menu
close
Categorieën

Heerlijke Koffie met de Beste Pistonmachine!

Espresso loopt uit filterdrager in een espressokopje

Voor een échte koffieliefhebber is het drinken van een bakje koffie een belangrijk moment van de dag. Dan wil je natuurlijk ook genieten van koffie gemaakt op de manier die jij lekker vindt! Dan is een pistonmachine haast onmisbaar in je keuken. Zijn veelzijdigheid geeft je alle ruimte om de koffie geheel naar smaak fijn te stellen!

Eerlijk is eerlijk: een pistonmachine aanschaffen is bij veel modellen een investering. Daarom is het belangrijk dat je precies weet waar je op moet letten wanneer je er een wil kopen. In dit artikel leg ik je alle belangrijke dingen uit die je moet weten voordat je een pistonmachine aanschaft!

LunaSea's Pistonmachine Espressomachine Koffiezetapparaat

LunaSea's Pistonmachine Espressomachine Koffiezetapparaat
Instelbare maalgraad: Nee
Serveert heet water: Ja
Bekijk op Bol.com

Sage Barista Express Impress Brushed

Sage Barista Express Impress Brushed
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

DeLonghi De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart

DeLonghi De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart
Instelbare maalgraad: Nee
Serveert heet water: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een pistonmachine aanschaffen?

Een pistonmachine – ook wel halfautomatische espressomachine genoemd – is een koffiezetapparaat dat je het beste van twee koffiewerelden geeft. Hij staat niet alleen voor kwaliteit, maar voor flexibiliteit.

Bijna elk aspect van de koffie is zelf te regelen. Dit geeft je de mogelijkheid om als ware barista te experimenteren met verschillende soorten koffie.

Bij de meeste pistonmachines stel je bijvoorbeeld zowel de watertemperatuur als de waterdruk in. Ook de maalgraad is vaak zelf in te stellen als er een koffiemolen aanwezig is, waardoor de smaak van de koffie helemaal naar jouw voorkeur is.

Al deze mogelijkheden tot variatie maken het aan het begin wat lastiger om het perfecte kopje koffie zetten; je moet het even onder de knie krijgen. Ben je meer van een makkelijk kopje koffie in de ochtend? Dan is het beste koffiepadapparaat wellicht een betere keuze.

Als je het gemak van een koffiepadapparaat zoekt, maar geen fan bent van koffiepads, dan is een koffiezetapparaat met bonen iets voor je.

Kortom: denk er goed over na of je de moeite wilt doen om je pistonmachine en je eigen voorkeuren goed te leren kennen. Ben je hier klaar voor? Dan is het tijd om de koopgids door te nemen!

Welke koffies maak je met een pistonmachine?

Met een pistonmachine zet je een espresso. Dit is de basis van elke koffiespecialiteit. Zo maak je vanuit de espresso een lungo, een cappuccino, een latte macchiato of een flat white. Het gaat om de hoeveelheid espresso en de hoeveelheid melk en schuim die je gebruikt.

Drink jij graag alleen zwarte koffies? Dan verander je de espresso met een flinke scheut heet water in een americano. Laat je de machine iets langer doorlopen, dan heb je zo een lungo in handen. Zo experimenteer je met allerlei verschillende specialiteiten!

Dit zijn de meest voorkomende koffiespecialiteiten die je zelf kan maken:

 • Espresso: 7 gram koffie op 25 – 30 ml koffie. Dit is geconcentreerde koffie en de basis van zo'n beetje alle koffiespecialiteiten. Als je het maken van een espresso onder de knie hebt, ben je al goed op weg!
 • Doppio: Een dubbele espresso. Dit is een normale espresso, maar dan dubbel.
 • Ristretto: Ook wel een korte espresso genoemd. Je bereidt deze op dezelfde manier als een espresso, maar met 15 ml water in plaats van met 25 – 30 ml water. Deze is dan ook nóg sterker dan een espresso.
 • Americano: Vernoemd naar de Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog hun espresso te sterk vonden en hem daarom aanlengden met water. Als je ongeveer 30 ml water toevoegt aan je espresso, heb je een Americano.
 • Lungo: Deze koffie zet je wederom op dezelfde manier als een espresso, maar dan met twee maal zoveel water waardoor het langer duurt voordat de koffie klaar is. Dit is een koffie met een rijke smaak, geschikt voor elk moment van de dag.
 • Affogato: Dit is een combinatie van een dessert en een drankje. Je schept een bolletje vanille-ijs in een kopje en daarboven op zet je een dubbele espresso.
 • Cappuccino: De beroemde Italiaanse koffiespecialiteit met melk. Deze zet je met een enkele espresso met daarbovenop opgeschuimde melk. Hierdoor krijg je een milde koffie.
 • Flat White: Deze koffie zie je vooral in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij lijkt een beetje op cappuccino, maar heeft dunner opgeschuimde melk.
 • Caffé Latte: Haast hetzelfde als een flat white, maar in een grotere kop.
 • Latte Macchiato: Dit is een variatie op de caffé latte, maar hier schenk je de espresso op de opgeschuimde melk.
 • Macchiato: Een espresso met een klein schuimlaagje.
 • Cortado: Een soort mini-cappuccino met sterkere koffie.
twee kopjes koffie van bovenaf met latte art erop

Welke koffiebonen gebruik je?

