menu
close
Categorieën

Zonder Moeite een Stofvrij Huis met de Beste Robotstofzuiger

persoon zet robotstofzuiger aan

Stofzuigen is geen taak waar je naar uitkijkt, vooral na een lange dag werken. De beste robotstofzuiger biedt dé oplossing! Ik kocht onlangs zelf een robotstofzuiger en het maakt een enorm verschil in mijn huishouden.

Maar waar let je op bij aanschaf? Wat zijn belangrijke specificaties? Ontdek het in deze complete koopgids. Vergeet niet om de beste robotstofzuigers van dit moment te bekijken én vergelijken. De top drie van dit moment vind je hieronder. 👇

iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot

iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot
Geluidsniveau: 68 dB
Oplaadtijd: 180 minuut
Afstandsbediening: Nee
Inclusief stootrand: Ja
Instelbaar tijdschema: Ja
Vorm: Rond
Leegt automatisch: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Roborock S7 MaxV Ultra

Roborock S7 MaxV Ultra
Bekijk op Bol.com

iRobot Roomba S9 Plus

iRobot Roomba S9 Plus
Geluidsniveau: 66 dB
Oplaadtijd: 2 uur
Afstandsbediening: Nee
Inclusief stootrand: Nee
Instelbaar tijdschema: Ja
Vorm: Rond
Leegt automatisch: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een robotstofzuiger aanschaffen?

Soms hebben we allemaal een beetje hulp nodig om huishoudelijke klussen gedaan te krijgen. Ons leven wordt steeds drukker. Het huis schoonmaken is al gauw een fulltime baan. Stofzuigen is één van die vervelende en tijdrovende taken.

Niet elke plek is makkelijk bereikbaar, je zweet en het maakt kabaal. Deze problemen heb je zelfs met de beste stofzuiger. De robotstofzuiger brengt daar verandering in. Ik weet zeker dat het je beste vriend wordt!

Deze slimme robot gaat zelfstandig te werk. Dit gebeurt grondig en met weinig geluid. Zet de stofzuiger aan voordat je boodschappen gaat doen. Zodra je thuis komt, is de klus geklaard. Dat bespaart veel tijd!

Ter verduidelijking: het is niet zo dat de normale stofzuiger in huis verdwijnt zodra je een robotstofzuiger aanschaft. Gebruik bijvoorbeeld een steelstofzuiger om de plekken te doen waar de robotstofzuiger niet bijkomt, zoals plinten en trappen.

Bovendien is het handig om daarnaast de beste kruimeldief in huis te hebben. Ideaal wanneer je kruimelt op de bank, want de robotstofzuiger komt daar nooit.

Ben je in huis aan het klussen? Dan is een robotstofzuiger minder handig. Een apparaat met meer kracht is nodig, zoals een goede bouwstofzuiger.

Koopgids: hoe kies ik de beste robotstofzuiger?

Bij de aanschaf van een robotstofzuiger moet goed worden nagedacht. Factoren zoals huisdieren, allergieën en vloerbedekking spelen een rol.

De vloer

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke vloeren je in huis hebt. De robotstofzuiger werkt prima op een harde vloer zoals hout. Maar, niet elke robotstofzuiger werkt even goed bij zachte vloeren zoals tapijt.

Voor zachte vloeren ga je op zoek naar een robotstofzuiger met een krachtige motor. Bovendien bevatten deze een ronddraaiende middenborstel. Meer uitleg over de borstels? Lees gauw verder.

Borstels

De borstels zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van vuil en stof. De goedkoopste modellen hebben geen borstel. Een ronddraaiende middenborstel helpt wanneer stofzuigen niet voldoende is. Een zijborstel helpt om stof langs muren te verwijderen.

Ontwerp

Het ontwerp is een ander belangrijk onderdeel. Laat ik beginnen met de hoogte van het apparaat. Een model van 9 centimeter hoog past makkelijker onder meubels dan een model van 14 cm hoog. Kijk naar het interieur van het huis en bepaal aan de hand daarvan de geschikte hoogte.

