menu
close
Categorieën

Maak de Mooiste Foto's van Afstand met de Beste Selfiestick!

2 vrouwen maken foto met selfiestick

Selfie was woord van het jaar in 2013. Het nemen van zelfportretten met je smartphone was een nieuwigheid. Nu, enkele jaren verder, nemen we nog steeds massaal selfies. Hoe? Met de beste selfiestick! 

De selfiestick gaat met zijn tijd mee. Sterker nog, de beste selfiestick is tegenwoordig uitgedost met de nieuwe snufjes. Gebruik hem voor TikTok, vlogs, vakantiekiekjes... de opties zijn eindeloos!

Erligpowht Phone Tripod

Erligpowht Phone Tripod
Verpakkingsinhoud: 1 x Telefoon statief lichtgewicht 1 x Nylon opbergtas 1 x Universele telefoonhouder 1 x Bluetooth afstandsbediening
Bekijk op Bol.com

Lifelimit Phone Tripod

Lifelimit Phone Tripod

BZE 40-Inch Extendable

BZE 40-Inch Extendable

Waarom een selfiestick aanschaffen?

In wezen zijn selfiesticks een verlengstuk van je arm: je houdt je smartphone vast tot ver buiten het natuurlijke bereik van je arm. Je maakt selfies, oftewel foto's van jezelf.

De werking van een selfiestick is simpel: je klemt je smartphone op de selfiestick, schuift de stick uit en maakt een foto door op een knop te drukken.

Selfiesticks zijn tegenwoordig meestal om te bouwen tot (tafel)statief. Een statief maakt het makkelijk om handsfree video's of foto's te nemen, omdat je camera op een verhoging rust. Hier monteer je niet alleen je smartphone op, maar ook je (action)camera.

Hoewel deze soort selfiesticks duidelijk duurder zijn, kun je je telefoon pannen en roteren. Dit tilt je opnames direct naar een hoger niveau. Het is maar net wat je wilt bereiken!

Een selfiestick is perfect tijdens de volgende scenario's:

  • (Solo)vakantie. Een reis is nooit compleet zonder foto's. Als je reist, wil je iedereen laten zien waar je bent. Nu is het niet altijd mogelijk om een vreemde te vragen een foto van je te nemen, waardoor een selfiestick een uitkomst biedt.
  • Geen arm in je foto. Je denkt er misschien niet over na, maar met een selfiestick heb je geen arm in je foto's! Je selfies zien er meteen een stuk netter uit.
  • Het geeft foto's diepte. Met een selfiestick neem je niet alleen een foto van voren. Je positioneert je telefoon ook boven of onder je! Zo creëer je meer diepte.
  • Compleet plaatje. Met een selfiestick maak je een stuk makkelijker een groepsfoto, zonder dat iemand half op de foto staat. 😅
  • Creatieve foto's. Ik benoemde net al dat je met een selfiestick ook foto's van bovenaf of onderaf neemt. Je neemt zo makkelijker allerlei poses aan: liggend, zittend of springend – leef je uit.
twee mensen maken een selfie met een selfiestick voor een standbeeld

Koopgids: hoe kies ik de beste selfiestick?

Selfiesticks lijken op het eerste oog op elkaar, maar ik raad je aan niet het eerste beste exemplaar te kiezen. Er zijn meerdere punten om op te letten. Vergeet niet dat je je beste smartphone eraan toevertrouwt! In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste specificaties, gevolgd door onze top 5. 👇

Past jouw telefoon in een selfiestick?

Laat ik beginnen bij het belangrijkste: hoe weet je of je telefoon op een selfiestick past?

Als je een grote smartphone hebt, zoals een iPhone Pro, kan het zijn dat de klem niet groot genoeg is om je toestel vast te houden. Dit geldt vooral voor oudere selfiesticks die stammen uit de tijd vóór grote telefoons gebruikelijk werden.

Je leest in de productbeschrijving of de selfiestick geschikt is voor het telefoonmodel dat je bezit. Als dit niet in de productbeschrijving staat, kijk je naar de minimale en maximale formaten van de klem. Vergelijk deze met je telefoon en je weet of je telefoon past.

Klemmechanisme

Het klemmechanisme zet je telefoon vast. Als je naar klemmechanismen kijkt, let je op gebruiksgemak en veiligheid.

De twee meest voorkomende stijlen op dit moment zijn een uittrekbare snelklem of een verstelbare klem.

