menu
close
Categorieën

De Lekkerste Huisgemaakte Pizza maak je met de Beste Pizzasteen

Een pizza op een plank

Pizza: wie houdt er niet van? Ze komen in zoveel soorten en smaken, dat voor iedere variant wel een liefhebber te vinden is. Wanneer je thuis pizza bakt, loop je meestal tegen hetzelfde probleem aan: een slappe bodem. Dit bederft niet alleen het plezier van het bakken, maar doet ook af aan de smaak. De beste pizzasteen lost dit probleem op!

Voor een echte, lekkere Italiaanse pizza kies voor een goede pizzasteen. De pizzasteen imiteert een steenoven, waardoor je pizza bakt met een krokante bodem. Lees hieronder verder, want de top 5 staat al voor je klaar!

VDN Pizzasteen BBQ oven lava

VDN Pizzasteen BBQ oven lava
Vorm: Rechthoek
Materiaal: Lava
Diameter: 0 cm
Inclusief handvaten: Nee
Bekijk op Bol.com

Gadgy Pizzasteen met Pizzaschep

Gadgy Pizzasteen met Pizzaschep
Vorm: Rechthoek
Materiaal: Mineraal, Hout
Diameter: 30 cm
Inclusief handvaten: Nee
Bekijk op Bol.com

Boska Pizzasteen Deluxe voor Oven

Boska Pizzasteen Deluxe voor Oven
Vorm: Rond
Materiaal: Keramiek
Diameter: 29 cm
Inclusief handvaten: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een pizzasteen aanschaffen?

Met een pizzasteen bereid je thuis heerlijke pizza's in de oven óf barbecue. De pizzasteen werkt als een warmtebron, die de pizza constant verwarmt. De steen is bestand tegen hoge temperaturen en neemt overtollig vocht op. Hierdoor ontstaat die lekkere, knapperige bodem.

Normaliter worden pizza's gebakken in een houtgestookte steenoven. Helaas hebben de meeste mensen geen steenoven tot hun beschikking. Een pizzasteen is dan een uitkomst: de pizzasteen imiteert een steenoven door veel warmte af te geven. Bovendien is een pizzasteen veel goedkoper dan een steenoven.

Daarnaast is een pizzasteen multifunctioneel. Zo kun je naast pizza ook brood en gebak maken op een pizzasteen. Knapperige korst verzekerd!

Lees hieronder verder voor de koopgids. ⬇️

Koopgids: hoe kies ik de beste pizzasteen?

Je bent aangekomen bij het belangrijkste gedeelte van dit artikel: de koopgids. Deze gids helpt je door het oerwoud aan pizzastenen, zodat je aan het einde van de rit precies weet welke de beste is! 🍕

Hoe werkt een pizzasteen?

Een pizzasteen imiteert als het ware een steenoven. Een steenoven wordt traditioneel gebruikt voor het bakken van pizza's en andere broodspecialiteiten. Deze oven wordt meestal met hout gestookt en bereikt een hoge temperatuur: tot wel 500 °C!

De stenen in een steenoven houden warmte vast, alsof het batterijen zijn. Deze batterijen geven warmte af, waardoor de pizza bakt en een lekkere bodem krijgt.

Een pizzasteen werkt ook als zo'n warme batterij. De steen haalt het vocht uit het deeg en creëert zo een knapperige bodem. Bij ovens ontsnapt er warmte als je de ovendeur opent, waardoor de temperatuur niet constant blijft. Dit zorgt voor een slappe pizzabodem. Een pizzasteen blijft warm, ook als je de deur even opent. Zo bak je een echte Italiaanse pizza.

een ronde pizzasteen ligt op een donker aanrecht. Op de achtergrond zie je een zoutmolen en snijplank.

Zo bak je pizza op een pizzasteen

Je legt de pizzasteen op een rooster in de oven en zet hem daarna pas aan. De pizzasteen moet goed opwarmen, zodat de steen niet barst. Om te voorkomen dat de pizza aan de pizzasteen plakt gebruik je bakpapier. Knip het bakpapier eerst op maat. Ook kun je een laagje griesmeel, maïzena, bloem of polenta over de pizzasteen te strooien. Let wel op: bloem verbrandt snel.

Een pizza heeft een hoge temperatuur nodig. Zet de oven op de hoogste temperatuur en plaats het rooster met de pizzasteen bovenin de oven. Het liefst gebruik je boven- en onderwarmte, zodat de bodem knapperig is en de topping gaart.

De pizzasteen verkort de baktijd enorm: pizza bakken kost opeens zo'n 5 tot 10 minuten! Elke oven is anders, waardoor dit aantal minuten ook onderling verschilt. Je haalt de pizza makkelijk van de steen met een pizza schep.

Leg nooit een pizzasteen in een opgewarmde oven. Door het temperatuurverschil barst de pizzasteen meteen. Leg in plaats daarvan de pizzasteen in de oven voordat je deze aanzet. Hierna zet je de oven aan op de hoogste temperatuur. De steen warmt geleidelijk op, waardoor hij precies heet genoeg is wanneer je hem gebruikt. 

