menu
close
Categorieën

Bedien Apparaten via je Smartphone met de Beste Slimme Stekker

Verschillende apparaten op een bureau die gebruik maken van een slimme stekker.

In een tijdperk waarin je voor stroom steeds meer betaalt, is het fijn wanneer je geen onnodige stroom verspilt. De beste slimme stekker schakelt elektrische apparaten automatisch aan en uit op een door jou uitgekozen moment en op afstand!

In dit artikel vind je de top 5 slimme stekkers van dit moment. In de handige koopgids lees je alle belangrijke informatie over de slimme stekkers. Zo weet je zeker dat je de juiste aanschaft! 🔌

Kasa Smart Plug Mini with

Kasa Smart Plug Mini with

TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power

TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power
Bekijk op Bol.com

Waarom een slimme stekker aanschaffen?

Met een slimme stekker verander je ieder elektrisch apparaat, hoe oud ook, in moderne technologie! Door het elektrische apparaat in de slimme stekkerdoos te steken, maak je automatisch contact met je smartphone. Zo bedien je het apparaat op afstand. 📱

Om je een beeld te geven van het nut van slimme stekkers: je wordt wakker van de wekker en op exact dat tijdstip openen de gordijnen zich. Vanuit je warme bed zet je vast het koffiezetapparaat aan.

Terwijl je naar de keuken loopt gaan de lichten daar automatisch aan. Genietend van je verse kop koffie, schakel je de wasmachine op zolder in en ontgrendel je het slot van de voordeur zodat je snel naar je werk kan.

Klinkt dit als een utopie? Met slimme stekkers in huis maak je dit of in ieder geval een deel hiervan makkelijk waar!

Vloer met gloeilamp erboven en verschillende kabels op de grond.

Hoe werkt een slimme stekker?

Het voorbeeld is misschien overdreven, maar zodra je weet hoe de slimme stekker precies werkt, staat dit beeld dicht bij de waarheid. De Phillips Hue smart plug is een slimme stekker die je eenvoudig in het stopcontact steekt.

Wifi

De slimme stekker is een verlengstuk van je bestaande stopcontact. Je steekt de stekker in het stopcontact en je steekt vervolgens je apparaten in de stekker.

De slimme stekker koppel je via wifi aan een app op je smartphone. Alle apparaten die je aansluit op de slimme stekker zijn automatisch verbonden aan je smartphone en op afstand bestuurbaar.

Protocol

Wanneer je de slimme stekker aansluit, kom je de term 'protocol' tegen. Dit staat voor de manier waarop verschillende apparaten die aangesloten zijn op het Smart Home Systeem met elkaar verbinden.

Meestal gaat dit via wifi of Bluetooth, maar sommige ontwikkelaars gebruiken een geheel eigen protocol zoals Zigbee of Z-Wave.

Onthoud dat verschillende slimme stekkers allemaal hetzelfde protocol hanteren om samen te werken. Zo bedien je alle apparaten via dezelfde app en zorg je bijvoorbeeld dat de gordijnen opengaan wanneer de wekker gaat. Ook sluit je hier de beste slimme verlichting op aan.

De 5 beste slimme stekkers op een rij

1. Kasa Smart Plug Mini with

1. Kasa Smart Plug Mini with

2. TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power

3. Philips Hue Smart Plug

4. Eve Energy Smart Plug (Matter)

5. Wyze Plug Outdoor

Koopgids: hoe kies ik de beste slimme stekker?

Een slimme stekker geeft je de mogelijkheid om apparaten van een afstand te bedienen. Zo bespaar je op stroom en dat zie je terug met de beste energiemeter. Maar waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een slimme stekker? Ik zet het voor je op een rij!

Maximale wattage

Het laatste wat je wil is dat er teveel stroom op de slimme stekker komt te staan, waardoor deze doorbrandt. Hoeveel verschillende apparaten je aansluit op de slimme stekker, hangt af van het maximale wattage.

Het maximum aantal watt voor één groep is 3500 watt, maar kijk ook specifiek hoeveel je stekker aankan. De hoeveelheid per een stekker aankan, ligt mogelijk lager.

Bedenk ook wat voor apparaten je aansluit. Een jacuzzi alleen gebruikt bijvoorbeeld al rond de 3500 watt. Sluit je deze aan, dan kun je geen andere apparaten meer toevoegen aan de slimme stekker. Een televisie daarentegen, gebruikt 'maar' 240 watt.

Aarding

De netspanning van een woning in Nederland is 230 volt. Wanneer je met deze hoeveelheid stroom in contact komt, is dit levensgevaarlijk.

Daarom beschikken steeds meer woningen over aarding. Dit is een manier om elektriciteit bij een storing of blikseminslag de grond in te leiden, in plaats van naar buiten door het stopcontact.

Slimme stekkers beschikken over een speciale input, die of op een stopcontact met randaarding of op een exemplaar met aardingspen past.