Daarnaast speelt de vorm een andere belangrijke rol. Een rond model komt niet bij de hoeken. Een hoekig model lukt dit wel.

robotstofzuiger gaat onder een bank door

Navigatie

Er zijn meerdere manieren waarop een robotstofzuiger navigeert: willekeurig of systematisch. Goedkopere modellen zijn uitgerust met een willekeurige route. Hierbij heb je geen invloed op de route die het apparaat aflegt. Daardoor kan het voorkomen dat de stofzuiger een plek vergeet of juist dubbel doet. De robot botst met deze methode tegen objecten aan. Het schoonmaakresultaat zal altijd verschillen, omdat er geen vaste route is.

Geavanceerdere modellen hebben een systematische route. Het apparaat gaat systematisch te werk en onthoudt bovendien waar hij is geweest. Deze robot is een stuk slimmer en werkt daardoor efficiënt. Geen verspilde energie door plekken dubbel te doen.

Een andere manier is de route bepalen met behulp van camera's. Deze robotstofzuigers zijn prijzig en de technologie is in ontwikkeling. Met behulp van een camera ziet de robot waar hij heen moet en herkent hij het huis.

De laatste manier werkt het beste. De robotstofzuiger navigeert met behulp van lasers. Dit is dezelfde technologie die je ziet bij een zelfrijdende auto.

Een goede voorbereiding! - Voordat je de robotstofzuiger inschakelt, is het belangrijk om zoveel mogelijk obstructies uit de kamer te verwijderen. De robot houdt niet van kabels of gordijnen!

Opladen

Kijk naar de grootte van het huis. Een groter huis vereist een langere accuduur. De tijd dat deze accu meegaat, wordt bedrijfstijd genoemd. Het is jammer als het programma bezig is en de accu leeg raakt. Dan is de klus pas voor de helft gedaan. Op zachte vloeren gaat de accu sneller leeg.

De duurste modellen laden zichzelf op. Als hij bijna leeg is, dan rijdt hij zelfstandig naar het oplaadstation. Opladen duurt gemiddeld zo'n 3 uur.

Geluid

Niet elke robotstofzuiger is even stil. Kijk in de specificaties naar het aantal decibel. Dit wordt weergegeven als dB. Hoe lager dit getal, des te stiller het apparaat is. 🤫

De 5 beste robotstofzuigers op een rij

1. iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot

1. iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot
Vorm: Rond
Instelbaar tijdschema: Ja
Afgronddetectie: Ja
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Ronddraaiende middenborstels: Ja
Geluidsniveau: 68 dB

2. Roborock S7 MaxV Ultra

3. iRobot Roomba S9 Plus

3. iRobot Roomba S9 Plus
Vorm: Rond
Instelbaar tijdschema: Ja
Afgronddetectie: Ja
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Ronddraaiende middenborstels: Ja
Geluidsniveau: 66 dB

Bediening

De goedkoopste modellen hebben alleen een aan/uit-knop. Geavanceerde robotstofzuigers daarentegen beschikken over een hoop extra's! Kies een speciaal tijdschema of bedien het apparaat via een app of afstandsbediening. Sommige robots luisteren zelfs naar stemcommando's.

Vrouw maakt gebruikt van bijbehorende app van robotstofzuiger

Technologiën

Naast navigeren en opladen zit er een hoop meer technologie in zo'n robotstofzuiger. Denk aan een stootrand of botsdetectie. Hiermee voorkom je dat het apparaat tegen meubels of muren aanstoot en het daardoor beschadigt.

Een andere technologie is het detecteren van diepte. Dit wordt afgronddetectie genoemd. De robotstofzuiger valt niet van de trap, want hij draait op tijd om.

Een andere praktische functie is de dweilfunctie. Dit kan op verschillende manieren! Sommige modellen gebruiken een natte doek die aan de stofzuiger is bevestigd. Anderen hebben een watertank die water sproeit en vervolgens opdweilt.

Stofreservoir

Een robotstofzuiger heeft geen stofzuigerzak nodig. Het apparaat is in het bezit van een vuilreservoir. Dit reservoir varieert van inhoud: vanaf 0,2 tot 1 liter.

Geavanceerde robotstofzuigers worden geleverd met een automatisch leegstation. Ja, je leest het goed. Deze stofzuiger is in staat om zichzelf te legen. Dan blijft er niets meer over wat je zelf hoeft te doen.

