menu
close
Categorieën

Vind Hier het Beste Purpistool!

huis renovatie

Het purpistool, ook wel eenvoudig schuimpistool genoemd, gebruik je voor verschillende doeleinden. Zo breng je er gemakkelijk isolatiemateriaal mee aan, dicht je er kieren mee af en rond je de klus af. In dit artikel vertel ik over de belangrijkste kenmerken, zodat je het beste purpistool voor elk project vindt!

Illbruck AA232 Purpistool - 501340

Illbruck AA232 Purpistool - 501340
Materiaal: Metaal
Bekijk op Bol.com

Ivana metalen purpistool NBS

Ivana metalen purpistool NBS
Bekijk op Bol.com

Kelfort Purpistool nbs zwart al4

Kelfort Purpistool nbs zwart al4
Bekijk op Bol.com

Waarom een purpistool aanschaffen?

Het purpistool is perfect voor echte klussers die hun huis gaan isoleren. Daarnaast wordt het purpistool veel gebruikt door professionals. Je ziet ze vooral op bouwplaatsen van woningen en gebouwen.

Het purpistool plaatst het benodigde bouwschuim in de juiste hoeveelheid op de aangewezen plek. In dit schuim vindt vervolgens een verhardingsproces plaats, waardoor het schuim uitzet en uithardt. Zo isoleer je kieren in bijvoorbeeld ramen en deuren, maar ook tussen bakstenen of wanden.

Ga je aan de slag met sanitair kitten? Gebruik dan een goede sanitairkit! Deze is beter bestand tegen vocht.

Het uiterlijk van het purpistool lijkt op dat van een wapen; een pistool. Daar dankt hij natuurlijk zijn naam aan. Het purpistool heeft een ronde loop, een handvat en een trekker (in dit geval een veerknop).

Wanneer je de veerknop indrukt, komt het schuim door de ronde loop naar buiten. De loop is smal om met veel precisie het schuim aan te brengen.

Zoek je een kit om verschillende materialen aan elkaar te monteren? Bekijk dan ook eens deze goede montagekit!

Het is belangrijk dat je het purpistool altijd na gebruik goed reinigt. Ontdoe het gereedschap van restjes schuim. Doe je dit te laat, dan harden ze uit en is het erg lastig de restjes te verwijderen. 

Reinigen

Het reinigen van het purpistool is heel belangrijk. Doordat het schuim snel uithardt, is het van belang de restjes zo snel mogelijk te verwijderen.

Reinigen is belangrijk, maar gelukkig ook eenvoudig. Voor het gemak bestaat er namelijk speciale purpistool reiniger. Deze klik je in het purpistool en vervolgens haal je eenmalig de trekker over. Wacht ongeveer 10 seconden en haal de trekker dan nogmaals over. Nu zitten er geen restjes meer aan de binnenkant. Vergeet niet de restjes aan de loop te verwijderen met een doek!

Gebruik

Net zoals het reinigen is een purpistool gebruiken niet erg ingewikkeld. Je eigen veiligheid is hierin erg belangrijk; je werkt met chemicaliën die reageren bij contact met je huid of ogen. Draag bij het gebruiken van het purpistool daarom altijd een veiligheidsbril en handschoenen!

Dit advies geldt overigens voor alle chemische gereedschappen, zo ook voor een kitpistool, het beste lijmpistool of een goede montage kit.

Om te beginnen klik je een fles schuim in het purpistool. Vervolgens komt het schuim eruit wanneer je de trekker (veerknop) indrukt. Houd de smalle loop boven de kier die je vult en het schuim komt met uiterste precisie op de juiste plek terecht.

Om een beter beeld te krijgen van dit proces bekijk je dit handige filmpje!

De 5 beste purpistolen op een rij

1. Illbruck AA232 Purpistool - 501340

1. Illbruck AA232 Purpistool - 501340
Materiaal: Metaal

2. Ivana metalen purpistool NBS

3. Kelfort Purpistool nbs zwart al4

4. VERK GROUP Purpistool Schuimpistool

4. VERK GROUP Purpistool Schuimpistool
Materiaal: Metaal, Kunststof

5. Set van 2 stuks purpistool

Koopgids: hoe kies ik het beste purpistool?

