De slowcooker is een nieuwe hype die langzaam ons land binnenwaait. Wat hem onderscheidt van alle andere kookapparaten is dat hij gerechten langere tijd op dezelfde temperatuur laat sudderen, waardoor het eten extra smaak krijgt. Zo maak je met de beste slowcooker de lekkerste soepen, stoofpotjes, curry's en vleesgerechten. Je hoeft er niet eens voor thuis te zijn!
De kracht van de slowcooker zit hem in de bereidingstijd. De slowcooker suddert een gerecht gedurende lange tijd op dezelfde temperatuur. Dit sudderen heeft een aantal voordelen: allereerst trekt de smaak van gemarineerd vlees en kruiden beter in. Dit is fijn voor bijvoorbeeld curry's en stoofpotjes. Daarnaast maakt hij stug vlees ook mals en beetgaar.
Een goede rijstkoker serveert gemakkelijk heerlijke rijst bij je gesudderde curry of stoofpot! Ook soepen en sauzen profiteren van deze sudderfunctie. Doordat je deze gerechten enkele uren op een lage temperatuur laat garen, geef je ze de tijd om op smaak te komen.
Dit proces hoef jij overigens niet in de gaten te houden. Je kiest vooraf de juiste temperatuur en selecteert een tijdsduur. Vervolgens loop je er bij weg om andere dingen te doen terwijl de slowcooker je gerecht gaarkookt. Hij werkt net zoals een stoomkoker, alleen neemt hij lekker de tijd.
Een slowcooker neemt je tijdens het koken veel werk uit handen, maar het is geen wonderapparaat. Allereerst bereid je de ingrediënten voor door ze op de juiste grootte te snijden. Hoe groter je deze groenten laat, hoe langer ze moeten sudderen.
Als je bouillon en kruiden toevoegt, zorg dat deze dan klaarstaan voordat je de slowcooker aanzet. Een goed begin is het halve werk!
Vlees moet je eerst kort voorbakken. Zo ben je er zeker van dat het gaarkookt. Vooral bij kip is het voorbakken erg belangrijk. Rauwe kip bevat namelijk de salmonella bacterie en deze maakt je erg ziek.
Heb je alle ingrediënten voorbereid, dan doe je deze in de slowcooker. Stel vervolgens de juiste tijd in en ga even wat anders doen; de slowcooker neemt het vanaf hier over.
Let erop dat je de slowcooker niet té vol gooit. Hou hierbij een minimum van 1/2 en een maximum van 2/3 van de pot aan. Gooit er ook niet teveel water bij. Het water verdampt niet, maar blijft in de pot. Teveel water zorgt dus voor zompige gerechten.
Veel mensen vragen zich af of je een slowcooker echt onbeheerd achter kan laten. Het antwoord hierop is: ja! Een slowcooker kan je tot wel tien uur laten koken, wat voor sommige stoofpotjes en suddervlees ideaal is. Je hoeft hier niet voor thuis te blijven, het apparaat is ervoor gemaakt. Hierin lijkt hij op een koelkast of een vriezer; deze doe je ook niet uit als je weggaat.
Zorg er wel voor dat het apparaat stabiel en vrij staat. Check, zeker bij een ouder huis, of er niet teveel stekkers op de elektriciteitsgroep aangesloten zitten. Zo voorkom je kortsluiting terwijl je weg bent.
Je vraagt je vast af hoeveel stroom een slowcooker gebruikt, aangezien je hem voor langere tijd aan laat staan. Ik stel je direct gerust: dit valt best mee. Qua verbruik is hij te vergelijken met de beste waterkoker.
Om je een beeld te geven: als een slowcooker van 190 watt (dit is gemiddeld) zes uur aanstaat, verbruikt hij €0.26.
Een slowcooker is dus een goede manier om suddergerechten zoals stoofvlees en soepen te bereiden. Zoals bij alle elektrische apparaten is de ene slowcooker de andere niet. Er bestaan een aantal specificaties waar je rekening mee houdt bij de aanschaf. Ik zet hier de belangrijkste voor je op een rij!
Iets wat erg varieert bij verschillende slowcookers is de minimale en maximale temperatuur. Wanneer je veel verschillende gerechten kookt, is het fijn dat hier veel variatie tussen zit. Stug vlees vereist bijvoorbeeld een veel hogere temperatuur dan een saus.
Het grootste voordeel van de slowcooker is dat hij langere tijd aanstaat om je gerecht te bereiden. Hoe lang hij dit precies doet, hangt af van het type slowcooker. De maximale tijdsduur varieert tussen de acht en twintig uur. De Crock-Pot CR507 heeft bijvoorbeeld een maximale tijdsduur van wel twintig uur.
Voor speciale gerechten, zoals het mals sudderen van stug vlees, is acht uur niet voldoende. Maak je deze gerechten graag, kies dan voor een langere tijdsduur!
Het gebruiksgemak is ook belangrijk wanneer je een slowcooker kiest. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud. Bestaat je huishouden uit meerdere mensen, dan is het wel zo prettig dat je voldoende voedsel kunt koken. Woon je alleen, dan is een ruime inhoud minder relevant. Gemiddeld voorziet een inhoud van vijf liter ongeveer zes personen van eten.
Ook het schoonmaken van je slowcooker houd je graag zo eenvoudig mogelijk. Het is prettig wanneer de slowcooker vaatwasmachinebestendig is. Zo hoef je zelf niet alle etensresten met de hand weg te schrobben!
Een andere fijne specificatie is de warmhoudfunctie. Deze houdt het eten warm wanneer het sudderproces afgelopen is. Zo hoef je niet meteen aan te vallen wanneer het eten klaar is en hoef je niet precies op tijd thuis te komen.
Maximale temperatuur | |||
---|---|---|---|
1 | Hamilton Beach Stay or Go | ||
2 | Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central | 90 °C | Bekijk op Bol.com |
3 | Hamilton Beach Set & Forget | 90 °C | |
4 | Instant Pot Duo | 115 °C | Bekijk op Bol.com |
5 | Black + Decker 7-Quart Digital | 115 °C |
Maximale temperatuur: 90 °C
Maximale temperatuur: 115 °C
Hieronder beantwoord ik een paar veelvoorkomende vragen over jouw nieuwe favoriete keukenhulp: de slowcooker.
Een slowcooker stooft de ingrediënten in de pot langzaam gaar. Dit sudderproces neemt flink wat tijd in beslag, maar je hoeft er niet niet bij te blijven! De slowcooker is ervoor gemaakt om enkele uren achter elkaar aan te staan zonder dat je erop hoeft te letten.
Elk gerecht heeft natuurlijk een andere bereidingswijze, bekijk dus altijd eerst het recept. Over het algemeen komt het erop neer dat je de ingrediënten in de slowcooker doet, hier kruiden aan toevoegt en een programma uitkiest. Vervolgens begint de slowcooker met het bereidingsproces.
De slowcooker vul je minimaal tot de helft en maximaal tot 2/3e. Een te volle slowcooker bereikt niet de juiste temperatuur. Zeer belangrijk is de hoeveelheid vocht die je toevoegt. Anders dan bij normaal koken of stoven, ontsnapt het vocht niet uit de slowcooker.
Hopelijk weet je nu voldoende over de slowcooker en geniet jij binnenkort van een heerlijk suddergerecht of warme soep. Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 beste slowcookers nog eens en vergelijk de specificaties.
Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft 😊.