Randaarding

De meest voorkomende vorm van aarding is randaarding. Bij randaarding heeft het stroompunt verschillende kleine contactpunten met de aarde. Wanneer zich een storing voordoet, geleid de randaarding de stroom via deze punten de aarde in.

Je herkent deze aardig aan een klein, metalen pinnetje aan de buitenkant van het stopcontact. De meeste slimme stekkers beschikken over een input die aansluit op stopcontacten met randaarding.

Aardingspen

Bij een aardingspen is er een metalen pen onder de woning die de aarde ingaat. De stroomvoorzieningen zijn op deze pen aangesloten. Wanneer kortsluiting ontstaat, gaat de stroom automatisch de grond in via de pen in plaats van naar buiten via je stopcontacten.

Hybride

Hybride stekkers sluiten aan op zowel randaarding als op een stopcontact dat met een aardingspen werkt.

Bridge

Een bridge schaf je aan vanaf ongeveer € 40 en geeft je de mogelijkheid slimme stekkers met elkaar te laten samenwerken. Er bestaan ook slimme stekkers die een soort ingebouwde bridge bezitten en waardoor een bridge overbodig is.

Let bij de aankoop goed op! Een bridge is vooral handig bij slimme stekkers die een ander protocol gebruiken. Bekijk eventueel meer informatie over de bridge en de aansluiting, voordat je een stekker aanschaft.

Smart Home Platform

Slimme stekkers gebruiken een Smart Home Platform app, om verschillende apparaten zowel apart als samen te bedienen.

Niet elke slimme stekker maakt gebruik van dezelfde app. Controleer dit van tevoren, want slimme stekkers werken het efficiëntst wanneer alle apparaten hetzelfde platform gebruiken.

Mediabox op een tafel met een plant ervoor.

Wifi en Bluetooth

Je koppelt slimme stekkers aan je smartphone via bluetooth of wifi. Bij een slimme stekker die gebruik maakt van bluetooth is geen bridge nodig. Wel reikt de bediening maximaal tien meter ver.

Gebruikt je stekker wifi? Dan is een bridge in veel gevallen wel nodig. De bedieningsafstand is hiermee een stuk groter.

Timer

De meeste slimme stekkers beschikken over een timer. De timer zit in veel gevallen in de app, maar kijk hier toch extra goed naar wanneer je een timer belangrijk vindt. Met een timer stel je een vaste tijd in waarop een apparaat aan- of uit gaat.

Extra's

Zoals bijna ieder elektrisch product, hebben veel slimme stekkers extra functies om naar te kijken. Zo dim je met sommige slimme stekkers de verlichting in plaats van het alleen aan en uit te schakelen.

Een andere extra optie is de beste energiemeter. Deze optie laat je zien hoeveel stroom een specifiek apparaat verbruikt en in sommige gevallen zelfs hoe je meer stroom bespaart.

Prijs en garantie

Voor een elektrisch apparaat is garantie altijd een belangrijk onderdeel om te controleren bij de aanschaf. De garantietermijn verschilt van twee tot wel vijf jaar. Hoe langer hoe beter. Zo krijg je ook na enkele jaren nog geld terug wanneer de stekker het plotseling niet meer doet.

Je koopt een slimme stekker vanaf ongeveer € 30 per stuk. Van sommige modellen bestaan ook sets met bijvoorbeeld vier of zes stekkers. Zo'n set kost rond de € 120. Het voordeel van een set is dat je zeker weet dat alle stekkers samenwerken via dezelfde app.

Specificaties van slimme stekkers naast elkaar

1Kasa Smart Plug Mini with
2TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power
3Philips Hue Smart Plug
4Eve Energy Smart Plug (Matter)
5Wyze Plug Outdoor

Kasa Smart Plug Mini with

TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power

Eve Energy Smart Plug (Matter)

Wyze Plug Outdoor

Veelgestelde vragen over slimme stekkers

Hieronder beantwoord ik de meestgestelde vragen over slimme stekkers. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons dan weten!

Hoe gebruik je een slimme stekker?

Een slimme stekker stop je in het stopcontact, waarna het een verlengstuk van het stopcontact is. Je plugt een apparaat in de slimme stekker en bedient deze vervolgens op afstand met je smartphone.

Wat is de beste slimme stekker?

De beste slimme stekker is degene die het best bij je wensen en woning past. Check van tevoren of de bridge, apps en het Smart Home Platform met elkaar samenwerken.

Wat kost een slimme stekker?

Een losse slimme stekker kost ongeveer € 30. Voor een set van meerdere slimme stekkers betaal je, afhankelijk van het aantal, ongeveer € 120. Het voordeel van een set is dat je zeker weet dat de stekkers samenwerken via dezelfde app.

Conclusie

Met een slimme stekker bedien je eenvoudig allerlei aangesloten apparaten op afstand. Zo zet je ze aan en uit, stel je een timer in en dim je de lichten, afhankelijk van de extra functies van de stekker. Bekijk onze top 5 en beslis welke slimme stekker aan je wensen voldoet!

Bedankt voor het lezen en vergeet hieronder niet om feedback te geven! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up