menu
close
Categorieën

Maak je Huis Warm voor Weinig Geld met de Beste Pelletkachel!

pelletkachel

Hou jij ook zo van de gezelligheid die een haardvuur met zich meebrengt en zoek je een duurzame manier om je huis te verwarmen? Dan is de beste palletkachel echt iets voor jou! Deze kachel gebruikt houtafval als brandstof. Zo kan jij lekker bij de warme kachel zitten én draag je een steentje bij aan het milieu. Ideaal, toch?

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW
Inhoud: 10 kg
Materiaal: Metaal
Product breedte: 47 cm
Product hoogte: 88 cm
Bekijk op Bol.com

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW
Inhoud: 13 kg
Materiaal: Metaal
Product breedte: 48.2 cm
Product hoogte: 92 cm
Bekijk op Bol.com

SIRO houtpellets SIRO Pellets voor

SIRO houtpellets SIRO Pellets voor
Inhoud: 15 kg
Materiaal: Naaldhout
Product breedte: 40 cm
Product hoogte: 20 cm
Bekijk op Bol.com

Waarom een pelletkachel aanschaffen?

Zodra de mens vuur uitvond, werd dit de belangrijkste bron van warmte die wij tot vandaag de dag gebruiken. Vuur warmt snel op en is ook heel duurzaam: je gebruikt hout als brandstof. Een pelletkachel kost je dus weinig geld en brengt je veel warmte.

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel werkt simpel. Voordat je de kachel aanzet, vul je het reservoir met houtpellets. De houtpellets gaan door een wormwiel automatisch naar de verbrandingsruimte. Om de vlam aan te krijgen, perst de kachel lucht door de verbrandingsruimte, waarna de lucht door de warmtewisselaar circuleert en opgewarmd naar buiten ontsnapt. Voila, je huis warmt snel op! 🌡️

Andere typen kachels

Er zijn een tal van manieren om je huis te verwarmen. Vroeger waren er vuurhaarden die één kamer konden verwarmen, maar niet een heel huis. Uiteindelijk is toen de centrale verwarming ontwikkeld, die water met gas opwarmt en wél het hele huis warm kreeg. Deze gebruiken de meeste huishoudens nog altijd, omdat hij makkelijk en doeltreffend is.

Voor kleine ruimtes

Om ook kleinere ruimtes te verwarmen zonder centrale verwarming zijn elektrische kachels ontwikkeld. Een elektrische kachel komt in veel varianten voor. Zo is er de beste badkamerkachel, die bestand is tegen hoge luchtvochtigheid, of de ventilatorkachel, die een ruimte zowel kan verwarmen als afkoelen.

Ben je op zoek naar een kleine, compacte kachel die een ruimte binnen een mum van tijd opwarmt? Dan ben je op zoek naar een goede convectorkachel. Tot slot is er nog de keramische kachel. Deze is ideaal voor mensen met een allergie, omdat hij stofdeeltjes en haren filtert voordat hij de lucht de kamer in blaast.

houtkachel met brandend vuur

Soorten sfeerhaarden

Bovengenoemde kachels zijn effectief in het verwarmen van je huis, maar sfeervol zijn ze niet. Gelukkig zijn er verschillende soorten sfeerhaarden, waaronder een pelletkachel. Sfeerhaarden gebruiken een brandend vuur als warmtebron. Deze zorgen voor dat extra beetje sfeer in de kamer. De verschillen tussen de soorten sfeerhaarden lees je hieronder. 👇

Houtkachel

Een houtkachel brengt een heerlijke, warme, nostalgische sfeer met zich mee. Het knetteren van het vuur en de vlammen geven je huis iets sprookjesachtigs. Hout is bovendien een goedkope, duurzame brandstof. Houtkachels zijn verkrijgbaar in allerlei maten, vormen en soorten.

Een houtkachel vergt daarentegen wel veel onderhoud. Denk aan het verwijderen van as en het glas reinigen. Hier gaan asresten aan kleven en als je niet oppast zie je na verloop van tijd niks meer door het raampje. De schoorsteen vegen moet nu ieder jaar: goede ventilatie is noodzakelijk.

Bovendien zorgt een oudere houtkachel ervoor dat er bij de verbranding van hout fijnstof en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Het heeft dus een negatief effect op de luchtkwaliteit en is daardoor niet erg milieuvriendelijk.

Sinds 2010 zijn de regels omtrent houtkachels verscherpt: als je besluit een houtkachel aan te schaffen, overweeg dan in ieder geval een nieuw model. Zo weet je zeker dat deze aan alle nieuwe regels voldoet!

Gashaard

Het grootste voordeel van een gashaard is het gebruiksgemak. Met één druk op de knop zet je de haard aan of uit. Bovendien zie je tegenwoordig geen verschil meer: de vlammen zijn hetzelfde als bij een houtkachel, maar dan zonder het afval.

Om een gashaard te gebruiken, heb je uiteraard een gasleiding nodig. Heb je deze niet, dan moet je er een aanleggen.