Hoe je koffie smaakt, is afhankelijk van het type koffieboon die je gebruikt. De meest gebruikte soorten zijn robusta en arabica.

Veel (maar niet alle) pistonmachines hebben een ingebouwde koffiemaler, die precies doet wat de naam doet denken. Heeft de pistonmachine die je op het oog hebt deze functie niet? Dan is een goede koffiemolen iets voor jou!

Arabica is de meest voorkomende (en meest verkochte) boon. Dat komt doordat deze een zoetere, verfijndere smaak heeft en de koffie minder zuur is. Deze koffieboon is wat duurder, maar is zijn prijs zeker waard door de zachte smaak.

Robusta is een koffieboon met een zeer sterke, bittere smaak. Dit maakt hem minder geliefd onder koffieliefhebbers. Ook hebben ze een extreem hoog cafeïnegehalte. Dit maakt dat een kopje koffie van de robustaboon veel meer cafeïne bevat dan die van de arabicaboon.

Wel moet ik erbij zeggen dat je robustabonen zelden alleen tegen komt; je vindt ze vooral in melanges en in koffiepads.

Wat voor jou de beste koffiebonen zijn, is volledig afhankelijk van je persoonlijke smaak. Gebruik je een melange die een relatief hoog percentage robustabonen bevat, dan weet je zeker dat je een pittige energiebooster krijgt! Ben je meer van de milde cappuchino, dan is arabica een betere keuze.

De 5 beste pistonmachines op een rij

1. LunaSea's Pistonmachine Espressomachine Koffiezetapparaat

1. LunaSea's Pistonmachine Espressomachine Koffiezetapparaat
Instelbare maalgraad: Nee
Temperatuur instellingen: Nee
Serveert heet water: Ja
Druk van de pomp: 20
Bonenmaler: Nee
Vaatwasserbestendig: Nee

2. Sage Barista Express Impress Brushed

3. DeLonghi De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart

3. DeLonghi De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart
Instelbare maalgraad: Nee
Temperatuur instellingen: Ja
Serveert heet water: Ja
Druk van de pomp: 15
Bonenmaler: Nee
Vaatwasserbestendig: Nee

4. Tomado TPM1501B Koffiezetapparaat Pistonmachine 1.2

4. Tomado TPM1501B Koffiezetapparaat Pistonmachine 1.2
Instelbare maalgraad: Ja
Temperatuur instellingen: Nee
Serveert heet water: Ja
Druk van de pomp: 20
Bonenmaler: Nee
Vaatwasserbestendig: Nee

5. Sage Barista Express Black Truffle

5. Sage Barista Express Black Truffle
Instelbare maalgraad: Ja
Temperatuur instellingen: Ja
Serveert heet water: Ja
Druk van de pomp: 15
Bonenmaler: Ja
Vaatwasserbestendig: Nee

Koopgids: hoe kies ik de beste pistonmachine?

Welke pistonmachine voor jou ideaal is hangt af van welke koffie je lekker vindt, welke koffiespecialiteit je voorkeur heeft en natuurlijk van je budget. De prijzen lopen uiteen van zo’n €75 tot €5000, dus er is voldoende keus!

Volautomaat versus halfautomaat

De halfautomaat is een koffiemachine waarbij je zelf ook nog iets moet doen om het eindresultaat te bereiken, zoals bij de pistonmachine het geval is. Vaak is dit het malen van koffie en het stomen van de melk voor melkspecialiteiten. Het kost dus iets meer tijd om koffie te zetten met een halfautomaat.

Een volautomaat doorloopt elke stap van het koffie zetten voor je. Van het malen van de bonen, tot het instellen van de temperatuur. Overweeg een volautomaat als je tijd wilt besparen en geen trek hebt in experimentatie, maar toch een hoogwaardig kopje koffie wilt. Een volautomaat is ook een stuk simpeler in gebruik dan een halfautomaat.

Een kwestie van geduld – Houd er rekening mee dat het maken van een goede kop koffie tijd in beslag neemt. Hoe vaker je de machine gebruikt, hoe beter het je af zal gaan. Zo kost het zetten van het perfecte kopje koffie na verloop van tijd steeds minder tijd!

