menu
close
Categorieën

De Beste Pastamachine voor Heerlijke Italiaanse Pasta!

Pastamachine met pasta in bloem ernaast

Pasta's, pizza's en ijs. Wij Nederlanders houden van Italiaanse gerechten. Het liefst wil je die authentieke, Italiaanse smaak zelf creëren. Dat doe je met de beste pastamachine! Met deze machine maak je gemakkelijk zelf pasta's en dit verschil proef je in de gerechten.

Heb je al trek gekregen? 😋 Kijk snel mee, de top 3 staat hieronder voor je klaar.

Marcato Design Atlas 150

Marcato Design Atlas 150

Philips HR2375 Pasta Maker

Philips HR2375 Pasta Maker
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

KitchenAid 3-Piece Pasta Roller and

KitchenAid 3-Piece Pasta Roller and
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een pastamachine aanschaffen?

Met een pastamachine maak je je pasta zelf, bijvoorbeeld tagliatelle of pappardelle. Omdat je het deeg zelf maakt, smaakt de pasta een stuk verser en authentieker dan een pak macaroni uit de supermarkt.

Een klassieke versus elektrische pastamachine

Als je aan pasta maken denkt, zie je jezelf misschien draaien aan een metalen apparaat waar pastaslierten uitkomen, net zoals je vroeger deed met play-doh klei. De hand aangedreven ofwel klassieke modellen zien er meestal zo uit, maar er bestaan ook elektrische pastamachines.

De elektrische varianten kneden het deeg voor je. Dat scheelt dus wat kramp in je vingers. Handmatig hengelen om de pasta te persen doet een elektrische pastamachine ook voor je. Hij neemt heel wat werk van je over!

Pasta maken op elektrische wijze is ontzettend makkelijk, maar zorgt er ook voor dat de pastamachine andere functies heeft en anders gebouwd is.

Verse tagliatelle

Zó maak je verse pasta

Pasta maken met een elektrische pastamachine is vrij eenvoudig, maar de handmatige variant heeft iets meer uitleg nodig. Ik leg je uit hoe je verse pasta maakt met een handmatige pastamachine.

Allereerst heb je pastameel, eieren en zout nodig om het deeg te bereiden. Zet daarnaast een deegroller, vershoudfolie en een schuimspaan klaar. Je hebt dus maar drie basis ingrediënten nodig. Let wel op: om verse pasta te maken, moet je echt speciaal pastameel gebruiken.

Afhankelijk van hoeveel pasta je maakt, leg je op je werkblad de juiste hoeveelheid meel neer in een hoopje. Maak in het meelhoopje een kuiltje. In dit kuiltje doe je de eieren en een snufje zout. Kneed vervolgens alles door elkaar tot een goede deegbal zonder klontjes. Dit proces duurt zo’n tien minuten.

Als je een keukenmachine hebt, gebruik je deze om het deeg te kneden. Wanneer het deeg gevormd is tot een mooie bal, wikkel je het in vershoudfolie en laat je het een half uur koelen in de koelkast. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en verdeel de bal in twee of drie delen.

Bestuif je werkblad met meel zodat het deeg niet plakt en druk de deegbal plat. Rol vervolgens met de deegroller het deeg uit en draai tijdens het uitrollen het deeg steeds een kwartslag. Als het goed is neemt het deeg een ronde vorm aan en is het 2 á 3 millimeter dik.

Bestrooi het deeg vervolgens met nog wat bloem en snijd de pasta uit het deeg. Voor lasagne snijd je rechthoeken en voor tagliatelle of pappardelle snijd je eerst een lange rechthoek uit. Deze rol je losjes op en daar snijd je plakjes van. Rol de plakjes meteen weer uit elkaar, anders blijft het deeg aan elkaar plakken.

Steek het deegvel in de snijrollen voor het type pasta naar keuze. Draai zachtjes aan het handvat en houd de rand van de pasta vast, zodat het vel gemakkelijker uit de snijrollen valt. Nu kook je de pasta tot het beetgaar is en je hebt verse pasta!

Zin om je traditionele pasta-avond in Italiaanse stijl af te sluiten? Geniet dan van een bakje zelfgemaakt ijs uit de beste ijsmachine!

Wil je alles eens stap voor stap bekijken, check dan deze handige video:

De pastamachine reinigen

Na het gebruik van de pastamachine moet je deze natuurlijk schoonmaken. Dit is een eenvoudig klusje, maar wel ontzettend belangrijk!

Belangrijk om te weten is dat je pastamachines juist niet met water schoon mag maken. De klassieke en handmatige pastamachines zijn van een speciale metaalsoort gemaakt. Vocht tast de onderdelen aan. Veeg de onderdelen dus met een droge doek schoon.

