Verse ingrediënten bevatten meer voedingsstoffen en vitamines dan bewerkt eten, maar wist je dat dit ook geld voor verse kruiden? Met de beste pepermolen maal je verse peperkorrels tot fijne peper en een mooi exemplaar staat ook nog eens goed op tafel!
Er bestaan veel soorten en maten pepermolens, die ik in dit artikel met je doorloop. Bekijk hier ook de top 5 en de handige koopgids!
Nederlanders houden van lekker eten, en daar hoort ook de juiste apparatuur bij. Echt Nederlands is de kaas die we het liefst schaven met de beste kaasschaaf, maar ook peper en zout is een belangrijk onderdeel van de smaak van onze gerechten. Daarom zoek je beste pepermolen!
Een pepermolen is een maalapparaat waarmee je peperkorrels vermaalt. In de molen zit een systeem dat werkt met maalschijven. Je draait de maalschijven langs elkaar door aan de bovenkant van de molen in tegengestelde richting van de onderkant te draaien.
Een snufje peper maakt je eten smaakvoller. Je gebruikt een pepermolen in de keuken tijdens het kokkerellen, maar veel mensen zetten hem ook op tafel om te gebruiken of ter decoratie. Kortom, in welke situatie je hem ook inzet, het kan nooit kwaad om een exemplaar in huis te halen!
Wil je ook de beste pepermolen in huis halen? In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste specificaties.
Wanneer je een pepermolen zoekt, ontdek je al snel dat er twee soorten bestaan: handmatig en elektrisch.
Voor wie op zoek is naar een traditionele pepermolen, is een handmatige variant de beste keuze. Ga je liever voor efficiëntie tijdens het koken? Dan is een elektrische pepermolen fijner.
De gebroeders Peugeot, ook bekend van het automerk Peugeot, ontwikkelden rond 1840 de pepermolen. Toen bestond de molen alleen uit een houten behuizing met metalen schijven. Inmiddels bestaan pepermolens ook uit andere materialen
De traditionele pepermolen is van hout, bijvoorbeeld van beukenhout, olijfboomhout of bamboe. Hout voelt prettig aan en geeft sfeer wanneer je de pepermolen op tafel zet.
Het type hout zegt vooral iets over het uiterlijk van de molen. Zo is bamboe glad en strak, terwijl olijfboomhout juist meer reliëf heeft en karakter uitstraalt. Voor het malen van de peper maakt het type hout niets uit.
Glas is een goede keuze voor mensen die van modern en strak houden. Het voordeel van een glazen pepermolen is dat je hem makkelijker schoonhoudt en in een oogopslag ziet hoeveel korrels er nog in de molen zitten.
Een nadeel van glas is dat dit kwetsbaar materiaal is en sneller beschadigt.
Goedkopere pepermolens bestaan in veel gevallen aan de bovenkant uit kunststof en aan de onderkant uit glas. Het kunststof in sommige gevallen heeft vrolijke kleuren of printjes. Dit zie je vooral bij elektrische pepermolens terug.
Pepermolens van roestvrij staal (rvs) zie je steeds vaker. Ze zijn stevig, roesten niet en glanzen waardoor ze een moderne uitstraling hebben.
Daarnaast hou je RVS gemakkelijk schoon en werkt het hygiënischer dan hout. Dit komt doordat RVS ionen deeltjes bevat die antibacterieel werken en waar bacteriën niet op hechten.
Het belangrijkste onderdeel van de pepermolen is het maalwerk. Here's where the magic happens: het malen van de peperkorrels. Je kiest uit een keramiek maalwerk of een variant van staal.
Keramiek is een bijzonder materiaal: het is een chemische verbinding tussen twee niet-metalen of een niet-metaal en een metaalstof. Deze stoffen binden zich onder hoge druk en warmte, wat het laat samensmelten tot 1 materiaal: keramiek.
Maalschijven van keramiek zijn bestand tegen hoge temperaturen, zoals ontstaat bij bijvoorbeeld wrijving tijdens het malen. Dit maakt ze ideaal voor het malen van peperkorrels.
Pepermolens gebruik je eventueel ook voor andere kruiden zoals chili, tijm of komijn. Maal je ook andere kruiden? Kies dan voor een maalwerk van keramiek, omdat keramiek over het algemeen steviger is. Zo maal je ook hardere korrels eenvoudig fijn.
De gebroeders Peugeot begonnen met een roestvrijstalen behuizing en hieruit bestaan hun pepermolens vandaag de dag nog steeds. Toch bestaat er enige discussie over wat het 'beste materiaal' is.
Peugeot geeft aan dat RVS langer meegaat en duurzamer is, terwijl andere fabrikanten zoals het Duitse Zassenhaus zweren bij Keramiek.
Het grote nadeel van staal is de kans op roest. En hoewel roestvrij staal niet zou moeten roesten, is niet iedere standaard pepermolen gemaakt van dit type staal. Zeker goedkopere varianten bestaan vaker uit 'gewoon' staal, wat wel degelijk roest wanneer het in aanraking komt met water.
