menu
close
Categorieën

Bereid de Heerlijkste Gerechten met de Beste Slowcooker!

Slowcooker op het aanrecht

De slowcooker is een nieuwe hype die langzaam ons land binnenwaait. Wat hem onderscheidt van alle andere kookapparaten is dat hij gerechten langere tijd op dezelfde temperatuur laat sudderen, waardoor het eten extra smaak krijgt. Zo maak je met de beste slowcooker de lekkerste soepen, stoofpotjes, curry's en vleesgerechten. Je hoeft er niet eens voor thuis te zijn!

Hamilton Beach Stay or Go

Hamilton Beach Stay or Go

Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central

Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central
Aantal programma's: 1
Bekijk op Bol.com

Hamilton Beach Set & Forget

Hamilton Beach Set & Forget

Waarom een slowcooker aanschaffen?

De kracht van de slowcooker zit hem in de bereidingstijd. De slowcooker suddert een gerecht gedurende lange tijd op dezelfde temperatuur. Dit sudderen heeft een aantal voordelen: allereerst trekt de smaak van gemarineerd vlees en kruiden beter in. Dit is fijn voor bijvoorbeeld curry's en stoofpotjes. Daarnaast maakt hij stug vlees ook mals en beetgaar.

Een goede rijstkoker serveert gemakkelijk heerlijke rijst bij je gesudderde curry of stoofpot! Ook soepen en sauzen profiteren van deze sudderfunctie. Doordat je deze gerechten enkele uren op een lage temperatuur laat garen, geef je ze de tijd om op smaak te komen.

Dit proces hoef jij overigens niet in de gaten te houden. Je kiest vooraf de juiste temperatuur en selecteert een tijdsduur. Vervolgens loop je er bij weg om andere dingen te doen terwijl de slowcooker je gerecht gaarkookt. Hij werkt net zoals een stoomkoker, alleen neemt hij lekker de tijd.

Slowcooker met stoofvlees erin

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker neemt je tijdens het koken veel werk uit handen, maar het is geen wonderapparaat. Allereerst bereid je de ingrediënten voor door ze op de juiste grootte te snijden. Hoe groter je deze groenten laat, hoe langer ze moeten sudderen.

Als je bouillon en kruiden toevoegt, zorg dat deze dan klaarstaan voordat je de slowcooker aanzet. Een goed begin is het halve werk!

Vlees moet je eerst kort voorbakken. Zo ben je er zeker van dat het gaarkookt. Vooral bij kip is het voorbakken erg belangrijk. Rauwe kip bevat namelijk de salmonella bacterie en deze maakt je erg ziek.

Heb je alle ingrediënten voorbereid, dan doe je deze in de slowcooker. Stel vervolgens de juiste tijd in en ga even wat anders doen; de slowcooker neemt het vanaf hier over.

Let erop dat je de slowcooker niet té vol gooit. Hou hierbij een minimum van 1/2 en een maximum van 2/3 van de pot aan. Gooit er ook niet teveel water bij. Het water verdampt niet, maar blijft in de pot. Teveel water zorgt dus voor zompige gerechten.

Dit klinkt misschien als een logische stap, maar als je het vergeet, baal je als een stekker: juist, controleer of de stekker in het stopcontact zit! 

Veel mensen vragen zich af of je een slowcooker echt onbeheerd achter kan laten. Het antwoord hierop is: ja! Een slowcooker kan je tot wel tien uur laten koken, wat voor sommige stoofpotjes en suddervlees ideaal is. Je hoeft hier niet voor thuis te blijven, het apparaat is ervoor gemaakt. Hierin lijkt hij op een koelkast of een vriezer; deze doe je ook niet uit als je weggaat.

Zorg er wel voor dat het apparaat stabiel en vrij staat. Check, zeker bij een ouder huis, of er niet teveel stekkers op de elektriciteitsgroep aangesloten zitten. Zo voorkom je kortsluiting terwijl je weg bent.

Verbruik van een slowcooker

Je vraagt je vast af hoeveel stroom een slowcooker gebruikt, aangezien je hem voor langere tijd aan laat staan. Ik stel je direct gerust: dit valt best mee. Qua verbruik is hij te vergelijken met de beste waterkoker.

Om je een beeld te geven: als een slowcooker van 190 watt (dit is gemiddeld) zes uur aanstaat, verbruikt hij €0.26.

