menu
close
Categorieën

Haal de Beste Personenweegschaal in Huis

Vrouw staat op een roze weegschaal

Wie aan zijn gezondheid werkt, kan een steuntje in de rug gebruiken. Met de beste personenweegschaal bereik jij je gezondheidsdoelen en houd je een oogje in het zeil.

Tegenwoordig hebben personenweegschalen allerlei extra's, waardoor je nog nauwkeuriger je gezondheid in kaart brengt. In deze gids leg ik je de belangrijkste specificaties uit, zodat je de beste keuze maakt. Neem alvast een kijkje naar onderstaande top 3! 👀

Withings Body + Zwart

Withings Body + Zwart
Automatisch uitschakelen: Ja
Voedingstype: Batterij
Weegschaalfunctie: BMI, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Botmassa, Visceraal vet
Bodem met antislip: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Fitbit Aria Air

Fitbit Aria Air
Automatisch uitschakelen: Ja
Voedingstype: Batterij
Weegschaalfunctie: BMI, Gewicht
Bodem met antislip: Ja
Bekijk op Bol.com

Withings Body Comp Scales

Withings Body Comp Scales
Automatisch uitschakelen: Ja
Voedingstype: Batterij
Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet
Bodem met antislip: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een personenweegschaal aanschaffen?

Net als een hartslagmeter, een bloedsuikermeter en de beste bloeddrukmeter houdt een personenweegschaal je gezondheid in het vizier.

Sommige mensen willen afvallen, anderen doen juist hun best om aan te komen. In beide scenario's is een personenweegschaal een stok achter de deur.

Ook helpt een personenweegschaal je specifieke fitnessdoelen te bereiken. Zo houd je bijvoorbeeld je spiermassa en vetpercentage in de gaten, waardoor je een beeld krijgt van je voortgang en conditieverbetering. Hiervoor gebruik je een slimme personenweegschaal met lichaamsanalyse. Meer hierover later!

Samenvattend is een personenweegschaal een hulpmiddel bij het bereiken van de volgende doelen:

 • Afvallen of aankomen.
 • Je vetpercentage verlagen.
 • Spieren opbouwen.
 • Waken over je algehele gezondheid.

Hoe belangrijk is een gezond gewicht?

Een gezond gewicht is belangrijk. Het voorkomt risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Als je wilt weten of je een gezond gewicht hebt, is je BMI (body mass index) een veelgebruikte maatstaaf. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Je BMI bereken je eenvoudig online.

Aan de andere kant zegt je BMI ook niet álles. De meting is gebaseerd op het gewicht en de lengte van een persoon. Wat het BMI niet meet, is de spiermassa, botdichtheid en de hoeveelheid water die je vasthoudt.

Zo is spiermassa zwaarder dan vetmassa. Als je sport en spiermassa opbouwt, kom je aan. De nummers op de weegschaal lopen op, terwijl je actief en gezond bezig bent. In dit geval is het handig om naar meer dan alleen je gewicht te kijken.

Een slimme personenweegschaal maakt onderscheid tussen de hoeveelheid in verschillende lichaamsweefsels, zoals spierweefsel en vetweefsel. Hiermee krijg je een beter beeld van je algehele gezondheid. Bovendien is het makkelijker om je gezondheidsdoelen af te stemmen.

voeten stappen op een roze analoge weegschaal

Koopgids: hoe kies ik de beste personenweegschaal?

Welke reden je ook hebt om een personenweegschaal aan te schaffen, met onderstaande koopgids vis je de beste uit de zee van aanbod. 🎣

Digitaal of analoog?

Bij een personenweegschaal heb je de keuze tussen een analoge of digitale weegschaal.

Vroeger waren er alleen analoge weegschalen. Deze retromodellen vereisen geen batterijen, want ze werken met een veer. Je hebt er geen omkijken naar, wat ze makkelijk en effectief maakt.

Bij een analoge weegschaal geeft een wijzer je gewicht aan. Helaas is de wijzer moeilijk af te lezen en de meting niet zo precies.

Een digitale personenweegschaal werkt met digitale sensoren, die een stuk preciezer zijn. Je leest de metingen af van een digitaal display. Ook heeft een digitale weegschaal extra functionaliteiten. Denk aan werking via een app of het uitvoeren van een lichaamsanalyse.

Tot slot is er nog een verschil in prijs: een analoge weegschaal is goedkoper dan een digitale weegschaal. Je levert in op nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Als dit niet hoog op je prioriteitenlijstje staat, is een analoge weegschaal een goede koop (en goedkoop).

Wat meet een personenweegschaal?