Een snelklem heeft het voordeel dat hij snel en gemakkelijk in gebruik is. Het nadeel is dat de klem een beetje hapert als je hem ergens tegenaan stoot of aan plotselinge, sterke bewegingen blootstelt.

De uitschuifbare plastic klem heeft wat meer tijd nodig om vast te zetten, maar als hij eenmaal vastzit, zit hij goed vast. Als je een uitschuifbare klem kiest, zorg er dan voor dat de randen goed 'beet' hebben.

Tot slot zijn er nog klemmechanismen die 360 graden om hun as draaien. Zo wissel je snel tussen het nemen van verticale en horizontale foto's of video's.

een persoon houdt een selfiestick vast met een roterende kop en klemmechanisme waar een iPhone in klemt

Connectiviteit

Met een selfiestick neem je foto's zonder je telefoon aan te raken. Je hebt twee manieren om je smartphone met de selfiestick te verbinden: met een kabeltje of bluetooth.

In beide gevallen bedien je hiermee je smartphone op afstand – handig als je telefoon zich een meter of meer in de lucht bevindt. Bijna alle modellen hebben de foto-neem-knop ingebouwd in de handgreep. Als je deze knop indrukt, neem je een foto of begin je te filmen.

Dit zijn de verschillen:

  • Een selfiestick met een kabeltje steek je in je de audiopoort van je telefoon. Let op: niet alle alle telefoons (of camera's) hebben een 3,5 mm-audiopoort.
  • Een selfiestick met bluetooth verbind je draadloos met je telefoon. Bluetooth-selfiesticks zijn gebruiksvriendelijk, omdat je je telefoon niet eerst met een kabeltje hoeft te verbinden. Het risico op kabelbreuk behoort hiermee tot het verleden.

Hou er wel rekening mee dat je een selfiestick met bluetooth af en toe moet opladen. Is de batterij leeg, dan werkt de stick niet.

Sommige bluetooth-selfiesticks hebben een uitneembare afstandsbediening. De knop waarmee je normaliter de camera bedient, haal je uit de houder. Je bedient je camera tot wel 10 meter. Vergeet niet dat de afstandsbediening ook werkt op een batterij.

Bij een selfiestick zonder aansluitmogelijkheid gebruik je de timer op je telefoon. Schakel de timer in via de instellingen in de camera-app, houdt de telefoon in de lucht en say cheese... Dit is niet de handigste optie, maar wel de goedkoopste! 

Lengte en bereik

Selfiesticks zijn bedoeld om mee te nemen. Je klapt de selfiestick uit en vouwt hem na het nemen van foto's weer in.

Als je kijkt naar de grootte van de selfiestick, let dan op de totale reikwijdte (of verstelbare lengte). Dit is de maximale lengte die de selfiestick uitgeschoven bereikt. Voor de meeste toepassingen raad ik je aan te kiezen voor een model met een bereik van minstens 30 centimeter.

Let ook op de ingeklapte lengte; dit is meestal zo'n 8 tot 10 centimeter, hoewel er ook selfiesticks zijn die je tot een paar centimeters inklapt. Sommige exemplaren passen zelfs in je broekzak – samen met je beste Samsung-telefoon.

Verder geldt; hoe verder je de selfiestick uitklapt, hoe meer diepte je foto heeft (en hoe meer mensen er op een groepsfoto passen).

De 5 beste selfiesticks op een rij

1. Erligpowht Phone Tripod

1. Erligpowht Phone Tripod
Verpakkingsinhoud: 1 x Telefoon statief lichtgewicht 1 x Nylon opbergtas 1 x Universele telefoonhouder 1 x Bluetooth afstandsbediening

2. Lifelimit Phone Tripod

2. Lifelimit Phone Tripod

3. BZE 40-Inch Extendable

3. BZE 40-Inch Extendable

4. ATUMTEK Bluetooth Extendable

4. ATUMTEK Bluetooth Extendable

5. Vproof Bluetooth Selfie

5. Vproof Bluetooth Selfie
Verpakkingsinhoud: 1x Statief, 1x Telefoonhouder, 1x Bluetooth Afstandsbediening

Materialen en kwaliteit

Je denkt er misschien niet aan, maar let ook op het materiaal van de selfiestick. Voelt de selfiestick goed aan en zijn er kwalitatief hoogwaardige materialen gebruikt?

Een rubberen handvat maakt de selfiestick makkelijker vast te houden. Let ook op de afwerking van de klem waarin je je telefoon zet: een rubber coating geeft meer grip en stevigheid.