De 5 beste slowcookers op een rij

1. Hamilton Beach Stay or Go

1. Hamilton Beach Stay or Go

2. Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central

2. Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central
Aantal programma's: 1
Vermogen: 1400 W
Maximale temperatuur: 90 °C
Droogkoken veiligheid: Nee
Minimale temperatuur: 220 °C

3. Hamilton Beach Set & Forget

3. Hamilton Beach Set & Forget

4. Instant Pot Duo

4. Instant Pot Duo
Aantal programma's: 25
Vermogen: 1440 W
Maximale temperatuur: 115 °C
Droogkoken veiligheid: Ja
Minimale temperatuur: 36 °C

5. Black + Decker 7-Quart Digital

5. Black + Decker 7-Quart Digital

Koopgids: hoe kies ik de beste slowcooker?

Een slowcooker is dus een goede manier om suddergerechten zoals stoofvlees en soepen te bereiden. Zoals bij alle elektrische apparaten is de ene slowcooker de andere niet. Er bestaan een aantal specificaties waar je rekening mee houdt bij de aanschaf. Ik zet hier de belangrijkste voor je op een rij!

Temperatuur

Iets wat erg varieert bij verschillende slowcookers is de minimale en maximale temperatuur. Wanneer je veel verschillende gerechten kookt, is het fijn dat hier veel variatie tussen zit. Stug vlees vereist bijvoorbeeld een veel hogere temperatuur dan een saus.

Tijdsduur

Het grootste voordeel van de slowcooker is dat hij langere tijd aanstaat om je gerecht te bereiden. Hoe lang hij dit precies doet, hangt af van het type slowcooker. De maximale tijdsduur varieert tussen de acht en twintig uur. De Crock-Pot CR507 heeft bijvoorbeeld een maximale tijdsduur van wel twintig uur.

Voor speciale gerechten, zoals het mals sudderen van stug vlees, is acht uur niet voldoende. Maak je deze gerechten graag, kies dan voor een langere tijdsduur!

Stoofpot in een kom

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak is ook belangrijk wanneer je een slowcooker kiest. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud. Bestaat je huishouden uit meerdere mensen, dan is het wel zo prettig dat je voldoende voedsel kunt koken. Woon je alleen, dan is een ruime inhoud minder relevant. Gemiddeld voorziet een inhoud van vijf liter ongeveer zes personen van eten.

Ook het schoonmaken van je slowcooker houd je graag zo eenvoudig mogelijk. Het is prettig wanneer de slowcooker vaatwasmachinebestendig is. Zo hoef je zelf niet alle etensresten met de hand weg te schrobben!

Een andere fijne specificatie is de warmhoudfunctie. Deze houdt het eten warm wanneer het sudderproces afgelopen is. Zo hoef je niet meteen aan te vallen wanneer het eten klaar is en hoef je niet precies op tijd thuis te komen.

Specificaties van slowcookers naast elkaar

Maximale temperatuur
1Hamilton Beach Stay or Go
2Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central90 °C
3Hamilton Beach Set & Forget90 °C
4Instant Pot Duo115 °C
5Black + Decker 7-Quart Digital115 °C

Hamilton Beach Stay or Go

Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central

Maximale temperatuur: 90 °C

Hamilton Beach Set & Forget

Maximale temperatuur: 90 °C

Instant Pot Duo

Maximale temperatuur: 115 °C

Black + Decker 7-Quart Digital

Maximale temperatuur: 115 °C

Veelgestelde vragen over slowcookers

Hieronder beantwoord ik een paar veelvoorkomende vragen over jouw nieuwe favoriete keukenhulp: de slowcooker.

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker stooft de ingrediënten in de pot langzaam gaar. Dit sudderproces neemt flink wat tijd in beslag, maar je hoeft er niet niet bij te blijven! De slowcooker is ervoor gemaakt om enkele uren achter elkaar aan te staan zonder dat je erop hoeft te letten.

Hoe gebruik je een slowcooker?

Elk gerecht heeft natuurlijk een andere bereidingswijze, bekijk dus altijd eerst het recept. Over het algemeen komt het erop neer dat je de ingrediënten in de slowcooker doet, hier kruiden aan toevoegt en een programma uitkiest. Vervolgens begint de slowcooker met het bereidingsproces.

Hoe vol mag de slowcooker?

De slowcooker vul je minimaal tot de helft en maximaal tot 2/3e. Een te volle slowcooker bereikt niet de juiste temperatuur. Zeer belangrijk is de hoeveelheid vocht die je toevoegt. Anders dan bij normaal koken of stoven, ontsnapt het vocht niet uit de slowcooker.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende over de slowcooker en geniet jij binnenkort van een heerlijk suddergerecht of warme soep. Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 beste slowcookers nog eens en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft 😊.

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up