menu
close
Categorieën

Blinkend Schone Ramen met de Beste Ruitenreiniger!

man die ramen zeemt

Ramen zemen is nou eenmaal niet het leukste klusje, zeker niet wanneer het buiten koud is. Je wil het liefst je ramen snel én vlekvrij reinigen, zodat je het maar één keer hoeft te doen. Dit doe je met de beste ruitenreiniger. Door de juiste spullen te gebruiken heb jij je ramen in no time weer glanzend schoon!

Krcher Kärcher glasreiniger RM 503

Krcher Kärcher glasreiniger RM 503
Bekijk op Bol.com

Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac

Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac
Bekijk op Bol.com

Oplader geschikt voor Karcher WindowVac

Oplader geschikt voor Karcher WindowVac
Bekijk op Bol.com

Waarom een ruitenreiniger aanschaffen?

Je ramen reinigen, schoonmaken of zemen doe je om je ramen schoon en vlekvrij te houden. Deze klus deden je ouders waarschijnlijk met een emmer, een spons en een trekker, maar tegenwoordig doe je dit veel gemakkelijker!

Een basis ruitenreiniger pakket bevat meestal een schoonmaakmiddel voor de ramen, een spuitfles, een microvezel doek om de ramen vervolgens mee te reinigen en een trekker om de klus mee af te maken. Een wat duurdere ruitenreiniger bevat vaak ook nog extra accessoires zoals een kleinere trekker voor lastige hoekjes.

Een fris huis betekent schone ramen, maar natuurlijk ook frisse lucht! Dat haal je naar binnen als je de ramen open zet, maar de beste luchtreiniger zorgt ook voor frisse, gezuiverde lucht in huis.

Hoe gebruik je een ruitenreiniger?

Een ruitenreiniger heeft alles wat je nodig hebt om de ramen te zemen. Allereerst vul je het waterflacon met water en een klein beetje schoonmaakmiddel. Heeft je ruitenreiniger geen waterflacon, dan spray je het raam met het schoonmaakmiddel.

Vervolgens reinig je het raam met de microvezeldoek die aan het handvat zit. Tot slot trek je het raam schoon met de trekker. Zo eenvoudig is het!

Zie je het nog niet helemaal voor je? Bekijk dan dit handige filmpje die stap voor stap laat zien hoe je je ruiten reinigt met een Kärcher ramenreiniger.

Soorten ruitenreinigers

Er zijn verschillende soorten ruitenreinigers die allemaal hetzelfde doel hebben: je ramen schoonmaken. Het verschil zit hem gebruiksvriendelijkheid.

Handmatige ruitenreiniger

Dit is de meest simpele variant. De spray, het microvezeldoekje en de trekker zijn allemaal voor handmatig gebruik. Deze ruitenreinigers zijn vaak goedkoper dan de elektrische variant. Wel moet je wat meer zelf doen.

Elektrische ruitenreiniger

De elektrische ruitenreiniger maakt je ramen zemen een stukje gemakkelijker. Je maakt zelf het raam nat met een spray: deze zit vaak ingebouwd in de ruitenreiniger. Als er geen ingebouwde spray is, gebruik je een emmer en een spons en maak je hiermee het raam nat.

Je maakt het raam vervolgens schoon met een spons of één van de meegeleverde accessoires, zoals het microvezeldoekje. Als laatste ga je eroverheen met de elektrische ruitenreiniger: deze zuigt het water voor je op waardoor je geen strepen of druppels krijgt. De elektrische ruitenreiniger is eigenlijk een stofzuiger voor je ramen!

Magnetische ruitenreiniger

Er zijn ook reinigers die werken met magneten. Deze bestaan uit twee delen. Je plaatst één deel aan de buitenkant van het raam en één deel aan de binnenkant. Je beweegt de reiniger nu heen en weer vanaf de binnenkant. Dankzij de magneet beweegt het buitendeel mee en wordt de buitenkant ook schoongemaakt. Dit is vooral ideaal voor hoge gebouwen en flats.

De 5 beste ruitenreinigers op een rij

1. Krcher Kärcher glasreiniger RM 503

2. Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac

3. Oplader geschikt voor Karcher WindowVac

4. Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac

5. Krcher Kärcher Window Vac Sproeifles

Koopgids: hoe kies ik de beste ruitenreiniger?

Er zijn maar een paar dingen waar je over na moet denken wanneer je een ruitenreiniger koopt, maar ze zijn wel belangrijk om bij stil te staan: hoe groot zijn mijn ramen, hoe hoog zijn mijn ramen en wil ik ook andere oppervlakken met de ruitenreiniger wassen? Dit heeft te maken met verschillende specificaties van de ruitenreiniger. Ik leg ze hieronder uit.

