menu
close
Categorieën

Dé Beste Scheermesjes voor een Gladde Huid

scheermesje in glas

Ben je klaar om jouw scheerritueel een update te geven? Daar horen de beste scheermesjes bij! Scheren is voor velen een vervelend klusje: roodheid, irritaties en wondjes na afloop zijn niet ongewoon. Met een set goede scheermesjes, verminder of voorkom je die klachten. Tegen dit deel van je ochtendroutine op zien behoort tot het verleden!

We beginnen alvast met de drie beste sets en wat belangrijke eigenschappen. Hier vertel ik je straks meer over.

25 duurzame wenkbrauw scheermesje dermaplaning

25 duurzame wenkbrauw scheermesje dermaplaning
Wegwerp: Ja
Aantal scheerbladen: 1
Totaal aantal scheermesjes: 25 stuk(s)
Type scheermes: Navulmesjes
Bekijk op Bol.com

Gillette Fusion5 - Voor Mannen

Gillette Fusion5 - Voor Mannen
Wegwerp: Nee
Aantal scheerbladen: 5
Totaal aantal scheermesjes: 16 stuk(s)
Type scheermes: Navulmesjes
Bekijk op Bol.com

Gillette Fusion5 - 1 Scheermes

Gillette Fusion5 - 1 Scheermes
Wegwerp: Nee
Aantal scheerbladen: 5
Totaal aantal scheermesjes: 2 stuk(s)
Type scheermes: Scheersysteem
Bekijk op Bol.com

Waarom scheermesjes aanschaffen?

Scheermesjes kappen haartjes of stoppels op de huid af, waardoor deze glad word. Het werkt zo: de scheermesjes klik je in de houder van je scheersysteem. Dit is een handvat waar je een scheerkop op klikt. Daarna ga je aan de slag met scheren. Na een tijdje moet je de scheerkop weer vervangen. Dat doe je door het oude scheermesjes van het handvat af te halen, waarna je er weer een nieuwe scheerkop op zet.

Scheermesjes hebben een langere gebruiksduur dan wegwerpmesjes, waardoor ze een stuk duurzamer zijn. Hoe vaak je de mesjes moet vervangen verschilt per persoon: de één scheert vaker dan de ander. Hier lees je verderop in het artikel meer over.

Welk soort scheermesje je ook kiest: scheermesjes zijn een snelle en eenvoudige manier om haartjes te verwijderen. Je hebt immers betere dingen te doen dan de hele dag in de badkamer te staan.

Je kunt ook voor een scheerapparaat gaan, maar die kosten een stuk meer en zijn niet precies genoeg als je juist om je baard heen wilt scheren om strakke lijnen te maken.

Of je nu je gezichtshaar, benen of oksels wilt scheren: bijna iedereen gebruikt scheermesjes. Je wilt daarom scheermesjes die het best bij je routine passen. Dit is afhankelijk van hoe regelmatig en waarvoor je het scheermes gebruikt. Hieronder lees je nog meer zaken waar je op moet letten.

Scheermesje dat wordt schoongemaakt onder stromend water

Koopgids: hoe kies ik de beste scheermesjes?

Aantal scheerbladen: less is more, of..?

Een van de dingen waar je op moet letten bij de keuze van je scheermesjes is de hoeveelheid scheerbladen. Dit verschilt van één tot vijf mesjes. Klassieke scheermessen hebben meestal één scheerblad. Dit wordt ook wel een 'open scheermes' genoemd. De meeste scheermesjes hebben tegenwoordig meer dan een enkel scheerblad.

Bij een scheerkop met meer dan een mesje zijn de mesjes zijn vlak achter elkaar geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je veel dichter op de huid scheert, waardoor het resultaat gladder is. Hierbij werkt het voorste mesje als een soort hefboom die de haartjes optilt en een klein stukje afscheert. Elk volgende mesje scheert het haartje nog een stukje verder af. Hierdoor geven scheermesjes met meerdere mesjes een superglad resultaat.