Filtersysteem

De robotstofzuiger met een HEPA 13 of 14 filter is de perfecte keuze voor mensen met een allergie. HEPA betekent High Efficiency Pariculate Air. Het filtert onder andere mijten, stof en pollen. Het getal geeft de sterkte van filtering aan. Een lager getal filtert niet de kleinste stofdeeltjes.

Dieren in huis

Met dieren in huis weet ik als geen ander hoe het is om dagelijks te stofzuigen. De haren liggen overal – er is geen ontkomen aan. Met een geschikte robotstofzuiger bespaar je tijd. Een model met een ronddraaiende middenborstel is hiervoor het juiste apparaat.

twee katten lopen naast een robotstofzuiger

Gebied afschermen

Wil je dat de robotstofzuiger de kamer pas verlaat wanneer deze schoon is? Of wil je dat de robot sommige plekken met rust laat, omdat hier bijvoorbeeld kwetsbaar meubilair staat? Kijk naar een virtuele muur. Dit een accessoire dat je neerzet. Dit apparaat zendt een signaal uit, waardoor de robot daar weg blijft. Geavanceerde robotstofzuigers bieden deze mogelijkheid via een app.

Drempelhoogte

Robotstofzuigers hebben een maximale drempelhoogte. Het is handig om eerst de hoogte van de drempels in het huis te controleren. De maximale hoogte waar een robotstofzuiger overheen rijdt, varieert tussen de 0,3 cm en 2 cm.

Specificaties van robotstofzuigers naast elkaar

Maximale drempelhoogteRonddraaiende middenborstelsZijborstelAfgronddetectieAanbevolen voor type vloer
1iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot2 cmJaJaJaAlle vloertypen, Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
2Roborock S7 MaxV Ultra2 cmJaJaJaAlle vloertypen, Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
3iRobot Roomba S9 Plus2 cmJaJaJaLaagpolig tapijt, Hoogpolig tapijt
4Wyze Robot Vacuum2 cmJaJaJaLaagpolig tapijt, Hoogpolig tapijt
5Roborock Q52 cmJaJaJaLaagpolig tapijt, Hoogpolig tapijt

iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Ronddraaiende middenborstels: Ja

Zijborstel: Ja

Afgronddetectie: Ja

Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen, Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt

Roborock S7 MaxV Ultra

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Ronddraaiende middenborstels: Ja

Zijborstel: Ja

Afgronddetectie: Ja

Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen, Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt

iRobot Roomba S9 Plus

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Ronddraaiende middenborstels: Ja

Zijborstel: Ja

Afgronddetectie: Ja

Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt, Hoogpolig tapijt

Wyze Robot Vacuum

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Ronddraaiende middenborstels: Ja

Zijborstel: Ja

Afgronddetectie: Ja

Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt, Hoogpolig tapijt

Roborock Q5

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Ronddraaiende middenborstels: Ja

Zijborstel: Ja

Afgronddetectie: Ja

Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt, Hoogpolig tapijt

Veelgestelde vragen over robotstofzuigers

Heb je na het lezen toch nog vragen? Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen over robotstofzuigers hieronder.

Heeft een robotstofzuiger onderhoud nodig?

Net zoals bij een normale stofzuiger is onderhoud vereist. Maak de filters schoon en vervang deze eens in de 6 maanden. Kijk de borstels en wielen regelmatig na, omdat vuil en haren hiertussen komen. Een robotstofzuiger zit vol met sensoren. Het lijkt alsof de stofzuiger kapot is, maar dat is niet het geval. Er zit dan vuil op de sensor. Maak deze daarom schoon. 🧽

Hoeveel kost een robotstofzuiger?

De kosten van een robotstofzuiger variëren enorm. De goedkoopste robotstofzuiger heb je al in huis voor € 25. Voor dit geld heb je weinig extra functies. De duurste robotstofzuiger kost rond de € 1200. Dit is veel geld, maar je krijgt er een slim apparaat voor terug.

Conclusie

Robotstofzuigers worden steeds slimmer en zijn inmiddels niet meer weg te denken in de meeste huishoudens. Het bespaart tijd en moeite. Na het lezen van deze koopgids maak je een weloverwogen beslissing. Bekijk daarom vooral de top 5 beste robotstofzuigers uit dit artikel!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten! ⬇️

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up