Andere oppervlakken

Het is met sommige ruitenreinigers mogelijk om, naast glas, ook andere materialen te reinigen. De meest voorkomende soort is tegels, doordat deze ook glad zijn. Het schoonmaken van de tegels gaat op vrijwel dezelfde manier als de ramen. Je sprayt, reinigt en zeemt schoon. Voor welke oppervlakken je de ruitenreiniger gebruikt, vind je terug in de productspecificaties.

Het reinigen van je vloer doe je echter veel efficiënter met een goede stoomreiniger of een vloerreiniger!

Vrouw die badkamer zeemt

Grote ramen

Ben je tot de conclusie gekomen dat je best grote ramen hebt? Dan is het verstandig om een langere zeem aan te schaffen. Zo zeem je het raam in minder streken, wat de kans op strepen vermindert én een stuk minder werk is!

In de productspecificaties staat dit vaak aangegeven als 'werkbreedte'. Deze is gemiddeld rond de 30 cm. Heb je ramen van meters lang, dan is meer werkbreedte waarschijnlijk fijner.

Hoge ramen

Ik heb het net al even benoemd, maar wanneer je veel hoge ramen hebt, is de magnetische zeem een uitkomst. Zo hoef je niet op gevaarlijke ladders te staan om je hoogste ramen te zemen. Door de magneten doe je dit gemakkelijk terwijl je binnen staat! Dit is echter een speciale functie die de meeste ruitenreinigers niet hebben, kijk dit dus goed na!

Je koopt tegenwoordig bijna overal speciale reinigers voor glas. Dit zit in een sprayfles en is speciaal voor glas en spiegels. Hoewel dit prima werkt, is het niet de meest milieuvriendelijke manier; je gooit de plastic fles na gebruik weg. Daarnaast zijn deze kant-en-klaar reinigers vaak duur. 

Een betere oplossing is het zelf maken van reinigingsmiddel. Een populaire manier is door ammonia te mengen met water of een klein beetje afwasmiddel met warm water. Maak hiermee je ramen schoon. Azijn met een scheutje afwasmiddel is ook een prima alternatief.

Accuduur

Elektrische ruitenreinigers komen met een accu die je op moet laden. Gemiddeld duurt het 280 minuten voor een accu helemaal vol is. Vervolgens gebruik je hem om je ramen droog en streepvrij te zuigen.

Hoe lang de ruitenreiniger werkt, hangt af van de accuduur, ook wel 'bedrijfstijd' genoemd. Deze is gemiddeld 30 minuten, voldoende voor een gezinswoning of een flat. Woon jij echter in een huis met veel grote ramen, dan zal je een wat grotere accu nodig hebben om alle ramen te zemen!

Gebruiksgemak

Hoe je het waterreservoir bijvult, hoe vaak je dit moet doen, hoe de ruitenreiniger in de hand ligt en hoe zwaar hij is zijn allemaal eigenschappen die het gebruiksgemak beïnvloeden.

Als een ruitenreiniger tot de mogelijkheden behoort, ga dan naar de winkel om een ruitenreiniger vast te houden. Zo weet je zeker dat hij geschikt is.

Specificaties van ruitenreinigers naast elkaar

1Krcher Kärcher glasreiniger RM 503
2Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac
3Oplader geschikt voor Karcher WindowVac
4Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac
5Krcher Kärcher Window Vac Sproeifles

Krcher Kärcher glasreiniger RM 503

Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac

Oplader geschikt voor Karcher WindowVac

Krcher Kärcher microvezeldoek Window Vac

Krcher Kärcher Window Vac Sproeifles

Veelgestelde vragen over ruitenreinigers

Heb je al zin om de ramen schoon te maken? Lees eerst nog deze antwoorden op veelgestelde vragen over ruitenreinigers.

Hoe werkt een ruitenreiniger?

Een ruitenreiniger zuigt het water van je ramen op nadat je deze zelf schoon hebt gemaakt met spray en een microvezeldoek. Hierdoor blijven er geen resten achter, wat zorgt voor schone ramen zonder strepen.

Wat is een magnetische ruitenreiniger?

Een magnetische ruitenreiniger bestaat uit twee delen, elk met een magneet. Je plaatst aan zowel de binnenkant- als de buitenkant een magneet, waardoor je nu vanaf de binnenkant beide kanten van het raam tegelijk kan wassen. Dit is ideaal voor een woning met hoge ramen, zoals een flat.

Wat is het beste schoonmaakmiddel voor ramen?

Er zijn genoeg verschillende schoonmaakmiddelen voor ramen en glas op de markt, maar helaas zijn die niet altijd even milieuvriendelijk. Bovendien zijn ze duur. Je kunt ook gemakkelijk zelf schoonmaakmiddel maken door wat afwasmiddel, azijn of ammonia te mengen met water.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende van de ruitenreiniger om er een aan te schaffen die precies bij je wensen en behoeftes past!

Ben je er nog niet helemaal over uit? Bekijk dan de top 5 beste ruitenreinigers nog eens rustig en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen. Laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft 😊!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up