Over het algemeen is het aan te raden om voor meer dan een scheerblad te kiezen. Bij mensen met een gevoelige huid zorgen meerdere scheermesjes echter juist voor meer irritatie en ingegroeide haartjes. Dan is een scheermesje met minder scheerbladen beter.

Levensduur van je scheermesje

Hoe vaker je scheert, hoe eerder je het scheermesjes moet vervangen. Maar de levensduur is van meer zaken afhankelijk: de dikte van de haartjes die je scheert, de lengte van de haartjes en het aantal scheerbewegingen dat je maakt.

Hoe vaak je het mesje moet vervangen, verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen geldt dat je 7 tot 14 dagen met een mesje doet als je elke dag scheert. Scheer je minder regelmatig? Dan doe je er zo'n 20 tot 28 dagen mee.

Hoe weet je of je mesje bot is? Als je het gevoel krijgt dat het mesje blijft haken en trekt aan je haar terwijl je scheert, is het waarschijnlijk aan vervanging toe. Het mesje vervangen voorkomt huidirritatie, sneetjes en een minder glad scheerresultaat.

Sommige scheermesjes hebben ook een indicatiestrip die verkleurt, waaraan je ziet wanneer het mesje toe is aan vervanging.

Goed spoelen – Door je mesje goed schoon te maken, verleng je de gebruiksduur. Dit doe je door het mesje onder stromend water te houden. Laat het water van achter naar voor stromen. Tik het mesje naderhand niet op de rand van de wasbak; dit veroorzaakt onbedoeld beschadigingen. Laat het mesje liever drogen in de lucht; door het op een handdoek schoon te wrijven maak je de mesjes bot.
Man die baard scheert

Handige hulpmiddelen

Om het scheren nét nog iets makkelijker te maken hebben sommige scheermesjes extra hulpmiddelen. Hieronder lees je welke het zijn en wat ze doen.

Precisietrimmer

Bij mannen is het scheren van moeilijk bereikbare plekjes op het gezicht een uitdaging. Met een precisietrimmer bereik je deze plekjes moeiteloos. Het scheren van haartjes vlak onder je neus of naast je mond is zo gebeurt dankzij dit handige hulpstuk.

De precisietrimmer zit op de achterkant van je scheermes. Aan het einde van je scheerroutine draai je eenvoudigweg het scheermes om, waarna je de laatste haartjes weghaalt.

Je snor bijtrimmen doe je naderhand met een baardtrimmer, want daar helpt een precisietrimmer niet mee. Heb je last van lange neusharen? Dan laat je het scheermes links liggen, en kies je voor een goede neustrimmer!

Microribbels

Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen bij je scheermesje: microribbels. Maar wat zijn ze en wat doen ze precies? Microribbels zitten aan de bovenkant van je scheermesje. Ze zorgen ervoor dat de huid wordt strakgetrokken. Zo maken ze het huidoppervlak glad, waardoor ze scheeruitslag voorkomen.

Lubricatiestrip

Een lubricatiestrip (gelkussentje) zorgt voor een extra glad scheerresultaat met minder irritatie. Hoe dat werkt? Een lubricatiestrip zit aan de bovenkant van je scheermesje. Wanneer deze strip in contact komt met water – tijdens je scheerbeurt – geeft het een glijmiddel af. Hierdoor glijdt het mesje makkelijker over de huid waardoor het scheerirritaties voorkomt.