De personenweegschalen van tegenwoordig gaan met hun tijd mee. Productontwikkelaars voegen steeds meer metingen en snufjes toe.

Naast simpelweg je gewicht, voert een slimme weegschaal ook een lichaamsanalyse uit. Hierbij neemt de weegschaal de volgende waardes mee. 👇

 • BMI (body mass index): Hoewel je je BMI makkelijk zelf berekent, maakt een personenweegschaal met BMI-calculator het je een stuk makkelijker.
 • Spiermassa: Je BMI is niet altijd even accuraat. Het is beter om ook naar je spiermassa te kijken. Een personenweegschaal berekent je spiermassa met een bio-elektrische impedantie-analyse (BIA). Hierbij stuurt de weegschaal een zwak elektrisch signaal door je lichaam. Vetweefsel heeft een hogere weerstand tegen elektriciteit dan spierweefsel, waardoor het elektrische signaal sneller door het spierweefsel beweegt. Aan de hand hiervan maakt de weegschaal een schatting van je spiermassa.
 • Vetpercentage: Net als je spiermassa meet een BIA-analyse ook je vetmassa. Als je gaat sporten, verlies je langzaam vetmassa en bouw je spiermassa op. Je gewicht blijft hetzelfde of neemt zelfs toe. Dankzij deze functie lees je of je nieuwe sportregime zijn vruchten heeft afgeworpen. Naast het vetpercentage bestaat er ook een meting voor de hoeveelheid visceraal vet in je lichaam. Dit is het vet dat alleen rondom je organen zit.
 • Vochtgehalte: Ook voor je vochtgehalte gebruikt een personenweegschaal een bio-elektrische impedantiemeting. Vocht is een goede geleider van elektriciteit. Hoe meer vocht in het lichaam aanwezig is, hoe beter het elektrische signaal geleidt.
 • Botmassa: je botmassa geeft aan hoe zwaar je botten zijn, uitgedrukt in kilogram. Dit is een handige meting voor mensen die last hebben van botontkalking.
 • Caloriebehoefte: je caloriebehoefte is onder te verdelen in twee soorten: BMR (basic metabolic rate) en AMR (active metabolic rate). BMR is je caloriebehoefte in rust en AMR is het totale aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt voor alle lichaamsfuncties én alle fysieke activiteiten die je onderneemt.

Hoewel een slimme weegschaal bijzonder geavanceerd is, is de techniek nog niet optimaal. Neem de slimme metingen daarom met een korreltje zout. Zie de metingen als een indicatie, in plaats van een feit. Een personenweegschaal is nu eenmaal niet zo nauwkeurig als een professionele, medische weegschaal.

Heb je een pacemaker? Dan is het gebruik van een personenweegschaal met een spiermassa- en vetmeting afgeraden. Het elektrische signaal verstoort de werking van pacemakers en ICD-apparaten. Ben je zwanger? Overleg dan met de verloskundige over het gebruik van een slimme personenweegschaal. 

Hoe werkt een slimme personenweegschaal?

Een slimme personenweegschaal verbind je met je smartphone of goede smartwatch. De metingen die je met een slimme personenweegschaal uitvoert, slaat het verbonden apparaat automatisch op. De meeste slimme personenweegschalen hebben hun eigen app.

Niet elke app is even makkelijk in gebruik. Sommige zijn slecht vertaald, waardoor ze minder aantrekkelijk in gebruik zijn en je er uiteindelijk niets mee doet. Lees de reviews om een goed beeld te krijgen van de gebruiksvriendelijkheid.

Ook is het mogelijk om de metingen te synchroniseren met fitness-apps. Zo heb je alle gegevens op één plek.

Voor de synchronisatie van de gegevens gebruiken de meeste personenweegschaal wifi. Het nadeel is dat de gegevens alleen synchroniseren als je online bent. Sommige weegschalen hebben een offline modus, die je gegevens ook zonder wifi meteen in je app zetten.

Analoge weegschaal, bovenaanzicht

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een personenweegschaal loopt ver uiteen, afhankelijk van het type weegschaal en de kalibratie ervan.

De meeste digitale personenweegschalen hebben een nauwkeurigheid van 100 gram. Dit betekent dat het gewicht dat je afleest, maximaal 100 gram afwijkt. Bij een analoge personenweegschaal is dit gemiddeld een stuk hoger; zo'n 500 gram.

Oplaadbaar of met batterijen?

Zoals elk digitaal apparaat, gebruikt een personenweegschaal ook batterijen. Er zijn ook modellen die oplaadbaar zijn. Daarmee behoort het zoeken naar volle batterijen tot het verleden!

