menu
close
Categorieën

Luister naar je Oude en Nieuwe Platen op de Beste Platenspeler!

Een platenspeler in een lichtblauwe koffer

De platenspeler is weer terug van weggeweest! Speel platen af op een traditioneel model, kies voor een modernere variant met ingebouwde speakers of ga voor de beste platenspeler die je gemakkelijk meeneemt op reis! 🎶

Er bestaan verschillende soorten. In dit artikel vind je de top 5 beste platenspelers van dit moment! Daarnaast lees je in de handige koopgids alle belangrijke info over de platenspeler en waar je op moet letten tijdens de aanschaf. Lees snel verder!

Rega Planar 1 Plus

Rega Planar 1 Plus
Bekijk op Bol.com

Technics SL-1500C

Technics SL-1500C
NFC: Nee
Bekijk op Bol.com

Pro-Ject Primary E

Pro-Ject Primary E
NFC: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een platenspeler aanschaffen?

De geschiedenis van de platenspeler begon al in de negentiende eeuw, maar pas rond 1960 zag je ze in ieder huis. De platenspeler was niet meer weg te denken uit onze maatschappij, en iedereen luisterde naar de nieuwste lp van The Rolling Stones en Pink Floyd.

Eind jaren 80 maakte de platenspeler ruimte voor een nieuwe ontwikkeling: de cd. Langzaam verruilden mensen hun platenspeler voor een cd-speler, en in 1992 werden er zelfs helemaal geen nieuwe lp's meer gemaakt.

In 2008 veranderde dit, toen platenspelers ineens weer in populariteit stegen. Vooral jongere mensen haalde weer platenspelers in huis, voor de nostalgische look en om de muziek van hun favoriete 60 's bands net zo te ervaren als hun ouders.

Tegenwoordig liggen er weer volop lp's op de markt, ook van nieuwere bands zoals Imagine Dragons en Nickelback. Kortom, de platenspeler is weer helemaal hip en terug van weggeweest! Je geniet ermee van nieuwe en oude muziek.

De 5 beste platenspelers op een rij

1. Rega Planar 1 Plus

2. Technics SL-1500C

2. Technics SL-1500C
Inclusief voorversterker: Nee
Aandrijving: Direct
Auto stop / return: Geen
Inclusief stofkap: Ja
Audio uitgang: RCA

3. Pro-Ject Primary E

3. Pro-Ject Primary E
Inclusief voorversterker: Nee
Aandrijving: Riem
Auto stop / return: Geen
Inclusief stofkap: Ja
Audio uitgang: Line, Phono

4. Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijving

4. Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijving
Inclusief voorversterker: Nee
Aandrijving: Riem
Auto stop / return: Auto stop en return
Inclusief stofkap: Ja
Audio uitgang: Line

5. Pro-Ject Debut Pro

5. Pro-Ject Debut Pro
Aandrijving: Riem

Koopgids: hoe kies ik de beste platenspeler?

Een platenspeler ziet er op het eerste gezicht misschien eenvoudig uit, maar dat valt tegen. Er zitten veel verschillen in bijvoorbeeld de draaisnelheid, de naald en de aansluiting. Ik zet de belangrijkste verschillen voor je op een rij in deze handige koopgids!

Zo werkt een platenspeler

Je vraagt je om te beginnen misschien af: hoe werkt een platenspeler of hoe gebruik ik het apparaat? De antwoorden op de vragen zijn niet moeilijk.

Een platenspeler gebruikt een armlift om platen af te spelen. Aan de arm (toonarm) van de platenspeler hangt een naald. Een mechanisme zorgt ervoor dat de naald in een soepele, zachte beweging op de plaat terecht komt.

Wanneer de plaat gaat draaien, vangt de naald trillingen op. Een versterker zorgt er, samen met een apparaat dat het geluid weergeeft, voor dat de trillingen veranderen in muziektonen.

Platenspeler bedienen

Wanneer je een platenspeler in huis haalt, voorkom je liever dat je hem beschadigt of verkeerd gebruikt. Met dit stappenplan bedien je de platenspeler op de juiste wijze:

 1. Zet de stofkap omhoog en haal de stofkap van de draaischijf (ronde gedeelte waar je de plaat op legt).
 2. Zorg ervoor dat de platenspeler niet draait. Sommige platenspelers beginnen te draaien zodra de naald licht bewogen wordt.
 3. Plaats de lp rustig op de draaischijf.
 4. Zet de draaischijf aan. Bij het ene model gebeurt dit met een aanknop, terwijl een ander model draait zodra je de toonarm optilt.
 5. Til de toonarm op en laat de naald boven het begin van de plaat hangen.
 6. Plaats de naald voorzichtig op de buitenste groeven van de plaat. Dit is het begin van de plaat.
 7. Is de plaat afgelopen? Haal de toonarm van de plaat. De meeste draaischijven stoppen dan automatisch met draaien. Bij anderen modellen druk je op een uitknop wanneer de toonarm naast de plaat ligt.