Je hoeft gelukkig geen aslades te legen en er komt geen fijnstof vrij. Wel heeft een gashaard elk jaar onderhoud nodig: denk hierbij aan vies glas reinigen en vervanging van de thermokoppel. Daarnaast is hij wél een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan de houtkachel!

Pelletkachel

Net zoals een gashaard biedt de automatische ontsteking van een pelletkachel veel gebruiksgemak. Daarnaast is de brandstof erg milieuvriendelijk: de houtkorrels zijn afval uit de houtindustrie. Deze zogenoemde pellets zijn goedkoop en sla ja makkelijk op door de zakken te stapelen. Voor een zak van 15 kilo betaal je ongeveer € 5.

Pelletkachels zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen: van een compacte pelletkachel tot een vrijstaande pelletkachel. Pelletkachels zijn ook volledig in te bouwen, al dan niet in een bestaande nis of schoorsteen. Zo is er altijd een model dat bij je woning past.

Wel is voor de pelletkachel wekelijkse reiniging noodzakelijk. Je moet elke week stofzuigen in de verbrandingskamer. Jaarlijks moet het hele systeem worden gecontroleerd door een vakman. Deze controleert de warmtewisselaar, de leidingen en de motor van het rookafvoersysteem. 

houtpellets

Elektrische haard

Met een elektrische haard haal je de sfeer van een open haard in huis, maar laat je gedoe met houtblokken, rookafvoer en echt vuur achterwege. Elektrische haarden zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en de gezellige sfeer vult de kamer.

Een elektrische haard vergt weinig onderhoud en plaats je gemakkelijk op verschillende plekken. Daarentegen is deze niet geschikt om grote ruimtes te verwarmen. Daar zijn de verwarmingselementen helaas niet sterk genoeg voor. Een elektrische haard is dan ook meer bedoeld om een sfeer mee te creëren dan om te verwarmen.

De 5 beste pelletkachels op een rij

Maak je keuze tussen de beste pelletkachels!

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW
Inhoud: 10 kg
Materiaal: Metaal
Product breedte: 47 cm
Product hoogte: 88 cm
Bekijk op Bol.com

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW
Inhoud: 13 kg
Materiaal: Metaal
Product breedte: 48.2 cm
Product hoogte: 92 cm
Bekijk op Bol.com

SIRO houtpellets SIRO Pellets voor

SIRO houtpellets SIRO Pellets voor
Inhoud: 15 kg
Materiaal: Naaldhout
Product breedte: 40 cm
Product hoogte: 20 cm
Bekijk op Bol.com

Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA

Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA
Inhoud: 30 l
Materiaal: Staal
Product breedte: 110 cm
Product hoogte: 85 cm
Bekijk op Bol.com

Livn pelletkachel Liland 8

Livn pelletkachel Liland 8
Inhoud: 13 l
Product breedte: 53 cm
Product hoogte: 87 cm
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste pelletkachel?

Nu je weet welke soorten en typen kachels er allemaal zijn, is het belangrijk om te weten waar je allemaal rekening mee houdt bij de aanschaf van een goede pelletkachel.

Verbruik van pellets

Het verbruik van de pellets moet natuurlijk zo laag mogelijk zijn. Ze zijn goedkoop en milieuvriendelijk, maar hoe minder je uitgeeft, hoe zuiniger je bent. Dit geldt ook voor het milieu: hoe minder uitstoot, hoe beter.

Bovendien moet je de houtkorrels ergens opslaan. Hoe minder je er hebt, hoe makkelijker je ze opbergt. Zorg ervoor dat de pellets altijd op een droge plek staan. Wanneer ze nat zijn, kan je ze niet gebruiken.

Rendement

Het rendement geeft aan hoe optimaal de brandstof gebruikt wordt in het verbrandingsproces. Dit wordt aangegeven met een percentage. Een pelletkachel met een rendement van 90% is dus efficiënter dan bijvoorbeeld een pelletkachel met een rendement van 80%.

Van een pelletkachel mag je een hoog rendement verwachten, omdat de verbranding in de kachel zelf plaatsvindt. Bij een rendement van 90% blijft 90% van de warmte binnenshuis, en 10% gaat verloren.

Hoe efficiënter de kachel is, hoe minder jij hoeft uit te geven aan pellets. Ook de uitstoot is een stukje minder wanneer het rendement hoog is. Beter voor het milieu dus!

Ingebouwde thermostaat

Als je de temperatuur binnenshuis op peil wilt houden, kies je voor een pelletkachel met ingebouwde thermostaat. Zo blijft de temperatuur constant. Sommige pelletkachels met zo'n thermostaat zijn zelfs programmeerbaar. Zo stel je zelf in hoe warm de kachel wordt, en wanneer hij zich uitschakelt.

Pelletkachels met een digitaal display zijn makkelijk te bedienen. Deze displays werken als een soort thermostaat. Meestal is het ook een optie om hier een app op aan te sluiten. Hiermee bestuur je de pelletkachel. Soms regel je hier de temperatuur in de gehele woning mee.

verbranding in pelletkachel

Het oppervlak

Voordat je een pelletkachel aanschaft, is het belangrijk om de afmetingen van de ruimte te kennen. Als de pelletkachel niet sterk genoeg is voor het oppervlak, is dit zonde van de houtkorrels en de energie. Over het algemeen geldt: hoe groter de inhoud van de pelletkachel, hoe groter het vermogen.