Op de markt vind je veel verschillende purpistolen, elk met hun eigen kenmerken en specificaties. Welke het beste bij jou past, verschilt per persoon. Daarom kijk je naar de eigenschappen van purpistolen. Om je een beter overzicht te geven, zet ik de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

Materiaal

Schuimpistolen van metaal beschikken over een stevigere behuizing, wat ze beter bestand maakt tegen vallen en schokken dan plastic schuimpistolen. Er bestaan echter meer verschillen tussen de twee materialen.

De metalen versies hebben stabielere behuizing, zodat ze tegen een stootje tijdens de dagelijkse werkzaamheden kunnen. Een schuimpistool van kunststof is niet zo stabiel en vormvast als het metalen gereedschap, maar het is vaak voorzien van een antikleefoppervlak. Dat maakt het reinigen een stuk makkelijker.

Een metalen purpistool is handig wanneer je voornamelijk in de professionele bouw werkt en op zoek bent naar een duurzaam, stevig stuk gereedschap. Voor een eenmalige klus in huis is een kunststof schuimpistool geschikter.

Het handvat

Het handvat is een belangrijk onderdeel van het purpistool. Is het handvat ergonomisch, dan kun je het purpistool met één hand bedienen. Ook het gewicht speelt hier natuurlijk een rol; hoe zwaarder het apparaat, hoe moeilijker je het met één hand bedient.

Antikleeflaag

Het is hierboven al even genoemd, maar een antikleeflaag is echt geen overbodige luxe bij een purpistool. Plastic purpistolen beschikken vaak over deze laag. Het maakt het reinigen van het apparaat een stuk eenvoudiger doordat er weinig restjes blijven kleven.

Materiaal
1Illbruck AA232 Purpistool - 501340Metaal
2Ivana metalen purpistool NBSMetaal
3Kelfort Purpistool nbs zwart al4Metaal
4VERK GROUP Purpistool SchuimpistoolMetaal, Kunststof
5Set van 2 stuks purpistoolMetaal, Kunststof

Illbruck AA232 Purpistool - 501340

Materiaal: Metaal

Ivana metalen purpistool NBS

Materiaal: Metaal

Kelfort Purpistool nbs zwart al4

Materiaal: Metaal

VERK GROUP Purpistool Schuimpistool

Materiaal: Metaal, Kunststof

Set van 2 stuks purpistool

Materiaal: Metaal, Kunststof

Veelgestelde vragen over het purpistool

Heb je nog een vraag over een purpistool en het gebruik? Hieronder vind je de antwoorden op een paar veelvoorkomende vragen.

Hoe reinig je een purpistool?

Het reinigen van het purpistool is erg belangrijk omdat de schuimresten snel uitharden. Voor het reinigen vind je speciale purpistool reinigers op de markt. Bevestig de reiniger aan het purpistool en spuit tweemaal met ongeveer 10 seconden tussen iedere spuit. Zo is de binnenkant van het purpistool gereinigd. Reinig vervolgens de restjes schuim van de buitenkant met een doek.

Wat is beter: metaal of plastic purpistool?

Een purpistool met metalen behuizing is steviger en duurzamer dan die van plastic. Overigens is een metalen purpistool enkel noodzakelijk wanneer je professioneel werkt. Een plastic purpistool beschikt over een antikleeflaag. Deze is ideaal voor het reinigen. Voor eenmalige klussen is een plastic purpistool beter.

Conclusie

Hopelijk beschik je nu over voldoende informatie en begin je binnenkort met je renovatie!

De zoektocht naar het beste purpistool is lastig, dus geen nood als je hem nog niet hebt gevonden! Kijk nog eens rustig naar de top 5 en vergelijk de specificaties om de juiste te vinden.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je in de zoektocht geholpen heeft 😊.

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up