Barbecue

Op de barbecue zorg je voor indirecte warmte rondom de pizzasteen. Dat doe je door de kolen aan de zijkant van de barbecue te leggen, niet direct onder de steen. Ook op de barbecue leg je de pizzasteen meteen op het rooster zodra je de kolen aansteekt.

Het liefst gebruik je een verhoging op het rooster, zodat de pizzasteen dichter bij de deksel van de barbecue ligt. De pizzatoppings bakken namelijk door de weerkaatsende hitte van de deksel. 🌡️

Wanneer de barbecue 250 à 300 °C bereikt, is het tijd om de pizza op de steen te leggen. Om zeker te zijn dat de pizza goed bakt, houd je de deksel dicht. De warmte moet circuleren om de bovenkant van de pizza ook te garen.

Hulp nodig bij het verplaatsen van de pizza op de pizzasteen? Gebruik dan een pizza spatel. De meeste pizzastenen zijn geschikt voor op de barbecue, maar lees voor de zekerheid altijd de handleiding.

Zelfgemaakt

Het lekkerste pizzadeeg maak je zelf. Pizzadeeg heeft weinig ingrediënten nodig: bloem, gist, suiker, lauwwarm water, zout en olijfolie. Met een goede keukenmachine laat je het zware kneedwerk over aan de machine en ben je nog sneller klaar.

Vorm: rond, vierkant of rechthoekig?

Een pizzasteen is rond, vierkant of rechthoekig. In principe maakt het niet uit welke vorm je gebruikt, zolang hij maar in de beste oven of barbecue past. Een ronde pizzasteen heeft een diameter tussen de 26 cm en 42,5 cm.

Om de juiste vorm te kiezen is het gebruiksdoel belangrijk: een ronde pizzasteen past bijvoorbeeld beter op een barbecue en op een rechthoekige steen bak je naast pizza ook lang brood.

Materiaal van een pizzasteen

Naast de vorm is er keuze uit verschillende materialen. Van alle materialen is keramiek het meest voorkomende materiaal voor een pizzasteen. Keramiek is licht en zorgt voor een knapperige bodem. Het nadeel is dat je een keramische pizzasteen goed moet voorverwarmen; minstens een half uur. Ook is keramiek een breekbaar materiaal: wees voorzichtig.

Verder valt er te kiezen uit gietijzer of staal. Deze materialen warmen snel op en geven warmte goed af. Bovendien zijn ze onbreekbaar. Het enige nadeel? Staal en gietijzer zijn zware materialen.

Als laatste is er de natuursteen of lavasteen. Hieronder valt bijvoorbeeld ook een terracotta steen. Deze materialen zijn duurzaam, mits goed onderhouden. Bij lavasteen is het soms nodig om de steen van tevoren in te vetten met olijfolie. Lees hierom van tevoren goed de handleiding door.

Met of zonder handgrepen?

Handgrepen zijn handig, want de pizzasteen haal je hiermee makkelijk uit de oven. Ook hier is voorzichtigheid geboden, want de handgrepen worden net als de pizzasteen heet. Laat de pizzasteen daarom volledig afkoelen voordat je hem uit de oven of barbecue haalt.

De 5 beste pizzastenen op een rij

1. VDN Pizzasteen BBQ oven lava

1. VDN Pizzasteen BBQ oven lava
Vorm: Rechthoek
Materiaal: Lava
Diameter: 0 cm
Inclusief handvaten: Nee

2. Gadgy Pizzasteen met Pizzaschep

2. Gadgy Pizzasteen met Pizzaschep
Vorm: Rechthoek
Materiaal: Mineraal, Hout
Diameter: 30 cm
Inclusief handvaten: Nee

3. Boska Pizzasteen Deluxe voor Oven

3. Boska Pizzasteen Deluxe voor Oven
Vorm: Rond
Materiaal: Keramiek
Diameter: 29 cm
Inclusief handvaten: Nee

4. Krumble Pizzasteen BBQ & Oven

4. Krumble Pizzasteen BBQ & Oven
Vorm: Rond
Materiaal: Natuursteen
Diameter: 33 cm
Inclusief handvaten: Ja

5. Eppicotispai ETNA Pizza set Grote

5. Eppicotispai ETNA Pizza set Grote
Vorm: Rechthoek
Materiaal: Lava
Diameter: 38 cm
Inclusief handvaten: Nee

Dikte van een pizzasteen: belangrijk of niet?

Over het algemeen geldt: hoe dikker de pizza teen, hoe beter hij werkt. Een dikke pizzasteen houdt de warmte langer vast. Dit is vooral handig wanneer je van plan bent meerder pizza's achter elkaar te bakken. Kies dan een pizzasteen met een dikte van minimaal 3 cm.

Het voordeel van een dunne steen? Je wacht minder lang totdat de steen op temperatuur is. Hierdoor begin je eerder met bakken.

Pizzasteen schoonmaken

Een pizzasteen houdt lang warmte vast. Voordat je de pizzasteen schoonmaakt, is het daarom belangrijk om te wachten tot de steen volledig is afgekoeld. Zet de pizzasteen niet meteen op een koude ondergrond, want dan kan de steen door het warmteverschil breken.