Elektrische pastamachines bestaan soms uit ander materiaal dan metaal. In sommige gevallen is water dan wel toegestaan. Let hiervoor goed op de instructies en aanwijzingen die bij het apparaat horen.

De 5 beste pastamachines op een rij

1. Marcato Design Atlas 150

1. Marcato Design Atlas 150

2. Philips HR2375 Pasta Maker

3. KitchenAid 3-Piece Pasta Roller and

4. CucinaPro Imperia Pasta Machine

4. CucinaPro Imperia Pasta Machine

5. OxGord Hand Crank

Koopgids: hoe kies ik de beste pastamachine?

Alle pastamachines hebben hetzelfde doel: pasta maken. Toch zitten er bepaalde verschillen tussen de pastamachines, die je wil kennen voordat je er een aanschaft. Ik neem ze met je door!

Kwaliteit van de pastamachine

Voor pasta van de beste kwaliteit heb je een machine nodig die stevig is! Dit geldt overigens niet alleen voor pasta, maar ook voor andere apparaten zoals een goede broodbakmachine. Voor een goede inschatting van de kwaliteit kijk je naar het materiaal en de garantie. De prijs speelt ook een rol, maar zegt lang niet alles!

De klassieke pastamachines bestaan uit een verchroomde metaalsoort. Bij een elektrisch model zie je vaak niet meer aan de buitenkant waar het belangrijkste onderdeel van is gemaakt: de pers. Deze moet stevig en sterk zijn om je pasta goed door de snijrollen te persen.

Een kunststof pers hoeft niet per se minder kwaliteit te betekenen, zolang het pers onderdeel maar sterk is. Zoek dus in de specificatielijst naar de materialen van het apparaat.

Als een pastamachine echt sterk is en ontzettend lang meegaat, merk je dat ook wel aan garantieperiode. Een sterke pastamachine heeft meestal een garantietermijn van zo'n 10 jaar. 

Pasta uit de pastamachine

Soorten en dikten

Wil je met een simpele pasta beginnen of pak je gelijk lekker uit? Het verschilt enorm per machine hoeveel soorten pasta hij maakt. Het minimale aantal ligt op drie, dus je hebt altijd de mogelijkheid om te variëren. Duurdere pastamachines, zoals de Marcato Luxe Pastamachine Multipasta, maken tot wel zes verschillende soorten pasta's.

Daarnaast is de dikte van de pasta ook instelbaar. Dit beïnvloedt de bite en smaakbeleving van de pasta. De meeste pastamachines hebben hier ongeveer negen standen voor.

De dikte van de pasta verstel je met een draaiknop aan de zijkant van de machine. Als je de vorm wilt veranderen, verwissel je bij elektrische pastamachines de persschijf en bij de klassieke pastamaker wissel je het kop opzetstuk.

Accessoires

Verschillende pastamachines komen met verschillende accessoires. Zo krijg je verschillende opzetstukken bij de machine, maar moet je ze soms ook zelf aanschaffen. Bedenk voor de aanschaf goed wat je nodig hebt en hoe uitgebreid je de machine gebruikt.

Andere accessoires die fijn zijn voor het maken van pasta zijn een droogrek voor de pasta, een deegroller en een goede mengkom.

Specificaties van pastamachines naast elkaar

1Marcato Design Atlas 150
2Philips HR2375 Pasta Maker
3KitchenAid 3-Piece Pasta Roller and
4CucinaPro Imperia Pasta Machine
5OxGord Hand Crank

Marcato Design Atlas 150

Philips HR2375 Pasta Maker

KitchenAid 3-Piece Pasta Roller and

CucinaPro Imperia Pasta Machine

OxGord Hand Crank

Veelgestelde vragen over pastamachines

Hieronder beantwoord ik een paar veelgestelde vragen over pastamachines en hoe je ze gebruikt.

Welke bloem gebruik je voor pasta?

Met standaard bloem uit de supermarkt kom je een heel eind, maar het is beter om echt pastameel te gebruiken. Dit geeft de pasta meer stevigheid en smaak.

Hoe maak je een pastamachine schoon?

De meeste pastamachines mogen absoluut niet in contact komen met water of ander vocht. Maak je pastamachine dus schoon met een droge doek.

Handmatige of automatische pastamachine?

Een handmatige pastamachine geeft je meer controle over het deeg en de dikte, terwijl een automatische pastamachine het meeste werk voor je doet. De beste keuze hangt dus af van jouw persoonlijke wensen en behoeftes.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende over de pastamachine om de juiste voor jou aan te schaffen! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de verschillende pastasoorten en -diktes met elkaar.

Bedankt voor het lezen en laat me hieronder weten of dit artikel je geholpen heeft 😊.

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up