De 5 beste scheermesjes op een rij

1. 25 duurzame wenkbrauw scheermesje dermaplaning

1. 25 duurzame wenkbrauw scheermesje dermaplaning
Wegwerp: Ja
Aantal scheerbladen: 1
Totaal aantal scheermesjes: 25 stuk(s)
Type scheermes: Navulmesjes

2. Gillette Fusion5 - Voor Mannen

2. Gillette Fusion5 - Voor Mannen
Wegwerp: Nee
Aantal scheerbladen: 5
Totaal aantal scheermesjes: 16 stuk(s)
Type scheermes: Navulmesjes

3. Gillette Fusion5 - 1 Scheermes

3. Gillette Fusion5 - 1 Scheermes
Wegwerp: Nee
Aantal scheerbladen: 5
Totaal aantal scheermesjes: 2 stuk(s)
Type scheermes: Scheersysteem

Verschil scheermesjes van mannen en vrouwen

Er zijn een paar verschillen tussen mannen- en vrouwenscheermesjes. Zo zijn mannenscheermesjes aangepast op de haren van de man. De bladen van een mannenscheermesje staan hierdoor in een grotere hoek, omdat het gezichtshaar van mannen stug en dik is. Mannenmesjes scheren hierdoor dichter op de huid dan vrouwenmesjes.

Ook vrouwenscheermesjes zijn anders in ontwerp. Vrouwen gebruiken het scheermesje meestal op de benen, oksels en bikinilijn. Deze rondingen zijn moeilijk te bereiken. Hier is in het ontwerp ook op gelet: vrouwenscheermesjes hebben meer flexibiliteit. Zo scheer je makkelijk over knieën, enkels en oksels.

Ondanks deze verschillen is het voor vrouwen nog steeds mogelijk mannenscheermesjes te gebruiken en andersom. Het grootste voordeel is dat mannenscheermesjes een stuk goedkoper zijn dan vrouwenscheermesjes. Een nadeel is dat je je als vrouw sneller snijdt wanneer je een mannenscheermesje gebruikt. Er zijn tevens unisex scheermesjes te koop.

Flexibiliteit

Sommige scheermesjes zijn zo ontworpen dat ze meer flexibiliteit geven. Dit is voor vrouwen handig wanneer ze moeilijke plekjes willen scheren zoals knieën, oksels of de bikinilijn.

Scheermesje op een roze achtergrond

Scheermesjes voor de gevoelige huid

Met een gevoelige huid is scheren een naar klusje. Scheerirritatie ontstaat wanneer je het scheermesje te veel over hetzelfde stukje huid beweegt. Scheeruitslag, bultjes en wondjes zijn hierdoor moeilijk te voorkomen. Gelukkig zijn er scheermesjes die qua ontwerp rekening houden met de gevoelige huid.

Scheermesjes voor de gevoelige huid zijn uitgerust met anti-frictiemesjes. Deze zorgen ervoor dat de mesjes zacht en makkelijk over de huid glijden. Daarnaast zijn ze uitgerust met een lubricatiestrip. Deze strip zorgt voor een betere smering tussen het mesje en de huid, doordat het een glijmiddel afgeeft wanneer het in contact komt met water. Ook hebben dit soort mesjes een lagere snijdruk.

Wil je zo min mogelijk irritatie na het scheren? Kies dan voor een natte scheerbeurt, en scheer in een soepele beweging. Bereid je scheerbeurt goed voor en neem de tijd. Daarnaast is het ook aan te bevelen om goede scheerschuim te gebruiken, en je huid goed af te spoelen na het scheren. Het helpt daarbij doorgaans om scheermesjes te gebruiken met maar één of twee mesjes.

Grip

De meeste scheersystemen hebben een handvat die extra goeie grip geeft. Dit is handig wanneer je onder de douche scheert. Ook geeft het controle over je scheerbeurt, doordat het mesje niet uit je hand glijdt.

