menu
close
Categorieën

Kijk je Favoriete Zenders met de Beste Satellietontvanger

een zwarte satellietontvanger

Er zijn van die avonden dat niks op tv is. Je zapt wat rond, maar vindt alleen maar films die je al hebt gezien. Met de beste satellietontvanger is dit verleden tijd!

Een satellietontvanger geeft je toegang tot een groot aantal zenders. Je kijkt niet alleen Nederlandse zenders, maar ook buitenlandse zenders. Hieronder zie je alvast de top 3 beste satellietontvangers van dit moment. Lees verder voor de koopgids!

Manhattan T3-R

Manhattan T3-R
Afstandsbediening: Nee
Bekijk op Bol.com

Maintro BT TV Box Pro

Maintro BT TV Box Pro
Bekijk op Bol.com

Humax FVP-5000T

Humax FVP-5000T

Waarom een satellietontvanger aanschaffen?

Met een satellietontvanger (ook wel receiver, tuner of settopbox) kijk je thuis naar je favoriete zenders op de beste 55 inch tv of een qled-tv. Een satellietontvanger ontvangt de signalen die een schotelantenne opvangt, en zet deze om in beeld en geluid. In tegenstelling tot de beste mediaspeler, maakt een satellietontvanger je zenderaanbod groter.

Tv kijken via satellietontvanger geeft veel voordelen ten opzichte van kabeltelevisie. Zo zorgt een satellietontvanger voor een beter signaal tegen een lagere prijs. Ook maakt het je zenderaanbod aanzienlijk groter.

Kijk je graag naar buitenlandse series die niet in Nederland uitgezonden worden, en ook niet via streamingdiensten beschikbaar zijn? Met een satellietontvanger kijk je alle buitenlandse shows naar hartelust.

Ook kijk je in het buitenland naar Nederlandse zenders, bijvoorbeeld op vakantie. Een satellietontvanger laat je een groot aandeel zenders ontvangen in heel West-Europa. Geniet van Nederlandse én buitenlandse zenders in de camper in Duitsland, het tweede huis in Frankrijk of de caravan in België.

Een satellietontvanger heeft ook een paar kleine nadelen: het weer heeft invloed op de ontvangst (denk aan een fikse regenbui, hagel of onweer) en het installatieproces is ietwat omslachtig. Maar met wat tijd en geduld kom je er zeker uit!

Let op dat je bij een satellietontvanger meestal nog een abonnement bij een tv-aanbieder nodig hebt. Dit schaf je zelf aan.

Ben je zeker dat een satellietontvanger de beste keuze voor jou is? Lees dan hieronder verder voor de koopgids! 👇

Voordelen:

  • Kristalheldere beeld- en geluidskwaliteit
  • Groter zenderaanbod
  • Buitenlandse zenders en series kijken
  • Nederlandse zenders kijken in het buitenland

Nadelen:

  • Het weer heeft invloed op de ontvangst
  • Installatie is ingewikkelder dan bij kabel-tv
  • Bij sommige modellen schaf je zelf nog een CI-module en tv-provider aan

Koopgids: hoe kies ik de beste satellietontvanger?

Als je online rondstruint op zoek naar de beste satellietontvanger, vliegen de technische termen om je oren. Het is nogal een klus om wijs te worden uit alle verschillende termen, die dikwijls nog verwarrender werken. Hieronder leg ik de belangrijkste termen en specificaties voor je uit, zodat je een weloverwogen keuze maakt. Maak het plaatje compleet met de beste 43 inch tv!

Digitaal of analoog?

Een satellietontvanger vertaalt signalen die de schotel opvangt, en zet deze om naar beeld en geluid op je tv. Een satellietontvanger is digitaal of analoog. Analoge satellietontvangers zijn nauwelijks nog verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn de meeste satellietontvangers digitaal. Controleer voor je aankoop voor de zekerheid of je een digitale decoder in je mandje hebt zitten.

Schotel 📡

Naast een satellietontvanger heb je ook een schotel nodig die de signalen uit de ruimte pikt. Zonder schotel ontvang je geen buitenlandse tv.

Je hebt de keuze tussen een vaste schotel die je op het dak of op het balkon installeert, of een losse schotel die je plaatst waar je wilt. Een losse schotel is goedkoper, maar je hebt zelf wel enige handigheid nodig om de schotel op te bouwen. Bij een vaste schotel zijn de installatiekosten duurder, omdat er een expert bij komt kijken.

Een schotel tussen de 60 en 70 cm is binnen Europa voldoende, maar dit is afhankelijk van je woon- of vakantieplaats. Aan de randen van Europa, zoals Zuid-Spanje, Portugal en Griekenland, heb je al snel een grotere schotel nodig. Denk aan 90 of 120 cm. Je tv-aanbieder kan je het beste advies geven.

een schotel antenne op een dak met een blauwe lucht op de achtergrond

Zenderaanbod

Een van de belangrijkste keuzes die je maakt bij het kopen van een satellietontvanger, is het aantal kanalen dat de satellietontvanger uitzendt. Dit heet ook wel het aantal programmeerbare kanalen, ofwel het maximale aantal kanalen dat je ontvanger aankan.