Maalschijven

De lekkerste espresso maak je door zelf de koffiebonen te malen. Als de pistonmachine een ingebouwde bonenmaler heeft, is dit nog makkelijker. De maalgraad van de bonenmaler en de manier waarop én waarmee je bonen maalt, is bepalend voor de smaak (en zelfs textuur) van je koffie.

De voorkeur gaat uit naar keramische maalschijven: waar metalen maalschijven opwarmen, blijven keramische maalschijven koel. Bovendien gaan keramische maalschijven langer mee, omdat ze slijtvast zijn.

Daarnaast is er een verschil in de vorm van de maalschijven: deze zijn conisch of vlak. Conische maalschijven warmen opnieuw minder snel op dan vlakke maalschijven. Wel is het maalresultaat soms iets minder egaal dan bij vlakke schijven. De maling bevat hierdoor uiteindelijk wat meer grovere korrels.

Het allerbelangrijkste is dat je de maalgraad in kunt stellen, zodat de gemalen koffie de perfecte maling voor de soort koffie die je wilt zetten krijgt.

De sterkte

Mensen hebben uiteenlopende voorkeuren voor koffie: de één houdt van sterke koffie, de ander drinkt liever wat slappere koffie. De smaak van de koffie is dan ook heel persoonlijk.

Hierdoor zijn ook veel koffiespecialiteiten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino: deze heeft een basis van espresso, maar vul je bij met melkschuim, wat ervoor zorgt dat hij minder sterk is.

Je regelt de sterkte door de maalgraad van je koffie aan te passen, maar ook de hoeveelheid koffie die je in de piston (ook wel filterdrager) doet. Daarnaast doet ook de extractietijd ertoe, waarbij het gaat om hoelang de koffie in contact staat met het water.

Melk opschuimen

Melk opschuimen gebeurt bij dit soort machines doorgaans via een stoompijpje. Hierbij houd je dit pijpje in de melk, waarna het stoom uit het uiteinde komt en meteen de melk in gaat. Je belist hierbij zelf in hoeverre je de melk opschuimt en voor welke consistentie je gaat.

Het automatisch opschuimen van melk via een reservoir is sneller en vergt weinig moeite, maar via een stoompijpje breng je gemakkelijker variaties aan. Dit laatste geldt ook voor een melkslangetje: deze hang je ook in de melk, of sluit je aan op een bijgeleverde, afgesloten melkkan.

Man stoomt melk met melkpijpe

Watertemperatuur

De temperatuur van het water is belangrijker dan je zou denken. De ideale temperatuur van het water is 96 °C. Is het warmer, dan verbrand je de koffie en als het veel kouder is, smaakt je koffie slap.

Een espresso is daarnaast op zijn lekkerst als je deze laat afkoelen tot 65 °C. De temperatuur heeft een grote invloed op de smaak van je koffie. Het is dan ook erg handig als je de temperatuur zelf in kunt stellen.

Dubbele boiler

Een pistonmachine met een dubbele boiler bevat twee boilers: eentje voor het verhitten van water en eentje voor het opwarmen van de melk. Dit is vooral iets waar je naar kijkt als je veel melkspecialiteiten drinkt.

Een dubbele boiler scheelt in dat geval wachttijd, omdat je het water van een enkele boiler niet hoeft te verdelen tussen de koffie en de melk. Daarnaast staat dit het nodige temperatuurverschil toe: je wilt je koffie niet verbranden met kokend water, maar je wilt je melk niet uitdunnen door er water dat nét niet stoomt in te spuiten.

Pompdruk

De pompdruk is de hoeveelheid druk waarmee het water door de machine naar de koffie gaat. De pompdruk is belangrijk voor de kwaliteit van de koffie. Helaas is de ideale pompdruk is onduidelijk. Sommige mensen zweren bij 9 bar, terwijl andere barista’s graag 15 bar zien in koffiemachines.

Beide beschouwt men dan ook in ieder geval als adequaat voor algemeen gebruik. Minder dan 9 bar is in ieder geval niet aan te raden en zie je weinig; hiermee valt geen koffie te extraheren.

Filters

Er zijn verschillende soorten filters meegeleverd met een pistonmachine. Over het algemeen zijn dit filters voor één of twee kopjes espresso.

Ook zijn er machines die geschikt zijn voor zogenoemde easy serving espresso pods (ook wel 'pads' in Nederland). Dit zijn een soort pads speciaal voor een pistonapparaat en leveren een heerlijke kop espresso.

Deze espressopads bestel je gemakkelijk bij, bij de aanschaf van je apparaat. Zo heb je altijd snel een kop koffie op tafel!

Klein onderhoud

Het onderhoud verschilt per pistonmachine. Sommige machines reinig je met één druk op de knop, terwijl je bij andere machines alles handmatig doet.