Leer je liever hoe het apparaat werkt door een platenspeler in actie te zien? In dit filmpje zie je precies hoe je een platenspeler gebruikt.

Bediening platenspelers

Wanneer je op zoek gaat naar de beste platenspeler, ontdek je dat er drie soorten zijn: volautomatisch, halfautomatisch en handmatige platenspelers

Volautomatisch

Een volautomatische platenspeler voert alle acties om een plaat af te spelen zelf uit. Het stappenplan dat ik je hierboven gaf, geldt niet voor de volautomatische platenspeler. Je drukt op een knopje en de platenspeler gaat zelfstandig aan de slag.

Het voordeel is dat je hierdoor niet snel iets beschadigt. Je zet bijvoorbeeld niet de naald net iets te lomp op je favoriete plaat. Een volautomatische platenspeler neemt alleen wel nostalgie weg. Bovendien verstoort deze technologie de muziek licht.

Halfautomatisch

Voor wie graag nostalgie ervaart, maar niet alle handelingen zelf wil doen, is een halfautomatische platenspeler perfect. Bij de meeste modellen plaats je zelf de naald op de plaat, maar haalt de platenspeler de naald zelf weg wanneer de muziek is afgelopen.

Handmatig

Liefhebbers hebben mogelijk liever alle stappen, van het begin tot het einde, zelf in de hand. Dan is de handmatige platenspeler ideaal, want hierbij voer je alle handelingen zelf uit. Het grootste voordeel van een handmatig exemplaar is dat niets het geluid verstoort.

Formaat van de LP

Lp's bestaan in twee verschillende formaten: 12 inch en 7 inch. Platen van 12 inch hebben een diameter van 300 millimeter. 7 inch platen zijn een slag kleiner, met een diameter van 177 millimeter. De 7 inch platen worden 'singles' genoemd.

Rotatiesnelheid (RPM of toeren)

De rotatiesnelheid van een plaat geeft aan hoe snel een plaat ronddraait. Deze snelheid wordt ook wel aangeduid als RPM (rotation per minute) of in het Nederlands als het toerental.

De rotatiesnelheid bepaalt hoeveel ruimte een plaat heeft voor muziek, of simpeler gezegd hoeveel minuten muziek op een plaat opgeslagen kan worden. Hoe langzamer een plaat draait, hoe meer muziek erop past.

Er zijn drie verschillende rotatiesnelheden: 33, 45 en 78 toeren. De meeste platenspelers hebben in ieder geval een stand om platen van 33 en 45 toeren af te spelen.

Het is belangrijk dat je een plaat op de juiste rotatiesnelheid afspeelt, want anders vervormt de muziek. Speel je een lp te langzaam af? Dan klinkt het geluid vertraagd en lager dan normaal. Speel je de plaat te snel af? Dan klinkt geluid sneller en hoger.

Let bij de aanschaf van een platenspeler daarom op of hij een stand voor de juiste rotatiesnelheden heeft. Als je oude platen hebt met van 78 toeren, is het belangrijk dat je platenspeler deze ook op de juiste snelheid afspeelt. Anders is het beluisteren van deze platen niet goed mogelijk.

33 toeren

33 toeren komt tegenwoordig het meest voor, vooral bij platen met een formaat van 12 inch. Dit komt doordat deze rotatiesnelheid meer ruimte geeft voor nummers, waardoor een volledig album op de plaat past. Dat is wel zo efficiënt!

45 toeren

45 toeren zie je het meest bij platen met een formaat van 7 inch. De plaat draait iets sneller, wat minder ruimte geeft voor muziek. Wel is de kwaliteit van het geluid iets beter dan bij platen met een toerental van 33.

78 toeren

Een toerental van 78 komt het minst voor. De eerste platen, ontwikkeld in begin 1900, draaiden op deze snelheid, maar dat werkt niet efficiënt. Nieuwere platenspelers hebben in de meeste gevallen dan ook geen stand meer voor 78 toeren.