Online is het moeilijk om precies te weten hoe het met de kwaliteit van de selfiestick zit. Lees de reviews, zodat je weet of je een goede aankoop op het oog hebt.

Mogelijkheden

Hoewel een standaard stick waarschijnlijk prima is voor de meeste mensen, zoek je naar meer als je video's en foto's serieus neemt.

Wil je meer controle over je opnames? Dan is een gestabiliseerde selfiestick de juiste keuze. Hoewel deze duidelijk duurder zijn, roteer en pan je je telefoon in één vloeiende beweging. Meestal maakt een selfiestick hiervoor gebruik van een gimbal.

Het is steeds gebruikelijker om de camera ook als tafelstatief te gebruiken. Dit is geweldig als je wat verder van de camera af staat of je telefoon stabiel wilt houden voor video's of nachtopnames.

Als laatste is een zoomfunctie handig. Hiermee zoom je met één druk op de knop in of uit.

Accessoires

Check de inhoud van de doos: sommige selfiesticks koop je inclusief handige accessoires.

  • Mocht je selfiestick uit je hand glippen, dan voorkomt een polsband dat je telefoon een breuk oploopt. Bij voorkeur is de polsband verstelbaar, zodat je hem op je pols aanpast.
  • Voor het maken van foto's heb je goed licht nodig. Een selfiestick met ingebouwd licht laat je altijd van je beste kant zien. Dit is meestal in de vorm van een ringlicht.
  • Als je prioriteit geeft aan hoge kwaliteit foto's, is het meestal beter om de camera op de achterkant van je telefoon te gebruiken. Als je de camera aan de voorkant gebruikt, zie je het display van je camera niet. Wil je jezelf toch zien voordat je een foto neemt? Dan hebben sommige selfiesticks een kleine spiegel.
een persoon gebruikt een smartphone op een selfie stick om een groepsfoto te nemen

Specificaties van selfiesticks naast elkaar

Vanwege het grote aanbod in selfiesticks, stel ik me voor dat je meerdere opties wilt vergelijken. Overweeg de keuze voor de beste selfiestick; hieronder vind je 5 interessante aanbevelingen.

1Erligpowht Phone Tripod
2Lifelimit Phone Tripod
3BZE 40-Inch Extendable
4ATUMTEK Bluetooth Extendable
5Vproof Bluetooth Selfie

Erligpowht Phone Tripod

Lifelimit Phone Tripod

BZE 40-Inch Extendable

ATUMTEK Bluetooth Extendable

Vproof Bluetooth Selfie

Veelgestelde vragen over selfiesticks

Voordat je op stap gaat met je goede Android-telefoon voor een fotoshoot, zijn hier nog enkele veelgestelde vragen over de beste selfiestick.

Hoe gebruik je een selfiestick?

De werking van een selfiestick is simpel: je klemt je smartphone op de selfiestick, schuift de stick uit en maakt een foto door op een knop te drukken. De specificaties van selfiesticks verschillen onderling: sommige selfiesticks hebben een afstandsbediening, anderen zijn licht en makkelijk mee te nemen.

Waarom een selfiestick kopen?

Een selfiestick heeft meerdere voordelen: het geeft je selfies meer diepte, je ziet geen arm in je foto's en het is handig op vakanties. Er past simpelweg meer van de omgeving of mensen op je foto's.

Waarom zie ik er anders uit op een selfie?

Dit heeft verschillende redenen. Een belangrijke factor is dat foto's ons over het algemeen het omgekeerde laten zien van wat we in de spiegel zien.

Kort gezegd: de foto wordt in spiegelbeeld weergegeven. Wanneer je een foto van jezelf maakt met sommige apps of de frontcamera van een smartphone, geeft het resulterende beeld je gezicht weer zoals anderen het zien, en dit ben je niet gewend.

Daarnaast heb je te maken met vervorming: dit heeft deels te maken met de afstand. Als je je smartphone dicht bij je hoofd houdt om een scherpe selfie te maken, krijg je vanzelf te maken met een fisheye effect. Je neus lijkt groter en je oren verdwijnen.

Conclusie

Kom maar door met die goede vakantiefoto's! Met een selfiestick in je tas ben je klaar voor je volgende avontuur. Ga je voor een model met bluetooth, of houd je het bij een kabeltje? Ik hoop in ieder geval dat je dankzij deze gids de beste selfiestick gevonden hebt. Zo niet, dan raad ik je aan onze top 5 nog eens te bekijken. 🔍

Bedankt voor het lezen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter via het feedbackformulier.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up