De makkelijkste manier om je zenderaanbod te verbreden, is met een satelliet-tv-aanbieder. De grootste aanbieder is Canal Digitaal, maar er zijn ook andere opties. Sommige aanbieders zijn alleen actief in bepaalde regio's, zoals Caiway.

  • Canal Digitaal is de bekendste grootste satelliet-tv-aanbieder van Nederland. Deze biedt verschillende pakketten aan, met zo’n 67 tv-zenders in het basispakket in HD-kwaliteit.
  • TV Vlaanderen is de Vlaamse variant van Canal Digitaal. TV Vlaanderen biedt verschillende pakketten aan, startend met 57 zenders.
  • KPN Digitenne biedt je de populairste 30 Nederlandse tv-zenders op Full HD-kwaliteit.
  • Joyne was voor lange tijd de Nederlandse concurrent van CanalDigital, maar is sinds 2021 niet meer beschikbaar.

Als je een specifiek kanaal wilt ontvangen, is het aan te raden om dit te dubbelchecken bij de aanbieder die je op het oog hebt.

Free-to-air

De zenders die je sowieso ontvangt zijn free-to-air kanalen. Deze kanalen ontvangt iedereen gratis, zonder dat je hier een abonnement voor nodig hebt. De zenders zijn ongecodeerd en je hebt alleen een schotel en ontvanger nodig om deze zenders te ontvangen.

Certificering

De signalen die een satelliet opvangt, zijn gecodeerd. Dit heeft te maken met auteursrechten. Om te voorkomen dat betaalde televisie vrij te ontvangen is door mensen die geen abonnement betalen, versleutelen tv-aanbieders het signaal. Hierom moet het signaal eerst gedecodeerd worden, voordat je beelden op je tv ziet.

Hiervoor heb je een satellietontvanger nodig met een decoder. Je hebt de keuze tussen twee soorten satellietontvangers: modellen met ingebouwde decoders, en modellen zonder ingebouwde decoders, maar mét CI-slot.

De modellen zonder ingebouwde decoder zijn voorzien van een module, die signalen decodeert. Deze gecertificeerde satellietontvangers hebben een interne module, ook wel CI-module (CI-slot). Als je geen losse decoder onder je tv wilt hebben, is een CI-module een goede oplossing om ruimte te besparen.

Om een CI+-module te laten werken, moet deze een smartcard bevatten die gekoppeld is aan een tv-provider, zoals Canal Digitaal.

Je hebt de keuze tussen CI (common interface) en CI+ modulen (common interface plus). Bij CI worden de gecodeerde digitale programma's in de module gedecodeerd en vervolgens rechtstreeks aan het TV-toestel doorgegeven. Bij CI+ worden de gecodeerde digitale programma's tussen de module en de tv opnieuw gecodeerd.

Wat is een CI+ Module? Een CI-module (common interface) plaats je in het CI-slot van je digitale ontvanger. Een CI+ module is een compacte insteekkaart, waarin je de smartcard van je provider steekt.

De 5 beste satellietontvangers op een rij

1. Manhattan T3-R

1. Manhattan T3-R
Afstandsbediening: Nee

2. Maintro BT TV Box Pro

3. Humax FVP-5000T

3. Humax FVP-5000T

4. Freesat 4K Recordable TV Box

4. Freesat 4K Recordable TV Box

5. Sky Q UHD

5. Sky Q UHD

Type ontvangers

Je hebt verschillende type ontvangers, elk met hun eigen voor- en nadelen.

  • DVB-S/DVB-S2 staat voor digital video broadcasting - satellite. Dit is de standaard voor het uitzenden van tv-signalen via de satelliet. De S2 is een verbetering van de DVB-S, die de betrouwbaarheid van de kanalen verbetert. Canal Digitaal en TV Vlaanderen maken gebruik van dit type.
  • DVB-S2X is een uitbreiding van de DVB-S2-standaard voor digitale satellietuitzendingen. 
  • DVB-C staat voor digital video broadcasting - cable. Een kabelinvoer of kabelverbinding is vereist om kabeltransmissies te ontvangen. Ziggo, Delta en Kabel Noord maken gebruik van digitale tv via de kabel.
  • DVB-T is een afkorting voor digital video broadcasting - terrestrial. Voor het ontvangen van digitale terrestrische uitzendingen is een antenne vereist. Bij terrestrische tv wordt het televisiesignaal uitgezonden door een zendmast op aarde (in plaats van een satelliet in de ruimte), naar een tv-ontvanger met een antenne. KPN Digitenne maakt gebruik van dit type.

Tv programma's opnemen

Een satellietontvanger met ingebouwde recorder laat je programma's opnemen en later terugkijken. Sommige ontvangers nemen wel programma's op, maar hebben geen opslagcapaciteit. In dat geval sluit je zelf een opslagapparaat aan, zoals een externe SSD, SD-kaart of harde schijf.