Een oplaadbare personenweegschaal heeft meestal een ingebouwde lithium-ion-batterij die je oplaadt met een usb-kabel. De gebruiksduur verschilt per model. De makkelijkste manier om hierachter te komen is door het lezen van de reviews.

De 5 beste personenweegschalen op een rij

1. Withings Body + Zwart

1. Withings Body + Zwart
Automatisch uitschakelen: Ja
Voedingstype: Batterij
Weegschaalfunctie: BMI, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Botmassa, Visceraal vet
Bodem met antislip: Ja

2. Fitbit Aria Air

2. Fitbit Aria Air
Automatisch uitschakelen: Ja
Voedingstype: Batterij
Weegschaalfunctie: BMI, Gewicht
Bodem met antislip: Ja

3. Withings Body Comp Scales

3. Withings Body Comp Scales
Automatisch uitschakelen: Ja
Voedingstype: Batterij
Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet
Bodem met antislip: Ja

4. Renpho Bluetooth Body Fat

4. Renpho Bluetooth Body Fat

5. Etekcity EB9380H Digital Bathroom Scale

5. Etekcity EB9380H Digital Bathroom Scale
Weegschaalfunctie: Gewicht

Maximaal weegvermogen

De ene personenweegschaal heeft een hoger weegvermogen dan de ander. Gemiddeld meet een personenweegschaal maximaal 180 kg.

Analoge weegschalen wegen net iets minder: maximaal 150 kg.

Over het algemeen geldt dat een basismodel een lager maximaal vermogen heeft dan een high-end model. Het is belangrijk dat je een weegschaal koopt die geschikt is voor het gewicht van degene die erop staat.

Materiaal en display

Het materiaal van een personenweegschaal bepaalt de uitstraling, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Je hebt de keuze tussen de volgende materialen:

 • Een glazen personenweegschaal past goed in een moderne badkamer. Gehard glas is robuust en makkelijk schoon te houden. Het enige nadeel is dat een glazen weegschaal koud aan je voeten is, vooral in de winter.
 • Een metalen personenweegschaal is net als gehard glas een modern en robuust materiaal. Metaal is doorgaan een stuk sterker dan kunststof, maar daar betaal je ook meer voor.
 • Een houten personenweegschaal heeft een natuurlijke uitstraling. Hout is daarnaast minder koud aan je voeten.
 • Kunststof is een goedkoop en licht materiaal. Een kunststof personenweegschaal is makkelijk schoon te houden.

Let ook op de aan- of afwezigheid van een antislip-oppervlakte, waarmee je niet snel uitglijdt.

Digitale weegschaal bovenaanzicht
Weeg jezelf niet te vaak. Jezelf meer dan één keer per weeg wegen is niet nodig, want je lichaamsgewicht fluctueert. Als je elke dag op de weegschaal staat en ziet dat je gewicht 0,1 kg omhoog of omlaag is gegaan, werkt dit demotiverend. Ook is het makkelijker om zo je gezondheid in de gaten te houden, zonder dat het een obsessie wordt. 

Het display

Kijk daarnaast naar het display en hoe makkelijk je deze afleest. Een groter display is makkelijker af te lezen dan een klein display met kleine cijfertjes.

Sommige weegschalen beschikken over een spraakfunctie, waarmee de weegschaal de meting opleest. Dit is handig als je slechtziend bent of als bukken niet mogelijk is.

De meeste digitale personenweegschalen hebben een lcd-display. Een lcd-display is scherp en heeft een bijzonder laag energieverbruik.

Extra functies

Hoewel een personenweegschaal met basisfuncties voor de meesten al genoeg is, zijn er modellen met extra functies. Het is maar net wat je fijn vindt.

 • Geheugenfunctie: Met een geheugenfunctie onthoudt je weegschaal resultaten van eerdere metingen. Ook je geslacht, leeftijd en lengte slaat de weegschaal op. Het aantal profielen dat een weegschaal opslaat, loopt van een paar tot honderden. Dit laatste is bijvoorbeeld handig in een sportschool of bij een sportgroepje.
 • Persoonsherkenning: Aan de hand van de geheugenfunctie, herkent de weegschaal automatisch wie er op de weegschaal staat. Zo vergelijk je eerdere metingen met elkaar.
 • Baby modus: Hiermee weeg je een baby door eerst zelf op de weegschaal te stappen en hierna met je baby in de armen op de weegschaal te staan. 👼

Hoe weeg je jezelf?

Er zijn enkele richtlijnen om te gebruiken als je jezelf weegt. Hiermee weet je zeker dat het meetresultaat klopt.