Afmeting van de pelletkachel

Pelletkachels zijn er in verschillende soorten en maten. Beslis van tevoren hoe groot de pelletkachel mag zijn. Het zijn strakke kachels en ze creëren veel sfeer, maar een té grote pelletkachel staat niet altijd mooi.

Let ook op de materialen, en de kwaliteit hiervan. Het glazen ruitje is in de meeste gevallen keramisch glas, net als bij houtkachels. Dit glas is bestand tegen constante blootstelling aan hoge temperaturen.

Wat je kunt doen om een beeld van het formaat te krijgen, is een kartonnen doos gebruiken en deze op de beoogde plaats voor je pelletkachel te zetten.

Installatie

Een pelletkachel heeft net als een houtkachel een afvoer nodig. Hierdoor voert het verbrandingsgas weg. Een schoorsteenkanaal is niet noodzakelijk, maar wel een optie. Een gat in de buitenmuur is meestal voldoende om de verbrandingslucht af te voeren.

De verbranding heeft ook zuurstof nodig. Om deze reden zit er aan de achterkant van de kachel een aanzuigleiding die lucht van buiten aantrekt. Via een concentrische rookgasafvoer haalt de kachel de lucht van buiten, en niet binnenshuis. Bij installatie gebruik je hiervoor een concentrische rookgasafvoerkit.

Extra's

Pelletkachels staan bekend om hun gebruiksgemak en de meeste zijn vriendelijk in gebruik. Dit zie je ook terug in de verschillende extra's die worden meegeleverd, zoals een afstandsbediening. Soms is er de optie om een WiFi-kit aan te schaffen of heeft de kachel een timerfunctie.

Een pelletkachel met zelfreinigend systeem heeft meestal een kantelrooster. Zo hoef je minder vaak de kachel uit te zuigen. Voor een ruime aslade geldt hetzelfde. Een zelfreinigend systeem betekent niet dat de pelletkachel onderhoudsarm is: je moet hem regelmatig schoonmaken en jaarlijks laten nakijken.

Specificaties van pelletkachels naast elkaar

InhoudMateriaalProduct breedteProduct hoogte
1Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW10 kgMetaal47 cm88 cm
2Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW13 kgMetaal48.2 cm92 cm
3SIRO houtpellets SIRO Pellets voor15 kgNaaldhout40 cm20 cm
4Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA30 lStaal110 cm85 cm
5Livn pelletkachel Liland 813 lStaal53 cm87 cm

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW

Inhoud: 10 kg

Materiaal: Metaal

Product breedte: 47 cm

Product hoogte: 88 cm

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW

Inhoud: 13 kg

Materiaal: Metaal

Product breedte: 48.2 cm

Product hoogte: 92 cm

SIRO houtpellets SIRO Pellets voor

Inhoud: 15 kg

Materiaal: Naaldhout

Product breedte: 40 cm

Product hoogte: 20 cm

Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA

Inhoud: 30 l

Materiaal: Staal

Product breedte: 110 cm

Product hoogte: 85 cm

Livn pelletkachel Liland 8

Inhoud: 13 l

Materiaal: Staal

Product breedte: 53 cm

Product hoogte: 87 cm

Veelgestelde vragen over pelletkachels

Hieronder vind je de antwoorden op enkele vragen over pelletkachels.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die warmte produceert met houten pellets als brandstof. De houten korrels gaan door een wormwiel naar de verbrandingsruimte en hier ontbranden de pellets. Door deze korrels als brandstof te nemen is de pelletkachel duurzaam en beter voor het milieu.

Wat is beter, een houtkachel of een pelletkachel?

Een pelletkachel is goedkoper en veel milieuvriendelijker dan een houtkachel. De rookgassen van een pelletkachel zijn CO₂-neutraal en bevatten geen fijnstof, in tegenstelling tot de houtkachel die veel uitstoot heeft. Ook is de pelletkachel gebruiksvriendelijker doordat je deze met een druk op de knop aan- en uitzet.

Kan er hout in een pelletkachel?

De speciale brandstof voor pelletkachels zijn houtpellets. De houtpellets zijn van zeer klein formaat, zodat de kachel deze gemakkelijk oppakt en vervoert naar de brandkamer. Er zijn geen andere brandstoffen die geschikt zijn voor een pelletkachel.

Hoelang doe je met 15 kg pellets?

Je krijgt van 15 kg aan pellets 20 à 24 uur aan brandtijd.

Conclusie

Ik hoop dat je nu wegwijs bent in de wereld van de pelletkachels. Welke je ook kiest, je huiskamer zal heerlijk warm zijn en de vlammen geven een fijne sfeer. Laat vooral weten of dit artikel je heeft geholpen. Bedankt voor het lezen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up