Kortom: ga voor RVS of voor keramiek, afhankelijk van je voorkeur, maar hou er met een goedkopere molen in ieder geval rekening mee dat het maalwerk uiteindelijk gaat roesten.
De maalgraad bepaalt hoe fijn je de peper maalt. Wanneer je regelmatig in de keuken staat, weet je dat niet ieder gerecht dezelfde grove of fijne peperkorrels gebruikt. Gebruik fijnere korrels bijvoorbeeld om door een pasta heen te roeren, en grovere korrels juist op een biefstuk.
Door de maalgraad zelf aan te passen, gebruik je dezelfde pepermolen op verschillende manieren: voor grove en fijne korrels! De goedkopere molens hebben geen instelbare maalgraad, maar duurdere varianten wel. 3 tot 5 maalstanden is ideaal wanneer je variatie wilt.
Na verloop van tijd is de pepermolen leeg. Het is wel zo duurzaam om deze vervolgens weer met nieuwe korrels bij te vullen.
De goedkopere pepermolens, bijvoorbeeld bij de supermarkt, vul je meestal niet bij. De gemiddelde tot duurdere pepermolen wel, maar controleer dit altijd even. Anders moet je hem na een paar keer gebruiken volledig vervangen.
Wil je weten hoe je een pepermolen bijvult? Het onderstaande filmpje legt het uit!
Hoewel de traditionele houten pepermolen bij een grote groep mensen nog altijd geliefd is, komen er ook steeds meer moderne molens op de markt. Deze moderne molens hebben in sommige gevallen handige extra's.
Zo bestaan er elektrische pepermolens met een lampje aan de onderkant die aanschiet wanneer je de korrels maalt. Zo zie je ook in het donker precies waar de fijne korrels terechtkomen.
Daarnaast is het ook handig om peper- en zoutmolens in een set te kopen, zoals deze elektrische molens van Toivo Kitchen.
Ook een hermetisch afgesloten specerijenbak is fijn. Zo drogen de korrels niet uit wanneer ze langere tijd in de pepermolen zitten.
Sommige elektrische pepermolens beschikken over een automatische stopfunctie. Zo strooi je nooit teveel peper over je gerechten heen.
Of je al deze functies nodig hebt, hangt af van je wensen. Het is altijd leuk om hier eens naar te kijken in de productbeschrijving!
Geschikt voor navulling | Bediening | Instelbare maalgraad | Materiaal maalschijven | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Peugeot Paris u'Select 9-Inch Pepper | Ja | Handmatig | Ja | Gehard staal | Bekijk op Bol.com |
2 | Fletchers' Mill 8" Border Grill | Ja | Handmatig | Ja | Gehard staal | |
3 | Fletchers' Mill 8" Border Grill | Ja | Handmatig | Ja | Gehard staal | |
4 | Cole & Mason Derwent Pepper | Ja | Handmatig | Ja | Staal | Bekijk op Bol.com |
5 | Zassenhaus Speyer Beech Mill | Ja | Handmatig | Ja | Keramiek | Bekijk op Bol.com |
Geschikt voor navulling: Ja
Bediening: Handmatig
Instelbare maalgraad: Ja
Materiaal maalschijven: Gehard staal
Geschikt voor navulling: Ja
Bediening: Handmatig
Instelbare maalgraad: Ja
Materiaal maalschijven: Gehard staal
Geschikt voor navulling: Ja
Bediening: Handmatig
Instelbare maalgraad: Ja
Materiaal maalschijven: Gehard staal
Geschikt voor navulling: Ja
Bediening: Handmatig
Instelbare maalgraad: Ja
Materiaal maalschijven: Staal
Geschikt voor navulling: Ja
Bediening: Handmatig
Instelbare maalgraad: Ja
Materiaal maalschijven: Keramiek
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over pepermolens!
De traditionele, houten pepermolens werken handmatig. Je draait de bovenkant van de molen in tegengestelde richting van de onderkant, waardoor de maalschijven meedraaien en zo de korrels fijnmalen.
Een automatische pepermolen werkt hetzelfde, alleen gebeurt dit proces nu wanneer je op een knopje drukt. Dit is fijner wanneer je het liefst snel werkt.
Hierover bestaat discussie tussen verschillende fabrikanten. Uiteindelijk is de conclusie: beide is goed voor peper. Wil je ook andere kruiden, zoals tijm, malen? Dan is keramiek beter doordat dit materiaal steviger is. Hou er bij 'gewoon' staal rekening mee dat dit gevoelig is voor roest.
De beste pepermolen beschikt over goede maalschijven van rvs of keramiek en werkt handmatig of elektrisch, afhankelijk van je wensen. Kijk eens rustig naar de top vijf en vergelijk de specificaties als je er nog niet uit bent. Zo vind je vanzelf de beste pepermolen!
Hieronder mag je feedback geven. Zo schrijven we in het gevolg nog betere artikelen. Bedankt voor het lezen! 😊