helft van 1997. DVD+R werd ontwikkeld door Sony en Philips en werd in 2002 geïntroduceerd.

Ondernemingen die DVD-R ondersteunen zijn Pioneer, Toshiba, Hitachi en Panasonic, en DVD+R ondersteunt Sony, Philips, Hewlett-Packard, Ricoh en Yamaha.

Conclusie

Laat je collectie cd's, dvd's en Blu-rays nog even liggen – met de beste optische drive blijven ze bruikbaar! Ik hoop dat ik je wegwijs heb gemaakt in de wereld van optische drives. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze dan achter via onderstaande knoppen. Ik bedank je voor je aandacht en hoop je snel terug te zien!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up