Verwijder vastgekoekte stukjes voorzichtig met een spatel en gebruik vervolgens een borstel of sponsje. Gebruik geen zeep: de steen absorbeert zeep, wat een nasmaak geeft aan je pizza. Ook water houd je liever op een afstandje: contact met water kan de steen laten barsten.

Toch water gebruikt? Een klein beetje water kan geen kwaad, maar zorg ervoor dat de pizzasteen goed droogt. Droog de steen af met een theedoek en laat hem minimaal 24 uur drogen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Vaatwasserbestendig

De meeste pizzastenen zijn niet vaatwasserbestendig. Dat is niet vreemd, want zoals je hierboven hebt gelezen gaan pizzastenen en water niet goed samen. Liever niet te veel schoonmaakwerk? Kies dan voor een vaatwasmachinebestendige pizzasteen.

Verkleurde pizzasteen

Het is normaal dat een pizzasteen na verloop van tijd langzaam verkleurt. De vlekken ontstaan door het vocht dat de pizzasteen opneemt tijdens het bakken. Dit is een natuurlijke proces wat de smaak niet beïnvloedt. Sterker nog: hoe meer vlekken en verkleuringen, hoe beter de steen werkt. Dit komt door de natuurlijke non-stick laag die de steen na verloop van tijd ontwikkelt.

Specificaties van pizzastenen naast elkaar

VormMateriaalDiameterInclusief handvaten
1VDN Pizzasteen BBQ oven lavaRechthoekLava0 cmNee
2Gadgy Pizzasteen met PizzaschepRechthoekMineraal, Hout30 cmNee
3Boska Pizzasteen Deluxe voor OvenRondKeramiek29 cmNee
4Krumble Pizzasteen BBQ & OvenRondNatuursteen33 cmJa
5Eppicotispai ETNA Pizza set GroteRechthoekLava38 cmNee

VDN Pizzasteen BBQ oven lava

Vorm: Rechthoek

Materiaal: Lava

Diameter: 0 cm

Inclusief handvaten: Nee

Gadgy Pizzasteen met Pizzaschep

Vorm: Rechthoek

Materiaal: Mineraal, Hout

Diameter: 30 cm

Inclusief handvaten: Nee

Boska Pizzasteen Deluxe voor Oven

Vorm: Rond

Materiaal: Keramiek

Diameter: 29 cm

Inclusief handvaten: Nee

Krumble Pizzasteen BBQ & Oven

Vorm: Rond

Materiaal: Natuursteen

Diameter: 33 cm

Inclusief handvaten: Ja

Eppicotispai ETNA Pizza set Grote

Vorm: Rechthoek

Materiaal: Lava

Diameter: 38 cm

Inclusief handvaten: Nee

Veelgestelde vragen over de pizzasteen

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de pizzasteen.

Waarom gebruik je een pizzasteen?

Om een pizza knapperig te bakken, heb je een hoge, constante temperatuur nodig. In Italië worden pizza's in een steenoven gebakken. De stenen in een steenoven werken als een soort batterijen die warmte vasthouden. Door deze warmte bakt een pizza mooi egaal. Met een pizzasteen imiteer je dit proces in je eigen oven. De pizzasteen wordt warm en houdt de warmte vast, waardoor de bodem egaal en knapperig bakt.

Hoelang bak je een pizza op een pizzasteen?

Plaats de pizzasteen in de oven of op de barbecue voordat je deze aanzet. Om te zorgen dat de pizza niet aan de pizzasteen plakt, gebruik je bakpapier óf strooi je maizena, griesmeel of polenta op de steen. Zet de oven op de hoogste temperatuur, zo'n 250 tot 300 °C. Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de pizza op de pizzasteen in ongeveer 5 tot 10 minuten.

Mag een pizzasteen op de BBQ?

De meeste pizza stenen zijn geschikt voor de barbecue. Toch is het verstandig om de handleiding te lezen voordat je enthousiast een pizza bakt. Voor een barbecue geldt hetzelfde als een oven: leg de steen op de barbecue vóórdat je deze aansteekt, zodat de steen langzaam op temperatuur komt. Het liefst zorg je voor een verhoging op het rooster, zodat de pizzasteen dichter bij de deksel van de barbecue ligt.

Wat is het beste materiaal voor een pizzasteen?

Pizza stenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: natuursteen, keramiek, staal en gietijzer. De meeste pizza stenen zijn gemaakt van keramiek en natuursteen. Deze materialen zijn duurzaam en gaan lang mee. Helaas zijn ze wel breekbaar, waardoor voorzichtigheid geboden is. Staal en gietijzer zijn niet breekbaar, maar het nadeel is dat deze materialen zwaar zijn.

Conclusie

Pizza margherita, capricciosa of toch pizza salami? Het maakt niet uit, want met de beste pizzasteen maak je elke pizza naar eigen smaak. Als je je favoriete pizzasteen nog niet gevonden hebt, raad ik je aan om de producten hierboven nog eens te bekijken. Veel bakplezier!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up