 • Blijf consistent met het tijdstip waarop je jezelf weegt. Weeg jezelf bijvoorbeeld elke zaterdagochtend.
 • Weeg jezelf maximaal één keer per week. Jezelf elke dag wegen heeft weinig nut.
 • Weeg jezelf niet meteen als je opstaat, want dan ben je meestal uitgedroogd. Uitdroging zorgt ervoor dat de BIA-meting, die elektrische signalen door je lichaam stuurt, niet klopt. Dit is vooral belangrijk als je je spiermassa, vetpercentage en vochtpercentage wilt meten.
 • De ondergrond waar de weegschaal op staat, moet stabiel en vlak zijn. Dit geldt voor elke weegschaal.

Wat kost een personenweegschaal?

De prijs van een personenweegschaal hangt af van verschillende specificaties, zoals het maximale weegvermogen, nauwkeurigheid, functies en het merk.

Vraag jezelf af welke functies belangrijk zijn en of je een specifiek gezondheidsdoel hebt. Een sporter die zijn spiermassa wilt meten, heeft een weegschaal met lichaamsanalyse nodig. Iemand die simpelweg zijn gewicht wilt weten, heeft genoeg aan een basismodel zonder lichaamsanalyse.

Specificaties van personenweegschalen naast elkaar

Welke personenweegschaal je moet kopen, ligt helemaal aan je wensen en budget. Onze top 5 bevat de beste producten van dit moment, zodat jij binnenkort op je nieuwe personenweegschaal staat.

Automatisch uitschakelenVoedingstypeWeegschaalfunctie
1Withings Body + ZwartJaBatterijBMI, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Botmassa, Visceraal vet
2Fitbit Aria AirJaBatterijBMI, Gewicht
3Withings Body Comp ScalesJaBatterijBMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet
4Renpho Bluetooth Body FatJaBatterijBMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet
5Etekcity EB9380H Digital Bathroom ScaleJaBatterijGewicht

Withings Body + Zwart

Automatisch uitschakelen: Ja

Voedingstype: Batterij

Weegschaalfunctie: BMI, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Botmassa, Visceraal vet

Fitbit Aria Air

Automatisch uitschakelen: Ja

Voedingstype: Batterij

Weegschaalfunctie: BMI, Gewicht

Withings Body Comp Scales

Automatisch uitschakelen: Ja

Voedingstype: Batterij

Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet

Renpho Bluetooth Body Fat

Automatisch uitschakelen: Ja

Voedingstype: Batterij

Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet

Etekcity EB9380H Digital Bathroom Scale

Automatisch uitschakelen: Ja

Voedingstype: Batterij

Weegschaalfunctie: Gewicht

Veelgestelde vragen over de beste personenweegschaal

De beste personenweegschaal ligt binnen handbereik. Eerst nog even de meest gestelde vragen!

Hoe voer je lichaamsanalyses uit op een personenweegschaal?

Er zijn verschillende manieren om lichaamsanalyses uit te voeren op een personenweegschaal, afhankelijk van de specifieke functies van de weegschaal. Over het algemeen gebruik je hiervoor een app.

Wat kost een personenweegschaal?

De prijs van een personenweegschaal kan sterk variëren, afhankelijk van de specificaties en functies van het apparaat. Er zijn ook goedkopere opties beschikbaar voor een paar tientjes, terwijl meer geavanceerde weegschalen met meer functies en hogere nauwkeurigheid oplopen tot honderden euro's.

Hoe vaak moet je je wegen?

Weeg jezelf maximaal een keer per week óf een keer per maand. Vaker is niet nodig, omdat je gewicht dagelijks fluctueert. Weeg jezelf op hetzelfde moment van de dag voor de beste meting.

Wat is het verschil tussen een digitale en analoge weegschaal?

Een digitale weegschaal is over het algemeen nauwkeuriger dan een analoge weegschaal. Dit verschil is te danken aan het mechaniek van de weegschaal. Een digitale weegschaal werkt met chip en een analoge weegschaal met een veer. Het voordeel van een analoge weegschaal is dat je geen batterijen nodig hebt.

Wat betekent "Lo" op een weegschaal?

"L" of "Lo" op je weegschaal betekent dat de batterij van de weegschaal low is, ofwel bijna leeg. Hopen dat je een nieuw setje in de keukenlade hebt liggen!

Conclusie

Meten is weten. Als het over je gezondheid gaat, wil je dat de metingen kloppen. Zeker met een goede oorthermometer of de beste voorhoofdthermometer.

De beste personenweegschaal is nauwkeurig, betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Ik hoop dat je de beste personenweegschaal met deze koopgids hebt gevonden. Zo niet, dan raad ik je aan bovenstaande top 5 nog een keer te bekijken! Bedankt voor het lezen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze dan achter via onderstaand feedbackformulier.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up