Heb je oude platen of ben je een echte verzamelaar? Dan is een platenspeler die op 78 toeren kan draaien wel handig, maar anders is deze stand overbodig.

Platenspeler met een plaat erop

Direct drive versus belt drive

Er bestaan twee soorten aandrijvingen bij platenspelers: de direct drive en de belt drive.

De direct drive of directe aandrijving zie je bij platenspelers zoals de Pioneer PLX-1000, maar dit aandrijvingsmechanisme komt minder voor dan de belt drive.

Een platenspeler met directe aandrijving is vooral nuttig voor een dj of iemand die muziek mixt, omdat het apparaat snel reageert. Op deze manier laat je nummers bijvoorbeeld makkelijker in elkaar overlopen bij het maken van een remix.

Voor een 'gewone' luisteraar is directe aandrijving alleen een minder goede keuze, want je hoort de motor van een platenspeler met dit mechanisme. Dat verstoort de geluidskwaliteit enigszins.

Een platenspeler met belt drive of riemaandrijving, is voor de gemiddelde luisteraar een betere keuze. Dit mechanisme zie je veruit het meest bij platenspelers.

De platenspeler reageert langzamer en heeft meer tijd nodig om een nummer te starten, maar de aandrijving maakt minder geluid. Dat komt de geluidskwaliteit ten goede.

Het grootste nadeel van riemaandrijving is dat de riem na een tijdje oprekt. Hierdoor verandert de snelheid waarop het apparaat platen afspeelt. Je lost dit gelukkig wel makkelijk op. Zodra het zover komt bij je platenspeler, vervang je de riem.

Naald

Naast het toerental en de aandrijving, is ook de naald een belangrijk onderdeel van de platenspeler. Je kiest tussen twee naalden: de elliptische naald (ovale vorm) en de sferische naald (ronde vorm).

 • Elliptische naald: door de ovale vorm komt deze naald beter in de groeven van de plaat terecht. Hierdoor voelt hij de trillingen beter en hoor je meer details in de muziek.
 • Sferische naald: de ronde vorm zorgt voor minder contact met de groeven van de plaat. Hierdoor is de muziek minder gedetailleerd. De meeste platenspelers beschikken daarom over de elliptische naald, maar goedkopere varianten hebben wel eens een sferische naald.

Toonarm

De toonarm is de soort 'haak' waar de naald aan zit. Ook hierbij heb je twee keuzes: de rechte toonarm of de S-vormige toonarm.

 • De rechte toonarm slaat minder snel groeven over, waardoor de muziek vloeiender klinkt. Het nadeel is dat de groeven sneller slijten, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de muziek. Je ziet de rechte variatie vaker bij dj's doordat deze fijner mixt.
 • De S-vormige toonarm zie je het meest bij platenspelers. Ze lopen minder soepel, maar beschadigen de plaat minder, waardoor de muziek zijn kwaliteit behoudt en je platen langer meegaan.

Auto-stop en auto-return

Twee termen die gerelateerd zijn aan de toonarm zijn 'auto-stop' en 'auto-return'.

Bij auto-stop stopt de plaat met draaien, zodra deze afgelopen is. Deze functie voorkomt dat de naald eindeloos in de laatste groef van de plaat draait, waardoor de groef onnodig slijtage oploopt. Je beweegt vervolgens handmatig de toonarm en haalt de naald van de plaat af.

Een platenspeler met auto-return weet wanneer de plaat afgelopen is en voert automatisch alle benodigde handelingen uit. Het apparaat tilt uit zichzelf de toonarm op, haalt de naald van de plaat en plaatst de toonarm terug in zijn houder. Dat is niet alleen beter voor je lp, maar ook voor je naald.

Wist je dat er veel verschillende soorten platenspelers bestaan? Zo is er de kofferplatenspeler, waarbij de speler in een koffer zit, of de houten platenspeler die volledig uit hout bestaat (op de draaiplaat na). De meeste moderne platenspelers bestaan alleen uit een draaiplaat met een toonarm. 

Audio-uitgangen

De beste Bluetooth-speaker verbindt draadloos, zonder ingewikkelde aansluitingen, maar een platenspeler is in veel gevallen nog ouderwets. Platenspelers hebben meestal uitgangen waarmee je het apparaat via kabels koppelt aan andere apparaten, zoals speakers.

Er bestaan wel platenspelers die geen extra kabels nodig hebben, omdat je ze bijvoorbeeld via Bluetooth verbindt met je speakers Dit scheelt je geklooi met kabels en als je al een goede Bluetooth-speaker in huis hebt, is het fijn als je platenspeler hier ook mee verbindt.

