menu
close
Categorieën

Maak de Heerlijkste Rijstgerechten met de Beste Rijstkoker!

Rijst uit een rijstkoker

Curry's, stoofpotjes, nasi of Indiase korma: rijst past bij veel verschillende gerechten. Rijst is erg lekker en daarnaast ook een bron van gezonde koolhydraten en voedingsstoffen. Genoeg redenen om regelmatig een lekker rijstgerecht op tafel te zetten! Met de beste rijstkoker kook je eenvoudig alle soorten rijst perfect gaar.

Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties

Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties
Aantal programma's: 1
Aantal porties rijst: 5
Bekijk op Bol.com

Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home

Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home
Aantal programma's: 2
Aantal porties rijst: 10
Bekijk op Bol.com

Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker

Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker
Aantal programma's: 3
Aantal porties rijst: 6
Bekijk op Bol.com

Waarom een rijstkoker aanschaffen?

Rijst is een bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen en het staat zelfs in de schijf van vijf. Terwijl wij in Nederland gewend zijn aan aardappels, eten mensen in andere werelddelen voornamelijk rijst. Wereldwijd eet men 147 gram rijst per persoon per dag. In Nederland is dat gemiddeld 11 gram per dag.

In Nederland is een goede waterkoker het meest gebruikte keukenapparaat. In Azië is dit de rijstkoker. Toch is de rijstkoker de afgelopen jaren ook hier steeds populairder gebleken. Dit komt doordat je met de rijstkoker naast rijst ook andere gerechten maakt, die je waarschijnlijk niet had verwacht!

rijst in kom

Frittata is een eeuwenoud Italiaans gerecht. De maaltijd bestaat uit onder meer groenten en pasta. Het is een combinatie van een omelet, pizza en pannenkoek. Om frittata te maken kluts je eerst de eieren in de rijstkoker. Vervolgens voeg je de groenten toe. Alles doorkoken en de frittata is klaar!

Brood maak je eenvoudig met een rijstkoker. Je hoeft alleen het beslag in te gieten en de koker op een uur in te stellen. Het gebeurt soms dat het apparaat na een half uur aangeeft dat hij klaar is. Stel de koker dan in op nog een half uurtje. Even wachten en voilà, zelfgebakken brood!

Macaroni met kaas is prima te bereiden in de rijstkoker. Hoewel dit een gerecht is dat vooral in Amerika in trek is, raad ik je aan het toch eens te proberen! Doe de macaroni en water in de rijstkoker en zet deze aan. Wanneer de macaroni zacht is, voeg dan de andere ingrediënten en kaas toe en roer er doorheen. De macaroni met kaas blijft uren warm in de rijstkoker.

Met de beste stoomkoker maak je ook allerlei verschillende gerechten. Deze kookt de gerechten niet, maar stoomt ze gaar. Zo blijven smaak en voedingstoffen in de ingrediënten zitten.

De 5 beste rijstkokers op een rij

1. Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties

1. Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties
Aantal programma's: 1
Aantal porties rijst: 5

2. Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home

2. Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home
Aantal programma's: 2
Aantal porties rijst: 10

3. Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker

3. Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker
Aantal programma's: 3
Aantal porties rijst: 6

4. KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L

4. KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L
Aantal programma's: 8
Aantal porties rijst: 8

5. Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

5. Russell Hobbs Good-to-go Multicooker
Aantal programma's: 8
Aantal porties rijst: 8

Koopgids: hoe kies ik de beste rijstkoker?

Een rijstkoker is geschikt om naast de heerlijkste rijstgerechten ook andere gerechten op tafel te zetten. Reden genoeg dus om er een aan te schaffen, maar waar let je dan zoal op? Ik zet de belangrijkste specificaties voor je op een rij!

Inhoud

De inhoud van de rijstkoker is belangrijk, want dit geeft aan hoeveel porties rijst je uit een kookportie haalt. Vaak staat het aantal porties ook bij de productspefificaties, dat scheelt weer rekenen! Gemiddeld haal je uit een inhoud van 1liter 6 porties rijst.

Uitneembare binnenpan

Een rijstkoker doet veel dingen zelf, maar zichzelf afwassen doet hij helaas nog niet. Een rijstkoker met uitneembare binnenpan maakt het afwassen een stuk gemakkelijker voor je. Daarbij is een antiaanbaklaag ook raadzaam: zo koekt de rijst niet aan tijdens het kookproces.


Naast een antiaanbaklaag beschikken sommige rijstkokers ook over een antikleeflaag. Deze laag voorkomt dat rijst aan de binnenkant van de binnenpan blijft kleven.

Automatische uitschakeling

Rijstkokers met automatische uitschakeling gaan vanzelf uit wanneer de rijst gekookt is. Zo voorkom je dat de rijst doorkookt, te zacht wordt en zijn smaak verliest. Andere apparaten, zoals een slowcooker, bezitten de automatische uitschakeling vaak ook. Ideaal! Het proces-is-klaar lampje geeft aan wanneer de rijstkoker klaar is, zo vergeet je hem niet.

Timer

Een timer maakt het mogelijk om een tijd in te stellen waarop de rijstkoker aan het werk gaat en hoe laat hij klaar is. Dit is fijn wanneer je wil dat de rijst precies klaar is wanneer je thuis komt van een lange werkdag. Een timer werkt als volgt:

  1. Je doet de benodigde hoeveelheid rijst in de koker
  2. Je stelt de timer in op de tijd dat jij wilt dat het eten klaar is
  3. Vervolgens laat je de rijstkoker voor wat hij is
  4. De rijstkoker gaat op tijd aan zodat de rijst op het juiste moment gaar is

Warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie is een handige optie bij de rijstkoker. Met de warmhoudfunctie voorkom je dat de rijst afkoelt als je nog bezig bent met het bereiden van de saus of groentes.

Specificaties van rijstkokers naast elkaar

Aantal porties rijst
1Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties5
2Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home10
3Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker6
4KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L8
5Russell Hobbs Good-to-go Multicooker8

Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties

Aantal porties rijst: 5

Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home

Aantal porties rijst: 10

Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker

Aantal porties rijst: 6

KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L

Aantal porties rijst: 8

Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

Aantal porties rijst: 8

Veelgestelde vragen over rijstkokers

Geniet straks altijd van perfect gekookte rijst! Eerst vind je hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over rijstkokers.

Hoeveel water moet er in een rijstkoker?

Gemiddeld staat dat je per kopje rijst anderhalf kopje water toevoegt. Dit is de goede verhouding voor witte rijst. Voor basmati rijst heb je net iets meer water nodig om het goed gaar te krijgen. Ongeveer 1 plus driekwart kopje water per kopje rijst.

Hoelang duurt een rijstkoker?

Voor het bereiden van rijst heeft een rijstkoker een kookduur van gemiddeld 15 minuten.

Wat maak ik met een rijstkoker?

Naast rijst is een rijstkoker geschikt voor allerlei gerechten, bijvoorbeeld frittata, brood of macaroni. Bekijk handige recepten om te zien welke gerechten je allemaal maakt!

Conclusie

Hopelijk weet je nu precies waar je een rijstkoker voor gebruikt en geniet je binnenkort van de meest heerlijke gerechten! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je heeft geholpen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up