Sommige tv-aanbieders laten je opgenomen programma's opslaan op hun cloud, zoals Canal Digitaal. In dit geval heb je geen extern opslagapparaat nodig. Houd er rekening mee dat er voor de cloud een maximale opslagcapaciteit geldt. Ook worden opnames een maximaal aantal dagen bewaard. Dit verschilt per tv-aanbieder.

een persoon kijkt voetbal

Beeldkwaliteit

Wil je tv kijken in hoge kwaliteit? Dan let je op de beeldkwaliteit die de satellietontvanger ondersteunt. De meeste satellietontvanger bieden tegenwoordig volledige HD-kwaliteit aan. Tegenwoordig zijn er zelfs merken die 4K ondersteunen, maar deze zijn een stuk prijziger.

Bediening

Let ook op de bediening; is er een afstandsbediening bijgeleverd of gebruik je je eigen afstandsbediening? Bij sommige satellietontvangers bedien je ook via een app op je smartphone of tablet.

Extra functies

Welke extra functies een satellietontvanger aanbiedt, is afhankelijk van het model. Dit zijn de opties:

  • De meeste tv-aanbieders geven naast een groot aanbod tv-zenders, ook een flink aantal radiozenders. Hiermee luister je radiozenders van over de hele wereld op je tv.
  • Met interactieve tv kijk je opnames terug, maar je kijkt ook vooruit. Zo kijk je een aflevering van gisteravond terug, of je kijkt juist vooruit. Als je satellietontvanger interactieve tv ondersteunt, betekent dit niet dat het meteen mogelijk is. Dit is afhankelijk van je tv-aanbieder. Niet elke provider biedt dit aan, check daarom vooraf of dit mogelijk is.
  • DLNA (digital living network alliance) stelt je in staat om digitale mediabestanden uit te wisselen met verschillende apparaten.
  • Live tv pauzeren is mogelijk met Time Shift Recording. Hiervoor heeft je satellietontvanger wel interne opslag nodig, of je gebruikt een extern opslagapparaat om deze functie te gebruiken.

Satelliet-tv op de camping 🏕️

Wil je in het buitenland op de camping naar Nederlandse tv kijken? Nederlandse tv kijken in je camper, caravan of vakantiehuisje is mogelijk met een satellietontvanger.

Veel satelliet-tv-aanbieders hebben een zogenaamd recreatie- of vakantiepakket. Hiermee ontvang je overal in Europa Nederlandse én buitenlandse zenders. Zo ontvang je zelfs in the middle of nowhere haarscherp beeld. Je kijkt Nederlandse tv live mee.

een kind kijkt tv

Specificaties van satellietontvangers naast elkaar

Nu ik de belangrijkste specificaties besproken heb, ben je op de hoogte van de belangrijkste technische termen. Hieronder een top 5 beste satellietontvangers – vergelijk en kies!

OpslagcapaciteitLive pauzerenOndersteunt interactieve TVTv opnemenType ontvanger
1Manhattan T3-R
2Maintro BT TV Box Pro
3Humax FVP-5000T
4Freesat 4K Recordable TV Box
5Sky Q UHD

Manhattan T3-R

Maintro BT TV Box Pro

Humax FVP-5000T

Freesat 4K Recordable TV Box

Sky Q UHD

Veelgestelde vragen over satellietontvangers

Heb je nog vragen over je keuze? Hieronder heb ik de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Kan ik Canal Digitaal kijken zonder schotel?

Jazeker, je kijkt Canal Digitaal ook via de speciale Tv app. Je kijkt onderweg naar al je favoriete tv-programma's via je telefoon, tablet of laptop. Hiervoor heb je geen kabel, schotel of HD-ontvanger nodig. De enige vereiste is een stabiele wifi-verbinding (of mobiel internet).

Wat doet een satellietontvanger?

Een satellietontvanger ontvangt de signalen van een satelliet, waarna het apparaat dit omzet in beeld en geluid op tv.

Welke zenders zijn gratis via satelliet?

Free to air kanalen zijn gratis te ontvangen via een satellietontvanger, zonder dat je een abonnement nodig hebt. Zenders die je gratis via satelliet ontvangt zijn onder andere BVN, BBC One HD, Sky News en Arte HD. Ook NPO 1, NPO 2 en NPO 3 zijn gratis te bekijken. Het complete aanbod telt zo'n 300 kanalen.

Waarom is tv kijken zo populair?

Tv kijken is makkelijk, ontspannend en informatief. Volgens velen is dit de reden dat tv kijken zo populair is. Maar wist je ook dat je het genot stofje dopamine aanmaakt als je tv kijkt? Dit verklaart waarom we massaal bingewatchen. Dopamine helpt ons goed te voelen. Je hersenen verlangen naar meer en meer, en zolang je doorgaat met bingewatchen, produceren je hersenen dopamine.

Conclusie

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om de beste satellietontvanger te kiezen! Kijk je favoriete (buitenlandse) zenders op de beste oled-tv, en geniet van een avondje bankhangen. Satellietontvangers zijn tegenwoordig makkelijk in gebruik en net zo modern als kabel-tv. Welke aanbieder, zenderontvanger en kwaliteit kies jij?

Beschik jij al over satelliet-tv? Laat hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up