Sommige platenspelers hebben bovendien een ingebouwde voorversterker en speakers. Deze modellen spelen muziek af zonder externe apparaten. Het nadeel van platenspelers met ingebouwde speakers is wel dat de geluidskwaliteit meestal niet zo goed is.

Meestal hebben deze modellen gelukkig ook uitgangen waarmee je ze met externe apparaten verbindt. In dit geval gebruik je ze alsnog met de goede speakerset die je al in huis hebt, mits je de goede kabels uitkiest.

Voor iedereen die niet zo technisch is, wordt het nu misschien ingewikkeld, maar schrik niet! Ik loop alle mogelijke uitgangen hieronder langs en verwijs je waar mogelijk meteen door naar de bijbehorende kabels, zodat je zeker weet dat je de juiste koopt.

Voorversterker

Om het geluid van een plaat hoorbaar te maken, gebruikt een platenspeler een voorversterker. Zonder voorversterker hoor je de muziek niet goed. Het signaal dat de naald van een platenspeler oppikt, is op zichzelf te zwak.

Veruit de meeste platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker. Deze platenspelers versterken zelf het signaal, wat nodig is als je ze direct via Bluetooth of via de meeste kabels met speakers verbindt. In dit geval heb je een actieve platenspeler.

Passieve platenspelers hebben geen ingebouwde voorversterker en brengen zonder hulpmiddelen weinig geluid voort. Bij deze platenspelers heb je een externe voorversterker nodig. De externe voorversterker vormt een koppeling tussen je platenspeler en je speakers.

Phono-aansluiting (RCA)

Een veelvoorkomende uitgang bij platenspelers is de phono-uitgang, ook wel RCA of phono RCA genoemd. Met deze uitgang koppel je de platenspeler aan speakers of een andere geluidsversterker, waardoor je de muziek beter hoort.

Je herkent een phono-uitgang aan de witte en rode ring om de uitgangen van de platenspeler. De bijbehorende RCA-kabel heeft dezelfde kleuren op de twee stekkers aan het uiteinde van de kabel, waardoor je makkelijk de juiste stekker in de juiste in- of uitgang steekt.

Wanneer je een passieve platenspeler hebt, heb je niet genoeg aan alleen een kabel. In dit geval heb je ook een extra RCA-kabel en een phono-voorversterker nodig.

Je sluit de platenspeler aan op de voorversterker met de eerste RCA-kabel. Met de tweede kabel sluit je de voorversterker vervolgens aan op je speakers. Het is een stapje extra, maar dan geniet je alsnog van je muziek! 🔊

Jack-aansluiting

De jack-kabel lijkt op de RCA-kabel, maar werkt niet met een kleurenaanduiding en heeft maar één stekker aan het uiteinde. Wanneer je platenspeler of speaker geen phono-aansluiting heeft, is de kans groot dat hij wel over een jack-aansluiting beschikt.

Jack-kabels zijn er in twee formaten: 3,5 mm (mini-jack) en 6,3 mm. In de onderstaande foto zie je een jack-kabel van 6,3 mm. De mini-jack van 3,5 mm is iets dunner en kleiner.

De mini-jack zie je bijvoorbeeld bij audioapparatuur in huis, bij koptelefoons en bij mobiele apparaten zoals smartphones. Ook bij een platenspeler heb je meestal de kabel van 3,5 mm nodig, maar dat geldt niet altijd! Let daarom goed op welke aansluiting jouw platenspeler precies heeft.

XLR-aansluiting

Heeft je platenspeler geen phono-aansluiting en werkt hij ook niet met een jack-kabel? Dan werkt het apparaat met een XLR-aansluiting en de bijbehorende XLR-kabel. Deze kabel ziet er anders uit dan de kabels hierboven.

RCA-kabels op een tafel
Phono-kabel/RCA-kabel
Een zilverkleurige jack-kabel op een tafel
Jack-kabel
Een zwarte, opgerolde XLR-kabel in een roze achtergrond
XLR-kabel

Bluetooth, wifi en usb

Zoals ik al aangaf, heb je bij sommige platenspelers geen kabels nodig omdat ze een ingebouwde speaker hebben of via Bluetooth met een speaker verbinden. Andersom is het bij sommige modellen ook mogelijk om een signaal naar je platenspeler te sturen.