Specificaties van scheermesjes naast elkaar

GeslachtWegwerpAantal scheerbladenTotaal aantal scheermesjesType scheermes
125 duurzame wenkbrauw scheermesje dermaplaningUnisexJa125 stuk(s)Navulmesjes
2Gillette Fusion5 - Voor MannenMannenNee516 stuk(s)Navulmesjes
3Gillette Fusion5 - 1 ScheermesMannenNee52 stuk(s)Scheersysteem
4Gillette Fusion5 Scheermesjes Voor MannenMannenNee518 stuk(s)Navulmesjes
5Gillette Venus Comfortglide BreezeVrouwenNee310 stuk(s)Scheersysteem

25 duurzame wenkbrauw scheermesje dermaplaning

Geslacht: Unisex

Wegwerp: Ja

Aantal scheerbladen: 1

Totaal aantal scheermesjes: 25 stuk(s)

Type scheermes: Navulmesjes

Gillette Fusion5 - Voor Mannen

Geslacht: Mannen

Wegwerp: Nee

Aantal scheerbladen: 5

Totaal aantal scheermesjes: 16 stuk(s)

Type scheermes: Navulmesjes

Gillette Fusion5 - 1 Scheermes

Geslacht: Mannen

Wegwerp: Nee

Aantal scheerbladen: 5

Totaal aantal scheermesjes: 2 stuk(s)

Type scheermes: Scheersysteem

Gillette Fusion5 Scheermesjes Voor Mannen

Geslacht: Mannen

Wegwerp: Nee

Aantal scheerbladen: 5

Totaal aantal scheermesjes: 18 stuk(s)

Type scheermes: Navulmesjes

Gillette Venus Comfortglide Breeze

Geslacht: Vrouwen

Wegwerp: Nee

Aantal scheerbladen: 3

Totaal aantal scheermesjes: 10 stuk(s)

Type scheermes: Scheersysteem

Veelgestelde vragen over scheermesjes

Hieronder vind je veelgestelde vragen over scheermesjes. Staat je vraag er niet tussen? Stel deze dan in de reacties onderaan!

Waarom zijn scheermesjes zo duur?

Het handvat van een scheersysteem gaat in principe levenslang mee bij juist gebruik. Wat je helaas telkens opnieuw moet kopen zijn de scheermesjes. Als je eenmaal een merk heb gekozen, zit je aan dit merk vast, want alleen de juiste mesjes passen op je gekozen houder. De fabrikant weet dit en stelt zijn prijzen daarop af. Er is weinig tot geen concurrentie, waardoor veel mensen bij hetzelfde merk blijven.

Daarnaast is het ontwerp van scheermesjes complex. Ze moeten precies de juiste vorm en dikte hebben. Hier gaat veel tijd en onderzoek in zitten.

Hoe maak je scheermesjes schoon?

De correcte manier om je scheermesjes schoon te maken is door ze onder stromend water te houden. Laat het water van achter naar voor stromen. Zo spoel je zeepresten en oude haartjes weg. Schud daarna het water van het mesje, maar tik het niet tegen de rand van de wasbak: op deze manier beschadig je onbedoeld het mesje. Laat het in de lucht drogen en berg het daarna op een veilige plek (of in de houder) op.

Hoe vaak moet je je scheermesje vervangen?

Dit verschilt per persoon. De één gebruikt het scheermes vaker dan de ander. Scheer je dagelijks? Vervang het mesje dan iedere 7 tot 14 dagen. Als je minder vaak scheert, vervang je het mesje iedere 20 tot 28 dagen. Het is belangrijk om tijdig je mesje ter vervangen: je verlengt de levensduur door het mesje goed schoon en droog te maken.

Vooral in een vochtige omgeving zoals de badkamer ontstaat bacterie- en schimmelgroei snel, en dat wil je niet in je huid krijgen als je je zelf per ongeluk snijdt.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel heb je vast zin om je oude, botte scheermesjes in de prullenbak te gooien. Slechte scheermesjes veroorzaken namelijk een hoop gedoe, zoals je doorhebt. Met de beste scheermesjes hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Ben je helemaal klaar om je scheerroutine te perfectioneren? Check dan de producten hierboven nog eens, en overweeg ook een goede tondeuse voor je haar!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up