Er is overigens altijd wel werk dat je zelf moet doen – denk hierbij aan het legen van de druppelbak, het schoonmaken van het melkkannetje en het schoon houden van de buitenkant van de machine.

Vaatwasbestendige onderdelen helpen je tijd te besparen. Zo hoef je niet elke keer de uitlekbak en dergelijke op de hand af te wassen.

Specificaties van pistonmachines naast elkaar

Instelbare maalgraadTemperatuur instellingenServeert heet waterDruk van de pompVaatwasserbestendig
1LunaSea's Pistonmachine Espressomachine KoffiezetapparaatNeeNeeJa20Nee
2Sage Barista Express Impress BrushedNeeNeeJa20Nee
3DeLonghi De'Longhi EC685.BK Dedica ZwartNeeJaJa15Nee
4Tomado TPM1501B Koffiezetapparaat Pistonmachine 1.2JaNeeJa20Nee
5Sage Barista Express Black TruffleJaJaJa15Nee

LunaSea's Pistonmachine Espressomachine Koffiezetapparaat

Instelbare maalgraad: Nee

Temperatuur instellingen: Nee

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 20

Vaatwasserbestendig: Nee

Sage Barista Express Impress Brushed

Instelbare maalgraad: Nee

Temperatuur instellingen: Nee

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 20

Vaatwasserbestendig: Nee

DeLonghi De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart

Instelbare maalgraad: Nee

Temperatuur instellingen: Ja

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 15

Vaatwasserbestendig: Nee

Tomado TPM1501B Koffiezetapparaat Pistonmachine 1.2

Instelbare maalgraad: Ja

Temperatuur instellingen: Nee

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 20

Vaatwasserbestendig: Nee

Sage Barista Express Black Truffle

Instelbare maalgraad: Ja

Temperatuur instellingen: Ja

Serveert heet water: Ja

Druk van de pomp: 15

Vaatwasserbestendig: Nee

Groot onderhoud

Je maakt geen lekkere koffie als je espressomachine vies is of als onderdelen kapot gaan. Het schoonmaken en onderhouden van je pistonmachine is daarom belangrijk. Hoe beter je je machine onderhoudt, hoe langer zijn levensduur. Wanneer je een pistonmachine goed onderhoudt, gaat deze acht tot tien jaar mee.

Koffiebonen bevatten natuurlijke oliën die je koffie heerlijk laten smaken, maar ook aanslag veroorzaken in verschillende onderdelen van de machine, zoals het portafilter, het filtermandje, het zeefje en de kop.

Na verloop van tijd veroorzaakt zo'n ophoping vieze (bijvoorbeeld zure) smaken die in je espresso naar boven komen. Je wilt echter juist dat je koffie zo vers en puur mogelijk is, zonder gekke bijsmaakjes.

Het volgen van een regelmatig schoonmaakschema, gebaseerd op hoe vaak je de apparatuur gebruikt, voorkomt ophoping van viezigheid in de machine.

Hoe je dit doet, hangt vooral af van de koffiemachine die je hebt. Veel pistonmachines hebben een automatisch schoonmaakprogramma die je hele systeem doorspoelt met één druk op de knop. Bij andere machines doe je het meeste werk zelf en was je de losse onderdelen met de hand af.

Zeg je bovendien "water", dan zeg je helaas ook "kalkaanslag". Ontkalk je machine daarom elke twee maanden. Woon je in een hardwateromgeving, dan ontkalk je vaker. Hoe je je machine ontkalkt, hangt af van welke pistonmachine je hebt. Volg hoe dan ook altijd de gebruiksaanwijzing van het apparaat!

Veelgestelde vragen over pistonmachines

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een koffiemachine die je voluit laat experimenteren. Je maalt zelf de bonen of koopt vooraf je favoriete maling, maar kiest ook hoeveel je hiervan in je filterhouder doet en hoe hard je deze aanstampt.

Daarnaast bepaal je bij de meeste pistonmachines ook zelf de watertemperatuur, alsook de doorlooptijd (oftewel hoelang de koffie in contact staat met water.

Welke koffiebonen gebruik ik?

Dit hangt af van je eigen smaak. De bekendste soorten zijn arabica en robusta. Waar arabica een milde, zachte smaak geeft aan de koffie, is robusta juist pittig en bitter.

Wat is het verschil tussen volautomaat en halfautomaat koffie?

Een volautomaat heeft weinig kennis nodig en maakt jouw favoriete koffie vaak na slechts één druk op de knop. Een halfautomaat geeft meer mogelijkheid to experimentatie en fijnstelling. Dit is vaak nog lekkerder ook als je weet wat je doet, maar vereist meer kennis en geduld.

Conclusie

Hopelijk weet je nu waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pistonmachine en zit je binnenkort aan een heerlijk, zelfgemaakt kopje koffie!

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens en vergelijk de specificaties met elkaar. Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up