Ontvangt je platenspeler Bluetooth of een wifi-signaal? Dan koppel je bijvoorbeeld gemakkelijk je smartphone aan het apparaat en luister je, naast lp's, ook naar je favoriete afspeellijst. Tot zover de nostalgie, maar het is wel leuk op een feestje! 🥳

Een andere optie om muziek af te spelen via je platenspeler, is via een usb-ingang. Wanneer je platenspeler deze ingang heeft, plug je bijvoorbeeld makkelijk een usb-stick in het apparaat of verbindt je je smartphone via een usb-kabel.

Prijs

Waar in de jaren 40' een platenspeler alleen voor de rijken was, koop je nu al een exemplaar voor ongeveer € 40. Dit loopt op tot wel € 1000, afhankelijk van de kwaliteit en specificaties van de platenspeler. Voor ieder budget bestaat er wel een platenspeler! 💵

Specificaties van platenspelers naast elkaar

Inclusief voorversterkerAandrijvingAuto stop / returnAudio uitgang
1Rega Planar 1 Plus
2Technics SL-1500CNeeDirectGeenRCA
3Pro-Ject Primary ENeeRiemGeenLine, Phono
4Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijvingNeeRiemAuto stop en returnLine
5Pro-Ject Debut ProNeeRiemAuto stop en returnLine

Rega Planar 1 Plus

Technics SL-1500C

Inclusief voorversterker: Nee

Aandrijving: Direct

Auto stop / return: Geen

Audio uitgang: RCA

Pro-Ject Primary E

Inclusief voorversterker: Nee

Aandrijving: Riem

Auto stop / return: Geen

Audio uitgang: Line, Phono

Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijving

Inclusief voorversterker: Nee

Aandrijving: Riem

Auto stop / return: Auto stop en return

Audio uitgang: Line

Pro-Ject Debut Pro

Inclusief voorversterker: Nee

Aandrijving: Riem

Auto stop / return: Auto stop en return

Audio uitgang: Line

Veelgestelde vragen over platenspelers

Hieronder zet ik een paar van de meestgestelde vragen op een rijtje. Ben je er nog niet helemaal uit, of duizelt het je even van alle verschillende specificaties? Dan helpen deze vragen je wellicht nog extra bij je keuze!

Hoe werkt een platenspeler?

Wanneer de lp op de draaiplaat ronddraait, ontstaan er kleine trillingen. De naald van de platenspeler glijdt door de groeven van de plaat en neemt deze trillingen waar. Een voorversterker zet deze trillingen vervolgens om in hoorbaar geluid en geeft dit door aan een (ingebouwde) speaker.

Welke platenspeler is goed?

Er zijn verscheidene goede platenspelers op de markt. Wat de beste platenspeler voor jou is, hangt af van je wensen en van hoe je het apparaat gebruikt. Let ook op welke speakers of andere apparaten je al in huis hebt, als je de platenspeler hierop wilt aansluiten.

Voor de gemiddelde luisteraar is het in ieder geval belangrijk dat de platenspeler lp's van 33 en 45 toeren afspeelt. Het apparaat kan het beste riemaandrijving hebben. Daarnaast kies je wat betreft de bediening uit een volautomatisch, halfautomatisch of handmatig exemplaar.

Is auto-stop of auto-return beter?

Een platenspeler met auto-stop zet de plaat alleen stil wanneer deze afgelopen is, wat onnodige slijtage aan de plaat voorkomt. De rest doe je zelf.

Een model met auto-return haalt ook zelfstandig de naald van de plaat en plaatst de toonarm terug in zijn houder, wat beter is voor de naald.

Conclusie

De platenspeler wordt steeds populairder, waardoor de markt ook groeit. Hierdoor vind je lastig de beste platenspeler te vinden in het grote aantal apparaten waar je uit kunt kiezen.

Let vooral op dat de platenspeler lp's van 33 en 45 toeren kan draaien en riemaandrijving heeft (tenzij je muziek mixt, dan is een directe aandrijving beter). Let ook goed op de in- en uitgangen van de platenspeler en bijvoorbeeld je speakers, zodat je de juiste kabels aanschaft.

Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar je uit kiest. Denk aan de auto-return optie, in hoeverre de platenspeler automatisch werkt en welke naald je platenspeler heeft. De keuze is pittig, maar lees vooral de koopgids nog eens rustig door en vergelijk de top vijf hierboven!

Bedankt voor het lezen. Laat hieronder weten of onze koopgids je geholpen heeft. Zo schrijven we in de toekomst artikelen die je nog beter op weg helpen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up